mix

Heroes of the Storm’a giriş

League of Legends ve Dota 2’den sonra dünyanın en büyük MOBA oyunu olacağı düşünülen Heroes of the Storm, yavaş yavaş da olsa kendi oyuncu kitlesini oluşturmaya başlıyor. Biz de diğer oyunlara yaptığımız gibi, bu sefer de Heroes of the Storm için oyuna yeni başlayan biri olarak bilmeniz gerekenleri mümkün olan en detaylı şekilde sizlerle paylaşacağız.

Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen ve yayımlanan, Blizzard DotA ve Blizzard All-Stars adlarıyla duyurulan, evrimini Heroes of The Storm olarak tamamlayan oyunumuz, MOBA (Multiplayer Battle Online Arena) türündedir. Haritalar çoğunlukla üç koridordan oluşur. Takımlar beşer kişiliktir. Takım oyununun ve görevlere odaklanmanın ön planda olduğu, aksiyonun eksik olmadığı oyunda bir maçın ortalama süresi 20-25 dakikadır. Amaç ise düşman üssündeki ana binayı (Core) yıkmaktır.

Bu temel bilgileri aldıysak, yavaştan bakalım bu oyunda neler var?

Giriş

giriş

İlk olarak oyunun giriş ekranına bir bakalım. Sağ üst köşede profilimize girip kahraman ve oyuncu deneyimlerine, istatistiklere, maç geçmişine göz atabiliyoruz. Portraits kısmından ise lobide gözükecek olan portremizi seçebiliyoruz. Sağ alttaki kutucuk da iletişim aracımız. Arkadaşlarımızla yazışabilir, chat odalarına katılıp partimize oyuncu arayabiliriz.

Shop (Mağaza)

mağaza

Heroes of the Storm’da biriktirdiğimiz altınları harcayacağımız yer burası. (Altın kazanmanın kolay olmadığını bu noktada hatırlatalım. Kahraman satın almadan önce iki defa düşünün. Her hafta değişen bedava kahramanlar bunun için var.) Mağazada oyun içi altınlar dışında isterseniz gerçek paranızı da harcayabiliyorsunuz.

Hem altın, hem gerçek parayla yalnızca kahramanları satın alınabilirken, yalnızca altın ile Master Skin ve Piggy Bank, yalnızca gerçek parayla ise normal Skin’ler, Mount’lar, Bundle’lar ve Stimpack’ler satın alınabiliyor.

Heroes kısmında bir kahramana tıkladığımızda, o kahramanın hangi evrenden olduğuna, fiyatına, hikayesine, skin’lerine, yeteneklerine ve özelliklerine bakabiliyoruz. Sol altta göreceğiniz Try tuşuna basarak da küçük bir haritada kahramanımız ile test sürüşü yapabiliyoruz.

mağaza 2

Skin’ler ve Mount’lar, kahramanlarımızın dış görünüşünü veya bineğini değiştiren, oyun içindeki performansa herhangi bir etkisi olmayan maddeler olarak özetlenebilir. Bundle’lar ise uygun fiyatta kahraman ve skin içeren paketlerdir. Peki bunların yanında duran Stimpack nedir diye soracak olursanız da, maç başına kazandığımız oyuncu ve kahraman deneyimini %100, altını ise %150 arttıran destek paketleri olarak tanımlayabiliriz. 7 ve 30 günlük olarak iki farklı seçenekte karşımıza çıkar. Olur da Stimpack almaya karar verirseniz, bulundurduğunuz sürece boşa gitmemesine dikkat edin ve arkadaşlarınızla oynayarak kazanacağınız deneyimi katlayın.

Watch (Tekrar izleme)

izleme

Ana menümüzün üçüncü sekmesi olan Watch kısmından da oynadığımız maçların tekrarını izleyebilir, “O takım savaşında ne yanlış gitti?” sorusunun cevabını öğrenebiliriz. Tekrar dosyasının boyutu ortalama 1 MB’tır. Tekrarları kayıt altında tutmak istemiyorsanız ‘Save All Replays’ kutucuğunu boş bırakabilirsiniz.

Oyun Modları

  • Training: Alıştırma modu. MOBA ile ilk deneyimi olacak oyuncuların başlaması gereken nokta.
  • Versus A.I: Botlara karşı oynadığımız oyun modu. Sol alttan A.I. Teammates’i işaretlersek takım arkadaşlarımız da Bot olur. İşaretlemezsek başka oyuncularla eşleşiriz.
  • Quick Match: Normal eşleşme usulüdür. Sıralı seçim yoktur. Varsa, karşı takımı da maça ortak giren oyuncu sayısına göre eşleştirme önceliği vardır. Aynı durum Hero League için de geçerlidir. Yani, siz beş arkadaş olarak bir maça girdiyseniz, karşı takım da büyük ihtimalle birbirini tanıyan beş oyuncudan oluşacaktır.
  • Hero League: Sıralı seçim (1-2-2-2-2-1). İlk seçimi kimin yapacağı tamamen şans üzerinedir. Her oyuncu, sırası geldiğinde 30 saniye içinde kahramanını seçmelidir. Aksi halde oyun, oyuncunun sahip olduğu kahramanlar arasından rastgele bir seçim yapar. Bu modda Rank (rütbe) söz konusudur. 50.rütbeden başlar maç kazandıkça 1. rütbeye kadar yükselmeye çalışırız.

takım seçimi

  • Team League: Maçların takım halinde yapıldığı moddur. Burada da sıralı seçim ve rütbe vardır. Takım kurmanın küçük bir bedeli var, o da 500 altın.

Dipnot: Hero League veya Team League’de oynayabilmek için en az 10 kahramana sahip olmanız gerekir. Haftalık bedava kahramanlar buna dahil değildir.

  • Custom Games: Bu modda ise istediğimiz haritayı seçtikten sonra yöneticisi olacağımız bir lobi kurulur. Lobiye bot ekleyebilir veya istediğimiz kişileri davet edebiliriz. Aynı şekilde aşağıda bir Observer (gözlemci) alanı görüyoruz. Gözlemciler haritayı daha yukarıdan görebilir. Turnuvalarda gördüğümüz maç yayınları bu gözlemciler tarafından yapılır.

Oyuncu deneyimi

Oyuncu deneyimi, tahmin edebileceğiniz gibi oyun oynadıkça kazanılır. Oyun içi kazanılan deneyimle karıştırılmamalıdır. Arkadaşlarımızla oynayacağımız oyunlar, kazanacağımız deneyimi  %50 oranında arttırır. Kaybettiğimiz maç için 20 altın ve daha az deneyim, kazandığımız maç için ise 30 altın ve daha fazla deneyim kazanırız. Oyun uzadıkça kazanacağımız deneyim miktarı da artar. Oyuncu seviyesi, kullandığımız Battle.net hesabında kalır ve sıfırlanmaz. En yüksek seviye 40’tır. 40. seviyeye kadar kazanacağımız ödüllerin listesi aşağıdadır.

  • 2. Seviye: 1000 altın.
  • 4. Seviye: 1000 altın.
  • 6. Seviye: Günlük görevler.
  • 8. Seviye: 2000 altın.
  • 10. Seviye: 2000 altın ve 7 günlük Stimpack.
  • 12. Seviye: Hero Rotation Slot. Bu seviyeyle birlikte her hafta yedi farklı kahraman bedava oynanabilir hale gelir. Bu noktaya kadar bize sunulan beş kahramanı oynama hakkına sahiptik, şimdi bu sayı altı oldu.
  • 15. Seviye: Hero Rotation Slot, 7. ücretsiz kahramanı oynama hakkı.
  • 20. Seviye: 2000 altın.
  • 25. Seviye: 2000 altın. Bu seviyeye gelene kadar bir kahramanın tüm özelliklerini açabilmemiz için, o kahramanın en az 4. seviye olması gerekiyordu. 25. seviyeden sonra ise bu kısıtlamadan kurtuluyoruz.
  • 30. Seviye: 2000 altın, Hero League’de oynama hakkı.
  • 35. Seviye: 2000 altın.
  • 40. Seviye: 2000 altın, Team League’de oynama hakkı.

Kahraman deneyimi

Heroes of the Storm’da kahraman seviyesi en fazla 20 olabilir. Quick Match, Hero League, Team League ve Versus A.I oyun sonunda kazandığımız oyuncu deneyimi, aynı şekilde oynadığımız kahramanın deneyimine eklenir. Quick Match’ları kazandığımızda ekstra 50.000 deneyim puanı kazanırız. Oyuncu deneyiminde olduğu gibi burada da belirli seviyelerde ödüllendiriliriz. Şimdi onlara göz atalım :

  • 2. Seviye: İkinci Heroic Ability’i (Ultimate Yetenek) kullanma hakkı.
  • 3. Seviye: Altı ek özellik açılır.
  • 4. Seviye: Tüm özellikler açılır.
  • 5. Seviye: 500 altın.
  • 6. Seviye: Kahraman portresi ve binekte renk değişim hakkı.
  • 7. Seviye: Skin’de renk değişim hakkı.
  • 8. Seviye: Skin’de 2. renk değişim hakkı.
  • 9. Seviye: Master Hero portresi ve binekte 2. renk değişim hakkı.
  • 10. Seviye: Master Skin satın alabilme hakkı.
  • 15. Seviye: 1250 altın.
  • 20. Seviye: 2000 altın.

Günlük görevler

günlük görevler

Heroes of the Storm’da altın kazanmanın en hızlı yolu günlük görevlerden geçiyor.  Her gün bir adet görev alır ve bunu bitirdiğimizde de altın ile ödüllendiriliriz. En fazla 3 görev tutabiliriz. Tamamlamadığımız sürece görevler değişmez veya kaybolmaz. Yeni gelen ya da tamamlanmamış görevleri giriş ekranında sağ alttaki ünlem işaretine tıklayarak görebiliriz. Günlük görev ve ödüllerin listesine bakacak ve Türkçe açıklayacak olursak:

  • Play 8 Games (Any Mode):  Herhangi bir modda bitirdiğimiz 8 oyun sonu görevi tamamlamış oluruz. 800 altın.
  • Win 3 Games(Any Mode): Herhangi bir modda 3 oyun kazanmak. 600 altın.
  • Play 3 Games as an Assassin Hero: “Assassin” rolünde 3 maç oynamak,300 altın.
  • Play 3 Games as a Warrior Hero: “Warrior” rolünde 3 maç oynamak, 300 altın.
  • Play 3 Games as a Support Hero: “Support” rolünde 3 maç oynamak, 300 altın.
  • Play 3 Games as a Specialist Hero: “Specialist” rolünde 3 maç oynamak, 300 altın.
  • Play 2 Games As a Warcraft Hero: Warcraft evreninden bir kahramanla 2 oyun oynamak, 200 altın.
  • Play 2 Games As a Diablo Hero: Diablo evreninden bir kahramanla 2 oyun oynamak, 200 altın.
  • Play 2 Games As a StarCraft Hero: StarCraft evreninden bir kahramanla 2 oyun oynamak, 200 altın.

Roller

roller

Heroes of the Storm’da toplam dört farklı rol bulunmaktadır. Kahraman seçme ekranında ön plana çıkarmak istediğiniz rol ve evreni seçebilirsiniz. Kahramanların sahip oldukları rolleri “her zaman” taşımadığının altını çizmek istiyoruz; oyunun gidişatına ve takım arkadaşlarının yetenek ve özellik tercihlerine göre düşmana yapılan hasarda başı çeken bir destek kahramanı olabileceği gibi, bir tank kahraman da olabilir. Şimdi bu rolleri biraz detaylandıralım:

Assassin (Suikastçı): Bu sınıfta yer alan Kael’thas, Jaina gibi kahramanlar, yetenekleriyle hasar yapma üzerine kuruluyken; Valla, Raynor ve Falstad gibi kahramanlar ise daha çok otomatik saldırı üzerine kuruludur. Kerrigan, Illidan gibi suikastçı kahramanların ise takım savaşı başlatma, tek kişiye odaklanma gibi görevlerde daha iyi olduğunu görürüz. Yani bu sınıf, tamamen oyuncunun insiyatifine ve tercih edeceği build’e göre çok çeşitli şekillerde kullanılabilir. Başlangıç için Assassin önerimiz: Valla.

Warrior (Tank): Oyunun kuvvet anlamında en güçlü kahramanları olarak tankları gösterebiliriz. Temel görevleri takım savaşını başlatmak ve bu savaşlarda ön safhada olup takımına pozisyon yaratmaktır. Tankların ortak özelliklerinden biri maksimum can ve can yenilenmesinin diğer rollere göre belirgin şekilde fazla olmasıdır. Yetenekleri de alınan hasarı azaltma ve hayatta kalma süresini uzatmaya dayalıdır. Tabii ki hasar yapma üzerine bir build ile gitmeyi de tercih edebilirsiniz ama bu takımınızı üzebilir. Üzmeyin. Başlangıç için Warrior önerimiz: E.T.C.

Support (Destek): Destek kahramanları diğer MOBA’larda olduğu gibi takım arkadaşlarına can desteği sağlamak, yeteneklerini güçlendirmek, zor durumlardan kurtarmak ve belirli yerlere görüş sağlamak gibi temel görevlere sahiptir. Başlangıç için Support önerimiz : LiLi.

Specialist (Uzman): Hızlıca binaları yıkmak ve kampları temizlemek bu uzmanların işidir. Bu sınıftaki kahramanlar, genellikle yapılara verilen hasarda başı çeker, kalabalık minyon dalgalarını kolaylıkla durdurabilir, hatta kendi minyon dalgalarını güçlendirebilirler. Başlangıç için Specialist önerimiz: Gazlowe.

Oyun içi deneyim (XP)

Artık Heroes of the Storm dünyasına giriş yapmanın vakti geldi. Ancak son olarak size oyun içi deneyimden (XP) bahsetmek istiyoruz. Oyun içi deneyim, bizim rakip karşısında ne kadar hızlı gelişebileceğimizi gösteren ibaredir.

Peki bu XP’ler nasıl kazanılıyor?

XP kazanmanın ve kaybetmenin çok çeşitli yolları var, hemen başlayalım: Koridorlarda ölen düşman minyonların yakınında durduğunuz sürece XP alırsınız. Koridorda kimse olmadığı zaman ölen minyonlardan XP kaybedersiniz. Düşman öldürmek, kule ve kale yıkmak aynı şekilde XP kazandırır. Kazandığınız XP’ler ile takımca seviye atlarsınız. Oyundaki maksimum takım seviyesi 30’dur. Takım seviyesi diyorum çünkü HOTS’un diğer MOBA’lardan ayrılan en önemli özelliği kazanılan XP bireysel olmaması. Herhangi bir oyuncunun kazandığı XP, tüm takıma aynı şekilde gider ve takımdaki herkes aynı anda seviye atlar. Takımların seviyeleri arasında fark varsa, seviyesi düşük olan takım, kahraman öldürdüğünde belli bir miktarda daha çok XP alır. Aradaki fark dörde çıkana kadar alınan fazla XP miktarı yükselir. Fark beşe çıktığında alınan fazla XP sabitlenir. Seviye farkında yüksek olan takım ise kahraman öldürdüğünde tam tersi daha az XP alır. Bu yüzden oyunda “geri dönüş”lerin çok zor olduğunu düşünmeyin. Gerideyseniz avantaj yakalamaya, öndeyseniz seviye avantajını elinizden kaçırmamaya çalışın.

Giriş rehberimizden sonra, Heroes of the Storm Oyun Mekaniği rehberimize bakarak daha fazla oyun içi bilgiye ulaşabilirsiniz.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir