League of Legends League of Legends Haberleri Worlds 2017

Worlds 2017 Çeyrek Final İncelemesi: Longzhu – Samsung Galaxy

Worlds 2017’de çeyrek finaller başlıyor. Biz de Perşembe sabahı 11’de start alacak Longzhu – Samsung Galaxy mücadelesinin incelemesiyle çeyrek final analizlerimize başlıyoruz.

Worlds 2017 heyecanını sonuna kadar yaşadığımız iki hafta göz açıp kapatıncaya kadar geçti. Sıra geldi işlerin iyice ciddileştiği çeyrek final müsabakalarına. Perşembe sabahı oynanacak Longzhu – Samsung Galaxy eşleşmesiyle başlayacak maraton üst üste dört gün sürecek ve beş günlük aranın ardından yarı final eşleşmelerine geçilecek. LCK’in son şampiyonu ile dördüncüsünü vadide karşı karşıya getirecek bu büyük mücadeleyi aslında senede birkaç kez izleyebiliyoruz. Ancak Worlds sahnesinde, Worlds seyircilerinin karşısında, Worlds 2017 kupasına giden yolculuğun sona ermemesi için mücadele etmenin yaratacağı farkı hep beraber deneyimleyeceğiz.

Grup Performansları

B grubunda mücadele eden Longzhu Gaming turnuvanın henüz mağlubiyet tatmayan tek takımı konumunda. LCK Yaz Mevsimi finalinde SKT’yi mağlup ederek Güney Kore şampiyonu olan ve Çin’e yürüyen özgüven formunda adım atan ekip “SKT Worlds finalinde rövanşı alabilecek mi?” tartışmaları arasında yoluna devam ediyor. Grup aşamasında Gigabyte Marines’in alt koridorda Mordekaiser – Karma ile kuleyi tutup iki adet nişancısını da diğer koridorlara gönderdiği ilginç kompozisyonuna anında çözüm üreterek alt koridor baskısıyla maçı kazanan Longzhu, neredeyse hiçbir maçta zorlanmadı. Altı maçta sadece dört kere ölen BDD, Galio, Taliyah gibi takım oyununa yönelik orta koridor şampiyonlarını tercih ederken Worlds sahnesinde olması beklenenden çok daha az zorlanır bir görüntü çizdi. Turnuva öncesi herkesin potansiyeli hakkında yorumlar yaptığı Khan ise hâlâ çantasındaki oyunların tamamını ortaya çıkarmamış gibiydi. Karşılaşmaların çoğunda Jarvan ile vadiye inen üst koridor oyuncusu, turnuvanın ilginç seçimlerinden birine imza atarak Fnatic’in karşısına Nasus’la çıktı ve deyim yerindeyse vadiyi birbirine kattı.

Samsung Galaxy ise temsilcimiz 1907 Fenerbahçe’nin de yer aldığı C grubundan 4-2’lik performansla ikinci çıkarak G2’nun planlarını bozmasına izin vermedi. Maalesef 1907 Fenerbahçe karşısında iki maçını da zorlanarak da olsa kazanan, aynı şekilde gruptaki asıl rakibi G2’ya da maç vermeyen Samsung Galaxy, Royal Never Give Up’a karşı galip gelmesine bile gerek kalmadan gruptan çıkmış oldu. Kağıt üstünde oldukça güçlü görünen Ruler – CoreJJ koridorundan özellikle erken oyunda beklediği katkıyı alamayan Güney Kore temsilcisi,  zaten en güvendikleri oyuncuları CuVee’nin efektif Cho’Gath performansları ve Crown’un orta koridor üstünlüğünü istisnalar haricinde kaybetmemesi ile beraber çeyrek final tablosuna ismini yazdırmış oldu. 1907 Fenerbahçe için işlerin yolunda gitmsesi gruptan ikinci olarak çıkması halinde Longzhu Gaming ile eşleşecek olması da Worlds 2017’nin tirajikomik bir gerçeği olabilirdi. Şimdiyse C grubunu temsilen Worlds 2016’da kupayı kıl payı SKT’ye kaptıran Samsung Galaxy’nin Longzhu ile karşılaşması eminim ki seyir zevki açısından daha kaliteli ve hepimiz için az acılı olacak.

Seri Analizi

İki takımı genel oyun tarzları bakımından karşılaştırdığımızda seriden alacağımız keyfin bir doz daha artacağı açık. İki taraf da oyunu hızlı ve objektiflerin etrafında oynuyor, ancak Longzhu Gaming’in en büyük artısı numaralarının neredeyse sonsuz olması. Amerikan futbolu takipçileri bileceklerdir ki üniversitelerden profesyonel arenaya kadar tüm takımların içinde kendi taktiklerinin yazılı olduğu oyun kitapları vardır ve maç sırasında bu kitaptan numaralar referanslar verilerek takım kompozisyonu oluşturulur, uygulanır. Koçların oyun esnasında anlık müdahalelerde bulunamadığı League of Legends dünyasında da durum teorik olarak böyle olmasına rağmen, SKT ve Longzhu gibi özel takımlarda işleyiş biraz farklı. Bu takımlar herkesin bildiği taktikleri bilmelerinin yanında o saniyede uygulanırsa başarı sağlayacak improvize taktikleri de maç içinde geliştirebilme yeteneğine sahipler.

Amatör League of Legends oyuncuları olarak tabii ki hepimiz tekli dereceli takımlarımız yüzünden bulunduğumuz ligteyiz ve daha yukarı tırmanamamamızın sebebi stratejilerimizi kimsenin uygulaması. İşte Longzhu gibi takımlar maç oynanırken beş adet beyni sanki birmiş gibi kaynaştırıyor ve yaptığınız en ufak hatada neye uğradığınızı şaşırarak Nexus’un yıkılışını izliyorsunuz. (Az önceki örneğimi kafasında canlandıramamış olanlar Longzhu – Gigabyte Marines maçını izleyebilirler.)

Özellikle Longzhu’nun takım savaşlarında vadinin hakimi haline geldiğini biliyoruz. Fakat ikili oyunlar ve ormancı uyumunda ise Samsung Galaxy’ye dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sezon boyunca LCK’de de erken oyunda Ambition’ı devreye sokabildikleri oyunların büyük kısmını kazanmayı başaran ve Crown’ın dünyanın kalburüstü orta koridorlarından biri haline gelmesini keyifle izleyen ekip, bana kalırsa bu seri için Crown yerine rakiplerine göre çok daha güçsüz olan Ruler – CoreJJ koridoruna yardımcı olmalı. Ambition Worlds süresince tank oynadığı oyunlarda yeterli katkıyı veremese de Longzhu karşısında tank oynamasının neredeyse bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum.

Seyir zevki yüksek eşleşmeler

Crown vs. BDD: Crown her ne kadar kaltiesini tüm dünyaya kanıtlamış ve Güney Kore’nin en iyi orta koridor oyuncularından biri olsa da karşısındaki oyuncu maalesef normal bir insan değil. Crown’dan dört yaş küçük olan BDD, bu sene LCK’de tam olarak 11.3 KDA ortalaması tutturarak bu alandaki rekorun sahibi oldu. Toplam 22 kere oynadığı Taliyah ve Galio performanslarının ortalama KDA’sı 22.1. Son dönemde piyasaya çıkan en heyecan verici oyuncuların başında gelen BDD ile henüz kalitesinden bir şey kaybetmediğini Worlds arenasında kanıtlamaya çalışacak Crown’ın eşleşmesi gayet eğlenceli olacak.

Khan vs. CuVee: Samsung Galaxy’nin en güvendiği isim diyebileceğimiz, geçtiğimiz mevsimin yükselen yıldınızı CuVee ise, yine son dönemin en büyük genç yeteneklerinden Khan ile karşı karşıya gelecek. LCK normal sezonu süresinde CuVee neredeyse tamamen tank şampiyonlara yönelirken, Khan ise tam aksine Jarvan, Fiora, Jayce gibi şampiyonları tercih etti. Her ne kadar Worlds arenasında olsalar da birbirlerini iyi tanıyan iki ekip en azından kompozisyon bazında ligdeki karşılaşmalarına sadık kalacaktır diye düşünüyorum.

Kim kazanır? 

Yazımın geri kalanından da çıkarım yapabileceğiniz üzere benim tahminim Longzhu galibiyetinden yana. Samsung Galaxy ile alakalı sayabileceğim güzel özelliklerin tamamını üstüne bir fazla ekleyerek Longzhu Gaming için de sayabilirim. Ayrıca bireysel oyuncu kalitelerini de işin içine kattığım zaman Longzhu’nun maç dahi vermeme ihtimalini fazla görüyorum. Finalde SKT ile karşılaşana kadar engellere takılmadan ilerleyeceklerine kesin gözüyle bakılan ekip tüm espor camiasını bir hype treninin peşine mi takıyor, yoksa gerçekten tarihin en iyi takımların biri mi, bu sorunun cevabını iki hafta içinde hep birlikte öğreneceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir