mix

YouTube Gaming açıldı

Haziran ayı başında duyurulduğundan beri merakla beklediğimiz YouTube Gaming, sonunda kapılarını tüm oyun severlere açtı.

Web için gaming.youtube.com adresinden hizmete giren platform, yıllardır alıştığımız Twitch’in tahtını zorlayacak kadar güçlü bir giriş yaptı. Açılışla birlikte Android sürümü de Google Play Store’daki yerini alan YouTube Gaming uygulaması ilerleyen saatlerde iTunes App Store‘a da yüklendi ancak şu an için sadece ABD ve Birleşik Krallık hesapları ile indirilebiliyor.

Daha önce de oyun yayınları dünyasına adım atmak isteyen YouTube’un sahibi Google, zamanında Twitch’i satın almak için Amazon ile yarışmış ama bu yarışını kaybetmişti. Oyuncuların kendi oyunlarını canlı olarak seyircilerle buluşturduğu ve kendi programlarını yaptığı Twitch, bu süreçte oyun dünyasını bir araya getirmiş ve büyük turnuvalarda seyircilerin başvurduğu ilk adres olmuştu.

Elbette ilk gününden YouTube Gaming’in sektörü nasıl etkileyeceği bilinmez ancak halihazırda dev video platformuna oyun videolarını yükleyerek ciddi paralar kazanan ve sistem ile bilikte anlaşmaya varıldığı duyurulan oyuncuların burada gerçekleştireceği canlı yayınlar ile seyirci çekeceği şüphesiz. Nitekim YouTube Gaming üzerinde canlı yayınlar haricinde oyunlarla ilgili öğretici, eğitici, eğlenceli veya inceleme şeklinde videolara da erişim sağlanması fark yaratacaktır diye düşünüyoruz. Bunun dışında Google’ın içerik sağlayıcılarını da yanına ne kadar çekebileceği büyük önem taşıyor. En basitinden şu an için büyük lig maçlarını hem Twitch, hem de YouTube’da yayınlayan Riot Games ile yapılacak bir anlaşma, yüz binlerce seyirciyi YouTube Gaming çatısı altında buluşturabilir. CS:GO, Dota 2, Hearthstone gibi büyük seyirci kitlelerine hitap eden oyunların resmi turnuvalarını Twitch’ten kaptığı takdirde bu yeni platformun istediği başarıya ulaşmaması için hiçbir sebep yok.

YouTube Gaming’in Twitch’e nazaran en büyük artısı ise yayınları duraklatıp devam etme özelliği olacak diye düşünüyoruz. İnternet üzerinden takip edilebilen yayınlarda kesinlikle bulunması gerektiğini düşündüğümüz bu özellik, seyirci olarak kısa aralar vermemiz gerektiğinde hiçbir şey kaçırmamamızı sağlayabiliyor.

Son olarak da YouTube Gaming’in oyuncuları ne kadar besleyeceği oldukça önemli. Twitch’teki abonelik sistemi ile oyuncular güzel paralar kazanabilirken, YouTube’un abonelik için para isteyeceğini veya abonelik başına oyunculara para vereceğini sanmıyoruz. Şu an için video içi reklamlar ile içerik sağlayıcılarına para kazandıran şirketin canlı yayınlarda bu düzeni nasıl devam ettireceğine dair bir bilgi bulunmuyor.

Rekabetin her türlüsünün son kullanıcıya fayda sağlayacağını düşündüğümüz için YouTube Gaming’e gönülden hoş geldin demek istiyoruz. Umuyoruz Twitch ile aralarında gerçekleşecek çekişme en çok bize yarar ve oyun izleme ve yayınlama deneyimimiz gelişir.

author
5Mid'de admin, başka yerlerde altyazar, genelde eşekherif.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir