mix

Microsoft, Windows 10’da korsan oyunları devre dışı bırakabilecek

Microsoft’un Windows 10 ile birlikte geçirdiği büyük değişim ve tüm platformlarda tek işletim sistemi stratejisi, oyunları da ciddi şekilde etkileyecek gibi görünüyor. Kasım ayında Xbox oyun konsollarında da yerini alması beklenen Windows 10 işletim sistemi, Microsoft’un kısa zaman önce güncellenen yeni hizmet anlaşması çerçevesinde şirkete ait oyunların bilgisayarlarda çalışmamasını sağlayabilecek.

Microsoft Hizmetler Anlaşması‘nın “Xbox Live, Xbox ve Microsoft Studios oyunları”nı kapsayan bölümüne bakıldığında, şirketin kendi oyunları devre dışı bırakabileceğine yönelik bir bilgi bulunuyor. Bölümdeki “Hizmetler veya Yazılımlarda Yapılan Güncelleştirmeler ve Bu Hükümlerde Yapılan Değişiklikler” başlığının 7b paragrafında konuyla ilgili yer alan cümle tam olarak şu şekilde:

[su_quote]Yazılım sürümünüzü otomatik olarak kontrol edebilir ve Hizmetlere erişmenizi, korsan oyunlar oynamanızı veya yetkisiz donanım çevre cihazları kullanmanızı engelleyenler dâhil olmak üzere yazılım güncelleştirmelerini veya yapılandırma güncelleştirmelerini indirebiliriz.[/su_quote]

İlk olarak Alphr sitesi tarafından fark edilen bu ifade, Microsoft’un kendi stüdyoları tarafından geliştirilen oyunların korsan sürümlerini kontrol ederek çalışmamasını sağlayacağı anlamına geliyor. Yani kesinlikle bu yola başvurmayın ama olur da korsan oyun indirmeye karar verirseniz, yapımcı stüdyonun Microsoft olmadığına dikkat edin.

Bu hizmet anlaşmasında oyuncuları ciddi şekilde ilgilendirebileceğini düşündüğümüz başka bir ifadenin de dikkat çektiğini ekleyelim. Cümledeki “yetkisiz donanım çevre cihazları” sözü nispeten belirsiz bir tanım olsa da, Microsoft’un Windows 10 ile oyunculara adil olmayan avantajlar kazandıran “hacklenmiş” kontrol kollarını devre dışı bırakabileceği gibi bir anlam çıkarılabilir. Elbette bu ifadenin tam olarak neden bahsettiğini bilemiyoruz ancak Microsoft’un Windows 10’da en azından kendi oyunları ve konsolu için korsan sorununa ciddi şekilde değineceği ortada.

Özellikle de kısa zaman önce Gears of War: Ultimate Edition ve Halo Wars 2’nin Windows 10’a geleceğinin duyurulmasıyla birlikte şirketin korsan sorununu işletim sistemi düzeyinde çözme çabası oldukça makul görünüyor.

author
5Mid'de admin, başka yerlerde altyazar, genelde eşekherif.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir