League of Legends League of Legends Haberleri

2015 Avrupa LCS Takımları ve analizleri

Dün resmi olarak League of Legends 5. sezon başladı. Aynı zamanda 2015 LCS de, bugün başlamış bulunmakta.

Öncelikle LCS formatındaki değişikliklerden bahsedelim. Geçmiş sezonlarda LCS’de mücadele eden 8 takım varken, bu sezon takım sayısı 10’a yükseltilmiş durumda. Önceki sezonlarda olduğu gibi, sezonu 1. bitiren takım direk olarak Dünya Şampiyonası’na giderken, takımların sezon sonundaki sıralaması ile kazandıkları Şampiyonluk Puan’ı en yüksek olan takım da Dünya Şampiyonası’na gidecek. Sezonu son sırada bitiren takım LCS’te oynama hakkını kaybederken Challenger Serisi’ni 1. likle bitiren takım direk olarak LCS’e yükselecek.

2015 Bahar Sezonu’nda LCS’de mücadele edecek takımlar şu şekilde:

Copenhagen Wolves, Elements, Fnatic, Gambit Gaming, Giants Gaming, H2K, Meet Your Makers, ROCCAT, SK Gaming ve Unicorns Of Love.

Takımları ve kadroları incelemeye geçen sezonun 1. si Alliance, yeni adıyla Elements takımı ile başlayalım.

fnatic

Geçen sezonun kadrosunu büyük ölçüde koruyan Elements, saldırı gücü taşıyıcıları Tabzz’i takımdan göndererek Fnatic takımının yıldızı ve Avrupa sunucusunun en iyi saldırı gücü taşıyıcısı olarak gösterilen Rekkles’ı kadrolarına kattı. Bu değişiklik, Elements için muhtemelen iyi bir saldırı gücü taşıyıcısına sahip olmaktansa mükemmel bir saldırı gücü taşıyıcısına sahip olmak olarak nitelendirilebilir. Takımın üç oyuncusunun (Nyph, Forggen ve Wickd) Sezon 1’den beri oynadığı düşünülürse, Elements takımının oyuna olan tutkusunun hiç değişmediğini de söyleyebiliriz. Genel olarak takım, geçtiğimiz sezonlarda hiçbir koridorda kötü performans sergilemedi. Fakat meta değişikliği en çok Wickd’ı zorladı. Dar bir şampiyon havuzuna sahip Wickd’ın yeni sezonda ne yapacağı merakla bekleniyor.

Geçtiğimiz sezonu 2.likle bitiren Fnatic takımı ile incelemelerimize devam edelim.

Eski kadrosundan sadece destek oyuncusunu elinde tutabilen Fnatic, yepyeni bir kadroyla sezona başlıyor.

fnatic

Yıldız orta koridor oyuncuları xPeke’nin takımdan ayrılmasından sonra Fnatic’in kimi transfer edeceği merakla bekleniyordu. Bir başka yıldız Febiven’in takıma katılması büyük heyecan yarattı. Saldırı gücü taşıyıcıları Steelback ise Avrupa’da en iyi 3 saldırı gücü taşıyıcısı arasında gösteriliyor. Takımın ormancısı ve üst koridor oyuncusu tam olarak bir muamma. Kore’den transfer ettikleri Reignover ve Huni’nin perfomansı merakla bekleniyor. Fakat genel olarak Fnatic, tam olarak bir muamma. Oyuncuların birbiriyle uyumu merak konusu. Nasıl bir strateji izlenecekleri, neredeyse hiç İngilizce bilmeyen Huni’nin performansı akıllarda oluşan sorulardan. Artık bir efsane haline gelmiş Fnatic’in yeni kadrosunun bu efsaneyi devam ettirmesi, hayranların tek isteği.

Dünya Şampiyonası’na gidebilen, fakat ormancılarının ceza alması nedeniyle tam güçlerini turnuvada göremediğimiz SK Gaming ile devam edelim.

Takımın kadrosu şu şekilde:

sk gaming

Takımda iki büyük değişiklik bulunmakta. Geçen senenin istikrarsız ama yetenekli orta koridor oyuncusu Jesiz yerine Fox transfer edildi. Eğer yeni jenerasyon orta koridor oyuncularını sıralasaydık, Fox (ya da diğer adıyla Watdafox) kesinlikle ilk 3’te bulunurdu. Fox iyi bir transfer olabilir. Ama mükemmel transfer muhtemelen Forg1ven. CandyPanda’nın yerine gelen Forg1ven, çok daha agresif, çok daha bencil ve mekanik olarak çok daha iyi bir oyuncu. Benim dikkat çekmek istediğim pozisyon ise üst koridor. fredy122 hiçbir zaman yıldız oyuncu olarak görmedi. Kendisinden muazzam oyunlar görmedik. Fakat SK Gaming’deki profesyonel yaşamı boyunca büyük bir istikrar ile yüksek seviyede bir oyuncu oldu. Geçen sene Aatrox’u profesyonel sahnede oynayan ilk oyuncu olduktan sonra, sonraki maçlarda Aatrox ban’ı görmemiz, kendisinin ne kadar etkili bir oyuncu olduğunun göstergesi. SK Gaming’in yeni kadrosunu eskisiyle karşılaştıracak olursak Fox+Forg1ven>Jesiz+CandyPanda diyebiliriz. Bu karşılaşmayı hem oyun görüşü açısından, hem de mekanik olarak yapabiliriz. Dolayısıyla SK Gaming’den beklentileri yüksek tutmak, yanlış bir hareket olmayacaktır..

Listeye sezon arasında düzenlenen IEM Cologne turnuvasını ikna edici bir şekilde kazanan Gambit Gaming ile devam edelim.

Gambit’in hali hazırdaki kadrosu şu şekilde:

gmb

Yukarıda Fnatic için efsane demiştim. Gambit, eski adıyla Moscow 5, ise Fnatic’ten de büyük bir efsane. Sezon 2’de dünyadaki en iyi takım olarak gösterilen Moscow 5, oyun içinde artık kült olmuş bir çok mekaniği icat eden takım. Özellikle de takımın orman oyuncusu Diamond ve Edward, tecrübeleriyle göz kamaştırıyor. Takımın yeni yıldızı ise IEM Cologne’da muazzam bir performans sergileyen saldırı gücü taşıyıcısı oyuncusu P1noy. Eddy gibi tecrübeli bir destek oyuncusunun ellerinde potansiyelini çok daha fazla geliştireceğine şüphe yok.

Gambit takımı geçtiğimiz sezonlar istikrarı yakalayamamış olabilir, fakat tekrardan yükseleceği bir sezon varsa, muhtemelen bu sezon olacaktır.

İncelemeye Copenhagen Wolves takımıyla devam edelim. Takımın hali hazırdaki kadrosu şu şekilde:

cw

Takım artık çaylak değil, veteran bir takım olarak görülüyor. Büyük sahnede oynamaya alıştıktan sonra kendilerini daha rahat hissedip potansiyellerini daha fazla yansıtan bir takım. En büyük eksiklikleri ise oyun sonunu oynamakta çok zorlanmaları. CW maçları genelde 45+ dakika sürer ve her şey tek bir takım savaşında sonuçlanır. Bireysel olarak ise dikkatle izlenilmesi gereken oyuncu kesinlikle takımın saldırı gücü taşıyıcısı Freeze. Ninjas in Pyjamas zamanında yıldız olan Freeze, agresif, bencil, tüm farm’ın kendisinde olmasını isteyen bir oyuncu. Fakat bencil olduğu kadar mekanik olarak da muazzam bir oyuncu. Avrupa’da kalan son Draven oyuncularından birisi olarak da isim yapmış Freeze’in CW takımına katkısının çok olacağı su götürmez bir gerçek

Meet Your Makers, eski adıyla Supa Hot Crew XD biz seyirciler için ise Fnatic takımından çok daha büyük bir muamma. İlk hafta Selfie’nin oynayamaması nedeniyle kadroda bulunan yedek oyuncu Blizer300’ün de bulunduğu kadroları ise şu şekilde:

mym

Takımın en güçlü yanı şüphesiz ki alt koridoru. MrRallez profesyonel sahneye adım attığından beri güçlü bir performans sergiliyor. Hem mekanik olarak, hem de oyun görüşü olarak başarılı olan MrRallez’in koridor arkadaşı Nisbeth ise MrRallez ile sinerjisini koruyabilirse, üst sıralara oynayabilirler. Fakat H0R0’nun performansı tamamiyle muazzam. Kore’den gelen tecrübeli orman oyuncusunun Mimer ile sinerjisi çok önemli. Sezon başladıkça bu ikilinin neler yapabileceğini göreceğiz elbette.

2014 Bahar Sezonu’na harika bir giriş yapan Roccat’in sonraki günlerde performansı oldukça düşüktü. Takımın şu anki kadrosu şu şekilde:

roccat

Üst koridor oyuncuları Xaxus’u gönderdikten sonra orta koridordan üst koridora geçen Overpow’ın rolünü yadırgamayacağı bence bir gerçek. Fakat beni heyecanlandıran asıl iki oyuncu Nukeduck ve Woolite. 2013 sezonunun flaş takımı Lemondogs’ın yıldızı olan Nukeduck, daha sonra başarılı bir sezon geçireceği Nynjas in Pyjamas’tan ayrıldıktan sonra, aslında uzun bir aradan sonra tekrar profesyonel sahneye dönmüş durumda. Mekanik olarak muazzam yeteneklere sahip olan Nukeduck, jenerasyonun en iyi orta koridor oyuncuları arasında gösterilmekte. 2014 yılının çaylağı seçilen Woolite ise yerini aldığı Celevar’dan çok daha iyi bir koridor oyuncusu. Çoğunlukla Kog’Maw oynayışıyla hatırlanılan Woolite oyun sonu şampiyonlarını daha çok sevmekte. Roccat demişken “ilk kan prensi” Jankos’tan bahsetmemek olmaz elbette. Haritayı okuyuşu harika olan Jankos, nerede ne zaman bulunması gerektiğini özellikle bilen bir oyuncu. Takımın sinerjisi Nukeduck’ın tecrübesiyle birleşirse, Roccat takımı üst sıraları zorlayabilecek takımların başında geliyor.

İncelemelerimize ise yeni katılan 3 takım ile devam edelim. Bu takımların ilki ise Giants Gaming. Takımın kadrosu şu şekilde:

gia

Takımın yıldızı kesinlikle Pepiinero. Yeni jenerasyon orta koridor oyuncularından olan Pepi, muazzam bir koridor oyuncusu ve baskın yapmayı seven karakterde. Alt koridoru ise emin ellerde. Adryh ve Rydle, birbirleriyle olan uyumlarını LCS Expension Turnuvası’nda gösterdi. Rydle bu ikilide daha çok öne çıkan isim. “Play Maker” rolünü çok iyi oynayan Rylde sürekli saldırı gücü taşıyıcısına skor hazırlamakta zorluk çekmiyor. Giants takımı, lige yeni katılmalarına rağmen gelecek vaad eden takımlardan.

LCS’e yeni katılan bir diğer takım ise H2K Gaming. Takımın şu anki kadrosu şöyle:

h2k

LCS Expension Turnuvası’nda harika bir performans sergileyen H2k Gaming, ne yazık ki star orta koridor oyuncuları Febiven’i Fnatic’e kaptırdılar. Yerini ise, Koreli star oyuncu Ryu ile doldurmaya çalışacaklar. Ryu’nun performansı bence takım için çok önemli. Takım Febiven ile muazzam bir şekilde işliyordu. Eğer Ryu Febiven’in yerini doldurabilirse H2K Gaming sezonu ilk 3’te bitirebilir. Üst koridor oyuncusu Odoamne ve saldırı gücü taşıyıcı Hjarnan ise büyük bir yıldız olma yolunda ilerlemekte. Özellikle de Hjarnan, yeni jenerasyon saldırı gücü taşıyıcıları arasında önemli bir yere sahip. Takımın nasıl bir performans göstereceğini önümüzdeki haftalarda göreceğiz. H2K Gaming de gelecek vaad eden takımlar arasına.

Ve geldik benim favori takımıma. LCS’e Millenium takımını 3-2 yenerek katılan Unicorns of Love, elbette ilk bakışta isimleriyle dikkat çekmekte. Takımın kadrosu şu şekilde:

uol

Takımın yıldızı şüphesiz, yeni jenerasyon orta koridor oyuncularının en yeteneklilerinden birisi olan PowerOfEvil. Takım LCS’e henüz katılmış olsalar da, hayran kitlesi oldukça geniş. Bunun nedeni de şüphesiz IEM San Jose’deki performansları. Takımın şampiyon seçimlerindeki yaratıcılığı, meta dışındaki şampiyonları oynaması, hayran kitlesinin bu kadar çok artmasının en önemli nedeni. Özellikle de TSM’i 3-0 yendikleri eşleşmede Kikis’in Twisted Fate’i ormanda kullanması, dahası TF ile başarılı olması, herkesi şaşırtmıştı. Kuzey Amerika’nın en iyi orta koridor oyuncusu olan Bjergsen’in PowerOfEvil karşısında hiçbir şey yapamaması ise PowerOfEvil’in ne kadar iyi bir orta koridor oyuncusu olduğunun göstergesi. Takımın destek oyuncusu Hylissang ise Thresh’i ne kadar iyi oynayışıyla ünlü. Takım genel olarak muazzam bir harmoniyle oynamakta. Unicorns of Love’ın LCS’te ne kadar başarılı olacağını ilerideki günlerde hep beraber göreceğiz. Fakat kendilerini izlemek eminim ki her zaman keyifli olacaktır.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

2 Comments

  • Cabir Şekerci 23 Ocak 2015

    Avrupa bitmiş ya..Beni heyecanlandıran tek takım Elements(Alliance). xPeke takım kurmuştu aslında LCSe girememişler demek ki..

    • Zafer Zırhlı 24 Ocak 2015

      Sizi heyecanlandıran tek takım Elements olmasın. UOL, Fnatic, Giants, bu takımlar da inanılmaz koordineli oynuyorlar. xPeke’nin takımı Challenger Seri’sinde oynamak zorunda LCS kuralları yüzünden. Muhtemelen Yaz Sezonu’nda onları LCS’de görebileceğiz :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir