Dota 2

5Mid Özetliyor: Dota 2 6.86 patch’i

Bir süredir büyük bir beklentiyle yollarını gözlediğimiz Dota 2 6.86 patch’inden sonunda haber geldi. Bugün itibariyle yeni kahraman Arc Warden tanıtımıyla birlikte yayınlanan patch notları, Dota 2’nin gördüğü en kapsamlı güncellemelerden birini de oyuna getiriyor.

Neredeyse elden geçmedik bir şey bırakmayan Valve, kahramanları, haritaları, eşyaları ve bir sürü değişikliğiyle 6.86 patch’i 17 Aralık Perşembe sabahı ana sunucuya yükleyecek. Biz de bu kafa karıştırıcı upuzun patch notlarıyla canınız sıkılmasın diye sizlere en en en önemli olduğunu düşündüğümüz kısımları özet geçelim dedik. Sayfalar uzunluğundaki patch’in özeti de ne yazık ki biraz uzun oldu. Ama öyle ya da böyle, Dota 2 metasını ciddi şekilde değiştirecek 6.86 patch’i bakalım neler getiriyor:

Genel Değişiklikler & Yenilikler

  • Yeni çöl haritası Colosseum eklendi.
  • Kahraman istatistikleri eklendi.
  • Cephaneliğe kolay erişim eklendi.
  • Mağazada alışveriş kolaylığı getirildi.
  • Özel chat kanalları eklendi.
  • Yeni Arcane rünü ile 50 saniye boyunca bekleme süreleri %30, mana bedeli %50 azalıyor.
  • Oracle, Terrorblade ve Earth Spirit, Kaptan Modu’na eklendi.
  • Base HP’si 150’den 180’e çıkarıldı.
  • Random Draft kahraman sayısı 24’ten 50’ye çıkarıldı.
  • Dereceli oyun modlarına Random Draft eklendi.
  • Ancient Black Dragon’a Fireball yeteneği eklendi.
  • Roshan’a +100 saldırı hızı eklendi.
  • Zeus’un yeni Arcana seti eklendi.

Harita

  • Secret shop’lara yakın birer neutral camp eklendi.
  • Radiant hard camp’ı, Dire offlane’ine yaklaştırıldı.
  • Radiant mid’den Radiant ormana patika eklendi.
  • Radiant ormanındaki hard ve medium camp’ların yeri değiştirildi.
  • Top Dire shop’unun üzerine bir patika eklendi.
  • Dire mid ve bottom lane’e saklanma noktaları eklendi.
  • Zeus’un yeni Arcana seti eklendi.

Yeni Kahraman: Arc Warden

Dota 1’de bir çok kişinin favori kahramanlarından olan Arc Warden nihayet Dota 2’ye geldi. Bir “çeviklik” kahramanı olan Arc Warden genelde support olarak kullanılmakla beraber, micro yeteneği iyi ellerde nuke potansiyeliyle bir canavara dönüşerek “Tinker” misali core olarak kendisine yer edinebilir.

İlk yeteneği olan Flux(q), son seviyede toplamda 360 büyüsel hasar verebilen bir nuke yeteneği. Aynı zamanda %50 hareket hızı düşürüyor. İkinci büyüsü olan Magnetic Field(w) bir alan büyüsü. Son seviyede 275 birimlik bir alandaki tüm dost kahramanlara 5 saniye süre 80 atak hızı ve %100 dodge sağlıyor. Üçüncü büyüsü olan Spark Wraith(e) ise oyundaki en eğlenceli büyülerden biri. Arc Warden, hedef alana 400 hareket hızına sahip ve kaçılması mümkün olmayan (disjointable) bir ruh çağırıyor. Bu ruh yanına yaklaşan bir ünite olursa ona doğru giderek son seviyede 300 hasar veriyor. Hayaletin 53 saniye boyunca kaldığı ve büyünün bekleme süresinin 4 saniye olduğunu hatırlatalım.

Arc Warden’ın ultisi ise kendisinin kopyasını çıkarıyor. Bu kopya Arc Warden’ın ulti hariç tüm büyülerine sahip ve dahası tüm eşyalarının kopyasını kullanabiliyor.


Kahramanlar

Greevil’s Greed özelliği iyice abartılan Alchemist‘e son derece yerinde bir nerf geldi. Greevil’s Greed artık bounty rune alındığında pasifin seviyesine göre x3/4/5/6 kat bonus altın verecek. Yani oyun başındaki ilk bounty rune artık Alchemist için 500 değil, 300 gold değerinde.

Batrider’ın taban can yenilenmesi yükseltildi. Bununla beraber Flamebreak’in erken safhalardaki mana bedeli azaltıldı. Böylelikle kahramanın oyunun erken dakikalarındaki etkinliği arttırılması amaçlanıyor. Büyük bir buff Brewmaster’a geldi. Drunken Haze’in bekleme süresi azaltıldı. Orta koridorda kahramanı göreceğimiz günler hiç uzak değil.

Bristleback de artık Aghanim’den faydalanabilecek. Aghanim Bristleback’in Nasal Goo özelliğini alan etkili hale getiriyor.

Yamadaki en büyük değişikliklerden birisi de Death Prophet’e geldi. Pasifi olan Witchcraft kaldırılırken kahramana yeni bir yetenek geldi: Spirit Siphon. Bu değişikliklerle Death Prophet, şu ana kadar hiç olmadığı kadar güçlü bir durumda. Doom’un da Level Death yeteneği Infernal Blade yeteneği ile değiştirildi. Bu yeni skill, rakiplerine mini stun uyguluyor ve rakibin canının belirli bir yüzdesini hasar olarak veriyor.

Dragon Knight’a da bir buff geldiğini söyleyebiliriz. Karakterin HP yenilenmesi seviyeye göre  3/6/9/12 olacak şekilde yükseltildi.

Son dönemin popüler kahramanlarından Ember Spirit’e yerinde bir nerf geliyor. Fire Remnant artık görüş sağlamıyor. Enigma ise hemen hemen tüm yamalarda olduğu gibi buff almış. Artık çıkarttığı Eidolon’lar daha hızlı hareket ediyor, stun’ı daha çok hasar veriyor, Black Hole’un cooldown süresi ise biraz düşürülmüş.

Yamanın en tartışmaları kahramanlarından birisi de Faceless Void. Void’in en karakteristik özelliği olan, atak veya büyü farketmeksizin gelen bir hasardan %25 ihtimalle hiç bir şekilde etkilenmemesini sağlayan backtrack pasifi tarihin tozlu raflarına kalkmış. Yerine “Time Dilation” isimli bir büyü eklenmiş. Büyü 650 AoE bir alandaki tüm rakip kahramanlara 6/7/8/9 saniye süren bir debuff atıyor ve o süre boyunca rakip kahramanların büyülerinin cooldown’u işlemiyor. Rakip kahramanlar, kilitli kalan her özelliği için 4/6/8/10% hareket ve atak hızı kaybediyor. Timewalk ise büyük değişikliğe uğramış. Artık Void sadece 550 birim uzaklığa sıçrayabilecek. Ancak büyünün bekleme süresi son seviyede 6 saniye ve Timewalk kullanıldıktan 2 saniye sonra Void hiç bir şekilde hasar yemeyecek. Void’i artık offlane’de daha sık görebiliriz.

En büyük nerflerden biri ise Huskar’a geldi. Berserker’s Blood’ın bonusları artık %7’de değil %10’da tetiklenecek. Bu da kahramanın uzunca bir süre oynanılmayacağını garantiledi. Ayrıca, yeteneğin büyü direnci yüzdesinin oldukça fazla düşürüldüğünü belirtelim.

Güzel bir buff da Invoker’a geldi. Kahramanın Invoke skili artık lvl 1’de kullanıma hazır olacak. Bu da diğer yetenekleri daha önceden tamamlayabileceğimiz anlamına geliyor. Keeper of the Light’ın da aynı derecede iyi bir buff aldığını söylersek yanılmış olmayız. Chakra’nın bekleme süresine etkisi arttırılırken iyileştirmenin etkisi de 3 saniye arttırıldı.

Kunkka’daki en önemli değişiklik ise Aghanim kullanımı gelmiş olması. Tidebringer’ın alan etkisi dengelenirken Ghost Ship’in mana bedeli ufak da olsa düşürüldü. Legion Commander’ın da Aghanim kullanımına buff geldi. Ayrıca Moment of Courage’ın bekleme süresi düşürüldü.

Lone Druid’in de pasifi Synergy, tıpkı Death Prophet’teki gibi kaldırıldı ve bu skilin özellikleri diğer yeteneklere dağıtıldı. Bunun yerine ise kahramana Savage Roar adında yeni bir skill getirildi. Bu yeni yetenek akfit edildiğinde belirli bir AoE içindeki düşmanlar kendi üslerine doğru koşmaya başlıyor ve belirli bir hareket hızı kazanıyor. Özellikle Druid’in kıymetli ayısına fazla odaklanıldığında kritik bir kurtarıcı olacağı su götürmez.

Lycan ve kurtlarının kritik hasar özelliği değişiyor. Artık Lycan ultisi ile kurta dönüştüğünde kontrolündeki tüm birimlere 40% şans ile 1.4/1.6/1.8x kritik hasar vuracak. Ayrıca çağırdığı kurtlarının kendi kritik hasar özelliği yerine “Cripple” özelliği eklenmiş.

Mirana artık ancient olmayan creeplere Sacred Arrow gönderdiğinde birimler anına ölüyor. Bu değişiklik, kahramanı NC’de sık sık göreceğimizin habercisi. Outworld Devourer’ın ise Astral Imprisonment yeteneği değiştirildi. Yeteneğin bekleme süresi yeniden düzenlenirken, etki süres ise 4 saniyeye sabitlendi.

Bizleri en heyecanlandıran değişikliklerden biri de Pudge’a geldi. Aghanimli hali değişirken Aghanim alındıktan sonra hook’un bekleme süresi 4 saniyeye düştü. Aghanim’in verdiği özellikler ise Pudge’ın ultisine eklendi.  Pudge’ı profesyonel arenada tekrar mid’e döndürmeye yönelik yapılan bu hamle ile Pudge ile kolayca yüksek hasarlar çıkartmak mümkün olacak.

Riki’ye ise görece de olsa nerf geldi. Permanent Invisibility ile Backstab yeteneği birleşti. Invisibility’nin regeni kaldırılırken blink eski haline döndü. Yüksek can yenilenmesi ile lane’de kalıp şarjlı blinkler ile seri killer alabilen Riki’nin bu yamadan sonra neler yapacağı belirsiz. Ancak yeni ultisi ise yüksek hasar veren eşyalarla çok can yakabilecek cinsten.

Sand King’in ise Aghanimli bonusu değişti. Artık, Aghanim varken Burrowstrike’ın kullanım alanı iki katına çıkıyor ve etki ettiği her birime Caustic Finale ile vuruyor. Dota 2’nin en popüler mid herolarından olan Shadow Fiend’e ise Aghanim kullanımı geldi. Taban zırhı arttırılırken Shadow Raze’in mana bedeli yükseltildi.

Silencer’ın Curse of the Silent yeteneği Arcane Curse adında yeni bir skil ile değiştirildi. Arcane Curse, eski yeteneğin tam tersi olarak çalışıyor. Kullanıldığı her saniye rakibe hasar veren yeteneğin, rakip kahraman eğer yeteneğin etkisinde bir skill kullanmaya çalışırsa etki süresi artıyor.

Aghanim eklenen kahramanlardan bir diğeri Tidehunter. Aghanim ile beraber kullanıldığında gush’ın alan etkisi artıyor. Ayrıca Ravage Stun’ın etki süresi arttırıldı.

Bir buff da Troll Warlord’a geldi. Frevor’un maksimum yükü arttırılırken menzilli Whirling Axes’in bekleme süresi azaltıldı. TW’yi oyunda daha sık görürseniz şaşırmayın.

Yamadaki nerf alan kahramanlardan biri de Tusk. Ice Shards’ın hasarı azaltılırken kahramanın hareket hızı da düşürüldü. Ursa’ya da Aghanim eklendi. Tıpkı Abaddon’un ultisi gibi Ursa da silence harici durumlarda ultisini aktif edebilecek.

Vengeful Spirit’e de Aghanim eklendi. Buna ek olarak kahraman öldüğünde arkasında bir ilüzyon bırakacak. Bu ilüzyon, Venge’nin hasarının %50’sini uygulayabilecek fakat %150 daha fazla hasar alacak. Bu ilüzyon aynı zamanda kahramanın yeteneklerini de kullanabilecek.

Winter Wyvern’e görece bir nerf geldi diyebiliriz. Winter’s Curse etkisi altındaki bütün herolar rakipten hiç hasar almıyor fakat hedefe saldıran herolar belirli bir saldırı hızı kazanıyor. Ultisinin alanı arttırılırken süresi her seviye için sabitlendi. Artık rakip takımı tamamen kontrol altına almak yerine rakipten bir kahramanı eksiltmek, belki de sadece zaman kazanmak için ulti kullanılacak.


Yeni Eşyalar

Faerie Fire: 75 altın değerinde, +2 hasar veriyor, kullanıldığında 75 HP sağlıyor.

Dragon Lance: Ogre Club ile Quarterstaff, yani 1875 altın gerektiriyor. +10 güç, +10 saldırı hızı, +10 hasar ve ranged kahramanlara +130 saldırı menzili veriyor, stack’lenemiyor. Dragon Lance, oyunda saldırı menzilini arttıran ilk eşya oldu.

Aether Lens: Energy Booster, Ring of Health ve Cloak, yani 2300 altın gerektiriyor. +250 mana, +8 HP yenilemesi, +15 büyü dayanıklılığı, +200 büyü menzili ve +%8 büyü hasarı veriyor. Aether Lens de oyunda büyü menzilini arttıran ilk eşya oldu.

Iron Talon: Quelling Blade, Ring of Protection ve bir tarif, yani 500 altın gerektiriyor. +2 zırh ve Quelling Blade özelliklerini veriyor. Düşman kahramanın kontrolünde olmayan birimlerin %40 oranında canını azaltıyor.


Mevcut Eşya Değişiklikleri

Abyssal Blade: Bash hazarı 60’tan 120’ye çıkarıldı. Hasar bonusu 85’ten 70’e indirildi.

Animal Courier: Satın alım bekleme süresi 7 saniyeden 2 dakikaya çıkarıldı. Fiyatı 120’den 100 altına çekildi.

Asault Cuirass: Saldırı hızı bonusu artık kuleleri de etkiliyor.

Boots of Speed: Fiyatları 450’den 400 altına çekildi. Hızları 5 düşürüldü.

Bottle: Fiyatı 700’den 660’a çekildi. Can yenilemesi 110’dan 90’a, mana yenilemesi 70’ten 60’a düşürüldü. Kullanıldığında 3 saniye yerine 2.5 saniye iyileştiriyor.

Crimson Guard: 40/20’de %75 engelleme ihtimali 32/16’da %100’e çıkarıldı.

Hood of Defiance: Yeni aktif yeteneği var. Kahraman üzerinde 325’e kadar büyü hasarını emen bir kalkan oluşturuyor. 12 saniye kalıyor, 75 mana bedeli, 60 saniye bekleme süresi var.

Iron Branch: Yer hedef alınarak kullanılabiliyor, 20 saniye kalan bir ağaç çıkarıyor.

Phase Boots: Artık yetenek kullanıldığında etkisiz kalmıyor. Hareket hızı 5, bedeli 50 düşürüldü.

Rod of Atos: Cripple bekleme süresi 10’dan 12’ye çıkarıldı. Artık hedef saldıran birimlere %40 vurma şansı sağlıyor.

Sange and Yasha: Artık büyü dokunulmazlığına sahip birime etki etmiyor.

Skull Basher: Güç bonusu 8’den 10’a, Bash hasarı 60’tan 120’ye çıkarıldı, hasarı 25’ten 10’a düşürüldü.

Tango: Artık iki kat iyileşme oranı vermek yerine iki kat daha uzun süre kalıyor. Iran Branch üzerinde kullanıldığında iyileşme süresini ikiye katlıyor.

Veil of Discord: Artık 900 tarif yerine iki tane Robe of the Magi istiyor.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

2 Comments

  • Arif Yaman 17 Aralık 2015

    Çoğu açıklamada eksikler ve yanlışlar bulunmakta bunu baz almayın orjinalini okumaya çalışmanız daha mantıklı olur yada acil düzeiltmeniz gerekiyor

    • 5Mid 17 Aralık 2015

      Merhaba, yazıyı tekrar tekrar kontrolden geçirdik. Hatalarımızın nerede olduğunu söylerseniz düzeltelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir