mix

Heroes of the Storm ile ilgili bilinmesi gerekenler

Oyun dünyasında League of Legends ve Dota 2’den sonra üçüncü büyük MOBA olması beklenen Heroes of the Storm, Haziran başı itibariyle beta sürecini tamamlayıp tüm oyunculara açılmıştı. Dev oyun şirketi Blizzard’ın e-Spor sektörüne girme hamlesi olarak görülen HoTS, farklı yapısı ve diğerlerine göre hem kısa, hem de daha eğlenceli olmasıyla şimdiden birçok oyuncuyu yanına çekmiş görünüyor. Biz de nispeten yeni olan bu oyun ile ilgili yeni başlayanlar için hazırladığımız giriş rehberi ile oyun mekanikleri rehberinin ardından Heroes of the Storm ile ilgili bilinmesi gereken ince detayları bir yazı altında buluşturduk.

Ayarlar ve Kontroller

İlk olarak Heroes of the Storm’a başlamadan önce yapmanız gereken ayarlara kısaca bir değinelim. Öncelikle, genel olarak bir internet sıkıntısı çekip çekmediğinizi anlamak için, Custom Game kurarak bunu kontrol edin. Sisteminize güvenseniz bile grafik ayarlarını fazla uçurmamaya çalışın. Şu anda kullanılan grafik motoru, optimizasyon bakımından başarılı değil, yüksek seviyede donanıma sahip olan kişilerin performans sıkıntısı yaşaması bununla açıklanıyor. Takım savaşlarında 30 FPS’nin* altına düşmeyecek şekilde grafik ayarlarını yapmanız sizin için en iyi seçim olacaktır. Diğer oyunlardan alışık olduğunuz şekilde kontrollerinizi de değiştirebilirsiniz.

*Frame Per Second = Saniye Başına Düşen Kare Sayısı. Oyun içinde CTRL+ALT+F yaparsanız sol üstten FPS ve pinginizi görebilirsiniz.

Kahraman satın alma

HeroesOfTheStorm 2015-06-25 23-00-52-72

Aldığınız kahramanları geri iade edemiyorsunuz. Aynı zamanda gold biriktirmenin zorlu bir süreç olduğunu farketmişsinizdir. Bu yüzden kahraman satın almadan önce “Try” modunda kahramanınızı deneyin. Kendi oyun biçiminize uyup uymadığına, yeteneklerine bakın. Sonrasında pişman olmak istemezsiniz.

Arkadaşlar ve iletişim

Oyunda arkadaş edinmek gerçek hayatta olduğu kadar zor değil (kişisel görüş). Oyunu daima arkadaşlarınızla oynamaya özen gösterin. Ana menüde chat kısmına /join tr yazarak  Türk oyuncularla tanışabilir ya da oyunda tanıştığınız, oynayışını beğendiğiniz birini arkadaşlara ekleyip tekrar oynayabilirsiniz. Arkadaşlarınızla anlık iletişimde bulunmanız (Skype, Ventrilo, Teamspeak vb.) ise kilit nokta. Oyun içinde sesli chat yok ve normal chat, takım savaşı başlatma, geri çekilme, kamp alma gibi beraber yapılması gereken eylemlerde ortak karara varmak için yeterli değil. Ne kadar çok arkadaş, o kadar iletişim; ne kadar iletişim, o kadar fazla galibiyet.

Kahramanları öğrenmek

Kendi takımınızdaki ya da düşman takımdaki kahramanların sahip oldukları yetenekleri öğrenmeniz çok önemli. Bu sizin karşı takıma göre “build” dizmenizde ya da takımca karar almada çok etkili olacak. Aynı şekilde kendi takımınızdaki kahramanların yeteneklerini ve işlevlerini bilip ona göre hareket ederek takım uyumunu sağlamanız gerekiyor. Bu yüzden tüm kahramanları en kısa zamanda öğrenin, oynayın. TRY kısmı ve bedava kahraman rotasyonu bu yüzden var. Bunlardan yararlanın.

Harita

Aksiyonun eksik olmadığı bu oyundaki en önemli şeylerden birisi ise harita kontrolü. Düşman takımın nerede olduğu, ne ile uğraştığı hakkında bilgi sahibi olmamız bizim de nasıl hareket etmemiz, nereye odaklanmamız gerektiğini etkiliyor. Bir gözünüz sürekli ekranın altındaki küçük haritada olsun.

Takım savaşları, seviye farkındalığı

HeroesOfTheStorm 2015-06-25 22-39-33-66

Takım savaşlarında dikkat edimesi gereken iki nokta var. Birisi sizin ve karşı takımın seviyesi. İkincisi ise kimler orada? Siz 9, karşı takım 10. seviyede ise neredeyse her koşulda savaş yapmaktan kaçınmanız gerekiyor. Onların Ultisi var, sizin yok. Bu da olabilecek takım savaşını %90 ihtimalle kaybedeceğiniz anlamına geliyor. Aynı şey 19. ve 20. seviye farkı için de geçerli. Suikast rolündeki kahramanları Bolt of the Storm ile kaçabilecek ya da sizi ölümüne kovalayabilecek, destekleri ise takımını can ve kalkana boğacak seviyeye geldiler. İkinci nokta ise kimin orada olup olmadığı. Karşı takımdan kimin savaşa katılacağının farkında olmanız gerektiği gibi kendi takımınızı da kontrol etmelisiniz. En altta “temple” almakla uğraşırken üstten koridor ittiren Raynor görmek sizi üzecektir. Takım savaşına girmeden önce iyi düşünün.

İşbirliği

Takımınızla beraber olmaya çalışın. Tek başınıza oynayıp, isteğinize göre hareket ederseniz oyunu büyük ihtimalle kaybedersiniz. Hiç tanımadığınız kişilerle eşleştiğinizde takım halinde oynamaya özen göstermek adına onlara uyum sağlayın (çok uçuk şeyler olmadığı sürece) ve en önemlisi hiçbir zaman takım arkadaşınıza küfretmeyin. Hiçbir şekilde getirisi olmayacağı gibi takımın moralini bozacaktır.

XP ve kamplar

Elinizden geldiğince XP kaybetmemeye özen gösterin. Anlamsızca ortalıkta dolanmak ciddi kayıp anlamına gelir bu oyunda. Brightwing, Falstad gibi kolay pozisyon değiştirecek kahramanları oynuyorsanız tek başınıza koridor ittirmeniz daha makuldür. Takım savaşına hemen yetişebilir, olaylara müdahale edebilirsiniz. Destek ya da tank oynuyorsanız tek başınıza kamp almak işkence haline gelecektir. Bu yüzden gereksiz yere tek başınıza kamp alarak zaman harcamayın, takım arkadaşınızdan yardım isteyin ya da suikastçı ve uzmanlara bırakın, onlar halletsin. Aynı zamanda kamp alırken koridorları boş bırakmamaya özen gösterin, kaybettiğiniz XP takım savaşlarını kaybetme olasılığını arttırıyor. Özellikle en önemlisi Boss’ların kullandıkları yeteneklerden kaçın, altınızda mor görünce olduğunuz yerde ya da Boss’un altında yeşil çıkınca Boss’un dibinde durmayın. Yok yere root ya da hasar yemenizin hiçbir artısı olmadığı gibi sizi savunmasız bırakıp ölümünüzü getirebilir.

Z bilinci ve çeşme kullanımı

Koridorda minyonlardan XP almıyorsanız ya da savaşta değilseniz hiçbir yere yürümeyin, sürekli bineğinizi kullanın. Boş boş yürüdüğünüzü farkettiğiniz an Z tuşunu kırın. Aynı zamanda çeşme kullanımını da iyi yapmalısınız. 100 saniye bekleme süresi olan çeşmeler eğer düşman tarafından yıkılmak üzereyse ve yakın zamanda takım savaşı çıkacağınızı düşünüyosanız çeşme yıkılmadan için. Tabii ölme riskiniz varsa bu topa hiç girmemek en iyisi olacaktır. Bunun dışında canınızın %80’i doluyken su içip israf etmeyin, koridordan gelen can küreleriyle idare edebilirsiniz ya da tam tersi, kullanmanız gerektiği durumda “Base atayım gelince içerim” demeyin, takımınıza çok fazla kayıp getirebilir bu hareket. Çeşmeler sizi olabildiğince koridorlara ve görevlere yakın tutmak için var.

HeroesOfTheStorm 2015-06-25 22-38-49-30

Son olarak tek cümlede oyunu özetlemek istiyorum; Heroes of the Storm’da görevlerin her şeyden önce geldiğini sakın unutmayın ve takım oyunu olarak hareket etmeye özen gösterin. Heroes of the Storm’da başarıyı ancak bu şekilde sağlayabilirsiniz.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir