mix

Heroes of the Storm hakkında her şey

Birçoğunuzun bildiği gibi, Blizzard geçtiğimiz aylarda merakla beklenen oyunu Heroes of the Storm’un kapalı betasını bizlerle buluşturdu ve beta sürümle birlikte bizi bu yeni dünyada nelerin beklediğine dair az da olsa bir fikir sahibi olduk. 

Blizzard, oyun dünyasında gerçekten çok başka bir yere sahip. Günümüze kadar giriştikleri ve bizlerle buluşturdukları tüm projelerde başarılı oldukları söylenebilir. Warcraft furyasına World of Warcraft ile devam etmeleri, Diablo ile cehennem ateşlerini ayaklarımıza kadar getirmeleri veya Hearthstone ile basit bir konseptin ne kadar güzel geliştirilebileceğini bize göstermeleri bunlara örnek olarak verilebilir.

Blizzard için her an yeni bir fikirle karşımıza çıkabilecek bir mucit benzetmesi de yapılabilir belki. Oyun dünyasını uzaktan yakından takip eden herhangi biri için her zaman aklın bir ucunda acaba Blizzard’ın yeni projesi ne olacak sorusu bulunur. Bugün, milyonlarca oyuncusu bulunan birçok geniş kapsamlı oyunun gösterdiği başarıyı bir tesadüf olarak nitelendirmek gerçekten zor.

World of Warcraft, Diablo veya Hearthstone gibi yapımlar kendini kanıtlamış ve kendilerinden bekleneni vermiş durumdalar. Peki ya Blizzard’ın yeni atılımı Heroes of the Storm? Bu oyun hakkında belki de hiçbir fikriniz olmayabilir ya da ismini ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Yazımızın devamında nasıl bir yapımla karşı karşıya olduğumuzu ve bize ne gibi yenilikler sunacağını konuşacağız.

Heroes of The Storm ne zaman tanıtıldı?
Heroes of the Storm geçtiğimiz Ocak ayında kapalı beta olarak oyun dünyasına giriş yaptı ve sadece Şubat ayı itibariyle 9 milyon kişi beta sürümünde yer almak için başvuruda bulundu. 1 ay için gerçekten inanılmaz bir rakam ancak oyunu birinci elden test etmiş bir ekip olarak söyleyebiliriz ki bu sayı daha da artacak. Oyunu oynarken bir yandan DotA 2 mekaniğiyle karşılaşırken, öte yandan kontrol ettiğimiz kahramanlarda World of Warcraft, Diablo veya Starcraft evrenlerinden esintiler hissediyoruz. Lafı fazla uzatmadan oyunun içeriğine ve oynanışına geçelim.

9Y6UN40HPI821420657635183

Heroes of the Storm nasıl oynanıyor?
Oyuna başlarken ufak bir öğretici kısımla karşılaşıyoruz. Bu kısımda oyun hakkında bilmemiz gereken temel hareketleri ve özellikleri öğreniyoruz. Daha sonra oyuna başlayabileceğimiz 3 çeşit oyun modu karşımıza çıkıyor. Dilerseniz yapay zekaya karşı kendi başınıza ya da arkadaşlarınızla oynayabilirsiniz. Bunun dışında aynı şekilde tek başınıza veya arkadaşlarınızı davet ederek birlikte girebileceğiniz hızlı oyun ve rekabetçi oyun çeşitleri var. Hızlı oyunda rastgele eşleşmeler yapılırken, rekabetçi oyunda kendi seviyenizdeki rakiplerle karşılaşıyorsunuz. Oyunda kullanabileceğiniz kahramanlar her hafta değişiyor ve ücretsiz kullanılabilen 5 kahraman bulunuyor. Bu açıdan Heroes of the Stom’u League of Legends’a benzetebiliriz. Oyunlardan sonra kazandığımız tecrübe puanlarıyla seviyemiz yükseliyor ve kahramanlarımızın ek özelliklerini kullanabiliyoruz. Belli bir seviyeye geldikten sonra “Quest” adı verilen oyun-içi mini görevleri yaparak fazladan tecrübe puanı ve altın da kazanabiliyoruz.

AT444ZRW5T6F1412804579327

Nasıl bir oyun mekaniği var?
Oyunun yapısından bahsedecek olursak, Blizzard yapımlarından seçilmiş karakterlerin belirli haritalardaki 5’e 5 mücadelesine tanık olduğumuzu söyleyebilriz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Heroes of the Storm’da DotA 2 benzeri bir oyun mekaniği ve LoL benzeri bir kahraman yapısının içerisindeyiz ancak farklılıklar da çok açık bir şekilde görülüyor. Örneğin belirli kulvarlarda savaşan minyonlarımız var ancak öldürdüğümüzde bize altın kazandırmıyorlar. Dolayısıyla oyun içerisinde satın alabileceğiniz hiçbir eşya da yok. Sadece kazandığınız tecrübe puanlarıyla seviyenizi yükseltebiliyorsunuz. Kahramanınızın yeteneklerine güvenerek savaşmak ve hayatta kalmak zorundasınız. Bu durumun getirdiği en büyük gereklilik ise takım oyunu. Oyunu kazanmanın yolu takım olarak oynamaktan geçiyor. Bu özelliğiyle Heroes of the Storm, Dota 2 veya League of Legends gibi oyunlardan sıyrılıyor. Oyundaki amaç ise DotA 2’ye benzer bir şekilde rakibin kulelerini yok ederek ana üslerindeki “core” adlı yapıyı yok etmek. Ancak oyun içerisinde eşya satın almak mümkün olmadığı için genellikle dövüşler 5’e 5 gerçekleştiriliyor. Bu yüzden dövüşleri kaybeden taraf için oyunu kazanmak genellikle çok zor oluyor. Şu an için tüm takımla tek seferde üsse girmek çok zor değil. Savunma yapıları birkaç kahramanın aynı anda saldırmasıyla rahatlıkla yok edilebiliyor. Bu yüzden takım oyununa gereken önem verilmeden oyunun kazanılması imkansız oluyor. 

Haritalar nasıl bir yapıya sahip ve içerikleri neler?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi oyun farklı özelliklere sahip belirli haritalarda oynanıyor. Bu haritalar da, alışık olduğumuz üçer kulvara sahip düzende olmasına rağmen DotA 2 veya League of Legends ile aynı değil. Haritalar içerisinde tarafsız yaratıklar da bulunuyor; Bruiser Camp, Siege Camp ve Boss olmak üzere 3’e ayrılıyorlar ve öldürdüğünüzde sizin kontrolünüze geçiyorlar. Bruiser Camp ile kazanacağınız yaratıklar, dövüşlerde oldukça faydalı oluyor. Siege Camp kısımlarından alacağınız yaratıklar ise rakip yapılarını yıkmakta çok etkili. Boss ise hantal görünen ancak ölümcül bir yaratık ve 5’e 5 dövüşlerde rakibe zor anlar yaşatmanızı sağlıyor. Boss’lar her haritada bulunmayabiliyorlar. Aslına bakılırsa tüm haritaların kendine özgü yapıları ve size sunduğu görevler var. Tabi bu görevleri tamamlamanız durumunda ödülsüz de kalmıyorsunuz. Bazı haritalarda bulunan Watch Tower’ları ele geçirerek gözcü şeklinde kullanabiliyor ve Tower’lar çevresindeki belli bir alanı görebiliyorsunuz. Bu bağlantıya tıklayarak haritaların görünüşü ve mimarileri hakkında daha fazla fikir edinebilirsiniz.

5V3VH49DN7WU1384220293198

Hangi kahramanlarla oynayabiliyoruz?
Herhalde oyuna dair en çok merak edilen nokta kahramanlar olarak gösterilebilir. World of Warcraft, Diablo, Starcraft ve daha nice Blizzard yapımından aşina olduğumuz karakterleri oyun içerisinde kullanabiliyoruz. World of Warcraft’tan tanıyabileceğimiz Malfurion, Illidan, Arthas, Thrall gibi isimler ve dahası; Diablo’nun iyi ve kötüsünü temsil eden Tyrael ve Diablo’nun yanında oyun içerisindeki sınıflardan olan Demon Hunter ile Barbarian da Heroes of the Storm’da karşımıza çıkıyor. Bunlar dışında Starcraft evreninden iyi tanıdığımız Raynor, Tychus, Nova ve Kerrigan gibi karakterleri Heroes of the Storm’da kullanmak mümkün. Oyun içerisinde tabii ki sadece bu saydığımız karakterler yok. Ancak sadece belli başlı kahramanlar şu an için oyuncuların kullanımına sunulmuş durumda. Eğer çok beğendiğiniz bir kahraman olursa, belli bir oyun içi altın karşılığında veya para ödeyerek o kahramanı kalıcı olarak satın alabiliyorsunuz. Böylece satın aldığınız kahramanla istediğiniz zaman oynayabiliyorsunuz. Ek olarak her kahramanın birden fazla ekstra kostümü var ve yine aynı şekilde belli bir miktar ücret karşılığında bu kostümleri de satın alabiliyorsunuz. Bu açıdan da oyunun League of Legends ile aralarında çok benzer bir yön olduğunu söyleyebiliriz. Merak ettiğiniz tüm kahramanlara bu bağlantıdan göz atabilirsiniz.

Kahramanların özellikleri neler?
Oynayanların da bildiği gibi DotA 2’de belirli kahramanlara atfedilen rol sistemi Heroes of the Storm kahramanlarında da mevcut. Her kahramanın ait olduğu bir sınıf ve her sınıfın da kendine ait karakteristik özellikleri bulunuyor. Tüm kahramanlar, Support (Destekleyici), Warrior (Savaşçı), Assassin (Suikastçi) ve Specialist (Uzman) olmak üzere dört farklı sınıfa ayrılıyor. Support sınıfındaki kahramanlar takım arkadaşlarına can ve mana desteği sağlayabiliyor ve takım dövüşlerinde rakibi etkisiz hale getirebiliyorlar. Ancak daha kırılgan bir yapıları olduğu için ilk hedef olarak da çoğu zaman kendileri seçiliyor. Warrior sınıfı, adı gibi savaşçı bir sınıf. Dövüşlerde en ön saflarda bulunarak rakipten gelen hasarı emiyorlar ve aynı şekilde karşıya da yansıtıyorlar. Support kahramanlar tarafından ayakta tutulmaları gerekiyor. Assassin kahramanları ise bire bir dövüşlerde özellikle Support ve Specialist kahramanlara karşı tutmak mümkün değil. Oynanış stili olarak takım dövüşlerinden ziyade savunmasız yakaladıkları rakiplerini aradan çabucak çıkartmayı amaçlıyorlar. Support sınıfı gibi kendileri de kırılgan bir yapıya sahip. Specialist sınıfı ise tüm saydıklarımızın dışında birçok özelliğe sahip, hatta tabiri caizse bu kahramanlar bir Joker kartı gibi. Takımın destekleyicisi yetersiz kaldığında can ve mana desteği sağlamalarının yanında, kuleleri yıkmakta da yardımcı özellikler barındırıyorlar. Takım dövüşlerinde mutlaka her iki tarafta da bulunması gereken kesinlikle vazgeçilmez bir sınıf.

Classes

Oyuna genel olarak bakacak olursak eksikleri olduğunu söyleyebiliriz. Ancak elbette henüz Beta sürecinde olduğunu da düşündüğümüzde, bu durumu “normal” karşılayacağız. Oynanış açısından ise DotA 2 veya League of Legends’tan farklı olarak Heroes of the Storm gerçekten çok ayrı bir deneyim sunuyor. Tür olarak adını net bir şekilde koyamasak da sanıyoruz ki adından çok söz ettirecek bir yapımla karşı karşıyayız.

eSpor dünyasının hızla büyüyüp genişlediği bir dönemde olduğumuz artık su götürmez bir gerçek ve bu genişleme yakın zamanda da durmayacak. Oyun dünyasında isim yapmış birçok markanın yavaş yavaş Heroes of the Storm’a da el atacağını tahmin etmek güç değil. Oynadıkça yeni özellikleriyle karşılaştığımız bu yapımın gelişimini merakla takip edeceğimizden ve tüm gelişmeleri aktaracağımızdan emin olabilirsiniz.

Çevirmen. Hobi olarak Dota 2 ve CS:GO oynar. Savaş tarihine meraklı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir