mix

Steam’in ücretli modları ve oyuncuların tepkisi

Son günlerde forumları kasıp kavuran ücretli mod tartışmasını herhalde çoğunuz görmüşsünüzdür. Valve’ın mod yapımcılarına yaptıkları modları Steam Atölyesinde para karşılığı satmaları imkanını tanıması oyuncuları adeta ikiye böldü. Şimdilik bu özelliği tek destekleyen Atölye 100’e yakın ücretli moduyla Skyrim’inki. Bu modları Atölye’deki yeni “Ücretli Öğeler” başlığı altında görebilirsiniz. İlk başta modu satın aldıktan sonraki 24 saat içinde para iadesi talep edebiliyordunuz ve modun sayfasında siz modu satın aldıktan sonra ne kadar süre geçtiğini gösteren bir sayaç oluyordu. Ancak bu özellik protesto amaçlı konulan yüksek fiyattaki bir çok modun ortaya çıkışıyla yerini modların satışa sunulmasından önce oyuncular tarafından incelenmesine bıraktı.

Ücretli modların arkasındaki fikir mod dünyasının canlandırılması. Valve’dan yapılan açıklamalar modların oyun dünyasında çok büyük bir yer kapladığını ve eğer mod yapımcıları kendilerini maddi anlamda bu modlarla da destekleyebilirlerse ortaya çok daha iyi yapımların çıkacağı yönünde. Bethesda’dan yapılan açıklamada da Skyrim’in serbest pazara sahip ilk oyun olacağı ve ne Bethesda’nın ne de Valve’ın bu pazara müdahale etmeyeceği, oyuncuların kendi istediklerini yapıp, satıp, indirebilecekleri bir ortamın oluşturulacağı söylenmişti. Tabi mod ücretinin %75’inin Valve’a gideceğini söylemeyi de ihmal etmeyelim.

Mod yapımcıları modlarına istedikleri fiyatı koyabilecekler, bu fiyatı birkaç kez değiştirme hakları olacak, modları istedikleri zaman Atölye’de görünmemesini sağlayabilecekler ancak satın alanların moda erişimini garanti altına almak için modları Atölye’den silme imkanları olmayacak. Gabe Newell’ın söylediğine göre mod sayfalarında alt limitinin mod yapımcısı tarafından belirleneceği bir “istediğiniz kadar ödeyin” butonu bulunacak.

Protesto amaçlı konulan modlara gelelim. Bunlar isimlerinden de anlaşılabileceği gibi pek bir işe yaramayan çok yüksek ücretli modlar. Oyuna 75 TL’ye fazladan bir elma ekleyebilirsiniz, 250 TL’ye havada ters duran bir sandalye görebilirsiniz. Bu tür ufak modları yapmak da Skyrim Creation Kit ile 30 dakika gibi bir süre istediği için, böyle modlarla Atölye’nin doldurulup işe yaramaz hale getirilmesi çok da olasılık dışı görünmüyor. Bu yüzden bir süre boyunca modlar oyuncular tarafından  eninde sonunda Valve’ın denetleme işini üstlenmekten başka şansı kalmayabilir.

Gabe Newell’ın Reddit üzerinde konu hakkındaki sorulara verdiği yanıtları buradan görebilirsiniz.

change.org’daki ücretli modların kaldırılmasını talep eden imza kampanyası da şimdiden 130.000 destekçiye ulaşmış durumda.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir