Liste

Twitch üzerinden nasıl yayın yapılır?

Teknoloji geliştikçe oyun dünyasında karşılaştığımız şeylerin boyutları da haliyle değişiyor. Daha önce satın alıp oynamaya başladığımız oyunları artık internet üzerinden başka oyuncuların yorumu ile canlı olarak izleyebiliyoruz. Tabii bir oyunu oynamak yerine izlemenin ne kadar doğru olduğu ise tartışılır.

Twitch.tv ve benzeri siteler üzerinden, yeterli donanıma sahip olan oyuncular; oyunun heyecanını diğer oyun severlerle paylaşmak ve aradaki mesafeyi yok sayarak dünyanın bir ucundan diğer ucuna oyun keyfini taşımak için yayın yapabiliyor. Yayıncı sayısının bu denli fazla olmasının sebebi ise belli; yayıncı olmak için herhangi bir bedel ödemeye veya herhangi bir mülakattan geçmenize gerek yok. İsterseniz tam şu anda ücretsiz bir şekilde yayın yapmaya başlayabilirsiniz.

Biz de gittikçe popülerleşen oyun yayını yapma konusunda sizlere yardımcı olacağını umduğumuz bir rehber hazırladık.

Yayın Programı
OBSTwitch.tv üzerinden yayın yapacağımızdan öncelikle bu siteye ait bir kullanıcı hesabına sahip olmamız gerekiyor. Bu yüzden ilk yapacağımız şey buradan bir hesap almak olacak. Bundan sonrasında ise tek ihtiyacımız olan şey, Twitch.tv ve bilgisayarımız arasında o köprüyü kuracak olan bir yayın programı bulmak.

Windows ve diğer platformlar için birbirinden farklı yayın programları hali hazırda ücretli veya ücretsiz şekilde kullanıcı beğenisine sunulmakta. Birçok profesyonel yayıncının tercihi olan ve hem ücretsiz hem de kullanımı oldukça kolay olduğundan tercihimiz Open Broadcaster Software (kısaca OBS)’den yana olacak. Rehberimizde inceleyeceğimiz Windows versiyonuna ek olarak Mac versiyonu da kullanıcılar tarafından rahatlıkla kullanılabilir.

Twitch hesabımızı başarılı bir şekilde yarattıktan ve OBS programını indirdikten sonra sıra, yayın ayarlarını ayarlamakta. OBS’i ilk açtığınızda oldukça boş bir arayüz ile karşılaşacaksınız. Ama bu durum sizi yanıltmasın. Rehberimizin sonunda bu ekran oldukça dolu olacak. Programımızın dil ayarını Türkçe yaptıktan sonra, Twitch yayınımızda ne gösterileceğini belirleyecek olan “Sahneler” sekmesini kullanacağız. Tabi yayınınızda sadece oyununuzun görüntüsü olmayacak, Webcam ve Görüntü/Watermark gibi yayınları renklendiren ayarların nasıl yapılacağını da göstereceğiz.

1. Adım: Oyun Yakalama
İlk olarak yayınımızın temelini oluşturacak ögeyi ekleyeceğiz. Bu ise yayınlamak istediğimiz oyun olacak. Yukarıda bahsettiğimiz “Sahneler” sekmesinde yeni bir sahne oluşturduktan sonra “Kaynaklar” bölümüne geçeceğiz. Yayın yapmak istediğimiz oyunu açtıktan sonra alt+tab ile OBS’e geri döneceğiz. Ardından sırasıyla: Kaynaklar >Sağ-Click >Ekle> Oyun Yakalama adımlarını takip ettikten sonra, yayın yapmak istediğimiz programı/oyunu seçmemize olanak sağlayacak olan bir pencere ile karşılaşacağız.

oyun yakalama

Bu pencerede ise OBS, aralarından yayın yapmak istediğimiz uygulamayı seçmemize olanak sağlayacak. Uyguluma Seç’den yayın yapmak istediğimiz uygulamayı/oyunu seçtikten sonra, buraya kadar işlemleri doğru bir şekilde gerçekleştirdiğimizden emin olmak için “Yayını Önizle” ile yayınımızın görüntüsünü göreceğiz. Önizlemede oyun yerine siyah bir ekran görünüyorsa endişe etmenize gerek yok. Görüntü oyuna döndüğünüz de normal haline dönecektir.

dota 2

Ayrıca belirtmemizde fayda var, bir oyun/uygulama yerine direk masaüstünüzü de yayınınıza aktarabilirsiniz. Bu işlem özellikle bir şeyi anlatmak için sürekli oyun ve masaüstü arasında gidip gelmek durumunda kaldığınızda oldukça yararlı olacak. Masaüstünüzü yayınlamak için ise sırasıyla şu adımları takip etmeniz gerekiyor: Kaynaklar >Ekle >Ekran Yakalama.

2. Adım: Yayına Webcam ekleme
webcam

Eğer yayınınızı biraz daha kişiselleştirmek ve daha renkli bir hale getirmek istiyorsanız OBS ile Webcam’inizin yakaladığı görüntüyü yayınınızın istediğiniz yerine eklemek mümkün. Önceklikle Webcam’inizin aktif olduğundan emin olduktan sonra tekrar Kaynaklar kutucuğundan Ekle >Video Yakalama Aygıtı ayarlarını seçeceğiz. Karşımıza çıkan pencerede Webcam ile ilgili ayarlarımızı dilediğimizce değiştirebiliriz. Webcam’inizi başarılı bir şekilde Kaynaklar’a ekledikten sonra ise OBS arayüzünden bulunan “Sahneyi Düzenle” ayarı sayesinde karşımıza çıkan kırmızı çizgiler sayesinde Webcamden gelen görüntünün büyüklüğünü ve yerini dilediğimiz şekilde değiştirebiliriz.

3. Adım: Görüntü/Watermark ekleme
Yayınını biraz daha profesyonel hale getirmek ve kendinize ait bir görüntü eklemek için Görüntü ekle ayarını kullanabilirsiniz. Kaynaklar kutucuğundan Ekle >Görüntü’yü seçtikten sonra karşınıza çıkan ekranda istediğiniz resmi seçebilir ve ardından ne derece şeffaf olacağını ayarlayabilirsiniz. Webcam ayarında olduğu gibi Görüntü’nüzün yerini ve büyüklüğünü de “Sahneyi Düzenle” sayesinde ayarlayabilirsiniz.

4. Adım: Kodlama, Yayın Ayarları ve Video
Bu adıma kadar yaptığımız ayarlamalar daha çok yayın arayüzü ile alakalıydı. Fakat yayın yapabilmek için sadece bu ayarları yapmak yeterli değil. Kaliteli ve kesintisiz bir yayına sahip olmak için hem güçlü bir donanıma hem de yüksek bir internet hızına sahip olmanız gerekmekte. Sahip olduğunuz donanımın ne denli bir yayına el verişli olacağını ise OBS’in sayfasındaki Estimator sekmesi ile kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Ne tür bir işlemciye ve ekran kartına sahip olduğunu belirttikten ve yayınını yapmak istediğini oyun türünü seçtikten sonra speedtest.net adresine girip upload hızınız ölçmeniz gerekiyor. Testten sonra Estimator’da gerekli yeri doldurduktan ve yayın yapmak istediğiniz çözünürlüğü seçtikten sonra OBS, sisteminiz için kullanılabilecek en iyi ayarları size sunuyor ve şöyle bir pencere ile karşılaşıyorsunuz (tavsiye edilen ayarlar sistemden sisteme değişiklik gösterir):

estimator

Peki tavsiye edilen bu değerler tam olarak nereye girilecek ve ne işe yarıyor?

Öncelikle yayın yapmayı planladığımız çözünürlük için Estimator’da şu onayı almamız oldukça önemli: “Your upload speed is sufficient for 720p / 1080p.” Bu sayede upload hızımızın yayın yapmak istediğimiz çözünürlük için yeterli olup olmadığını öğreniyoruz. CFR ve CBR ayaları yayınımızın Twitch.tv üzerine sorunsuz bir şekilde aktarılmasına olanak sağlıyor. FPS değeri saniye başına düşen kare sayısını yayın üzerinde kısıtlayarak takılmayan bir görüntü sunuyor. En yüksek bit hızı ve arabellek boyutu’nun doğru belirlenmesi yayınınızın her 3-4 saniyede bir buffer konumuna geçmeden kesintisiz devam etmesine olanak sağlıyor. Şayet sahip olduğumuz donanımın gücü 1080p yayın yapmaya yetmiyorsa Video ayarlarından Çözünürlük Düşürme ayarı ile daha uygun bir çözünürlükte yayın yapma fırsatını elde ediyoruz. Bunların dışında ise geriye Estimator’da verilen ayarları OBS’de ilgili yerlere girmek kalıyor.

Şimdi şu soruyu soruyor olabilirsiniz: OBS açık, Twitch hesabım da açık ama OBS hangi Twitch kanalına yayın yaptığımı nereden bilecek? Cevap ise oldukça basit: Her Twitch kullanıcısının kendine ait bir “Akış Anahtarı” var. Bu anahtar sayesinde farklı bilgisayarlarda aynı Twitch hesabı üzerinden yayın yapabiliyorsunuz. Sahip olduğunuz Akış Anahtarı kodunu öğrenmek için Twitch.tv’de Profiliniz üzerinden Gösterge Paneli’ni seçip ardından oradaki alt sekmelerden Akış Anahtarı’nı seçmeniz gerekiyor. Bu sayfada sadece sizin hesabınıza özel bir akış anahtarı kodunuz bulunmakta. Sitede yapılan açıklamada belirtildiği gibi, herhangi bir şekilde veya durumda bu kodu başkaları ile paylaşmamanız gerekiyor. Oldu da paylaştığınız durumlarda ise akış anahtarı kodunu tekrar bu sayfadan sıfırlayabilir ve OBS üzerinden gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz. Akış Anahtarı’nızı öğrendikten sonra OBS ayarlarından Yayın Ayarları sekmesine geçmeniz gerekiyor. Karşımıza çıkan pencerede öncelikle Yayın Servisi olarak Twitch.tv’yi seçiyoruz. Ardından Konum/Yayın Anahtarını Oynat’ın karşısında bulunan boşluğa, az önce öğrendiğimiz Akış Anahtarı kodunu giriyoruz. Böylece yayınımız tam anlamıyla hazır hale gelmiş oluyor. OBS üzerinde yaptığımız yayınları kaydedebildiğimiz gibi, programı sırf kayıt amaçlı da kullanabiliyoruz. Kaydedilen yayınlar ve kayıtlar ise Dosya Yolu’nda belirttiğiniz dosya içine otomatik olarak kaydediliyor. OBS ile ilgili teknik ayarları hallettiğimize göre artık Twitch hesabımızla ilgili ayarları yapabiliriz.

5. Adım: Twitch.tv Ayarları
Öncelikle Twitch.tv adresine giriyor ve kullanıcı olarak giriş yapıyoruz. Ardından sağ üstte profil ismimizin altında çıkan menüden Gösterge Paneli’ni seçiyoruz. Gösterge Paneli, OBS ile Twitch hesabımızı ilişkilendirdikten sonra yayınınızın görüntüsünü bu sayfada görebiliyorsunuz. Bu sayfada ayrıca yapacağınız yayına isim verebiliyor, yayın yapacağınız oyunu ve dili de seçebiliyorsunuz. Yayın ayarlarınızı da tamamladıktan sonra tek yapmanız gereken OBS arayüzünden Yayını Başlat’a basmak olacak.

Bu adımları takip ederek istediğiniz oyunu Twitch.tv üzerinden yayın yapabiliriz. Bu rehber için kullandığımız OBS programında Webcam ve Watermark dışında görsel birçok efekt eklemek de mümkün. Eğer OBS kullanmak istemiyorsanız diğer yayın programları olan; XSplit, WireCast ve Evolve gibi programlar gibi kimi ücretsiz kimi ücretli programları da kullanabilirsiniz.

editor
You don't get paid for effort, you get paid based on demand for your skills and your results. Life is not a children's story.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir