mix

Belçika Oyun Komisyonu Loot Box’ların kumara girdiğine karar verdi

Günümüzde Overwatch, Counter Strike: GO, League of Legends, Star Wars Battlefront: 2 ve daha pek çok oyunda bulunan lootbox’ların kumar sayılıp sayılmadığı konusu uzun süredir tartışılıyordu.

Belçika Oyun Komisyonu da geçen hafta bu konu üzerine bir inceleme başlatmıştı. PC Gamer’ın haberine göre Belçika’da oynanan tüm oyunları denetleyen ve kumarla ilgili sınırlamaları gözeten kurum, oyunlarda parayla satın alınan loot box’ların kumar sayıldığına ve tehlike arz ettiğine karar verdi.

Öncelikle bu konunun oyun firmaları için ne kadar büyük önem taşıdığına değinmemiz gerek. Microtransaction adı verilen oyun içi alışverişlerin en önemli parçalarından biri olan loot box’lar, oyun yapımcıları için büyük birer gelir kaynağı. Avrupa Birliği üyesi bir ülkeden böyle bir karar çıkması ise yapımcılar adına endişe verici. Zira komisyon, görüşlerini diğer üye ülkelerin komisyonlarıyla paylaşıp hareket çağrısında bulunmayı da planlıyor. Komisyon, loot box’ların genç nüfusu kumara teşvik edebileceğine ve hatta bağımlılık yapabileceğine de raporunda yer verdi.

Bu konu bir süredir tartışmaların merkezinde. Özellikle geçtiğimiz günlerde piyasaya sürülen Star Wars Battlefront 2’deki microtransaction sistemi ve loot box’lar epey eleştirilmişti. EA Games, Reddit’te konu hakkında yaptığı bir açıklama 600 binden fazla eksi oy alarak bu alandaki Reddit rekorunu kırmıştı. Şirket sonrasında baskıya dayanamayıp geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Günümüzdeki pek çok oyunun geliştirilmesi ve güncellenmesi için gereken kaynağın büyük bir kısmını karşılayan loot box’lar, daha pek çok tartışmaya sebep olacak gibi. Bu süreçte oyun firmalarının kendilerini sağlama almak için başka microtransaction yöntemlerine yönelmesi muhtemel. Belçika’da alınan bu kararın ise önümüzdeki günlerde daha farklı yansımaları olabilir.

Mütercim Tercümanlık öğrencisi, Overwatch ve League of Legends takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir