Dota 2

DotA 2’ye yeni başlayanların sık yaptıkları hatalar

Son yılların en çok oynanan oyunlarından biri olan Dota 2’ye her geçen gün binlerce yeni oyuncu katılıyor. Yıllarını vermiş insanlarla birlikte bu oyun dünyasına atılan yeni oyuncular da, amatörlüklerinin getirdiği gibi çok sayıda hata yapıyor. Biz de bu hataların neler olduğunu ve bunlardan nasıl kaçınabileceğinizi anlatmak istedik.

Oyun mantığını kavramadan direk oyuna dalmak
Özellikle yeni başlayan ve kendine normalden biraz daha fazla güvenen oyuncuların yapacağı en büyük hatalardan biridir. Dota 2 Nedir ve Nasıl oynanır adlı başlığımızda oyunun temel noktalarını açıklamış olsak da, böylesine büyük bir oyunu tek bir sayfaya sıkıştırmamız mümkün değil. Bu yüzden Valve, yeni kullanıcıları teşvik etmek iç,in oyun içine Eğitim(Tutorial) kısmını koymuş. Eğitim kısmında yeni başlayan oyuncular bazı kahramanları ve bunların yeteneklerini, oyun içerisinde altın kazanmayı ve kontrolleri öğrenme imkanı kazanır. Daha önce MOBA tarzı bir oyun oynamamış bütün oyuncuların oynamasını tavsiye ettiğimiz Eğitim bölümü, diğer oyunlardan geçiş yapan kullanıcılar için de oldukça yardımcı olabilir.

Yeterli kahraman ve eşya bilgisine sahip olmamak
Yeni oyuncuların sıklıkla yapacağı hatalardan biri ise oyuna bir kahraman ile başlayıp o kahraman ile oynamaya devam etmek veya sınırlı sayıda kahraman bilgisine sahip olmak.

Tabi bu konuda yeni oyuncuların üzerine de çok gitmemek lazım. Toplamda 110 adet kahraman bulunduğunu göz önüne alırsak her birini tek tek öğrenmenin uzun bir zaman alacağı su götürmez. Aynı zamanda dikkat verildiği taktirde, bir oyun içerisinde sizin kontrol ettiğiniz kahraman dışında 9 adet daha kahraman olduğunu göreceksiniz. Kendi kahramanınızı kontrol ederken dost ve düşman kahramanların hareketlerine ve yeteneklerine dikkat ederseniz bir oyun içerisinde toplamda 10 kahraman yüzeysel olarak öğrenilebilir.

Sürekli aynı kahramanları seçmemek de önemli. Sırf bir kahraman ile bir oyun kazanıldı diye bu kahraman diğer oyunları kazanmanızı sağlayacak diye bir durum, oyunun doğasından dolayı zaten mümkün değil. Bu sebepten ötürü yeni oyuncuların, en azından yüzeysel olarak bütün kahramanları bilmesi için yeni kahramanları seçmesini tavsiye ediyoruz.Yeni kahramanları diğer oyunculara karşı denemek istemezseniz, her zaman onlara karşı oynamanızı bekleyen botlar bu konuda yardımcı olabilir.

Eşyaları öğrenmek ise biraz daha kolay. Oyun içi dükkan sekmesinde bütün eşyaları görebildiğiniz gibi hangi eşyaları hangileriyle birleştirdiğinizde istediğiniz eşyaya ulaşacağınız gösterilmektedir. Kahramanlara nazaran eşyalar sadece tek bir kahramana hitap etmediğinden çok daha kolay öğrenilebilir.

Ayrıca oyun içinde bulunan Kahraman Yapıları sekmesi sayesinde, diğer kullanıcılar tarafından oluşturulmuş eşya ve yetenek yapılarına ulaşabilirsiniz.

Kahraman ve koridor seçimi
Yeni başlayan oyuncuların kavraması daha kolay olan kahramanları seçmesini tavsiye ediyoruz. Daha zor olanların ise oyunun daha sonraki aşamalarına saklanması, hem sizin hem de takım arkadaşlarınız için daha iyi olacaktır.

Kahraman seçiminden sonra ise koridor seçimi gelmekte. Dota 2’de bulunan 3 koridor 5 kahraman arasında birkaç şekilde paylaştırılır:

  1. 1 zor koridor- 1 orta koridor- 3 kolay koridor
  2. 1 zor koridor- 1 orta koridor- 1 orman- 2 kolay koridor
  3. 2 zor koridor- 1 orta koridor- 2 kolay koridor

(Koridorlar ile ilgili açıklamamıza oyun mekanikleri sekmesinden ulaşabilirsiniz.)

Örneğin; takımınızda zaten bir Ormancı kahraman bulunuyorsa, başka bir Ormancı kahramanı seçmeniz muhtemelen kötü bir karar olacaktır. Veya iki kahramanın birden orta koridora gitmesi, orta koridordun sahip olduğu tecrübe avantajını ortadan kaldıracaktır.

Oyun başında eşya satın almamak
Daha pahalı eşyalar almak için oyun başında herhangi bir eşya almamak ve koridorunuza gitmek büyük ihtimalle ölümünüz veya koridordan kovalanmanız ile sonuçlanacaktır. Bu yüzden koridorunuza giderken tavsiye edilen başlangıç eşyalarını almanız sizin yararınıza olacaktır. Ayrıca oyun boyunca altın seviyenizi kontrol etmek, bir sonraki alacağınız eşyayı daha önceden dükkandan bulmak sizi diğer oyunculardan bir adım daha öteye taşıyacaktır.

Oyun başında düşman kahramanlardan ve birimlerden gereksiz zarar almak
Yeni başlayan oyuncuların sıklıkla yaptığı bir hatadır. Oyun başlarında karakteriniz zayıf olacağından dolayı olabildiğince zarar almamanız gerekmektedir. Dota 2’de ki oyun motoru gereği düşman birimlerin yanındayken herhangi bir düşman kahramana saldırırsanız, düşman birimler bu sefer size saldırmaya başlayacaktır. Bundan sakınmak için düşman birimlerin uzağında durmak veya hasar veren yetenekleri kullanmak daha iyi olacaktır. Ayrıca oyun başında sahip olduğunuz altın ile sınırlı sayıda yenilenme eşyası alabileceğinizden dolayı, aşırı hasar aldığınız durumda üssünüze doğru uzun bir yürüyüşe çıkmanız gerekebilir.

Haritayı kontrol etmeme
Haritaya hiç bakmamanız hem oyunu takip etmenizi zorlaştırırken hem de diğer koridorlardan gelecek saldırıları veya diğer koridorlara yapılacak saldırı avantajları kaçırmanıza sebep olur. Bu yüzden sürekli bir gözünüzün haritada olması, düşman ve dost kahramanların yerlerini takip etmeniz bir süre daha hayatta kalmanıza yardımcı olacaktır.

Yanlışlıkla kuryeyi kontrol etme
Muhtemelen bütün Dota 2 oyuncularının oyunu oynadıkları süre boyunca en az bir defa yaptıkları bir hatadır. Kahraman ve kurye tuşlarının yakın olmasından dolayı kaynaklanan bu hatayı yapmamak için atanan tuşlar değiştirilebilir veya doğru birimi kontrol ettiğinizden emin olmak için kahraman portresini kontrol edebilirsiniz. Çok masum görünse de aslında oyunu büyük bir ölçüde etkileyen kuryenin ölmesi, takımınızın tam 2 dakika 20 saniye kuryeysiz kalacağı anlamına geliyor.

Yetenek Açıklamalarına Önem Vermemek
Yeteneklerinizin dolum süresi, mana bedeli, verdiği zarar, zayıflatma süreleri gibi bir çok detay yetenek simgelerinin üstlerine geldiğinde görünmektedir. Bu bilgileri takip etmeniz özellikle zor bir durumda kaldığınızda hayatta kalmanıza yardımcı olabilir.

Bulunduğunuz koridorları erken ittirmek
Yeterli derecede farm alınmadan bulunduğunuz koridoru ittirmek rakip takımın kulesine zarar verecek ve bir süre sonra bu kuleyi yıkacaktır. Oyun başlarında aslında iyi gibi görünse de, ittirdiğiniz koridorda son vuruş almaya çalışırken düşman saldırılarına daha açık olacağınızdan, yeterli altın avantajı ele geçirilmeden koridorları ittirmeyi tavsiye etmiyoruz.

Sürekli aynı koridorda kalmak
Harita yeni başlayan oyunculara genelde büyük geldiğinden bir çoğu uzun bir süre koridorlarında kalır. Bu Carry kahramanlar için doğru bir seçim olurken Gank potansiyeline sahip kahramanların koridor içerisinde boş bir şekilde zaman geçirmesine ve diğer koridorlara yardım edememesine neden olur.

Bu hatadan kurtulmak için yapmanız gerekenler ise şöyle: Bulunduğunuz koridorda herhangi bir aksiyon olmuyor ve yeterince altın kazanamıyorsanız diğer koridorlara yardıma gidebilirsiniz. Bu durum Carry kahramanlar için genelde geçerli değildir. Çoğu kahraman 6. Seviyeye ulaştığında etkili olduğundan, 6. seviyeyi beklemeniz ve sonrasında bir açıklık gördüğünüzde bu açıklıktan yararlanmanız takımınızı öne geçirecektir.

Nadir de olsa aynı koridorda kalmanız yararınıza olabilir. Haritada düşman kahramanlar görünmezken tek başınıza öylece dolaşmanız maalesef ölümünüze yol açabilir.

İletişim Eksikliği
Her ne kadar bireysel çabaya ve yeteneğe dayansa da, Dota 2’nin bir takım oyunu olduğunu unutmamalı ve takımınızla iletişim içinde bulunmalısınız. Takımınız size ihtiyaç duyduğunda orada olmalısınız. Ayrıca takım içerisindeki iletişim takımınızı daha koordine edeceğinden oyunları kolayca yenmenizi sağlayabilir. Bireysel bir çalışma sonucunda ise yenilmeniz olası.

editor
You don't get paid for effort, you get paid based on demand for your skills and your results. Life is not a children's story.

1 Comment

  • War lock 4 Eylül 2017

    En kötü dota rehberi okumayan daha iyi oynar rastgele yazılmış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir