Dota 2

Frankfurt Major 2015 takım ve grup analizleri

Dota 2 sahnesinin The International’dan sonra en büyük etkinliği olan Frankfurt Major, bugün başlıyor. Dünyanın en iyi takımlarının mücadele edeceği turnuva, bu sene ilk defa düzenlenecek olan Major turnuvalarının ilki. Turnuvaya 16 takım katılıyor ve 4’erli 4 grup halinde mücadele edecekler. Grup aşamasında herhangi bir takım elenmezken, takımların aldıkları galibiyetler ise Ana Etkinlik’teki yerlerini belirlemek adına işe yarayacak. Turnuva başlamadan, biz de Frankfurt Major’a katılacak tüm takımları ve gruplardaki performanslarını sizler için inceledik ve analiz ettik.

A GRUBU

EVIL GENUISES

Son TI şampiyonu EG, 2015 senesine damga vuran ekiplerin başında geliyor. TI 2015 dışında DAC 2015’i de kazanan ekip, performansı kadar oyuncu değişiklikleri ile de kendisinden bolca söz ettirdi. TI’ı kazandıktan hemen sonra, 4.numaralı pozisyonda oynayan Aui_2000 takımdan kovulurken, bu kadar büyük bir başarıdan sonra kadro değişikliği yaşanması herkesi şoke etmişti. Kaptan PPD ayrılığa sebep olarak Aui’ın oyun içi karar verme konusunda ve oyun öncesi strateji belirlerken son derece negatif, gereğinden fazla eleştirisel olduğunu ve takımı strese soktuğunu göstermişti. Hatta final serisindeki en önemli stratejilerden birisi kendi ifadesine göre “ppd daha çok konuşacak, aui daha az konuşacak”. Aui_2000’in yerine gelen oyuncu ise, Dota camiasının belki de en çok konuşulan ismi, takımın eski oyuncusu Arteezy oldu. 4.numara bir oyuncu gönderip EG’den ayrılana kadar 2 numara(mid), Team Secret’ta ise 1 numara (carry) oynayan birisinin takıma katılması kafaları karıştırırken takım, veteran carry oyuncusu Fear’ın 4 numaraya geçeceğini açıkladı.

Açıkçası yeni EG şu an için kapalı kutu. Diğer rakiplerine oranla daha az maç yapan ekibin yeni kadro ile nasıl bir oyun felsefesi benimseyeceğini ön görmek zor. Ancak kadro oluşturma mühendisliği anlamında sıkıntı yaşayacakları aşikar. Eski 4 numara Aui, Starcraft’tan gelme bir oyuncu olduğu ve Dota kariyerine de carry pozisyonunda başladığı için muazzam bir micro ve macro yeteneğine sahipti. Örneğin Visage’ı kendisinden daha iyi oynayabilen birisi olduğunu düşünmüyorum. Özellikle uzayan oyunlarda, Visage ve Naga Siren gibi kahramanlarla late-game’e dördüncü core olarak dahil olabiliyordu. Fear’ın benzer bir performans göstereceği muamma. Arteezy ise mid oynamak istediğini EG’ye yeniden katılmadan önce kendi stream’inde söylemişti, tekrar carry oynaması motivasyonunu etkileyebilir.

Yeni rol dağılımı düşündüğümüzde beklentim EG’nin draft’ı özellikle orta koridor eşleşmesi üzerine kuracağını yönünde. Özellikle Sumail’in gank’e dayalı oyun stili ve PPD’nin genel olarak 5 numara için bile farmdan son derece uzak oyunu düşünülünce daha mid-game odaklı stratejiler bekleyebiliriz. Ancak Fear’a biçilecek rolü (roaming support? Semi-core support?) net bilemediğimiz için kesin de konuşamıyorum. EG’nin en büyük şansı şu an ritmini kaybeden çok fazla takım olması ve bir çok takımın da kendisi gibi kan kaybetmesi. Domine edici bir performans beklemesem de yine de kaliteleri ile üst sıralarda yer alacaklardır. Sadece bu şampiyonluk için yeter mi, bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Güç dengelerinin en yakın olduğu grupta mücadele edeceklerini de unutmamaları gerek.

Kadro
Arteezy (carry), Suma1l(mid), Universe(offlane), Fear (support), PPD(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
3G-3M (Kazanma Oranı %50)
TI2015 Sonrası Başarılar:
5-8.lik – ESL One New York 2015
2.lik – MLG 2015 100th Event
Kilit Seçimler:
Dark Seer(Universe), Storm Spirit(Suma1l), Templar Assasin(Arteezy)

FNATIC

Dota 2’nin en büyük yeteneklerinden Mushi ve ekibinin takımı Fnatic, hiç tartışmasız Güney Doğu Asya’nın en kuvvetli takımı. Team DK macerasından bu yana turnuvalarda en üstte yer almaya hasret kalan Mushi, sevilen Alman carry oyuncusu Black^’i yanına alarak derece kovalamaya çalışacak. Ne yazık ki bana göre takımın en zor grup olan A grubunda yer almaları en büyük handikapları.

Oldukça değişkenlik gösteren oyun yapısına sahip olan Fnatic’te offlane pozisyonunda değişmeli olarak Ohaiyo ve Dj’yi görmekteyiz. Özellikle bu pozisyonda varyasyonlar gösteren Fnatic’te en önemli koridor burası dersek yanlış olmaz. Çoğunlukla dual roam support tercih eden takım genelde oyunun erken safhalarına odaklansa da, oyun sonu etkinliği çok yüksek olan ve geniş kahraman havuzuna sahip Black^ sayesinde oyun uzadığında da iyi performanslar sergiliyor. Fnatic’in bir diğer avantajı da kendi oyunlarını oynamak yerine tamamen karşı tarafı bozmaya yönelik picklerle maça çıkma özellikleri. Geçtiğimiz turnuvalarda özellikle Secret karşısında kendi oyun planlarını bir kenara bırakarak tamamen counter-pick’lere odaklandıklarını gördük. Başka bir grupta olsalar üst kümede yer alma ihtimalleri daha yüksek olacaktı, şimdiyse şansa bolca ihtiyaçları olacak.

Kadro:
Black^(carry), Mushi(mid), Dj(offlane), Ohaiyo(support), net(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
5-8.lik – ESL One New York 2015
9-10.luk – Nanyang Championship 2015
TI2015 Sonrası Başarılar:
19G-2B-5M(Kazanma oranı %76)
Kilit Seçimler:
Invoker(Black^), Queen of Pain(Mushi), Clockwerk(Dj)

VIRTUS.PRO

TI 2015’teki başarılı performans sonrası kadrosunu koruyan nadir ekiplerden biri olan Virtus.Pro, meta dışında pickleri ile ölüm grubunda işleri iyice karmaşıklaştıran takım. Uzun zamandır beraber oynayan beşli grupta her dereceyi alabilir.

Virtus.Pro’nun oyun stilinde iki ana etmen bulunuyor. İlki mid-lane’de üstünlük kurarak haritaya hakim olmak. Çoğu kişiye göre Doğu Avrupa’nın –Resolution ile beraber- en formda mid oyuncusu olan God, takımın bu anlamda en kilit ismi. Çoğu Rus oyuncu gibi oldukça saldırgan stili olan God, koridorda erken dominasyon kurduğunda oyunun ritminin kontrolünü takımına kazandırıyor. Takımın bununla bağlantılı diğer temel özelliği, geriye kalan picklerin çoğunlukla takım savaşı odaklı olması. Orta koridordaki üstünlüğe göre ittirme, takım savaşı başlatma tercihi yapan Virtus.Pro’da carry oyuncusu Illidan genelde Silencer, Slark, Drow Ranger gibi daha az picklenen kahramanları tercih ederken, takımın en büyük avantajlarından birisi Rubick, Io, Visage gibi oynaması oldukça zor kahramanlarla son derece iyi performans sergileyen Lil_Hardy’ye sahip olmaları. Fnatic’in kaderi ise en çok FNG’nin yapacağı draftlara ve seçeceği takım kompozisyonuna bağlı olacak. Özellikle sıradışı kompozisyonlarla karşılaştıkları her takımı zorlayacaklardır.

Kadro:
Illidan(carry), God(mid), DKPhobos(offlane), Lil_Hardy(support), FNG(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
7G-4B-8M(Kazanma Oranı %38)
TI2015 Sonrası Başarılar:
5-8.lik – ESL One New York 2015
5-8.lik – MLG 2015 100th Event
5-6.lık – Nanyang Championship 2015
Kilit Seçimler:

Silencer(Illidan), Shadow Fiend (God), Visage (Lil-Hardy)

NEWBEE

The International 2014 şampiyonluğu sonrası serbest düşüşe geçen, Çin’in yükselen değeri Rabbit’in katılımına rağmen kabus gibi bir sene geçiren Newbee DAC 2015’te dip yaptıktan sonra senenin geri kalanında daha derli toplu bir görüntü çizdi. Hao’nun hayalkırıklığı yaratan Vici Gaming performansı sonrası bir anlamda yuvaya dönmesi ve Hao-Mu ikilisinin yeniden buluşması hem Hao’ya hem de takıma yaramış gözüküyor. Oyunu oldukça çağ dışı kalmaya başlayan support ikilisinden Sansheng’in kenara çekilip veteran olmasına rağmen güncel metayı oldukça iyi yakalayan stile sahip Chisbug’un da takıma katılımı çıkıştaki etmenlerden biri. Ancak en büyük handikapları Frankfurt’un ölüm grubu olan A Grubu’nda olmaları.

Newbee zaman içerisinde sürekli değişkenlik gösteren bir stile sahip. Hao’nun gelişi sonrası daha agresif oynamaya çalışan takımda genelde mobil kahraman seçimleri, özellikle offlane pozisyonunda oldukça ön planda. Supportları için de çoğunlukla takım savaşına yönelik tercih yapıyorlar. Geçtiğimiz aylarda oldukça fazla farklı kahramanla oynayan ekipte özellikle Hao-Mu uyumu Newbee’nin gruptaki derecesini belirleyecek. “Bir şampiyonun yüreğini asla hafifa alma.” sözü tam olarak Newbee’yi anlatacak gibi gözüküyor. Şahsi olarak kendilerinden sürpriz sonuçlar bekliyorum.

Kadro:
Hao(CARRY), Mu(mid), xiao2lei(offlane), Banana(support), Chisbug(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
14G-1B-5M
TI2015 Sonrası Başarılar:
1.lik- Game Show GEC Sezon 1 Çin Elemeleri
Kilit Seçimler:
Juggernaut(Hao), Spirit Breaker (xiao2lei), Brewmaster(Mu)


B GRUBU:

VICI GAMING

THe International 2015’ten sonra performansı giderek artan nadir ekiplerden olan Vici Gaming, arkasında yine ve yeniden büyük beklentilerle bir turnuvaya katılıyor. Hao ile geçen kötü günlerden sonra bir DotA efsanesi olan Burning’le kendini bulan takım için ilk sıralar tek hedef.

Seneler içerisinden oyun stillerinde kaymalar olan ekip, The International 2014 döneminde geliştirdikleri “Deathball Push” stratejisi ile oyun dinamiklerini tamamen değiştirmişti. O kadar ki, TI2014 sonrasında gelen yama neredeyse sadece ”Deathball Push”u engellemek üzerineydi. Bunu takip eden yamada genel olarak offlane pozisyonu odaklı bir stil benimseyen takım, carry oyuncularına alan açıp geri kalan 4 kişi ile rakiplerine sürekli tuzağa düşürüp eksik takım savaşı yaratmaya çalışarak üstünlük kuruyordu. Bu dönemde Vici Gaming’in imzası diyebileceğimiz unsur, iki support’un beraber “roam” oynaması ve kusursuz uyumlarıydı. TI 2015 sonrası dönemde ise fy’ın artık sık sık “semi-core” oynadığını ve daha fazla farm’a odaklandığını görmekteyiz. Yine de agresif stillerinden taviz vermemek için carry pozisyonunda gerektiğinde olabildiğince erken kill çıkarabilen kahramanlar seçmeye de çabalıyorlar, Burning’e Queen of Pain vermek bu çabanın en çarpıcı örneği. “Double roam support”dan vazgeçmiş gibi gözüken ekipte her şeye rağmen iceiceice yine en hayati isim. Hemen hemen tüm stratejilerin odak noktası olan yıldız offlaner’a draft aşamasında odaklanıldığında Vici’nin tıkandığını sıkça gördük. Vici’nin hem iceiceice’a rahat edebileceği kahramanları vermesi hem de eskiden olduğu gibi metayı –en azından picklerde- kırması üst sıraların sigortası olabilir. “Alchemist-Morphling-Undying” strat gibi ceplerinde kaç sürprizle geldiklerini herkes gibi merakla bekliyor olacağız.

Kadro:
Burning(carry), Super!(mid), iceiceice(offlane), fy(support), fenrir(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
8G-3B-3M(Kazanma Oranı %57)
TI2015 Sonrası Başarılar:

2.lik – Nanyang Championship 2015
Kilit Seçimler:

Rubick(fy), Juggernaut(Burning), Alchemist(Super)

UNKNOWN.Xiu

Peru takımı Unknown.Xiu, vasat denilebilecek Güney Amerika takımı Union Gaming’in eski iki oyuncusu tarafından kuruldu. Frankfurt’a katılma başarısı göstererek sükse yapan ekip, Frankfurt Major elemeleri sonrasında ise neredeyse istinasız her maçını kaybederken oyun planı için sürekli arayış içindeydi. Oturmuş bir stile sahip olmayan takımda oyuncu ztokel’e oyun tarzları sorulduğunda “Bilmiyorum, herhalde herkesin bireysel oynadığını söyleyebilirim” diyerek cevap vermesi durumun vehametini gösteriyor. Büyük bir trolleme projesi değilse Unknown’un maç kazanmasını beklemiyor, Digital Chaos’u eleyerek buraya gelebilmelerine hayret ediyorum.

Kadro:
Atuun(carry), minoz (mid), greedy (offlane), ztokel(support), ACCELL(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
10G-1B-9M (Kazanma Oranı:%50)
TI2015 Sonrası Başarılar:
2.lik – Frankfurt Major 2015 Amerika Elemeleri
Kilit Seçimler:
Belirsiz

VEGA SQUADRON

TI 2015 sonrası yoluna aynı kadro ile devam ekiplerden biri olan Vega Squadron, sürpriz ESL One şampiyonluğunun yardımıyla direkt davetiye alarak kendini turnuvada buldu. New York’taki başarılarının tesadüf olup olmadığını göstermek adına ekstra önem taşıyan şampiyonada takım, kendileri için hiç de fena olmayan bir grupta yer alıyor.

Stil olarak tamamen tipik bir Rus takımı olan Vega, şampiyonaya katılan diğer ekiplere göre belki de yüksek riskli oyunları yapmaya en meğilli ekip. Meta’nın kendilerine daha uygun olması ile yükselişe geçen Vega’da neredeyse tüm oyunlar orta koridor odaklı kuruluyorken, supportlar için sıklıkla picklenen “jungler” kahramanları son zamanlarda terk ettiklerini ve orta koridoru daha fazla destekleyecek supportlara yöneldiklerini gözlüyoruz. Oldukça geniş kahraman havuzuna sahip takımda hard support oynayan Solo’nun bir kaç maç core rolüne kayması, önümüzdeki günlerde kimi hangi rolde izleyeceğimize dair soru işareti yaratsa da ben sürpriz beklemiyorum. Aldıkları sonuçlardan bağımsız olarak oldukça eğlenceli ve yüksek skorlu maçları bize izleteceklerine kesin gözle bakıyorum.

Kadro:
9pashaebashu(carry), no[0]ne(mid), Mag(offlane), Solo(support), CemaTheSlayer(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
20G-8B-8M (Kazanma Oranı %55)
TI2015 Sonrası Başarılar:
1.lik – ESL One New York 2015
Kilit Seçimler:
Shadow Fiend(no[0]ne), Mag(Beastmaster), Io(Solo)

OG (MONKEY.BUSINESS)

TI 2015 sonrası yeni kurulan takımlardan OG, sıfırdan kurulan takımlar arasında en ezici performansa sahip olan ekip oldu. Tanıdık oyunculardan oluşan takımda ilk defa iddialı bir oluşmda oynayacak olan isim pubstar Miracle-. Tüm yeni yüzler arasında açık ara en etkileyici mekaniklere sahip olan Miracle- kısa sürede profesyonel arenada kalıcı olacağını ispatladı.

OG, tüm takımlar arasında net bir oyun şablonu olmayan belki de tek takım. Başka bir değişle organize bir kaos yaratan tek ekip. Oldukça esnek rol dağılımına sahip takımda core pozisyonundaki oyuncuları, özellikle Miracle- ve N0Tail’i sık sık koridor değiştirirken görüyoruz. Diğer takımlardan farklı olarak offlane oyuncusu MoonMeander’ı alan yaratmak yerine daha çok gank odaklı oynatan takım maçın gidişatına göre oyunu rat’e çevirebiliyor veya oyunu uzatmaya çalışıp 4-protect-1 stratejisine dönebiliyor. Turnuva’nın sürpriz adaylarından OG’nin kendileri için fena olmayan bir grupta olduğunu söyleyebiliriz.

Kadro:
Miracle-(carry), N0Tail(mid), MoonMeander(offlane), cr1t-(support), fly(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
34G-6B-7M (Kazanma Oranı %72)
TI2015 Sonrası Başarılar:
5-8.’lik – MLG 2015 100th Event
Kilit Seçimler:

Anti-Mage(Miracle-), Nature’s Prophet(MoonMeander), Beastmaster(N0Tail)


C GRUBU:

TEAM SECRET

C Grubu’nun hiç kuşkusuz favorisi Team Secret. Turnuva’ya da bir hayli iddialı gelen ekip, kadrosunu Puppey hariç baştan aşağı değiştirmesine rağmen beklentilerin aksine yeni kadro ile de büyük başarılara imza attı. V3.0 olarak adlandırılan yeni dizilimle 3 LAN turnuvasına katılan takım, 2 LAN’ı kazanıp diğerinde de final oynadı.

Team Secret, kurulduğundan beri Puppey’in Na’Vi yıllarından esas aldığı mentaliteyi benimsemiş durumda. Sadece core pozisyon oyuncularının değil, takımdaki 5 oyuncunun da olabildiğince fazla farm yapmasına gerekliliğine inanan Secret, bu oyun anlayışını hatırlayacağımız üzere Queen of Pain, Shadow Fiend gibi alan hasarı yüksek olan ve hızlı farm yapabilen kahramanlarla destekleyerek metayı kökünden sallamış ancak diğer takımların geliştirdiği stratejiler ve kendi taktiklerinin kopyalanması ile bocalamıştı. Olabildiğince erken ve hızlı farm hala Secret’in oyun planının temelini oluşturuyor. Secret’i diğer takımlardan ayıran en büyük özellikle farm için haritanın neredeyse tamamını kullanmaya çalışması, karşı takıma alan bırakmamaya özen göstermeleri. Özellikle kaybedilen tüm görevleri (kule, Roshan, takım savaşı vs.) bir takasa çevirmeye çalışan ve bu anlarda haritanın boş yerine odaklanmaya çalışan takım, oyunda üstünlük kurduğunu hissettiği anda takım savaşı kovalamaya başlıyor. Takım savaşlarında koordinasyon olarak çok iyi seviyede olmaları da Team Secret’ı oldukça dişli bir rakip yapıyor. Eski kadroya göre yeni kadronun değişen meta ile de beraber gank’i daha önemsediğini de söylememiz lazım. W33haaa’nın yükselerek artan mid performansı, Misery’nin ritmini bulması ve ezelden beridir çok iyi farm mekaniklerine sahip olan EE’nin oyun planına uygun stili ile Secret yine bir turnuvaya favori olarak geliyor. TI 2015’teki gibi sonları hüsran olacak mı, bekleyerek göreceğiz ama en azından bu sefer ilk 4’te olmalarına kesin gözle bakıyoruz.

Kadro:
EternalEnvy(carry), w33haaa(mid), Misery(offlaner), Puppey(support), pieliedie(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
13G-3B-3M(Kazanma Oranı %68)
TI2015 Sonrası Başarılar:

2.lik – ESL One New York 2015
1.lik – MLG 2015 100th Event
1.lik – Nanyang Championship 2015
Kilit Seçimler:
Meepo(w33haa), Ember Spirit(EternalEnvy), Bounty Hunter(pieliedie)

NEWBEE.YOUNG

Invictus Gaming’in vize problemini halledemeyip (hatta bence biraz da bahane edip) Frankfurt’a gelememesi sonucu yerine davet edilen Newbee.Young, kendini ilk defa büyük bir LAN turnuvasında bulmuş oldu. Henüz herhangi bir “Top Tier” takım tecrübesi bulunmayan oyuncuların başka bir takımda da geçmişte CDEC’in yaptığı gibi bir çıkış yapamadığını eklememiz lazım. Sadece guoguo’yu biraz ayrı tutabiliriz. İkinci sınıf tabir edeceğimiz Çin takımlarının katıldığı Douyu Cup’ta TongFu’ya karşı final oynamak dışında takımın herhangi bir başarısı yok.

Kadro:
jiajia(Carry), Sccc(Mid), Li(Offlane), guoguo(support), Mrrr(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
10G-1B-10M (Kazanma Oranı %48)
TI2015 Sonrası Başarılar:

Kilit Seçimler:
Earthshaker(mrrr), Luna(jiajia), Windranger(Sccc)

LGD GAMING

Büyük turnuvaların gediklilerinden LGD, The International 2015’te elde ettikleri oldukça kıymetli 3.lüğe rağmen büyük bir kadro değişikliğine gitti. Vici Gaming’in düşüşü ile birlikte yaz döneminde Çin’in en formda ve güçlü ekibi olarak görülen ve TI 2015’in favorilerinden sayılan takımda şampiyonluğun gelmemesinden sonra Doğu’nun belki de en iyi kaptanı Xiao8 ve marka oyuncuları Yao emekliye ayrıldı. Yerlerine gelenler ise ismi LGD ile özdeşleşen eski support oyuncular ddc ve doğunun en sevilen offlaner’ı, “throw”ların efendisi rOtk oldu.

LGD, geçen seneler içinde “Çin Dotası” olarak da adlandırılan eski usul “safe farm” odaklı oyuna en sadık kalan Çin ekibi oldu dememiz mümkün. Genellikle karşı tarafın kontrolsüz ittirmesini bekleyen ve takım savaşlarındaki kompozisyonla üstünlük kurmaya çalışan takımda bu anlamda son derece sabırlı ve takım savaşlarına yatkınlığı üst düzey iki support oyuncusu bulunuyor. Sylar gibi bir farm canavarı carry’ye sahip olan takım, oyun uzadığında genelde maçı kolay kolay kaybetmiyor. Ancak ne var ki yeni kadroları ile pek de başarılı olduklarını söylemek mümkün değil, çünkü risk almayı çok seven offlane oyuncuları olan rOtk, takımın genel oyun tarzına çok ters gelen bir stile sahip. rOtk kendini frenlemezse veya başta supportlar olmak üzere takım rOtk’ye uyum sağlayıp erken görevlere odaklanmazsa, bir çok maçta problem yaşayabilirler. Takımın kendi üslerini savunmadaki başarısı ise her zamanki gibi en büyük silahları olacak.

Kadro:
Sylar(Carry), Maybe(Mid), rOtk(Offlane), MMY(support), ddc(Support)
TI2015 Sonrası Karnesi:

3G-2B-6M (Kazanma Oranı %27)
TI2015 Sonrası Başarılar:
7-8.lük – MLG 2015 100th Event
7-8.lık – Nanyang Championship 2015
Kilit Seçimler:
Doom(rOtk), Gyrocopter (Sylar), Tusk(MMY)

CLOUD 9

Uzun süredir Dota 2 camiasının güçlü ekiplerinden olan Cloud 9 tamamen yeni bir takım kurarak Frankfurt Major’e katılma hakkı elde etti. EG’yi saymazsak Amerika’nın Digital Chaos ile birlikte en güçlü takımı olarak gözüken C9, kendileri için oldukça dişli bir grupta yer alıyor.

Genelde takım savaşı odaklı pickler yapan C9’da zaman zaman neredeyse tüm picklerin alana etkili kahramanlardan oluştuğunu görebiliyoruz. Sadece MSS’yi daha istisnai oynatan takım, MSS’ye genelde Dark Seer, Clockwerk, Tusk gibi daha mobilitesi fazla kahramanlar içinden seçimler yapıyor. 1437 ise genelde roaming support oynarken takımın koridor dağılımı çoğunlukla trilane kurmak üzerine. Cloud 9’un en büyük handikapı 2 oyuncusunun LAN tecrübesinden yoksun yeni isimler olması. Diğer handikapları ise carry oyuncusu Ritsu’nun geçen hafta ortaya çıkan skandalı (bilmeyenler için hatırlatma: Ritsu, gizli bir skype/whatsapp grubu kuruyor. Amaç rakipleri Digital Chaos’un oynadığı tüm turnuvalardan erkenden elenmesi. Bunun için de DC ile antreman maçı yapan takımlardan ulaşabildiği ve ikna edebildiği tüm isimlerle antreman maçı detaylarını ve bilgilerini paylaşması için baskı yapıyor). Şu an için Ritsu’nun takımdan kovulması gündemde, takımın atmosferi ise büyük soru işareti.

Kadro:
Ritsu(carry), Brax(mid), MSS(offlane), 1437(support), SVG(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
19G-1B-8M (Kazanma Oranı %67)
TI2015 Sonrası Başarılar:


Kilit Seçimler:
Warlock(Brax), Dark Seer(MSS), Ancient Apparation(1437)


D GRUBU:

CDEC GAMING

TI2015’in “peri masalı”na imza atan CDEC, kuşkusuz çıtayı The International’in öncesine göre daha yukarıya koyarak turnuvaya geliyor. Yola ünlü ve köklü Çin ekibi LGD’nin B takımı olarak çıkan CDEC, bir E-Spor takımı için oldukça stabil bir kadroya sahip. Yıldız mid oyuncusu Maybe’yi LGD’ye kaptırdıktan sonra Shiki’nin mid’e geçmesi ile şu anki kadrosuna kavuşan takım, en stabil kadrolardan birine sahip olmasının avantajını kullanmak istiyor.

Stabil yapı CDEC’in en büyük avantajı olsa da neredeyse hiç esneklik göstermeyen oyun stratajileri de en büyük dezavantajları. Picklerinde 6.84 metasından şaşmayan takım, tamamen gank odaklı bir anlayışa sahip. Carry oyuncuları Aggresif farm’dan ziyade kill odaklı oynayan nadir 1 numaralı pozisyonlardan. Aynı şekilde mid oyuncusu Shiki de farm’dan ziyade karşı mid’in oyununu bozmak ve erkenden koridoru ittirmek odaklı oynuyor. Bunu desteklemek üzere support oyuncuları çoğu maçta karşı ormanı normalden çok daha agresif şekilde erkenden ward’layarak koridorlara gelen desteği ve olası karşı gank’leri engellemeyi amaçlıyor ve dahası bazen Aggresif’in de katılımıyla 4’lü gankler deniyor. Gank denemeleri başarılı olmasa dahi bunu kule alma görevine dönüştüren takım, planları işlediğinde adeta makine düzeninde oynuyor. Ancak takım savaşı kompozisyonu daha iyi olan veya gank’ten kolayca kurtulabilen kompozisyonlara karşı sıkıntı yaşıyorlar. CDEC’in bir diğer dezavantajı daha mid-game odaklı bir meta’dan kendi oyunlarına benzer erken gank-baskı odaklı bir metaya geçişin olması.

Kadro:
Aggresif(Carry), Shiki(mid), xZ(offlane), Garder(support), Q(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:

5G-3B-5M (Kazanma Oran ı%38)
TI2015 Sonrası Başarılar:
3-4.lük – ESL One New York 2015
3-4.lük – MLG 2015 100th Event
5-6.lık – Nanyang Championship 2015
Kilit Seçimler:
Winter Wyvern(Q), Lina (Shiki), Queen of Pain(Agressif)

EHOME

Uzun bir süre Dota 2 sahnesinden uzak kalan, 2010-2011 döneminde dünyanın en iyi DotA takımı olarak kabul edilen EHOME, 2015’ten bu yana tekrar Dota 2 sahnesinde. TI 2015’teki iyi performanstan sonra yeniden yapılanmaya giden takım 3 değerli oyuncusunu birden kaybetti. Yerine ise HGT’den uzun süredir sıçrama yapmasını beklediğim support KAKA, tier 2 hatta tier 3 Çin takımı diyebileceğimiz Energy Pacemaker’dan oldchicken ve IMG’den eleven gibi şu ana kadar iddialı takımlarda oynamamış transferler yapıldı ve veteran oyuncu LanM’ın önderliğinde yeni EHOME’un serüveni başladı. Şu ana kadar takımca muazzam işler yaptıklarını söylemek yanlış olmaz.

Çoğu Çin takımına karşı üstünlük kuran EHOME’un en büyük artısı takım savaşı kompozisyonları. Kariyerinde şu ana kadar her pozisyonda oynamış LanM’ın oyun içi önderliğinde özellikle draft ekranında maçı kazanmaya çalışan ekipte oyun içi ön plana çıkar diğer isim ise riski seven tarza sahip nadir Carry oyuncularından oldchicken ve muazzam pozisyon bilgisi olan KAKA. Stabil bir tarza sahip ekip D grubunda liderlik için adaylardan gözüküyor.

Kadro:
cty(carry), oldchicken(mid), eleVen(offlane), KAKA(support), LanM(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
14G-2B-4M (Kazanma Oranı %70)
TI2015 Sonrası Başarılar:
3.lük– Nanyang Championship 2015
Kilit Seçimler:
Shadow Fiend(oldchicken)-LanM(Winter Wyvern)-Lion(KAKA)

MINESKI

Güneydoğu Asya’da Fnatic’e başkaldırabilen nadir takımlardan olan Mineski, turnuvada şans tanınmayan ancak sürpriz kovalayacak olan bir ekip. DAC 2015’te sükse yapan Rave’in kadrosunda 2 oyuncu(Jay ve ryOyr) barındıran Mineski, bu anlamda şaşırtıcı sonuçlar alma potansiyeli sahip. Kendileri için olabilecek en iyi grupların birinde bulunduklarını söylemek mümkün.

Oyunun tamamen erken fazlarına odaklı oynayan Mineski, genelde gank ve push stratejileri harmanlayarak oynuyor. Özellikle “snowball” etkisi yaratmaya çalışan ve bunu kullanarak maçı sonlandırmak isteyen Mineski, bunu başaramazsa tamamen kule odaklı oyuna geçiyor. Bu sebeple oyunun uzayan fazlarında oldukça sıkıntı çeken takım, Summit 4 elemelerinde Fnatic’i 3-2 ile geçerek büyük sükse yaparken oyun sonunu oynama becerisini de geliştirdiğini gösterdi. Yine de kendileri için en üstlerde yer almak o kadar kolay olmayacak.

Kadro:
KuKu(carry),Jay(mid), ryOyr(offlane), julz(support), JessieVash(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
23G-2B-14M (Kazanma Oranı %58)
TI2015 Sonrası Başarılar:
1’lik – Summit 4 Uzakdoğu Asya Elemeleri
Kilit Seçimler:
Windranger (Jay), Tusk (ryOyr), Dazzle (julz)

ALLIANCE

2 sene öncesini mumla arayan ve bir ara, tabiri caizse, dibi gören Alliance, kendileri için çok da kötü olmayan bir gruba düşmüş görünüyor. Eski yıldızları “milyon dolarlık dream coil”in sahibi s4’ün dönüşü sonrası başarı grafiği yükselen takım üst kümeyi zorlayabilecekmiş gibi görünüyor.

Takımın beyni s4’ün geliştirdiği, sonrasında hemen hemen tüm Dünya’daki takımların benimsediği; kritik olan eşya/büyü/seviye biter bitmez takım savaşı başlatma ve bu sayede “snowball” sağlayarak altın farkını açmaya dayanan strateji, seneler içinde gelen yamalar sonucu geri dönüş mekaniklerinin kolaylaşması ile etkisini büyük ölçüde önemini yitirse de “rat dota”nın en iyi uygulayıcısı olan takım, her zaman B planı olarak rat’ı cebinde tutacaktır. Alliance’ın en büyük avantajı s4’ün sıradışı pickleri ve AdmiralBulldog’un ciddi anlamda gelişen kahraman havuzu. Gelen yamaların da takımın eskiden beridir oynamayı sevdiği Batrider, Nature’s Prophet gibi kahramanları güçlendirmesi onlar adına büyük bir artı. Alliance’ın en büyük eksileri ise Loda ve Akke’nin çağ dışı kalan oyunları. Özellikle mikro gerektiren support’lardan mahkum bırakıldığında dümdüz bir oyuncuya dönüşen Akke, istisnai maçlar haricinde oldukça silik oynuyor. Loda ise belli başlı bazı kahramanlar haricinde oldukça sıradan performanslar sergiliyor. Ancak s4’ün dönüşünden sonra özellikle Loda’da kıpırdanma olduğunu söyleyebiliriz. Alliance yüksek moralle geldiği turnuvayı iyi şekilde bitirebilecek mi, çoğu izleyici gibi ben de merakla beklyorum.

Kadro:
Loda(carry), s4(mid), AdmiralBulldog(offlane), Akke(support), Mynuts(support)
TI2015 Sonrası Karnesi:
25G-5B-14M (Kazanma Oranı %56)
TI2015 Sonrası Başarılar:
1’lik – WCA 2015 Avrupa Açık Elemeleri
Kilit Seçimler:

Gyrocopter(Loda), Broodmother(AdmirallBulldog), Batrider(s4)

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir