Liste

Gelmiş geçmiş en iyi 10 FPS oyunu

FPS (birinci şahıs nişancı) oyunlar en çok oynanan oyun türleri arasında ilk sıralarda yer alır. Ne zaman ki insanlar oyun oynamaya başladı, FPS türü oyunlar da o zaman ortaya çıktı ve bu sektör var olduğu sürece de FPS’nin her geçen gün daha da gelişeceğini tahmin etmek zor değil. FPS oyunlarında genel olarak amaç, bir silah kullanarak karşımıza çıkan hedefleri yok etmektir. Bu hedefler, oyundan oyuna farklılık gösterir; kimi oyunda düşman askerlerini öldürürken, kimi oyunda canavarları karşımıza alırız. FPS oyunlarının oynanış tarzını düşündüğümüzde ise, bu oyunları oynamak için dikkat, refleks, el çabukluğu ve iyi bir nişan alma kabiliyeti gerektiğini söyleyebiliriz.

Aileler genel olarak şiddet içerdiği için çocuklarına FPS oyunlarını oynatmamayı tercih eder. Ancak şahsen ben FPS veya diğer şiddet içerikli oyunların, çocukları şiddete eğilimli birer birey olarak olarak geliştirdiğini düşünmüyorum. Aksine bu oyunlar sayesinde insanlar içerilerindeki şiddet eğilimini azaltıp rahatlayabiliyor. Ayrıca FPS oyunları, çocuklara odaklanma ve dikkat toparlama gibi konularda yardımcı oluyor.

Neyse, sitemize pek uğramayan ebeveynleri geldiklerine pişman etmeden konumuza dönelim. Baktık ki FPS oyunları bu kadar önemli ve popüler, biz de şu ana kadar piyasaya çıkan oyunların bir listesini yaptık ve tamamen kendi fikirlerimize ve deneyimlerimize göre içinden en iyi 10 oyunu seçtik. Eğer sizin de severek oynayıp burada göremediğiniz bir oyun varsa, yorum kısmında bu oyunları bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin. Nitekim binlerce oyunu tüm zamanların en iyi 10’u gibi iddialı bir listeye sığdırmak mümkün değil.

Karşınızda gelmiş geçmiş en iyi 10 FPS oyunu:

10. Halo Serisi
Halo serisinin ilk oyunu olan Halo: Combat Evolved, Bungie tarafından PC oyunu olarak tasarlanmıştı. 2000 yılında Microsoft’un Bungie’yı satın almasıyla beraber “Konsolda FPS oyunu oynanmaz” tabusunu kırdı ve Halo: Combat Evolved’ı Xbox’a getirdi. Gelen başarılı oyunun ardından gelen her yeni Halo oyunu bir önceki oyunun satış rekorunu kırarak oyun dünyasında dengelerini alt üst etti. Bungie, Ensemble Studios, 343 Industries gibi yapımcıların elinden geçen Halo, fütürist oyun anlayışı ve kurgusuyla her zaman oyuncuların ilgisini çekti ve önümüzdeki yıllarda da çekmeye devam edeceğinden şüphemiz yok.

9. Crysis Serisi
Crytek tarafından üretilen ve CryEngine motoru ile çalışan Crysis serisi, ismini diğer FPS oyunlarından farklı bir şekilde piyasaya tanıtmıştır. FPS oyunlarının çoğu, oynanışa ve kullanıcı dostluğuna önem verirken, görsel kaliteyi bir kenara bırakmıştır. Crysis ise hem görsel kaliteye, hem de oynanışa ciddi şekilde zaman ayırarak farklı bir strateji uygulamıştır. Sistem gereksinimlerinin yükselmesine sebep olan bu strateji sonucunda oyunun ihtiyaç duyduğu canavar makinelere sahip olan oyuncular, Crysis ile harika zaman geçirmiştir desek yalan olmaz. Fakat yeterli donanıma sahip olmayanlar için aynı şeyi söyleyemeyiz. Birçok oyun bilgisayarına soğuk terler attıran Crysis oyunlarının bir diğer çekici yanı da, oyuna özel güçlendirilmiş teknolojik zırhların bulunmasıdır. Bu zırhlar FPS oyunların genel oynanış tarzına farklı bir tat katmıştır. Oradan buraya hızlıca koşup, görünmez olarak düşmanları arkadan vurmak ve arabaları fırlatmak gibi FPS’ye aykırı durumlar bu seriye renklendirmiştir.

8. Medal of Honor Serisi
II. Dünya Savaşı ve günümüz savaşlarını konu alan Medal of Honor serisi; Digital Illusions CE, 2015, Inc., EA Canada, EA Los Angeles, Rebellion gibi yapımcılar tarafından geliştirilen ve çok sevilen FPS oyunlarının arasında yer alır. Tam 11 farklı platform üzerinde 14 oyunu olan bu serinin en çok tutan oyunu Medal of Honor: Allied Assault’tur. Bu oyunun hikayesini Steven Spielberg yazmıştır ve oyundaki şarkılar da ünlü besteci Michael Giacchino’nun kaleminden çıkmıştır. Bu da oyunun neden Steven Spielberg’in yönettiği “Er Ryan’ı kurtarmak” filmine benzediğini açıklar. Böylesine güçlü isimlerin oyunun yapımında yer alması ve dünya tarihinde yer eden zamanların oyuna konu olarak seçilmesi, oyunun sevilmesinde ve oynanmasında büyük rol oynamıştır.

7. Duke Nukem 3D
1996’da 3D Realms tarafından geliştirilen Duke Nukem 3D, FPS türünü sevdiren ve oyun piyasasında yeni bir dönemi başlatan oyunlardandır. Oyunun bu denli ses getirmesinde büyük rol oynayan en önemli etmen, daha önce görülmemiş interaktif unsurlara sahip olmasıdır. Bunlara örnek olarak kendimizi görebildiğimiz aynalar ve kullanılabilir tuvaletler örnek verilebilir. Ayrıca oyunun akıllara kazınmasının bir diğer sebebi de, oyundaki ana karakterin tavırları ve konuşma tarzıdır. Popüler kültür unsurlardan enstantaneler içeren bu oyunun mizahi ögeleri oyunu daha da çekici kılmıştır. Yıllar boyu oynanan ve hala adı hafızalardan silinmeyen Duke Nukem 3D’nin varisi olarak 2011 yılında Duke Nukem Forever adında yeni bir versiyonu çıkmıştır.

6. Quake Serisi
Quake serisi 3 oyundan oluşur. id Software, Quake serisinden ilk 2 oyunda kullanılan ve sonradan çıkacak olan Half-Life ve Team Fortress’ın esinlendiği Quake Engine’ı üreterek ve Heavy Metal: F.A.K.K.², American McGee’s Alice, Return to Castle Wolfenstein, Soldier of Fortune II: Double Helix, Medal of Honor: Allied Assault, Call of Duty gibi oyunların yapımında bir şekilde kullanılan ve Quake 3’ün oyun motoru olan Tech 3’ü üreterek oyun piyasasına büyük katkıda bulunmuştur. Serinin 3 oyunu da elde ettiği başarı sayesinde farklı platformlarda da boy göstermiştir.

Quake serisinin ilk iki oyunu, tek oyunculu belli bir hikayeye sahip oyunlardır. Quake 3 ise çok oyunculu olarak oynanılması için yapılmıştır. Çok oyunculu terimiyle berabar Quake 3, eSpor olarak anılan ilk oyunların arasında yer alır ve hala günümüzde Quake turnuvaları düzenlenir. Serinin 3 oyunu da elde ettiği başarı sayesinde farklı platformlarda da boy göstermiştir.

5. Unreal Tournament Serisi
id Software’ın nişancı oyunları 90’ları domine etmişti. Wolfenstein ve Doom ile piyasayı elinde bulunduran id, 1996’da Quake ile silah oyunlarını tam 3D platformuna taşıdı. Ardından Quake 2 piyasaya sürüldü. Oyun yapmaya doyamayan id Software, Quake 2’nin ardından Quake 3: Arena’yı 2000 civarlarında çıkardı. Quake 3, çok oyunculu olduğu için büyük bir kitlenin ilgisini çekti. Quake 3’ün başarısından sonra Epic Games’in ortaya çıkışı ise piyasada dengeleri değiştirdi. Unreal Tournament ile büyük kumar oynayan Epic Games yankı uyandırmayı başardı. Çünkü tek oyunculu oyunlarıyla bilinen şirket, çok oyunculu bir oyun çıkartarak büyük bir adım attı ve Quake 3’ü geride bıraktı. Birbirine benzeyen bu iki oyun arasındaki rekabet sektörün işine yaradı. Bu rekabet sayesinde oyunlar her seferinde yeniliklerle ve gelişmiş bir şekilde karşımıza çıktı. Bu rekabetin başından, bu zamana kadar 3 oyunu çıkan Unreal tournament serisi içinden ilk oyun ise oyuncularına unutulmayacak bir deneyim yaşattı.

4. Battlefield Serisi
Battlefield serisi; Battlefield: 1942, Battlefield 2, Battlefield 3 ve Battlefield 4 olmak üzere dört ana oyundan oluşuyor. Fakat bunların dışında Battlefield: Bad Company, Battlefield: Bad Company 2, Battlefield: Vietnam, Battlefield 2: Modern Combat, Battlefield: 2142, Battlefield: Heroes, Battlefield: 1943, Battlefield Play4Free ve Battlefield: Hardline gibi oyunlar da seriye dahil edebileceğimiz oyunlar arasında yer alıyor. Seride ilk olarak II. Dünya Savaşı ve Vietnam Savaşı gibi gerçeğe dayanan tarihsel konular ele alınmış, sonraları ise  kurgusal modern savaşlar oyunların konusu olarak seçilmiştir. Ayrıca Battlefield: 2142 ile bilim kurguya da değinilmiştir. Bu oyunu diğer FPS oyunlarından farklı kılan şey; tanklar, uçaklar, zırhlı personel taşıyıcılar, helikopterler, uçaksavarlar ve askeri cipler gibi araçların kullanılabilmesidir. Buna ek olarak serilerde askerler sınıflara ayrılmıştır. Her sınıfın belirli görevleri vardır ve bu görevlere göre silah türleri ve teçhizatlar değişir.

3. Call of Duty serisi
Infinity Ward, Treyarch, Gray Matter Interactive, Spark Unlimited, Pi Studios ve Amaze Entertainment gibi birçok yapımcı firma 12 farklı Call of Duty oyununun yapımını üstlenmiştir. Oyunlarda id Tech 3, IW engine ve Treyarch NGL gibi farklı oyun motorları kullanılmıştır. Neredeyse her oyunuyla başarıyı yakalayan CoD serisi, FPS denince akla ilk gelen oyunların arasında yer alıyor. Bu seri; oyun mekanikleri, oynanışı, oyuncu dostu ve klasik yapısı ile oyunseverleri her zaman tatmin etmeyi başarmıştır. Tabii ki bu başarı sayesinde ilk çıktığı PC platformundan konsol platformlarına geçerek oyuncu kitlesini kat kat artırmıştır. Son çıkan oyunlarıyla da hem görsel olarak hem de oynanış olarak oyuncuları tatmin eden serinin son oyunu, CoD’un klasik tavrının dışına çıkmasına rağmen yine de oyuncular tarafından rağbet görmüştür. Bu da CoD serisinin sınırlarının dışına çıksa bile başarıyı yakalayabileceğinin en bariz kanıtı olarak karşımıza çıkmıştır.

2. Half-Life Serisi
Half-Life deyince hepimiz bir saniye duruyoruz galiba. 2000’li yılların ilk yarısında annemiz çağırana kadar internet kafeden bizi çıkarmayan Half-Life, FPS dünyasının en efsane oyunlarından biri dersek kimse bizi susturamaz. Neredeyse her oyuncunun hayatının bir kısmında oynayıp çok zevk aldığı ve ara sıra yad ettiği bu oyun (Gerçek bile olabilir, emin değiliz) piyasasının görmediği ses efektleriyle, hızlı oynanışıyla, kendine has canavarlarıyla ve oyun içindeki bulmacalarıyla, en çok satan oyunlar arasındaki yerini almıştır. Serinin ana karakteri Gordon Freeman’ın oyun içerisinde yaşadıkları ile Indiana Jones filmlerini andırması, oyunun çekiciliğini büyük ölçüde artırmıştır. Half-life 2 ile 2004 yılında 40’dan fazla yılın oyunu ödülü alan Valve, Half-Life ile yaptığı çıkışın zirve noktasına ulaşmıştı. Her başarılı oyunun birden çok platforma çıktığı gibi Half-Life serisi de birden çok platformda oynandı. Yıllardır serinin üçüncü oyununu beklesek de hâlâ HL 3’ten haber yok.

1. Counter Strike Serisi
İkinci sırada Half-Life’ı o kadar övdük, ilk sıraya ne kaldı diyorsanız yılların eskimeyen efsanesi, Half-Life’ın çocuğu Counter-Strike’ı yazarız. Yine Half-Life ile birlikte internet kafeleri esir alan Counter-Strike, okuldan kaçışların, evde yenilen dayakların sebebidir. Sanki bilmeyen varmış gibi olacak ama yine de anlatalım; Counter-Strike serisi temel olarak dört oyundan oluşur: Counter-Strike, Counter-Strike: Condition Zero, Counter-Strike: Source ve Counter-Strike: Global Offensive, ana oyunlar olsa da, bunların dışında seriye dahil olabilecek birkaç oyun daha bulunmaktadır. Bu arada Counter Strike serisine Half-Life’ın çocuğu dememizin sebebi ise serinin çıkışının Half-Life’ın, Valve tarafından isim hakkının satın alınıp geliştirilmesiyle ortaya çıkmasıdır. Altı farklı platform üzerinde de görülen CS, FPS dünyasında basitliği ve eğlenceyi bir arada sunmasıyla bir numarayı hak etti diye düşünüyoruz. Nihayetinde ilk oyunu 1999’da piyasaya sürülmesine rağmen tüm dünyada milyonlarca insanın binlerce saatini çalması, hala eSpor’un önemli bir dalı olması ve hayatımızdaki bu önemli yeri, CS’yi istisnasız bir numaraya koyuyor.

Özellikle Dota 2 olmak üzere her türlü eSpor hayranı, takipçisi, çevirmen, sporsever

2 Comments

  • Mehmet ali 24 Mayıs 2016

    Far Cry nerde nasıl unutursunuz listenin 1 bence o

    • arda k 28 Mayıs 2020

      aynen far cry 2 de türkçe dil vardı ve en iyi fps ve 3d oyundu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir