Liste

Gelmiş geçmiş en iyi 10 korku oyunu

Ekran başında korku ve stres dolu bir gece geçirmek istiyorsanız aradığınız liste bu!

Korku oyunlarını kimileri çok anlamsız ve gereksiz bulsa da, insanları kendilerine çeken bir özellikleri var. Buradaki çoğu oyundaki çaresizlik hissi ve stres diğer oyunlarda pek karşımıza çıkan şeyler değiller. Sıradan aksiyon oyunları yerine sizi yerinizden sıçratacak, strese sokacak ve moralinizi bozacak korkunç oyunlar arıyorsanız doğru yere geldiniz. Tabi bu deneyimi sonuna kadar yaşayabilmek için oyunları karanlık bir ortamda tek başınıza kulaklık takarak oynamanız daha iyi (?) bir seçenek olacaktır.

Amnesia: The Dark Descent

Silah olmayan ve kaçıp saklanma üzerine kurulu korku oyunlarının en iyi örneklerinden biri olan Amnesia: The Dark Descent, 2010 yılında çıktı. Penumbra serisinin yapımcısı Frictional Games’in bir oyunu olarak, oynanış da nesnelerle etkileşim gibi şeyler bakımından Penumbra’ya oldukça benziyor. Oyun Almanya’daki Brannenburg Kalesi’nde adı dışında hiçbir şeyi hatırlamayarak uyanan Daniel’ın hikayesini konu alıyor. Oyun içinde bulduğunuz notlar ile hikayeyi siz aydınlatıyorsunuz. Oyunda dikkat etmeniz gereken diğer faktörler ise akıl sağlığınız, karanlıkta çok kalınca ya da kaledeki yaratıkları gördüğünde karakteriniz korkuyor ve korktukça da ekran bulanıklaşıyor ve kontrol zorlaşıyor. Bu yüzden elinizde zaten halihazırda az bulunan ışığı idareli kullanmalısınız.

Penumbra Serisi

Frictional Games’in Penumbra üçlemesi, 2007’de çıkan Penumbra: Overture ve 2008’de çıkan Penumbra: Black Plague ile ek paketi Requiem’den oluşuyor. Oyun, 30 yaşında bir fizikçi olan Philip’in hikayesini konu alıyor. Annesi yakın zaman önce ölen Philip, babasından gizemli bir mektup alıyor ve ipuçları onu Grönland’ın kuzeyinde ıssız bir bölgeye götürüyor. Aşırı soğuktan korunmak için terk edilmiş bir madene sığındıktan sonra girişin çökerek kapanması sonucu madenin derinliklerine gidip burada bir bilim adamının günlüğünü buluyor ve bir çıkış yolu aramaya başlıyor. İlk oyun olan Overture’da ateşli silahlar bulunmuyor, sadece çekiç gibi yakın dövüş silahları kullanılabiliyor. Arada sırada güzel bulmacalar da olan oyunlar Amnesia’nın ataları gibi görülebilirler. Devam oyunu olan Black Plague’de ise hiçbir silah bulunmuyor, düşmanları atlatmanın tek yolu kaçıp saklanmak.

Outlast

Outlast, Red Barrels tarafından yapılmış bir FPS korku oyunudur, 2013’te çıkmıştır. Oyunda Miles Upshur isimli bir gazeteci, ismi belli olmayan bir kaynaktan Mount Massive Akıl Hastanesi’nde insanlar üzerinde deneyler yapıldığına dair bir bilgi alır ve bunu araştırmak için oraya gider. Kısa sürede hastanede tam bir kaos ortamı olduğunu görür, vahşi hastalar her yerde terör estirmektedirler. Oyunda herhangi bir silah bulunmuyor. Miles’ın yanında sadece bir kamera ve not defteri bulunuyor. Bunlarla akıl hastanesinde olup bitenleri kaydedip herkese göstermeyi planlamaktadır. Karanlık yerlerde kameranın gece görüşü özelliği kullanılabiliyor ancak pilleri oldukça çabuk tüketiyor. Oyunun hikayesi de Miles gördüklerini kamera ile kaydedip not aldıkça aydınlanıyor. Oyunun öncesini anlatan ve Miles’a deneyler hakkında bilgi veren muhbirin ana karakter olduğu Whistleblower ek paketi de 2014’ün Mayıs ayında çıktı.

F.E.A.R. Serisi

Serinin Monolith Productions tarafındn yapılan ilk oyunu F.E.A.R., 2005’te çıktı. Oyundaki karakterimiz ABD Hükumeti’nin paranormal olaylara müdahale için kurduğu ekipteki askerlerden birisidir. Oyunun başında serinin devamında da sürekli karşımıza çıkacak isimlerden Paxton Fettel, telepatik olarak kontrol edilen, klonlanmış süper askerlerden oluşan bir birliği kullanarak Armacham Technology Corporation’ı ele geçirip içerdeki herkesi öldürür. Olay yerine gönderilen F.E.A.R. ekibinin amacı da Fettel’ı etkisiz hale getirmektir. Ancak zaman geçtikçe bütün paranormal olayların Alma isimli kırmızı elbiseli bir kızın etrafında olup bittiği anlaşılır.

İlerleyen yıllarda TimeGate Studios tarafından ilk oyunun hikayesini devam ettiren Extraction Point ve Perseus Mandate isimli iki ek paket piyasaya sürüldü. Ancak ilk oyunun yapımcısı Monolith Studios tarafından yapılan devam oyunu F.E.A.R. 2: Project Origin isimli oyun, bu ek paketlerde olup bitenleri yok saymaktadır. Serinin 3. ve son oyunu olan F.3.A.R. ise ilk iki oyunda olup bitenlerden 9 ay sonra geçmektedir. Ayrıca seride Co-op moduna sahip olan tek oyundur.

Dead Space Serisi

Serinin ilk oyunu olan Dead Space, 2008’de çıktığında oldukça büyük bir başarı yakaladı ve bugüne kadar 2 milyondan fazla sattı. Devam oyunları olan Dead Space 2 ve Dead Space 3 de 2011 ve 2013 yıllarında çıktılar. İlk oyunda ve diğerlerinde USG Ishimura isimli bir maden gemisinde, Necromorph denilen yeniden canlanmış insan cesetleriyle savaşıp kurtulmaya çalışan Isaac Clarke isimli bir mühendis olarak oynuyoruz. Oyun TPS bakış açısıyla oynanıyor ve Necromorph’ları yenebilmek için kafalarına ateş etmek yerine kol ve bacaklarını kopararak onları durdurmak gerekiyor. Necromorph’lar nasıl yaralandıklarına göre taktik değiştirip yeni uzuvlar çıkarabiliyor ya da yeni düşmanlar yaratabiliyorlar.

Five Nights At Freddy’s

Oldukça farklı bir oyun olan FNAF’te, karakterimiz bir pizza restoranında gece vardiyasında çalışan bir güvenlik görevlisi. Oyunda hareket edemiyorsunuz, ancak güvenlik kameralarından binayı izleyerek kendinizi bozulmuş robot hayvanlardan korumaya çalışıyorsunuz. Kameraların belirli kör noktaları bulunuyor, özellikle de bulunduğunuz odanın iki tarafındaki koridorlar. Odadan çıkamasanız da, kapıları kapatabiliyorsunuz ve koridorları kontrol edebilmek için kısa süreliğine oralardaki ışıkları açabiliyorsunuz. Ama bu da kısıtlı elektriğinizi harcıyor ve eğer elektrik kesilirse; ışıklar kapanıyor, kapılar açılıyor ve kameralar kapanıyor. Bunlar olunca da ekran kararıyor, bir müzik çalıyor, Freddy birden ortaya çıkarak sizi korkutuyor ve oyunu kaybediyorsunuz.

Cry of Fear

Bir Half-Life modu olarak yapımı 2008’de başlayan Cry of Fear, bağımsız bir oyun olarak 2013’te yayınlandı. Oyunda bir araba kazasından sonra ıssız bir sokakta tek başına uyanan Simon Henriksson isimli 19 yaşındaki birini kontrol ediyoruz. Oldukça fazla yaratık ve bulmaca olan oyunda hem normal şehirde geçen bölümler hem de “kabus” bölümleri var. Oyun boyunca yaptığınız seçimler de hikayeyi etkiliyor.

Aynı anda sadece 6 eşya taşıyabildiğiniz bir envanter sistemi bulunan Cry of Fear’da, iki elinizde farklı eşyaları tutma imkanınız da var. Bu sayede bir silah veya ışık kaynağı ya da 2 silahı aynı anda kullanabiliyorsunuz. Hem bir ışık kaynağı olarak, hem de mesaj alabilmek için kullanacağınız bir cep telefonu da bulunuyor. Can doldurmak için morfin kullanılıyor. Oyunda aynı zamanda asıl hikayeye paralel farklı bir hikaye ile 4 kişilik Co-op modu da bulunuyor.

Alien Isolation

Alien Isolation, 2137’de, Alien’dan 15 yıl sonra ve Aliens’tan da 42 yıl önce geçiyor. Oldukça eski bir isim olmasına rağmen bir o kadar da korkutucu olmayı başaran oyun, aşağı yukarı 10 saat sürüyor. Oyunda genellikle tek bir Alien bulunuyor, ona da herhangi bir şekilde hasar vermek mümkün değil. O yüzden saklanarak onu atlatmak gerekiyor. Oyunda bulunan silahlar da sadece diğer düşmanlara karşı kullanılabiliyor ancak oyunu kimseyi öldürmeden bitirmek de mümkün. Belli bir bölgeyi gezmek yerine, Alien oyuncuyu görerek, duyarak ve koklayarak sürekli avlamaya çalışıyor.

Doom 3

 

id Software’in bugüne kadar yaptığı en başarılı oyun olan Doom 3, 3,5 milyon satmıştır. Oyun diğer Doom oyunlarının hikayelerini yok saymaktadır. 2145’te Mars’taki bir askeri araştırma merkezinde ışınlanma, biyolojik araştırmalar ve ileri teknoloji silah araştırmaları yapılmaktadır. Ancak bu ışınlanma deneyleri sonunda yanlışlıkla Cehennem’e bir geçit açılır ve iblisler tüm tesisi işgal etmeye başlarlar. Oyuncunun amacı da bu iblislerle savaşarak tesiste ilerleyip Dünya’ya saldırmalarına engel olmaktır.

Slender: The Eight Pages

Slender Man isimli, uzun boylu, bembeyaz suratı bomboş olan ve kırmızı bir kravat takan şehir efsanelerinden çıkma bir figür etrafında gelişen oyun, 2012 yılında internet üzerinden bedava olarak yayınlandı. Oyun başladığında oyuncu kendini geceleyin karanlık ve sisli bir ormanın ortasında bulur. Oyuncunun görevi ormanın farklı yerlerinde bulunan 8 sayfayı toplamak ve bunu yaparken Slender Man’den kaçmaktır. Sayfalar toplandıkça sis daha da yoğunlaşır ve Slender Man daha da yakında görünmeye başlar.  Eğer uzun süre boyunca sayfaları bulamamışsanız, Slender Man’e çok uzun süre bakmışsanız ve Slender Man sizi yakalarsa oyun biter.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

2 Comments

  • Furkan Tutkaç 9 Mayıs 2016

    Ben Silent Hill’den P.T. yi göremedim ve şaşırdım açıkçası

  • Berke Koç 1 Temmuz 2015

    Emeğinize sağlık ancak bi husus varki belirtmeden geçemeyeciğim.. Silent Hill.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir