mix

Facebook’tan Steam’e rakip geliyor

Oyun alışverişinde adeta tekel konumunda olan Steam’e çok büyük bir rakip geliyor. Sosyal medya devi Facebook, bugün yaptığı açıklama ile Unity ortaklığında oyunlar için indirilebilir bir masaüstü programı olan Facebook PC Gaming Platform’u duyurdu.

Yeni platform, aslında Facebook’un Mayıs ayında beta olarak yayınladığı Facebook Games Arcade’in bir güncellemesi olarak öne çıkıyor. Facebook kanadından platforma dair bir bilgi gelmese de, TechCrunch, içeride olabileceklere dair birkaç ayrıntı paylaşmış durumda.

Facebook PC Gaming Platform’un temelinde, kullanıcılara bildirimler ve ana sayfanın dikkat dağıtıcı etmenlerinden uzak bir şekilde oyunları gezme imkanı sunmak yatıyor. İlk etapta burada göreceğimiz oyunlar yüksek ihtimalle mobil ve tarayıcı oyunlarının hızlıca taşınmasıyla birlikte nispeten “basit” diyebileceğimiz oyunlar olacak. Ancak platformda herhangi bir donanım kısıtlaması bulunmadığı için, teoride Steam veya GOG’daki gibi çok daha güçlü bilgisayarlar gerektiren oyunlar da yavaş yavaş Facebook’taki yerini alacak.

Oculus satın almasından bu yana oyun sektörüne iyice ağırlık veren Facebook, yüksek ihtimalle Oculus oyunlarını da kendi platformunda barındıracak. Sanal gerçekliğin iyice yaygınlaşmasının ardından asıl böyle bir hamlenin gelmemesi şaşırtıcı olacaktır. Bununla birlikte Unity ortaklığının da önemi büyük. Günümüz oyunlarının büyük çoğunluğunda kullanılan geliştirici araçlarının tedarikçisi olan Unity sayesinde bu oyunların da platforma taşınması ve oradaki yerini almasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Şu an için Facebook, platformu geliştiricilerin denemesi için alfa test sürümü şeklinde açmış durumda. Bu platformun nihayetinde nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek olsa da, Steam tekeline son verebilecek güce sahip olan az sayıda kuruluştan birinin Facebook olduğunu söylemek gerek.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir