League of Legends League of Legends Haberleri

2015 Kuzey Amerika LCS takımları ve analizleri

Batı dünyasında League of Legends’ın evini seçseydik, kuşkusuz bu Batı Avrupa değil, Kuzey Amerika olurdu. Profesyonel sahneyi Koreliler domine etmeden önce sahnede assolist olarak Kuzey Amerika vardı. Bu yüzdendir ki diğer sunucular arasında en çok saygı gören, hatta dünyanın en iyi oyuncularının yavaş yavaş oynamak için göç ettiği sunucu, Kuzey Amerika’dır.

Her sezon, bu sunucu için karmaşık, dramayla dolu geçti. Fakat bu sezon, dramanın, çekişmenin zirvesinde olacağına hiç şüphe yok. Bütün takımlar inanılmaz formda, dahası ek olarak dünyaca ünlü Koreli oyuncular bu sunucuya transfer oldu.

2015 Kuzey Amerika LCS Bahar Sezonu’nda mücadele edecek takımlar şöyle:

Cloud 9, Counter Logic Gaming, Gravity, Team 8, Team Coast, Team Dignitas, Team Impulse, Team  Liquid, Team SoloMid ve Winterfox.

Bu analize de geçen LCS sezonunu 1. likle bitiren, Kuzey Amerika sunucusunun bana göre 2 tane “power house”undan birisi olan Team SoloMid ile başlayalım.

Orijinal orman oyuncuları TheOddOne’ın takımdan ayrılmasından beri ideal orman oyuncularını bulamadığını düşünen takım, sonunda arayışlarına son verdi ve bir Kuzey Amerika klasiği olarak Batı Avrupa’dan ormancı transfer etti. Takımın kadrosu şu şekilde:

tsm

Takıma yeni katılan orman oyuncusu Santorin, orta koridor oyuncusu Bjergsen’in eski arkadaşı. Aynı zamanda ikisinin de Danimarkalı oluşu, uzun zamandır beraber oynuyor oluşları, aralarındaki sinerjinin üst düzey olduğunun işareti. Bjergsen için bir parantez açmak gerekir. Bana kalırsa şu anda Kuzey Amerika’daki en iyi orta koridor oyuncusu. Fakat takımı yönetme yeteneğinin biraz zayıf kaldığını belirtmek gerekir. Özellikle de geçen sene maçlarda aldığı bazı kararlar, takımının maçı kaybetmesine neden olmuştu. Bu sene bu özelliğini geliştirdiğine dair söylentiler var. Eğer doğruysa, TSM takımı dünyadaki en iyi takımlardan birisi olacaktır. Takımın alt koridoru ise bu sene de emin ellerde. WildTurtle ile Lustboy’un aralarındaki uyum, Kuzey Amerika’da sadece Sneaky ve Lemonnation arasında var. Takımın üst koridoruna ise sadece şapka çıkarmak gelir elimizden. Zira orjinal TSM takımından geriye tek kalan oyuncu olan Dyrus, yıllar geçmesine rağmen oyununu hiç bozmadı, dahası performansını sürekli geliştirdi. Team SoloMid, geçen sezonki performansını devam ettirir, üstüne orman oyuncuları Santorin ile uyum problemini giderirse, sezonu 1.ci bitirmeye en yakın olan aday, bu da bir gerçek.

Kuzey Amerika’nın 2.ci “power house”u ise istikrarlı performansı ile herkesi kendisine hayran bırakan Cloud 9 takımı. Takımın kadrosu şu şekilde:

c9

Bu takım ile ilgili söylenecek en önemli şey herhalde, 2 seneyi aşkın bir süredir beraber oynadıkları. Bu sezona başlarken kadrosunda değişiklik olmayan tek takım Cloud 9’dı. Ve aradan zaman geçse de, aralarındaki sinerjinin hala çok iyi olduğunu IEM San Jose turnuvasında gördük. Takım kaptanı ise orta koridor oyuncuları Hai. Elbette her oyuncunun muazzam performanslarının, özellikle de orman oyuncuları Meteos’un harika performansı, C9’un bu kadar başarılı olmasında payı var. Fakat Hai ve LemonNation olmasa, Cloud 9 taktik açıdan çok eksik olurdu. Oyunun başlarındaki kararları ile Hai, oyunun ortalarındaki kritik kararları ile LemonNation, Cloud 9’ın tüm takımlar tarafından saygı duyulan bir takım olmasındaki en büyük etken. Bireysel olarak bakıldığında hiçbir oyuncu, belki Sneaky hariç, yıldız olarak görülmüyor. Fakat takım sinerjisi o kadar üst düzeydeki, bireysel performanslar bir süre sonra etkisiz kalıyor. Bu da League of Legends’ın en güzel yanlarından birisi herhalde.

İncelememize hayran kitlesi en çok olan takımlardan, TSM ile ezeli rekabetleri ile ünlü Counter Logic Gaming takımıyle devam edelim. Takımın yeni kadrosu şu şekilde:

clg

Öncelikle takımın 2 yeni transferinden söz edelim. League of Legends sahnesini takip edenler, Xmithie adına yabancı değillerdir. 2013 yılının süpriz takımı Vulcan’ın orman oyuncusu olan Xmithie, takımda saldırı gücü taşıyıcısı olarak da görev almıştı. Oyun önsezisi yüksek olan Xmithie’den beklentiler yüksek, zira CLG takımının kanayan yarası ormancı pozisyonu. Takımın diğer transferi ise bence CLG’nin şu ana kadar yaptığı en iyi transfer: Zion Spartan. Zion, önceki üst koridor oyuncularının aksine takımı sırtlayacak şampiyonlar oynamayı seven bir oyuncu. CLG takımının felsefesi ise HotshotGG ayrıldıktan sonra hiç değişmedi: Tank üst koridor seçelim, oyun sonuna kadar Doublelift’i koruyalım, oyun sonu Doublelift bizi taşısın. Ne yazık ki bu felsefe son 2 senedir hiç işlemedi. Hele hele bu yıl LCS’den düşme tehlikesi bile yaşadı takım. O yüzden takımın oyun stilinin değişmesi açısından Zion Spartan transferi bence büyük önem taşıyor. Doublelift-Aphromoo ikilisinin, takma adlarıyla Rush Hour’un, ise bu sezon çok daha etkili olacaklarını düşünüyorum. Doublelift’in muazzam mekanik yeteneklere sahip olduğunu söylemezsek, kendisine ayıp etmiş oluruz. Fakat, kendisinin hırsı kadar büyük olan egosunun biraz törpülenmesinin, daha çok takım için oynaması gerektiğini herkes söyleyebilir. CLG’nin performansını ise önümüzdeki haftalarda beraber izleyeceğiz.

İncelememize ligin yeni takımlarından Curse Academy, yeni adıyla Gravity takımıyla devam edelim. Takımın kadrosu şu şekilde:

gravity

Curse takımının eski orman oyuncusu Saintvicious, deyim yerindeyse bu takımın ağabeyi. Takımdaki en tecrübeli oyuncu olan Saint, Curse takımından ayrıldıktan sonra hala kendisinde iş olduğunu kanıtlamak istercesine Gravity takımının orman oyuncusu oldu ve etkileyici bir performansla takımını LCS’e çıkartmayı başardı. Yine Curse takımından gönderilen saldırı gücü taşıyıcısı Cop da Gravity takımında kendine yeni bir ev buldu ve istikrarlı oyunuyla takımın LCS’e çıkmasında katkı sağladı. Takımın yıldızı ise kuşkusuz Keane. Okyanusya sunucundaki Curse takımında profesyonel hayatını sürdüren Keane, 1 yıl önce Kuzey Amerika’ya transfer oldu ve burada ne kadar iyi olduğunu kanıtladı. Sunucudaki en yetenekli orta koridor oyunculardan olan Keane’in Kuzey Amerika’nın veteran orta koridor oyuncuları karşısında neler yapabileceğini merakla bekliyoruz.

İncelememize Complexity takımını eleyerek LCS’e katılmış olan Team 8 ile devam edelim. Takımın kadrosu şu şekilde:

team 8

Takım kadrosunda göze çarpan ilk oyuncu maplestreet. Daha önceden Velocity takımının saldırı gücü taşıyıcısı olarak oynamış olan maple, yine Team 8 takımında saldırı gücü taşıyıcısı rolünde. Güçlü mekanik yeteneklere sahip olan maple, aynı zamanda TSM takımının eski orman oyuncusu TheOddOne’ın da küçük kardeşi. Takım genel olarak uyumlu ve başarılı gözükmekte. Bir parantez de takımın üst koridor oyuncusu CaliTrlolz8 için açmak gerekir sanırım. Ünlü Challenger oyuncusu Calitrlolz, Team 8 takımının en güçlü silahı. Kendisinin sezon 1’den beri oynadığını da düşünürsek, oyun bilgisi ve oyunu yönlendirmesi ile takımı iyi yerlere taşıyacağından şüphe yok. Aslında bu Team 8’in LCS’e katılmak için ikinci girişimi. Geçen sene de Challenger Serisi’nde çeyrek finale kadar gelip Çin’den gelen LMQ takımına kaybedip LCS’e katılma ümitlerine veda etmişlerdi. Bu sene daha hazır, daha birbirlerini tanıyan ve daha uyumlu bir Team 8 izleyeceğimize hiç şüphe yok. Takım ile ilgili küçük bir not: ünlü orta koridor oyuncusu Alex Ich, takımın yedek kadrosunda bulunmakta. İleriki haftalarda Slooshi yerine Alex’i izleyebiliriz.

İncelememize yine LCS’e yeni katılmış, daha doğrusu tekrardan geri dönmüş olan Team Coast ile devam edelim. Takımın kadrosu şu şekilde:

team coast

2014 LCS Bahar sezonunda LCS’den düşen Team Coast, Challenger Serisi Yaz sezonunda güçlü bir kadro oluşturduktan sonra LCS’e geri dönmeyi başardı. Takımdan ayrılan LOD ve Santorin’in yerine Jesiz ve Impaler transfer edildikten sonra takım daha da güçlü bir kadroya sahip oldu bence. LCS deneyimi olan oyunculardan kurulu olan takımın yıldızı şüphesiz Impaler. Avrupalı orman oyuncularının en iyilerinden olan Impaler’ın, Kuzey Amerika sunucusuna geldikten sonra çok da yabancılık çekmediğini söyleyebiliriz.  Mash, Sheep ve Cris gibi deneyimli ve kendilerini kanıtlamış oyuncuların arasında bana kalırsa yine en zayıf halka orta koridor oyuncuları Jesiz. Bana kalırsa hiçbir zaman potansiyeline ulaşamadı Jesiz. Yeteneksiz olduğundan değil hem de, tamamiyle kendine güvensizliğinden. Zira SK Gaming’den ayrılmadan önce de böyle bir açıklama yapmış, kendine güven eksikliğinden dolayı Dünya Şampiyonası’nda yetersiz performans gösterdiğini söylemişti. Umarım takım ile olan uyum, Jesiz’e istediği ortamı yaratmıştır.

Coast her zaman potansiyeli olan oyunculardan kuruldu. 2014 yılındaki kadroyla karşılaştırırsak, yetenek bakımından bir farkı olduğunu söyleyemeyiz. O takımda büyük bir karar verme eksikliği vardı. Kararsızlıkları onlara LCS’e mal oldu. Umuyorum ki 2015 yılındaki Team Coast, çok daha gözü kara ve kararlı bir takım karakteri sergiler.

İncelememize, bir önceki sezondaki kadrosundan önemli yıldızlarını kaybeden Dignitas takımıyla devam edelim. Takımın kadrosu şu şekilde:

dignitas

 

Yıldız üst koridor oyuncularını CLG’ye kaptıran Dignitas’ta, saldırı gücü taşıyıcıları imaqtpie da ayrılmaya karar verince, herkes boşalan yerleri kimlerin dolduracağını merakla bekliyordu. Yönetim ise Koreli oyuncularda karar kıldı. Belirtmek gerekir ki Gamsu ve CoreJJ, meşhur Koreli oyunculardan değil. Fakat ikisi de ortalamanın üzerinde ve kendilerini kanıtlamış oyunculardan. Neyse ki Dignitas, yıldız orta koridor oyuncular Shiptur’u kaybetmediler. Yetenekli ormancıları Crumbzz’ın kaptanlığında Dignitas’ı bana kalırsa zorlu bir yolculuk beklemekte. IEM Cologne’da izlediğimiz Dignitas uyumsuz, dağınık bir görüntü sergilemişti. İngilizce probleminden dolayı Crumbzz’ın ve Gamsu’nun uyumu tam olarak oturmamış, aynı zamanda CoreJJ de beklenen performansı gösterememişti. Dignitas’ın yeni gelen oyuncular ile uyum problemini giderip gideremeyeceğini hep beraber izleyeceğiz.

İncelememize benim performanslarını merakla beklediğim takım olan LMQ, ya da yeni adıyla Team Impulse ile devam edelim. Takımın kadrosu şu şekilde:

tip

Takımın kadrosunda dikkati ilk çeken Impact. SKT T1 takımıyla 2013 yılında Dünya Şampiyonu olan Impact, bana kalırsa Kuzey Amerika’daki en dikkat çeken transfer. Impact’in ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu anlatmamıza gerek yok sanırım. 2014 yılında yavaş yavaş performansında düşüşler olsa da, Impact hala dünya çapında bir üst koridor oyuncusu. Geçen seneki takımdan sadece geriye XiaoWeiXiao kalmıştı. Takım saldırı gücü taşıyıcısını Apollo ile doldururken, destek oyuncusu ise Kuzey Amerika Challenger’ının yakından tanıdığı Adrian. Adrian, aynı zamanda Amerika’daki bir üniversiteden eSpor ile ilgili ilk bursu alan oyuncu. Takımın orman oyuncusu Rush ise Kore’den transfer oldu ve 2014 sezonunu Kore’de 1. olarak tamamladı. Bireysel olarak takım muazzam oyunculardan kurulu. Eğer uyumu sağlarlarsa, Team Impulse bu sezonun en güçlü takımlarından birisi olacaktır.

Bir başka merakla beklenilen takım ile devam edelim. Team Curse, yeni adıyla Team Liquid kadrosunda iki yeni isim bulundurmakta. Takımın kadrosu şu şekilde:

tl

Yine bir dünyaca ünlü yıldız dikkatleri çekmekte kadroda. Piglet de, tıpkı Impact gibi 2013 yılında Dünya Şampiyonu olan SKT T1 takımının kadrosundaydı. Kısa bir süre öncesine kadar da dünyadaki en iyi saldırı gücü taşıyıcısı olarak gösteriliyordu. Onun da performansı son zamanlarda düşmüştü elbette fakat bu onun hala bir yıldız olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bana kalırsa Xpecial-Piglet ikilisi, sadece Kuzey Amerika’da değil, dünyada en iyi alt koridor ikilisi olmaya aday. Tek sıkıntıları ise dil problemi. Eğer Piglet ingilizcesini geliştirirse, bunun gerçekleşmesi işten bile değil. Takımın orta koridoru FeniX(eski adıyla Miso) ise kendisini Jin Air takımında kanıtlamış bir başka Koreli. Onun da dil problemini çözdükten sonra takıma çok fazla katkıda bulunacağından şüphe yok. Takımın en güçlü yanı ise bana kalırsa üst koridoru. Quas ne olursa olsun oyun çizgisini bozmayan, her metaya kolaylıkla uyum sağlayan, karşısındaki oyuncunun her hatasını ona fazlasıyla ödeten bir oyuncu. Bu sezon ise bu kadar güçlü takımda, çok daha fazla parlayacağından şüphe yok.

İncelememizdeki son takım ise Winterfox(eski adıyla Evil Geniuses). Takımın kadrosu şu şekilde:

winterfox

 

Takımın bel kemiği olan Krepo ayrıldıktan sonra üst koridor oyuncularını da yollayan Winterfox, bu iki oyuncunun yerini Avalon ve Imagine ile doldurdu. Ayrıca yetenekli destek oyuncusu Gleeb’i de yedek oyuncu olarak kadrolarına kattılar. Takımın yıldızı şüphesiz Pobelter. Zaten yetenekli olan oyuncu, 2014 sezonu sonunda inanılmaz oyunlar çıkarmıştı. Dünya Kupası’ndan sonra ise Kore’de kampa giden takımda, Pobelter’ın oyununu geliştirdiğine dair hiçbir şüphe yok. Sanıyorum ki Kuzey Amerika’da orta koridor açısından 1 numarayı zorlayacaktır Pobelter. Bunun dışında takımın geri kalanı ise bıraktıkları yerden devam etmekte. Altec ise geçen sezonun başından beri kendisini çok geliştirdi. Bana kalırsa takım yeni gelen iki oyuncusu ile dil problemini çözerse, üst sıraları zorlayacak takımlar arasında.

 

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir