Liste

Source motoru kullanan oyunlar

Geçtiğimiz gün içerisinde hepimizin de bildiği gibi Source 2 duyuruldu. Ancak Source 2’ye geçmeden önce Source hakkında ne biliyoruz ve hangi yapımların temelinde yatıyor bunları konuşmakta fayda var. Source motorunun yapabildiklerini görmemiz açısından aşağıda bahsedeceğimiz oyunları denemenizde fayda var. Böylece Source 2’den beklentilerimiz de bir noktaya kadar belirlenmiş olur.

Valve tarafından tasarlanıp geliştirilen ve piyasada birçok seveni bulunan Half Life 2 serisi, Team Fortress 2, Dota 2 ve CS:GO gibi önemli yapımların temelinde yatan oyun motoru Source saydıklarımızın ötesinde birçok oyunun da temelinde bulunuyor.

Ancak Source motorunu sadece Valve kullanmıyor. Valve dışında birçok oyun yapımcısı da Source motorunun nimetlerinden faydalanmış durumda. İki ayrı başlık altında bu yapımlara değinerek yazımıza devam edeceğiz.

Valve tarafından geliştirilmiş olan Counter Strike ve Half Life 2 serisini aşağı yukarı oyun dünyasını yakından takip eden herkes bilir. Mazisi çok uzun olan bu oyunların dışında Valve tarafından geliştirilmiş adından söz ettiren yapımlarla yazımıza başlayabiliriz.

1.Day of Defeat: Source (2005)

İlk olarak Half Life oyununa bir mod olarak geliştirilen bu yapım 2005 yılında Source motoruyla tekrar düzenlenerek Steam üzerinden kullanıcıların satışına sunuldu. Oyuna bakıldığında göze çarpan ilk nokta HDR (High Dynamic Range) özelliğini barındıran ilk Source oyunu olmasıdır. Oyunun içeriğinden bahsedecek olursak genel tema 2.Dünya Savaşıdır ve Avrupa’da şekillendirilmiş birçok harita üzerinde ABD ve Nazi Almanyası’nın mücadelesine sahne olur.

2.Team Fortress 2 (2007)

968full-team-fortress-2-screenshot

Team Fortress Classic ilk olarak Half Life modu olarak geliştirilmiştir ve 2007 yılında Source motoru ile geliştirilerek Orange Box bünyesinde satışa sunulmuştur. Daha sonra ise ücretsiz hale getirilmiştir ve oyun içi eşyalardan kazanç sağlamaya başlamıştır. Team Fortress Classis son haline gelmeden önce bir çok kez adı değişmiş ve konusuyla da bununla birlikte değişmiştir. İlk zamanlarında insanların ve uzaylıların birbiriyle olan savaşını konu edinmesi planlanırken Team Fortress Classic versiyonuyla birlikte 9 farklı karakter türünün 2 takım (Blue/Red) olarak mücadele etmesini konu edinmiştir. Source motoruyla geliştirilen Team Fortress 2’de de bu konu işlenmiştir ve hikayenin geçtiği haritalar üzerinde 2 takım belli oyun modları içerisinde savaşır.

3.Portal (2007)

Portal, Valve tarafından geliştirilerek 2007 tarihinde Orange Box bünyesinde satışa sunulmuş bir bulmaca-macera özellikli bilim kurgu oyunudur. Oyun kahramanın kendisine verilen Aperture Science Handheld Portal Device (kısaca ASHPD, ya da Portal silahı) ile çift taraflı geçitler açarak kademeli bir şekilde zorlaştırılmış test odalarını başarıyla tamamlaması ve bir sonraki test odasına geçmesini konu edinir. Kahramanımıza GLaDOS adlı bir bilgisayar tarafından hazırlanan bu test odalarının tamamını başarıyla geçtiğinde bir pastayla ödüllendirileceği söylenmiştir. Bu test odalarında genel olarak belli zorlukta düşündürücü ve zorlayıcı bulmacalar bulunur.

4.Left for Dead (2008)

Left for Dead, Valve tarafından Turtle Rock stüdyolarının da katkılarıyla geliştirilmiş macera ve korku konulu hayatta kalma oyunudur. 2008 yılında piyasaya sürülmüştür. Konu olarak ise klasik bir zombi salgını işlenmiştir ve 4 farklı karakterden biri yönetilebilir. Oyun 4 kişilik kooperatif oynanış özelliğine sahiptir. Belli haritalar üzerinden devam edilen hikayede grubumuzun salgından kurtulup kaçması gerekmektedir ve bu uzun yolculuk sırasında birçok farklı ölümcül düşmanla karşılaşırlar.

5.Left for Dead 2 (2009)

Left for Dead 2, Valve tarafından serinin ilk oyunu olanLeft for Dead’in ödül almasından sonra geliştirdiği Left for Dead ile aynı özellikleri barındıran ardıl oyunudur. 2009 yılında piyasaya sürülmüştür. Önceli gibi bir salgın ortasında hayatta kalmaya çalışan 4 kişilik bir grubun mücaedelesini konu alır ancak oynanış açısından birkaç yeniliği beraberinde getirir. Oyun içerisinde karakterlerin çevresinde gelişen olayların zorluğu ve büyüklüğü Director (Yönetmen) denen bir yapay zeka tarafından belirlenir. Bu sayede takımın gösterdiği performansa bağlı olarak karşılaşacakları zorluklar şiddetli ya da hafif olur. İlk oyundan farklı olarak fazladan yakın dövüş silahları ve farklı düşman çeşitleri içerir.

6.Alien Swarm (2010)

Valve tarafından daha önce Unreal Tournament 4’mod olarak geliştirilen Alien Swarm yapımcılarının Steam topluluğundan seçilerek işe alınmasıyla tasarlanmış olan 4 kişilik, tek kişilik ya da çok oyunculu oyun modlarına sahip kademe ilerlemeli hayatta kalma oyunudur. Seçilebilir 4 farklı karakter çeşidi vardır ve oyunculara 40 farklı silah seçeneği sunulmuştur ve bu silahlar gösterilen başarıyla kademeli bir biçimde kullanılabilir. 60 derecelik yüksek bir açıdan karakterler kontrol edilir ve sürekli üstlerine gelen yaratık dalgalarını yok ederek seviye seviye ilerlerler.

7.Portal 2 (2011)

Valve tarafından Portal’ın devam oyunu olarak geliştirilmiş bulmaca-macera oyunudur. Konu olarak Portal’dan sonrasını işlenmiştir. 2011 yılında piyasaya sürülmüştür. Birinci oyunun özelliklerine sahiptir. Ek olarak iki kişilik kooperatif oynanabilir bir hikaye eklenmiştir.

8.Counter Strike: Global Offensive (2012)

Counter Strike: Global Offensive belki de son zamanlarda Valve tarafından piyasaya sürülmüş en iyi tekrar yapımı denilebilir. Counter Strike serisi oyun dünyasının en eski ve en bilinen üyelerinden biridir. Bundan önce Counter Strike, Counter Strike 1.6 ve Counter Strike: Source gibi yapımların oyunseverler üzerinde bıraktığı etkiyi daha ileri bir seviyeye taşıyan Counter Strike: Global Offensive 2012 yılında piyasaya sürülmüştür. Sahip olduğu grafiklerle CS: Source’u geride bırakmış ve oynanış mekaniğiyle de birçok profesyonel turnuvaya ve lige de ön ayak olmuştur. Dünya çapında oynanmakta ve her geçen gün de yeni katılımcılarla etki alanını genişletmektedir.

9.Dota 2 (2013)

Warcraft 3 Frozen Throne ile birlikte geliştirilmiş bir harita olan Defence of the Ancients, DotA 2’nin temelini oluşturur. Oyun asıl olarak bir Warcraft 3 haritasıdır ancak çıkarıldığı günden bu yana çok sevilmiş ve geniş kitleler tarafından oynanmıştır. DotA 2 ise 2013 tarihinde Defence of the Ancients haritasının Valve tarafından Source motoruyla geliştirilip güncellenmesiyle MOBA (Çevrimiçi çok oyunculu savaş arenası) türünün ilk örneği olarak çıkmıştır. Daha resmi bir şekilde piyasaya sürülmemişken dahi her biri 1 milyon dolar ödüllü 3 ayrı uluslararası turnuvası düzenlenmiştir. Dünya çapında milyonlarca oyunsever tarafından aktif olarak oynanmaktadır ve ücretsizdir.


 

1.Vampire: The Masquerade – Bloodlines (2004)

Source motoru ile geliştirilen ilk oyunlardan biri olan Vampire: The Masquerade – Bloodlines, White Wolf’un World of Darkness evreninde yeni ve tecrübesiz bir vampir olarak oynadığınız bir RPG oyunu. Oyunda 7 farklı vampir klanı var ve karakterinizin özelliklerinde klanınızın önemli bir etkisi oluyor. Oyunu ister FPS, ister TPS olarak oynayabiliyorsunuz. Zamanına göre oldukça iyi bir oyun olan Bloodlines, her RPG severin mutlaka oynaması gereken bir oyun. Aceleye getirildiği için ilk çıktığında bug deposu olan oyunun yapımcısı Troika Games 2005’te iflas ettikten sonra oyuna resmi destek kesilse bile günümüze kadar oyunun severleri 10 yıldır oyun için güncellemeler çıkarıp oyundaki bozuklukları gideriyorlar ve oyundan çıkarılmış içeriği de geri ekliyorlar.

2.Garry’s Mod (2004)

Source motorunun imkanlarını sonuna kadar zorlayabildiğiniz bir sandbox oyunu olan Garry’s Mod, ilk olarak bir Half-Life 2 Modu olarak çıkmıştı ancak daha sonra ayrı bir oyun olarak satılmaya başlandı. Ayrı bir oyun olarak satılsa da, Garry’s Mod herhangi bir görev veya amaç barındırmıyor ve size tüm araçları vererek işi hayal gücünüze bırakıyor. Çoklu oyuncu sunucularında ise oyuncular tarafından yaratılmış bir çok başka mod bulabilirsiniz. Source motorunu kullanan diğer oyunlardaki modelleri dilediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz ve şekilden şekile sokabiliyorsunuz. Aynı zamanda oyuna yakın zamanlarda eklenen Steam Atölye desteği de sürekli yeni modeller, haritalar ve oyun modları bulabilmenizi sağlıyor.

3.SiN Episodes (2006)

1998’deki bir oyun olan SiN’in devamı niteliğinde 6 ayda bir 4-5 saatlik bir bölüm yayınlama düşüncesiyle yaratılmış bir serinin ilk ve son bölümü olan SiN Episodes: Emergence, 2006 yılında çıktı. Oyunda Freeport City’de Her ne kadar eğlenceli bir oyun olsa da beklenen başarıyı yakalayamadığı sebebiyle yapımcısı Ritual Entertainment’ı zor duruma soktu. Ritual Entertainment satın alındıktan sonra oyunun yapımı tamamen durdu ve belirsiz bir hale geldi.

4.Dark Messiah of Might and Magic (2006)

FPS-RPG tarzı olan bu oyunda, bir büyücü çırağı olan Sareth’i kontrol ediyorsunuz. Oynanış bakımından oldukça eğlenceli olan Dark Messiah’ta ilerledikçe karakterinize yeni özellikler ekliyorsunuz. RPG olarak olumsuz özelliklerinden bazıları ise oyuncunun hikayeyi değiştirme şansının pek olmayışı. Çoklu oyuncu modunda ise geniş bir haritada 2 takım arasında stratejik bölgeleri tutmak için yapılan bir mücadeleden oluşuyor ve 5 tane de oynanabilen sınıf var. Ayrıca Colosseum modunda ise oyuncular izleyicilerin önünde teke tek dövüşüyorlar ve izleyen oyuncular da XP’leri ile bahis oynayabiliyorlar.

5.The Ship (2006)

The Ship oynanış ve konu bakımından oldukça farklı bir oyun. Mr. X isimli bir kişinin lüks gemisi ile bir tatil kazanıyorsunuz, fakat gemiye bindiğinizde her yolcuya öldürmeleri gereken başka bir yolcunun ismi veriliyor ve eğer onu öldürmezlerse Mr. X tarafından öldürülüyorlar. Eğlenceli olmasına rağmen malesef oyun çok kısa sürüyor. Çoklu oyuncu modunda da her oyuncuya rastgele bir isim veriliyor ve yine öldürmeleri gereken yolcuların peşlerine düşüyorlar. Çoklu oyuncu modunda ise neredeyse hiç sunucu yok bu nedenle malesef arkadaşlarınızla sunucu kurarak oynamaktan başka bir şansınız yok.

6.Insurgency (2007)

Bir Half-Life 2 modu olarak 2007’de çıksa da Steam’de 2014 yılında ayrı bir oyun olarak satılmaya başlandı. Oyun Irak, Afganistan ve Somali gibi yerlerde güvenlik güçleri ve militanlar arasında geçiyor. Oyuncular bu iki takımdan birinde 9 farklı çoklu oyuncu modunda oynuyorlar. Alışması biraz zor bir oyun ancak alıştığınız zaman da bırakamıyorsunuz. Aşağı yukarı herkes 2-3 mermide ölüyor ve birini öldürdüğünüz zaman ekranda size bunu bildiren herhangi bir şey de çıkmıyor. Arkadaşlarınızla botlara karşı da oynayabileceğiniz modları bulunan bu oyun eğer CS:GO’dan sıkıldıysanız oldukça iyi bir alternatif olacaktır.

7.Zeno Clash (2009)

FPS dövüş oyunu olan Zeno Clash, konusu ve karakterleri gibi bir çok öğe sayesinde oldukça garip bir oyun. Zenozoik isimli dünyada Ghat isimli birini kontrol ediyorsunuz. Bir patlamadan sonra uyanan Ghat, ailesinin başında bulunan Father-Mother’ı öldürdüğünü fark ediyor ve kendisini öldürmek isteyen kardeşlerinden kaçıyor. Oynanışı da oldukça tatmin edici olan oyunda silahsız dövüşe oldukça yoğunlaşılmış ancak oyunun bazı yerlerinde ateşli veya ateşsiz silahlar da edinebiliyorsunuz. Hikaye modunun yanı sıra Challenge modunda da dövüşerek bir kuleyi tırmanıyorsunuz ya da bir çukurdan aşağı iniyorsunuz, kuledeki ya da çukurdaki son rakibinizi de yendiğinizde Steam’de puan sıralamasına giriyorsunuz.

8.Bloody Good Time (2010)

The Ship’in devamı niteliğinde olan bu oyunda bu kez yönetmen olan X’in korku filmi setindesiniz. Amaç ise 8 karakterden birini seçerek diğer oyuncuları 21 farklı silahla öldürebilmek. Bu silahlar arasında normal silahlar haricinde tavalar ve hatta uzaktan kontrol edilen fareler de var. Ne yazık ki oldukça başarısız olan bu oyun çok az satış yaparak yapımcısı Outerlight’ın sonunu getirdi.

9.E.Y.E.: Divine Cybermancy (2011)

Oldukça enteresan ve orjinal bir Cyberpunk oyunu olan E.Y.E.: Divine Cybermancy insanlığın bilinmeyen bir ırk ile gezegenlerarası savaşlarla boğuştuğu uzak bir gelecekte geçiyor. Savaşçı keşişlerden oluşan ve bir grup devasa şirket tarafından yönetilen E.Y.E. isimli bir örgütün üyesi olarak oynadığınız bu oyunda ileri teknoloji silahlarla ve gizemli ırkın yakalanıp öldürülen tek üyesinin DNA’sıyla donatılmış bir şekilde düşmanlarınızı yok ediyorsunuz. Hikayesi son derece karışık olan bu oyunda aynı zamanda bir kaç çoklu oyuncu modu da bulunuyor ve oyunun hikaye modunu da arkadaşlarınızla oynama imkanına sahipsiniz. Atmosferi ve özgür oynanışı açısından denenmesi gereken bir oyun ancak arayüzünün karışık ve İngilizce çevirisinin de kötü olduğunu belirtmek gerek.

10.Nuclear Dawn (2011)

Post-Apokaliptik bir dünyada geçen Nuclear Dawn hem FPS hem de RTS öğeleri barındıran bir oyun. 2006’da bir Source modu olarak duruyulan oyun 2009 yılında bağımsız bir oyun halini aldı ve 2011’de piyasaya sürüldü. Sadece çoklu oyuncu modu bulunan bu oyun iki şekilde oynanabiliyor. Bunlardan birinde savaş alanındaki askerlerden biri olarak FPS görüntüsüyle oynuyorsunuz. Seçebileceğiniz 4 farklı sınıf var ve takımınızı galibiyete taşımak için kullanabileceğiniz bir çok silah da elinizin altında. Asker olmak dışında komutan olarak haritaya tepeden bakabilirsiniz. Komutan olarak göreviniz takımınızı yönetmek, alanınızı genişletmek ve takımınızın kullanımı için yeni teknolojiler keşfetmek.

11.Postal III (2011)

Rus Akella şirketi tarafından Postal II’ye devam oyunu olarak geliştirilen Postal III, 2011 sonunda çıktı. İlk iki oyunun aksine TPS olan bu oyunda Usame bin Ladin ve Hugo Chávez gibi ünlü isimler de bulunuyor. Ancak oyun beklentileri hiç karşılayamadı ve çoğu ünlü oyun sitesinden aşırı düşük puanlar aldı. Öyle ki, orjinal Postal serisinin yapımcıları olan Running With Scissors, Postal 2 Steam versiyonuna oyunda saklı bulunan Postal III CD’sinin üstüne işeme başarımı ekledi.

12.Dino D-Day (2011)

Düşünün ki 2. Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler dinozorları canlandırmanın bir yolunu bulsun ve bunları savaşta aktif olarak kullanmaya başlasın. İşte Dino D-Day tam da böyle bir ortamda geçiyor. Çoklu oyunculu olan bu oyunda Müttefikler ya da Nazilerden biri için savaşıyorsunuz. İster her biri kendine has özelliklere sahip dinozorları isterseniz de sıradan askerleri kontrol edebiliyorsunuz. Dinozorlu Day of Defeat gibi bir oyun olmanın yanı sıra Left 4 Dead benzeri öğeler de barındırıyor. Mesela belli bir süre sonra bir takımın oyuncuları kafasına 2 makineli tüfek bağlı dev bir T-Rex’i kontrol ederek ortalığı savaş alanına çevirebiliyor. Diğer ufak dinozorlarla oynaması da oldukça eğlenceli.

13.Dear Esther (2012)

2008’de bedava bir Source modu olarak çıkan Dear Esther, 2009-2011 arasında tamamen baştan yapıldı ve 2012’de piyasaya sürüldü. Sıradan oyunların aksine, oyuncunun hikaye üzerinde hiç bir etkisi yok ve herhangi bir görev yapması da gerekmiyor. Bunların yerine hikayeye yoğunlaşılmış ve bu hikaye de oyuncu Hebrides isimli ıssız adayı gezdikçe ve Esther isimli bir kadına yazılmış mektupları buldukça açığa çıkıyor. Nefes kesici görüntüleri de oyunun güçlü yönlerinden birisi.

14.Tactical Intervention (2013)

Counter-Strike’ın yapımcılarından Minh Le tarafından geliştirilen Tactical Intervention, tıpkı CS gibi bir oyun. CS’den ayrılan bazı özellikleri ise oyunda köpekler ve kalkanlar gibi öğelerin bulunması. Mart 2013’te açık betası başlayan oyun için çıkış tarihi 2013 sonu olarak belirtilmişti. Ancak oyuncu sayısının istenilen seviyeye ulaşmaması yüzünden oyun sunucuları Haziran ayında kapatıldı. Alman RNTS Games şirketi tarafından satın alınan oyun Steam üzerinden bedava olarak yayınlandı.

15.The Stanley Parable (2013)

2011’de bedava bir Source modu olarak çıkan The Stanley Parable bu listedeki en farklı oyunlardan biri. Oyunda hikayeyi anlatan ses sizi yönlendiriyor ama bu sese uyup uymamak size kalmış, ister hikayeye uyun ister hikayeyi bozabildiğiniz kadar bozmaya çalışın. Eğer uymamaya karar verirseniz kendinizi hakaretlere hazırlayın. Oyunda bir çok seçenek ve farklı yollar mevcut ve bir çok komik öğe de var. Oyunun hikayesini de yine hikayeyi anlatan sesten dinliyorsunuz. The Stanley Parable hem orjinalliği hem de eğlenceli öğeleriyle çoğu oyun sitesinden yüksek puanlar alarak oldukça başarılı bir oyun oldu. Mutlaka denemeniz gereken oyunlardan bir tanesi.

16.Contagion (2013)

Eski Source modlarından Zombie Panic! Source’un devamı olarak geliştirilen Contagion’ın yapım masrafları neredeyse tamamen yapımcıların cebinden çıktı ve Kickstarter sayesinde Steam’de Erken Erişim oyunu olarak yayınlanabildi. Oyunda 3 ana mod var, bunlar; Hunted, Escape ve Extraction. Hunted modunda 16 kişiye kadar oyuncu bulunabiliyor ve bu modda oyuncular hem birbirleriyle hem de bilgisayar tarafından kontrol edilen zombilerle savaşıyor. Ölen oyuncular da zombi olarak yeniden doğuyorlar. Escape ise tıpkı Left 4 Dead gibi 8 oyuncunun takım halinde bir bölümde ilerleyerek kaçması amacını taşıyor. Extraction’da ise amaç yine oyuncuların takım halinde çalışarak bilgisayar tarafından yönetilen insanların kurtarmaları. Contagion’ı diğer zombi oyunlarından ayıran özelliği ise oyundaki zombilerin oldukça yavaş olmaları, cephane ve silah gibi eşyaların ise az bulunmaları ve özel yeteneklere sahip zombilerin olmaması.

17.NeoTokyo (2014)

Başka bir çoklu oyunculu oyun olan NeoTokyo, Counter-Strike gibi 2 takımın kazanma mücadelesi etrafında geçiyor ancak oynanabilen 3 farklı sınıf var ve bu sınıfların hepsi (termal görüntü gibi) farklı ikinci bir görüş moduna sahipler ve bu üç sınıftan ikisi görünmez olma özelliğine sahip. Oyunun konusu ise aşağı yukarı 30 yıl sonrasında Japonya’da bir askeri darbe girişimi sonrası Japon hükumetinin darbe destekçilerini bulup yok etme girişimi sonucunda kurulan bir grup ile başka bir darbe girişiminde bulunmayı amaçlayan ‘Jinrai’ arasındaki çatışmalar. Oldukça popüler olan NeoTokyo Steam Greenlight’taki ilk 15 oyun arasına girdi ve Steam’de yayınlanmadan önce 2009’dan beri Source modu olarak oynanıyordu.

18.Blade Symphony (2014)

Tıpkı Jedi Knight serisi oyunları gibi kılıç düelloları üzerinde yoğunlaşan Blade Symphony, gerçekçi düellolardan çok akrobatik ve görkemli animasyonlara sahip dövüşler hedefleyen bir oyun. Oyuncular farklı karakterler, tarzlar ve kılıçlar seçebiliyor ve bir kaç oyun modunda oynayabiliyorlar. Genellikle iyi puanlar alana oyun, oyuncuları sayesinde de övgü topladı. Oyuncuların kibarlığı ve oyuncular arasındaki “onur” anlayışının başka oyunlarda olmadığını söyleyen bir çok inceleme de oldu.

19.Titanfall (2014)

Büyük ihtimalle bu listede sizi en çok şaşırtacak oyun bu olacaktır. Titanfall’da oyuncular dev robotları kullanan pilotları kontrol ediyorlar ve bu robotlarla savaş alanına dönmüş uzaydaki kolonilerde 6’ya 6 maçlarda savaşıyorlar. E3 2013’teki duyuruluşunda 60’ın üzerinde ödül kazanan Titanfall çıktıktan sonra da oldukça başarılı bir oyun olarak görüldü. Source motorunun seçilme sebebi ise ekiptekilerin motoru iyi tanıması ve hem Xbox 360 hem de PS3’te motorun 60 FPS üzerinde kalabilmesiydi.

Çevirmen. Hobi olarak Dota 2 ve CS:GO oynar. Savaş tarihine meraklı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir