Dota 2

Frankfurt Major 2015’te yaşanan her şey

Heyecanla beklenen Frankfurt Major 2015, OG’nin şampiyonluğu ile son buldu. Geride ise hafızalarımıza kazınan birbirinden heyecanlı onlarca maç ve yüzden fazla oyun kaldı. Biz de Frankfurt Major’ün ardından yeni Dota 2 profesyonel sahnesinin ilk resmi turnuvasına son bir kuş bakışı değerlendirme yapmak istedik.

Turnuva’nın Genel Artıları – Eksileri
Frankfurt Major, Valve- ESL iş birliği ile düzenlendi. Turnuva’daki en büyük artı, teknik aksaklıkların hemen hemen hiç yaşanmamasıydı diyebiliriz. DAC 2015’teki gibi DDOS atakları sebebiyle mahvolan maçların olmaması seyir zevkini arttırdı. Ayrıca “ESL One” serilerindeki gibi maç saatlerinde de sarkmalar yaşamadık. Çoğu maçı MOBA severler önceden açıklanan saatte izleyebildi. Bir diğer olumlu nokta casting ve maç içi yayınlarda TI5‘te yaşanan aksamaların neredeyse hiç olmamasıydı.

Turnuva’da göze çarpan en büyük eksi ise salondaki seyirci sayısının azlığıydı. Final günü ve önceki gün oldukça güzel bir atmosfer oluşmasına karşın hafta içi oynanan maçlarda tribünler bomboştu. O kadar ki ana etkinliğin ilk gün maçlarında analiz masasındaki yorumcuların sesleri tüm salonda yankılanıyordu. Yorumcu Toby “Tobiwan” Dawson bunu “maçların hafta içinde ve iş günü saatinde” olmasına bağlarken oluşan tablo yine de yüzümüzü ekşitmemize engel olamadı.

Turnuva’nın Takımı
Bu inceleme yazısının taslağı oluşturulurken herkes gibi ben de EG-Team Secret finali olmasına kesin gözle bakıyordum ve yazının bu kısmına “OG turnuvayı 3. bitirerek harika bir işe imza attı” diyerek başlayacaktım. Ancak OG harika değil, müthiş değil, mükemmel, hatta kusursuz bir işe imza atarak önce EG’yi sonra da Team Secret’ı devirerek şampiyon oldu.

Turnuva öncesi ve Major’un grup aşamasında taktiksel anlamda bocalayan ve oyun içinde anlık kararlarla oynayan OG turnuva ilerledikçe ritmini buldu. Oyun stilini tamamen gank temelli bir eksene kaydıran takım öncelikle Miracle’a Anti-Mage benzeri late-game carry’lerini seçmeyi bıraktı, sonrasında da başta Io olmak üzere aniden takım savaşı başlatma özelliği olabilen seçimlere yöneldi. Fly’ın da Undying benzeri takım savaşını iyice kaotik hale getiren ve kahramanlara odaklanmayı zorlaştıran support tercihleri ile hemen hemen “outdraft” edilemez hale geldiler. Çokça TI2013 zamanı Alliance’dan esintiler (neredeyse support Naga dışında) sunan ekip, metayı turnuvaya sürerken özümseyerek haklı bir şampiyonluğa uzandı.

og

Turnuva’nın Sürpriz Takımı
DotA 1 zamanının eski ve köklü kulüplerinden olan ancak Dota 2’de neredeyse esamesi okunmayan Mineski, sonunda uluslararası bir turnuvada gövde gösterisi yaptı. Dazzle-Huskar kombosu ile terör estirdiler ancak şanssızlık eseri Winners Bracket olarak adlandırılan üst kümede finalist olan Team Secret ile eşleşip kaybettiler. Losers Bracket’a düşer düşmez ise şampiyon olan OG ile eşleştiler. Final oynayan iki ekiple karşılaşmasalardı daha üst sıralarda yer alabilirlerdi, olmadı. Ancak Uzak Doğu Asya’da Fnatic dışında “Ben de varım!” diyebilen ikinci bir ekibin varlığı sevindirdi. Ayrıca limitleri zorlayan agresif oyunları büyük seyir zevki verdi.

Turnuva’nın Hayal Kırıklığı Yaratan Takımı
Hiç kuşkusuz eski TI şampiyonu Alliance için hemen hemen herkeste daha büyük beklentiler vardı. Ancak Alliance beklentileri karşılamaktan oldukça uzak kaldı. Grup aşamasında galibiyet alamayan takım sadece Cloud9 karşısında oyun karakteri ortaya koyabildi. Mevcut support ikilisinin oyunları düşünüldüğünde, yaklaşan turnuvalarda nereye kadar gidebilcekleri muamma.

Turnuva’nın En İyi Maçı:
EG – Team Secret, Upper Bracket Finali, ilk maç. Yaklaşık 1 saat süren oyunda Divine Rapier’lar hava uçuşurken aksiyon bir an bile durmadı. İzlemeyen için spoiler vermeyelim ama oyun tüm Dota tarihinin unutulmazları arasına şimdiden girdi.

Turnuva’nın En iyi 5’i:
Carry – CTY (EHOME): EHOME’un turnuvayı dördüncü bitirmesindeki en büyük pay kuşkusuz CTY’ın. Geçen seneye kadar “genç yetenek” statüsünde adlandırılar CTY, son 6-7 aydır gerçek bir yıldız gibi oynuyor. Frankfurt Major’de de bilhassa QoP performansı ile gövde gösterisi yaptı.

Mid – Miracle (OG): 8k MMR. Denebilecek pek bir şey yok. Kusursuz mekanikleri var. Losers Bracket finalinde EG karşısında ilk maçta ezilmesi dışında hemen hemen tüm maçlarda koridoru ezdi geçti. Carry’de oynayabilen yetenekli oyuncu OG’nin en büyük silahı olmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Offlane – MoonMeander (OG): HoN’dan devşirme oyuncular içerisinde belki de profesyonel Dota 2 sahnesine en geç katılanlardan Moon, inanılmaz bir turnuvayı geride bıraktı. EG-OG eşleşmesini genele baktığımızda kazandıran durdurulumaz Eartshaker performansı oldu. Geniş kahraman havuzu ile önümüzdeki aylarda da kendisi muhtemelen çok konuşulacak.

Support – PPD (EG): Her ne kadar EG’nin turnuvayı 3.bitirmesi başarısızlık olarak adlandırılsa da PPD, çoğu maçta draftleri ile gemisini kurtaran kaptan oldu. Özellikle en sonunda Fear’a verimli olabildiği bir rol verebilen PPD, EG’nin son düzlüğe kadar nispeten “rahat” bir turnuva geçirmesi sağladı.

Support – Julz (Mineski): Mineski’nin çıkışındaki kilit isimlerden Julz özellikle Dazzle performansı ile akıllarda yer etti. Mineski’nin çılgın kule altı dalışlarındaki korkusuz support oyuncusu, takımın stilinin muhteşem bir tamamlayıcısı oldu.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir