Dota 2

Shanghai Major 2016’nın ardından

Shanghai Major 2016, Team Secret’ın şampiyonluğu kazandıktan sonra “günahları ve sevapları” ile beraber son buldu. Bittikten sonra da çok konuşulmaya devam eden turnuvaya siz okuyucularımız için “gelenekselleşen” bir son bakış yapmak istedik.

Turnuvanın genel artıları – eksileri

Shanghai Major genel hatları itibariyle Frankfurt Major’ın neredeyse tam tersi gibiydi. Hatırlayacağımız üzere Frankfurt’ta teknik anlamda hiç bir sorun yaşanmaması Dota severlerin yüzünü güldürmüştü. Çin’de ise ne yazık ki durum çok farklıydı. Organizasyonu üstlenen Perfect World’ün teknik yetersizliği, ilk olarak maçları “in-game” olarak takip etmek isteyenleri vurdu. Tüm büyük takım savaşlarında yaşanan donmalar, spiker seslerindeki kesintiler bir çoğumuzu Twitch gibi stream kanallarına itti. Valve’nin adeta “tüy dikercesine” sevilen sunucu 2GD’yi çok kötü bir üslupla kovması ise hiç yakışık almadı. Turnuva bittikten sonra da rezaletler bitmedi; Perfect World ve konaklama otelinin arasındaki anlaşmazlık yüzünden turnuvanın ertesi günü takımların otel odaları boşaltıldı, sayısız laptop ve ekipman kayıplara karıştı.

Olumsuzlukların bu kadar fazla olduğunu turnuvadaysa muhteşem stadyum atmosferi ve ana etkinlik maçlarının heyecanı Shanghai Major’ün akıllarda kalan güzel yönleriydi.

Turnuvanın takımı

Team Secret gösterdiği müthiş performansla şampiyonluğu hak etti ve turnuvanın takımı oldu. Genelde büyük spor mücadelelerinde şampiyon olan takıma bu gibi sıfatların yapıştırılması doğaldır ancak Team Secret çok kötü geçirdiği 2 ay sonunda “sürpriz” sayılabilecek bir şampiyonluk alarak sükse yaptı. Bu açıdan ilk 4’te yer alacak olsalardı bile “turnuvanın takımı” diyebilirdik. Özellikle Puppey’in eskiden alışık olduğumuz jungler support tercihleri, hakim push metasında rakip takımlara büyük darbe vurdu.

Turnuvanın sürpriz takımı

Shanghai Major’de sürpriz denilebilecek bir çok sonuç alındı. Ancak MVP-Fnatic ve Complexity Gaming 4.,5. ve 6. sıraları alarak büyük sükse yaptılar.

Öncelikle MVP.Phoenix başlayalım. MVP, TI2015’teki CDEC’i anımsatan, QO üzerine kurulu oldukça agresif bir oyun oynayarak ezici bir performansı bizlere izletti. Rakipleri ne olduğunu anlamaya kadar ve karşı strateji geliştirene kadar kendilerini ana etkinliğin üst kümesine attılar. Turnuva öncesi yazımızda Fnatic için ise sıçrama beklediğimiz takımlardan biri demiştik. Mushi ve arkadaşları bizleri yanıltmadı ve lower bracket’te son şampiyon OG’yi turnuva dışına iterek ilk 6’ya isimlerini yazdırdı. Özellikle yeni midleri MidOne’ın payı bu başarıda kuşkusuz büyük. Complexity ise turnuva boyunca oyununu geliştirerek, Alliance’ı ise kendi pickleri ve silahı vurarak ilk 6’daki yerini aldı.

Turnuvanın hayal kırıklığı yaratan takımı

Bu takımlara tüm Çin takımlarını örnek gösterebiliriz. Çoğu Valve organizasyonu gibi kendi ülkelerinde düzenlenen Major etkinliğine de yine 5 takımla katılan Çin, ilk 8’e takım sokamayarak herkesi şoke etti. En azından LGD ve EHOME’un ilk 8’de yer alması bekleniyordu ki EHOME son MDL şampiyonasını kazanıp Major’e favori olarak gelmişti. Agresif oyunlar ve sürpriz pickler karşısında afallayan Çin takımları arasında şimdiden büyük değişikliklerin dedikoduları başlamış durumda.

Turnuvanın en iyi maçı

Team Secret- Team Liquid Winners Bracket Finali, 2 .maç. Uzun zamandır gördüğümüz en iyi geri dönüşlerden birine tanıklık ettiğimiz maçı daha da ilginç hale getiren, kaybeden takımın masif bir hata yapmamasına rağmen geri dönüşe karşı koyamaması oldu. Bunun dışında ana etkinlikteki Fnatic-OG 2.maç, LGD-OG eşleşmesi 2.maç, tüm Secret-EG eşleşmesi, Col-Alliance mücadelesi akıllarda kalan diğer maçlar oldu.

Turnuvanın en iyi 5’i

Carry – EternalEnvy (Team Secret): “EternalFeeder”, “Jacky LMAO” gibi sayısız lakapla dalga geçilen Envy, özellikle Slark ile tüm turnuvada gövde gösterisi yaptı. Turnuvayı en az ölüm ortalamasına sahip 2.oyuncu olarak bitiren Envy, Puppey önderliğinde oyununu bir seviye üste taşıdı.

Mid – MidOne (Fnatic): Turnavada her ne kadar FATA ve w33haaa başta olmak üzere daha öne çıkan mid oyuncuları olsa da, MidOne kendi takımına biraz da indirekt olarak tek başına seviye atlattı. Mushi’nin üstünden orta koridor sorumluluğu alan ve ona carry rolünü üstlenme fırsatı sunan MidOne, koridorunda da hiç bir rakibine boyun eğmedi desek abartmayız. Özellikle harika Puck oyunları sergileyen MidOne ileride de çok konuşalacak bir oyuncu olacak.

Offlane – Universe (EG): ppd’nin patır patır döküldüğü, Sumail’in oldukça etkisiz kaldığı turnuvada EG adına ayakta kalan tek isim Universe oldu. EG’nin yine ilk 3 içinde kalmasını bir başına sağladı.

Support – Jerax (Team Liquid): Tek eksiği görece kısıtlı kahraman havuzu olan Jerax, tüm rakiplerine Tusk banlatmayı düşündürecek kadar müthiş bir Tusk oyuncusu olduğu gösterdiği. Çoğu profesyonel oyuncunun bile iyi kullanamadığı müthiş Sigil kullanımı bizleri kendisine hayran bırakmaya yetti de arttı. Phoenix ile de harikalar yarattığı da unutmamak gerek.

Support – pieliedie (Team Secret): Yeni takma ismiyle “pielionking” veye “Lion King”. Team Secret adına özellikle Lion ile mükemmel maçlar çıkaran Pie; gerek takım savaşlarındaki yer tutuşu, gerek aykırı sayılabilecek item build’i (Tranquillity Boots yerine Arcane Boots almak gibi), gerek doğru zamanda doğru yerde olmasıyla bizlere support’luk dersi verdi.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir