mix

Minecraft, Türkiye’de yasaklanabilir

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Minecraft’ı inceleme altına aldı.

Kısaca tanımlayacak olursak, oyunun tasarımcısı İsveçli Markus Persson. Oyun, 2009 yılında, 1 haftalık çalışmayla geliştirildi. İnsanlara hayallerindeki dünyayı yaratma fırsatı sunuyor. Oyunun bugün dünyada 100 milyondan fazla kullanıcısı var. En çok kullanılan bilgisayar oyunlarının başında geliyor. Hiçbir reklam yapılmıyor. Oyun, oyuncu forumlarındaki konuşmalarla yayılıyor. Oyunda küplerle iki ve üç boyutlu tasarımlar yapılıyor.

Geçtiğimiz günlerde meclis kulisinde gazetecilerle sohbet eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşegül İslam’a “Minecraft adında bir oyun var, bu oyunda eşini öldüren oyuncuya puan veriliyor. Böylesine şiddet içeren oyunlar hakkında bir çalışmanız var mı?” şeklinde gelen son derece enteresan soru karşısında bakan, şikayetle bizzat ilgileneceğini söyleyerek Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne konuyu inceleme talimatı verdi. Genel müdürlük tarafınca tüm aşamaları mercek altına alınan oyunda “şiddet” unsuru bulunduğu takdirde ve çocukların gelişimine olumsuz etki edecek bölümlerin saptanması durumunda oyunun engellenmesi için hukuki süreç işletilecek.

Haber kaynaklarının belirttiği üzere konu üzerindeki uzman görüşleri birbirinden çok ayrı. Özetleyecek olur isek dünya görüşü farklılıklara açık olan ve psikoloji ile pedagoji üzerine uzmanlıklarını ilerletmiş olanlar bu açık dünya oyununa çoğunlukla pozitif bakıyor; oynayanlar ve çocukların hayal güçleri ile zeka gelişimleri üzerindeki özellikle olumlu etkileri üzerine yoğunlaşıyorlar.

Kaldı ki her büyük, güzel yahut başarılı girişim veya oluşum öyle ya da böyle zorluklarla karşılaşıp, suistimale uğrayabilir. Bu spesifik durumda kötülüğün kaynağının minecraft platformunun kendisi mi yoksa onu oynayanlar mı olduğu tartışılmalı; asıl üzerine düşünülmesi gereken şiddet eğilimli çocukların harika şeylere de imza atılan bu oyunda neden iyiye yönelmeyişlerinin altında yatan yetiştirilme tarzları olmalıdır. Bunu daha akılda canlanır hale getirmek için verebileceğimiz örnek, Facebook ve Twitter gibi sosyal ortamlarda yapılan paylaşımlardan bu sitelerin kendilerinin sorumlu tutulamayacağı, işin kullanıcıda bittiğidir.

Bize kalırsa, Amerika’da bir öğrencinin bitirme projesini Minecraft ile teslim ettiği, üzerine kitap yazılan ve ülkemizde neredeyse en çok satan çocuk kitabı olup 80 bin adet basılan ve 7 ayda tükenen bir oyun hakkında, bir hastalık kaynağıymış ve çocukların aklına kötülük işliyormuş gibi saldırganca bir yaklaşım sergilenmesi ve tam olarak ne olduğu taraflarınca anlaşılamamış bir şey hakkında bu sert eleştiri ve tutum, özellikle aşağıda yayımlayacağımız Minecraft ile yapılmış sanat eseri niteliğindeki son derece üst düzey yaratıcılık ve yetenek timsali resimlerden sonra tekrar gözden geçirilmelidir.

minecraft_village_by_minecraftpl-d4a5fee minemetrop

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir