League of Legends

2015 Dünya Şampiyonası çeyrek final analizi; Fnatic-Edward Gaming

2015 Dünya Şampiyonası’nda grup mücadelesinin ardından çeyrek final eşleşmeler belli oldu. Fnatic – Edward Gaming ise göze en çok çarpan ve sonucu merakla beklenen eşleşme durumunda. Bu yılki performansının ardından kendisinden büyük bir beklenti ile şampiyonaya gelen Fnatic grubunu lider bitirdi. Gruplardaki ilk haftanın ardından biraz hayal kırıklığı yaratsa da ikinci hafta bir anlamda gerçek Fnatic takımını izledik. Oynadığı ikinci hafta maçlarının tüm maçları kazanan Fnatic 4-2 ile B grubunun lideri oldu. Edward Gaming ise turnuvanın favorilerinden olmasına rağmen grup maçlarının ardından hayal kırıklığı yarattı. SK Telecom T1’e karşı iki maçta da ağır yenilgi alan EDG, gruptaki güçsüz rakiplerine karşı ise zaman zaman yaptığı hatalar ile ön plandaydı. 4-2 ile SK Telecom T1’in ardından grubunu ikinci bitiren EDG böylece Fnatic ile eşleşmiş oldu.

Şimdi Fnatic – Edward Gaming arasındaki çeyrek final eşleşmesinin koridor bazlı analizine geçelim;

Huni – AmazingJ

fnc huni worlds stats

İlk önce Fnatic tarafından başlayalım. İlk hafta takımca kötü bir performans ortaya koyan ekipte Huni takımın en kötüsüydü diyebiliriz. Zaman zaman fazla agresifleşen oyuncu bu hatasının çok fazla kurbanı oldu. İkinci hafta ise Avrupa LCS’de izlediğimiz Huni vardı sahnede. Riven ve Ekko gibi beklenmeyen seçimler yapan oyuncu performansını da üst seviyeye çıkarak takımının lider olmasına önemli pay sağladı. Edward Gaming tarafında ise üst koridor tam bir muamma. Çin’de yaz mevsimi boyunca görev alan AmazingJ metaya çok iyi adapte olunca as oyuncu durumuna geldi. Bu durumun bir başka nedeni ise dünyanın en iyi üst koridor oyuncuları arasında gösterilen Koro1’in hastalık geçirmesi ve bunu takiben performans düşüşü yaşaması. AmazingJ her ne kadar Çin Ligi’nde iyi bir oyun koymuş olsa da şampiyonadaki performansı bu büyük bir soru işareti. İki SKT maçında koridorunu MaRin’e karşı kaybeden oyuncu aynı durumu H2K üst koridoru Odoamne’ye karşı da yaşadı.

Huni – AmazingJ eşleşmesinde ise Huni’yi bir adım önde görüyorum. Agresifliğini doğru ayarladığı zaman ReignOver’ın da erken baskınları ile koridorunu kazanması ihtimal dahilinde. AmazingJ ise şu an da Edward Gaming’in en zayıf parçası durumunda. İki oyuncunun da oyun tarzından dolayı çok fazla birebir takasa girilen bir üst koridor mücadelesine tanık olacağız.

ReignOver – Clearlove

edg clearlove worlds stats

Hem Fnatic hem de Edward Gaming’in en güçlü olduğu noktalardan birisi de ormancıları. Şampiyonanın en iyi ormancılarından görülen,  Koro1’in yokluğunda takım kaptanlığı ve shotcaller görevini üstlenen Clearlove EDG adına en kilit nokta. Çok iyi karşı baskın yapabilen oyuncunun Fnatic’e karşı hangi koridora öncelik vereceği büyük önem taşıyor. Erken baskın anlamında belki de turnuvanın bir numaralı ormancısı ReignOver’a karşı yapacağı stratejiler ise bir diğer kilit nokta. Erken baskınları ile ön plana çıkan ReignOver özellikle seviye 3’de Huni’ye yaptığı baskınlar ile biliniyor. Erken oyunda yaptığı baskınlar haricinde ReignOver’ın bir başka güçlü olduğu tarafı ise doğru zamanda doğru yerde olması. İki ormancının da oyun tarzları her ne kadar birbirine yakın olsa da Clearlove tecrübesi ile ReignOver’ın bir adım önüne geçiyor. Seçim anlamında ise iki oyuncunun öncelik olarak Elise’e yönleneceğini düşünüyorum, Rek’Sai ve Gragas ise diğer seçilmesi yüksek ihtimal şampiyonlardan.

Febiven – PawN

edg pawn worlds stats

Orta koridordaki mücadele büyük bir ihtimal farm odaklı geçecek. Bire bir takaslar haricinde iki oyuncunun daha fazla agresifleşeceğini düşünmüyorum. Baskın ile ya da başka koridordan skor alan oyuncu seçtiği şampiyona göre koridoru snowball’a da bağlayabilir. Febiven şampiyona boyunca koridorda agresif olabileceği ve suikastçi şampiyonları tercih ederken PawN takım kompozisyonuna göre tercihler yaptı. Bu eşleşmede de oyunculardan yine aynı tür seçimleri görebiliriz. PawN işlevsel anlamda Lulu tercihinde bulunabilir, favori şampiyonlarından ve global ultisi ile haritada oyunlar yapabileceği Twisted Fate de seçebileceği şampiyonlardan. Febiven’den ise EDG tarafından yasak gelmezse Azir ve şampiyonada tekrar seçilmeye başlanan LeBlanc tercihi gelebilir bir diğer ihtimal ise işlevsel yönü de bulunan Orianna. Ormanda da olduğu gibi orta koridorda da tecrübe farkı ile PawN bir adım önde. İki oyuncun da koridor safhası sonrası takımlarına nasıl katkı sağlayacağı büyük bir önem kazanıyor.

Rekkles, YellOwStaR – Deft , Meiko 

edg deft worlds stats

Serinin belki de en merak edilen noktası alt koridordaki mücadele. Dünyanın en iyi saldırı gücü taşıyıcılarından görülen iki oyuncu Rekkles ve Deft birbirleri ile karşı karşıya gelecek. Fakat burada esas nokta iki oyuncunun desteği ile olan uyumu. İki takımında alt koridorunun uyumu bir hayli yüksek durumda. Bir başka benzer nokta ise Rekkles ve Deft’in oyun tarzı. İki oyuncu da takım savaşlarında pozisyon alması ile ünlü. Bu yüzden alt koridorda başa baş bir mücadele bizleri bekliyor. Deft ve Meiko ikilisi şu ana kadar şampiyonada koridorunu tam anlamıyla hiçbir takıma karşı kaybetmedi buna SKT alt koridoru da dahil. Hatta EDG adına SKT karşılaşmalarında tek olumlu nokta alt koridordu diyebiliriz. Rekkles ve YellOwStar ikilisi de bulundukları çizgiden sapmadılar. Ancak grupta oynadıkları AHQ maçında birçok defa ikiye iki takasları kaybetmeleri hatta skor vermeleri FNC adına biraz düşündürücüydü. Deft skora katkı anlamında şampiyonada 16. durumda olurken Rekkles 42. sırada bulunuyor. Bu yüzden Rekkles’ın da bireysel olarak sergileyeceği performans önemli. Gruptaki altı maçta dört kere Sivir’i seçen Rekkles’ın önceliği yine Sivir olacaktır. Deft ise önceliğini Kalista ve Jinx’e verecektir. Destek Meiko ise haritada gezmeyi seven bir oyuncu olduğu için Annie ve Thresh tercihlerine devam edecektir. Aynı oyun tarzını benimseyen oyuncuların bulunduğu alt koridorun kaderini ormancılar belirleyecek. Üst koridor oyuncularının ışınlan büyüsü ile yapacağı hamleler de bir hayli önemli.

Fnatic ve Edward Gaming arasındaki çeyrek final karşılaşmasını 17 Ekim Cumartesi saat 16:00’da lolesports‘dan izleyebilirsiniz.

editor
e-Spor hayranı ve profesyonel sahnenin takipçisi biraz da weirdo.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir