mix

Fransa, e-Spor’u ve oyuncuları resmen tanımaya hazırlanıyor

Fransız hükümeti, yeni bir yasa tasarısı ile hem e-Spor’u, hem de oyuncularını spor ve sporcu olarak kabul etmeye hazırlanıyor. Ülkedeki Spor Bakanı’nın profesyonel oyunculuğu ısrarla bir spor olarak kabul etmemesi ve sektöre yönelik ağır yaptırımlar sebebiyle Fransa’da çok uzun bir süredir oyuncular ile hükümet arasında anlaşmazlıklar sürüyor ve hükümet kanadı büyük eleştiri alıyordu.

Hali hazırda Fransız Senatosu’na sunulmak için hazırlanan Dijital Republic adındaki yasa ile birlikte e-Spor alanında mücadele veren organizasyonlar için bir koruma sağlanacak. Bunun yanında, e-Spor oyuncularının statüsü de kesin bir hal alırken, Fransa’da sektörün gelişmesi hedeflenecek.

Fransa’da profesyonel oyunculuğun bu denli “sorun” içermesi ise, sektörün kumar ile aynı yasal çerçevede uygulanıyor olması. Kumarın yasadışı olduğu Fransa, bu sebepten turnuva organizatörleri için de kapalı kutu konumundaydı. Spor Bakanı, geçtiğimiz aylarda e-Spor endüstrisindeki büyümeyi övmesine rağmen, profesyonel oyunculuğu bir spor olarak kabul etmeyeceğini belirtmişti. Yeni yasa tasarısı geçerse, e-Spor ile kumar arasındaki ayrım net bir şekilde çizilmiş olacak ve Fransa, turnuvalar için daha uygun bir ülke konumuna gelecek. Ek olarak, Fransız oyuncular da birer sporcu sayılacağı için, birer çalışan olarak görülecek.

Bu sorunların çözülmesi, Fransa’yı da hali hazırda Avrupa LCS’e ev sahipliği yapan Almanya gibi bölgedeki diğer büyük ülkelerin önüne geçirecek. Geçtiğimiz aylarda Almanya’nın AB dışındaki oyunculara çalışma vizesi vermemesi sebebiyle Rus oyuncu Diamondprox ve Ermeni oyuncu Edward, belirli bir süre takımlarından uzak kalmıştı. Yasanın geçmesi halinde Riot Games de Avrupa operasyonlarını Fransa’ya taşımayı düşünebilir.

Ülkemizde ise e-Spor oyuncuları, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından verilen lisanslar ile mücadele ediyor. 2011’den beri Türkiye, profesyonel sahneyi ve oyuncularını tanıyor.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir