Dota 2

Frankfurt Major 2015 Ana Etkinlik eşleşmeleri analizi

Frakfurt Major 2015’te grup aşaması maçları tamamlandı ve takımların ana etkinliğe hangi kümeden katılacağı belli oldu. Cuma ve Cumartesi günü oynanan maçlardan sonra turnuvaya 1 günlük ara verilirken, heyecan yarın tekrar başlayacak. Yarından itibaren oynanacak eşlemelerde üst küme maçları 3 maç üzerinden, alt küme maçları ise tek maç üzerinden oynanacak. Bizleri bekleyen eşleşmelere yakından bakalım:

Üst Küme (Winners/Upper Bracket) Maçları

EVIL GENIUSES – VEGA SQUADRON (16 Kasım 2015 – 11:30)

Son TI şampiyonu EG, oldukça yorucu iki maç sonunda kendini beklenildiği üzere üst kümeye attı. Oynadığı her iki maçı da 1-0 geriden gelerek 2-1 kazanan takım, yeni oyun stilleri hakkında bize de nihayet ipucu verdi. Özellikle Fear’ın semi support olarak mı yoksa klasik bir support olarak mı oynayacağı belirsizdi. Altı oyunun dördünde Undying oynayan Fear, bir kez Bane Elemantal bir kez de Shadow Shaman ile oynarken EG’nin onu klasik bir support olarak oynatmaya karar verdiğini gözlemleme fırsatımız oldu. Genel olarak takım savaşı ağırlıklı kompozisyonları tercih ederlerken, Fear’ın da desteği ile koridorları erkenden kazanıp Arteezy ve Suma1l’in farm hızını arttırmaya yönelik taktikler uyguladılar. Ancak kaybettikleri 2 oyunu da Late-game’de vermeleri uzayan oyunlarda sıkıntı yaşayacaklarına delalet.

Vega Squadron cephesine baktığımız da ise kendilerine oranla daha çok şans tanınan OG’yi iki kere 2-1 yenerek üst kümeye kalmaları iyi bir başarı. ESL One New York 2015’i kazanırken yendikleri EG karşısında işlerinin bu sefer biraz daha zor olduğunu söylememiz lazım, çünkü rakipleri Ekim ayına göre daha hazırlıklı gözüküyor. Vega Squadron’un turnuvada (sonra değineceğimiz Mineski’yi saymazsak) deathball push’a en yakın oyunu oynayan takım olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Luna, Deaht Prophet gibi kahramanları kullandıkları ilk OG eşleşmesinde büyük beğeni topladılar. Grup aşamasının genelinde no[0]ne’ın Ember Spirit ile, Solo’nun da Nightstalker ile önplana çıktığını gördük. Vega’nın avantajı erken ittirme planları başarısız olsa dahi EG’nin yeni kadrosuyla late game’de ışık vermemesi. Her iki takım içinde zor geçecek maçta ibrenin biraz daha EG’den yana olduğunu düşünüyorum.

CDEC GAMING –LGD GAMING (16 Kasım 2015 – 15:30)

Tüm üst küme karşılaşmaları içinde kafa kafaya geçmeye en müsait eşleşme, Çin derbisi diyebileceğimiz CDEC-LGD mücadelesi olacak. TI2015’in ikincisi CDEC, şampiyona sonrası başarılarının tesadüf olmadığını oyunlarıyla gösterse de domine edici bir performans da sergileyememişti. Grup maçlarında her zamanki bilindik oyunlarından ve picklerinden gram taviz vermediler. Carry oyuncuları Aggresif yine Gyrocopter ile harikalar yaratırken, Garder çoğunlukla Bounty Hunter ile rakip ormanda hakimiyet kurdu ve CDEC özellikle bu iki oyuncu yardımıyla oynadığı tüm maçlarda yine rakibine temposunu dikte ettirdi.

LGD ise Cloud 9’ı oldukça zorlanarak 2-1 ile geçtikten sonra Team Secret’a 2-0 yenildi. İlk oyun 65 dakika sürerken oldukça güzel bir maç izlediğimizi söyleyebiliriz. Ancak ikinci maçta LGD’de özellikle yıldız mid oyuncuları Maybe tamamen kontrolü kaybederken, takımca Secret’in erken baskısı karşısında çok kolay dağıldılar. Tekrar Cloud 9 ile karşılaşan LGD ilkine göre nispeten daha rahat bir maç çıkararak 2-0 kazandı ancak izleyenlere pek de güven vermedi. İlk olarak erken baskı karşısında savunması ile ünlü bir takımın böyle çözülmesi soru işareti yarattı. İkinci olarak bireysel hataların fazlalığı şaşırttı. Özellikle Sylar, bir carry’nin yapmaması gereken pozisyon hataları yaparak Cloud 9’ı oynadıkları oyunlarda bir çok kez maça ortak etti. Maçlar öncesindeki analiz yazısında oyun tarzı olarak ya takım rOtk’e uyacak, ya da rOtk takıma uymalı demiştik; görülen o ki rOtk takımın genel stiline uymaya niyetli ancak Maybe ve Sylar’ın ritmi xiao8 gittiğinden beri dağılmış vaziyette. CDEC’in oyunun erken safhalarındaki çoşkusunu düşündüğümüzde dikkatli pick yapmazlar ve CDEC’in oyun temposunu kontrol etmelerine izin verirlerse büyük problem yaşayacakları aşikar.

TEAM SECRET – MINESKI (17 KASIM 2015 – 11:30)

Turnuvayı takip etmemiş birisi için ilk bakışta en kolay eşleşme olarak görülen Secret-Mineski karşılaşması, böyle düşününleri yanıltacak bir seri olmaya aday. Kendisini son anda Frankfurt’ta bulan turnuvanın iddiasız takımlarından Newbee.Young karşısında ecel terleri döken ve EternalEnvy’nin Anti-Mage’iyle güç bela 2-1 kazanan Secret, sonrasında iki güzel maç sonunda LGD’yi 2-0’la yenerek sadece üst kümeye kalmadı, moral de tazeledi. Her zamanki pickler ve her zamanki oyun planıyla oynayan Secret’in bu kadar zorlanmasının sebebi takımların sürekli Misery üzerine yoğunlaşması. Çoğu maçta oldukça etkili oynadığı Slardar’ı almasına rağmen zorlanan Misery, bu oyunların tümünde altın kazanımında gerilerde kalırken Secret’ın oyun kurması oldukça güçleşti. Yine de tecrübeleri ve esnek oyun yapıları sayesinde kendilerini üstte buldular. Ancak Secret’in yumuşak karnı olduğu herkesçe keşfedilen Misery, başlarını ağrıtabilir.

Mineski ise ilk iki günün tartışmasız yıldız ekibi oldu. CDEC’e 2-1 yenildikten sonra önce Alliance’ı 2-0, sonra da EHOME’u 2-0 yendiler. CDEC’in oyun tarzına baskılı veya agresif diyoruz ama Mineski’nin Frankfurt’ta oynadığı oyunun tarifi yok. Adeta çıldırmış gibi kule altına dalan ekip, Huskar-Dazzle ikilisi ile grup maçlarında pubgame havası estirdi. Huskar ve Dazzle ellerinden alındığında Tusk ve benzeri mobil seçimlerle agresif stillerinden taviz vermemeye çalıştılar. Kağıt üzerinde Secret kesin favori olsa da büyük bir merak ve heyecanla iki ekibin maçını beklediğimi söylemem lazım. İzlemeyenler ise mutlaka KuKu’nun Huskar performansını izlemeli.

VICI GAMING – VIRTUS.PRO (17 KASIM 2015 – 15:30)

Vici Gaming nispeten rahat bir grup aşaması sonunda üst kümeye çıktı. Takım Burning ile ritmini iyice bulmuşa benziyor. Özellikle iceiceice’a da fazla kahraman seçme şansı verdiklerinden beri performansları da arttı. İlk maçları Unknown.xui’yi bir ölçü kabul etmiyorum, karşılarında göz göre göre Alchemist-Undying-Morphling pickletecek kadar kötü bir takım vardı. Fakat sonrasında oynadıkları Vega Squadron maçı onlar için iyi bir test oldu. Burning’ten Wraith King, Super!’dan mid’de Tiny gördüğümüz eşleşmede Vici 2-1 ile gülen taraf oldu.

Virtus.Pro, Frankfurt’un bana göre ölüm grubu olan A grubundan çıkarak hatırı sayılır bir başarıya imza attı. EG’yi oldukça zorlayan ekip 2-0’lık Newbee galibiyetleri ie Vici’nin rakibi oldu. Virtus.Pro’da pickler sürekli farklılık gösterirken birden fazla strateji denediler. Turnuva öncesi FNG ile yapılan röportajda FNG “Hala metayı anlamaya ve uygun oyun planı geliştirmeye çalışıyoruz” açıklamasını yapmıştı. Gerçekten de bir maçta Huskar-Dazzle denediler, bir diğer maçta ise tamamen push odaklı oynadılar, sürekli arayış içindeydiler. Yine de en rahat ettikleri oyun stili orta koridoru erkenden kazanma temelli, takım savaşına yönelik picklerin yapıldığı oyunlarda oldu. Vici Gaming’in şu an maceradan daha uzak oyunu hesaba katılırsa, FNG’nin mutlaka erken baskı temelli bir plan çizmek zorunda olduğunu, DKPhobos’a da Broodmother gibi alan yaratacak bir offlane kahramanı seçmesi gerektiğini düşünüyorum.

Alt Küme (Losers/Lower Bracket) Maçları

CLOUD 9 – ALLIANCE (16 Kasım 2015 – 18:30)

C grubunda iki LGD mağlubiyeti sonrası alt küme yolunu tutan Cloud 9, rakibi Alliance’a oranla daha ne yaptığını bilen bir görüntü çizdi. Tam olarak rat dota diyemeyeceğimiz ama tamamen kule alma ve objektif kazanma odaklı oyun planları istedikleri sonucu yüzde yüz vermedi. Orta koridorda Ritsu oldukça iyi maçlar çıkarmasına rağmen takım, istediği split push/rat’ı yapamadı ve LGD’nin tecrübesine ve senelerden beridir bilindik savunma gücüne yenildiler. Newbee.young maçı ise neredeyse bilindik “Deathball Push” mantığıyla kazanılan oyunlarla C9’a geldi. SVG ve MSS’in bireysel oyunlarını hiç beğenmemekle beraber en azından derli toplu oynadıklarını söyleyebilirim.

Alliance ise hayranlarını üzdü. İlk olarak Ehome’a 2-0 mağlup olan Alliance, bu maçlarda Io-Tiny kombosunu denedi. Ancak Ehome’un kontrollü oyunu sebebiyle Io’yu iki maçta da verimli kullanamadılar. Mineski karşısında ise bir “Huskar-Dazzle” katliamı yaşandı. Mineski’nin bu kombosuyla yitip giden ilk oyundan sonra ikinci oyunda da rakibine aynı pick imkanını tanımaları akıl alır gibi değildi. Dahası Huskar’a bir önlem de alamadılar. Her iki maçta da oyunlarda erkenden üstünlüğü yitiren Alliance istediği gibi split push/rat yapmanın kıyısından bile geçemedi ve B plansızlıkları göze çarptı. Açıkçası nasıl oynaması gerektiğini bilen, dahası erken push odaklı oynacayacak bir Cloud 9 karşısında fazla zorlanacaklardır. Akke’nin de bireysel olarak çok silik oynadığını söylemem lazım. Alliance ile ilgili bir diğer not ise, Ehome eşleşmesinde Ehome’un 5 banı birden AdmiralBulldog’a yönelik yapmasıydı.

OG – FNATIC (16 Kasım 2015 – 19:45)

Turnuva’da sürpriz yapması beklenen takımlardan OG, sürprizi ne yazık ki kopuk oyunuyla yaparak alt küme yolunu tuttu. Vega Squadron’a iki kere 1-2 yenilen takımda bireysel performanslar iyi olmasına rağmen belirli bir takım stratejisinin olmaması akıl alır gibi değil. Takımda bariz bir shotcaller eksikliği belli olurken, tüm “comfort” picklerin olduğu (Moon-Nature’s Prophet, N0Tail-Beastmaster, Miracle-Anti Mage) oyunu dahil kaybetmeleri kendileri için endişe verici. Genel olarak Beastmaster ve NP gibi kahramanlarla haritayı kontrol etmeye yönelik oynuyor gibi gözükselerde oyun içinde son derece kopuklar. Bir araya geldiklerinde bir sinerji var, inkar edilemez ama haritadaki hareketleri ve oyunun gidişatına verdikleri reaksiyonları “Miracle biraz daha farm yapsın da bizi kurtarsın”dan ibaret.

Fnatic’te de benzer çalkantılar mevcut ancak bunlar pozisyonlarla alakalı. Dj’yi 3 pozisyonda birden izledik (mid, offlane, support). Yine Ohaiyo ve Mushi iki ayrı pozisyonda oynadı. Genelde picke göre pozisyonlarını değiştiren bu üçlünün stabil kalması takım için daha yararlı olacak gibi. Dj’nin oyununu gerçekten beğensem de Mushi’nin support’ta harcanmasına razı olamıyorum. İki takımın da özellikle Late Game carry’lerde başarılı no1 oyuncularına sahip olması ve hala arayış içinde olmaları, tek maç üzerinden oynanacak bu karşılaşmada belirsizliği iyice arttırıyor. Ancak ben herkesten farklı olarak Fnatic’i bir tık önde görüyorum.

NEWBEE –UNKNOWN.XUI (16 Kasım 2015 – 21:00)

Kura şanssızlığı yaşayan Newbee, A grubunda Virtus.Pro’ya 2-0 yenilerek üst küme şansını yitirdi. Takım savaşı odaklı support tercihleri ön plana çıkan takım için Unknown eşleşmesi şans oldu diyebiliriz.

Unknown ise burada olmayı gerçekten hak etmeyen bir takım olduğu kanıtladı. Vici’nin ünlü Alche-Undy-Morph kombosuna göz göre göre izin veren takım son derece gayrı ciddi bir görüntü çizdi. Son maçlarını yorumlayan Synderen, Unknown için “sanki birbirinden habersiz 5 oyuncuyu toplayıp çağırmışsınız gibi” derken pek de abarttığını söyleyemem. Unknown’un yegane şansı tek maç üzerinden oynanacak bir eşleşme olması.

EHOME – NEWBEE.YOUNG (17 Kasım 2015 – 22:30)

Turnuva’nın kendi adıma hayal kırıklığı Ehome oldu. Üst kümede olmasına kesin gözle baktığım Ehome, Alliance’ı rahat bir şekilde 2-0 yenerken CDEC ve Mineski’ye arka arkaya 2-0 yenildi. Her iki takımın da özelliğinin oyunlara çok saldırgan başlaması olduğu düşünülünce Newbee.Young eşleşmesi onlar için avantaj. Genelde picklerini, karşıyı bozmak için şekillendiren Ehome kendi oyununu oynayabilirse finale kadar yürüyebilir ancak başta Cty olmak üzere rakipler de Ehome’a iyi önlem almışa benziyor. Oyunun erken aşamalarında kaos yaratan ekiplere karşı mutlaka ceplerinde alternatifler olmalı.

Newbee.young ise turnuvada henüz galibiyet alamasa da Unknown’dan farklı olarak organize bir takım görüntüsü çizdi. Özellikle takım savaşlarında koordinasyonları oldukça iyiyken neden büyük turnuvalarda yer alamadıklarını da 1-0’dan verdikleri Cloud9 maçında gördük. 1-0 öne geçtikleri seride Cloud 9 her iki maçta da erkenden ittirme amaçlı seçimler yapmışken, Newbee.young ise gayet başarılı bir şekilde oyunu dengede tutarken (zaten oyun sonu için daha iyi pickleri vardı), maçı erkenden koparmak için son derece gereksiz takım savaşları başlattılar ve hepsinden zararlı çıktılar. Planını uygulayamayan Cloud9’a “buyrun altın, buyrun tecrübe puanı, buyrun elde edemediğiniz harita kontrolü” demek ile eşdeğer hareketleri, 1-2’lik mağlubiyeti getirdi. Yine de bence oldukça potansiyelli bir takım. Özellikle mid oyuncuları Sccc dikkatimi fazlasıyla çekti. Newbee.young başka bir eşleşmede daha umutlu olabilirdi ama kurt oyuncu LanM varken şansları tek maçlık seride de olsa oldukça düşük.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir