League of Legends League of Legends Haberleri

2015 TBF Finali’nin ardından: Dark Passage – Beşiktaş

Türkiye’nin en büyük e-Spor arenası olan Şampiyonluk Ligi’nde bir senenin daha sonuna geldik. 8 Ağustos Cumartesi günü binlerce seyircinin önünde harika bir organizasyonla oynanan 2015 TBF finalinde Dark Passage, Beşiktaş’ı 3-1’lik skorla devirerek 2015 TBF şampiyonu oldu ve Wildcard turnuvasında ülkemizi temsil etmeye hak kazandı.

Biz de bu yazımızda yerinde takip ettiğimiz final serisini analiz etmeye çalışarak, takımların doğru ve yanlış yaptığı şeyler üzerinde duracağız.

Beşiktaş 0 -1 Dark Passage
Serinin ilk maçına takımların kurduğu kompozisyonlar ile başlayalım.

Şampiyonun belirleneceği ilk maçta Beşiktaş; Maokai, Gragas, Twisted Fate, Sivir, Morgana seçimlerinde bulunurken, Dark Passage ise; Shyvana, Evelyn, Ezreal, Vayne, Alistar’dan oluşan bir kompozisyon kurdu. 5.13 yamasında orta koridorun en güçlü şampiyonlarının başında gelen Ezreal’ı rakibine veren Beşiktaş, bu hatasını maçın ilerleyen dakikalarında anladı desek yeridir. Şampiyon seçim ekranın en büyük sürprizlerinden bir tanesi de, Dark Passage’in üç çarplı bir sistem kurmasıydı. Ormancı Evelyn’in yanına, rünbıçaklı Ezreal ve Shyvana’nın da çarplı olması DP’yi global görevler konusunda oldukça öne geçirdi.

Maçın başında skor anlamında Beşiktaş öne geçmeyi başarsa da, Dark Passage sabırlı bir oyun yapısı içinde ejderha görevlerine odaklanmayı seçmişti. 20 dakika içerisinde ejderha skorunda öne geçen DP takımında Naru’nun ellerindeki Ezreal da dakikalar geçtikçe güçlenmeye devam ediyordu. Maçın en kritik anlarından bir tanesi, nispeten önemsiz gibi gözükse de DP’nin baron almaya çalışan Beşiktaş’ın koridorlarını hızlıca ittirmesiydi. Rakibinin baronu iyi kullanmasına izin vermeyen bu hamle Dark Passage’in maça ne kadar odaklanmış olduğunun ve stratejik anlamda üstün bir oyun çıkardığının kanıtı olabilir. Baronlu Beşiktaş’ın herhangi bir koridordan ittirmek yerine, ormanda savaş başlatma hatasını iyi değerlendiren ve ikinci ejderhasını almaya çalışan Beşiktaş’tan ultisiyle ejderhayı çalmayı başaran Naru ile beraber DP, dördüncü ejderha yükünün de verdiği güçlendirmelerle o dakikadan sonra maçın kontrolünü sağladı.

Maçın en kritik anlarından bir tanesi de Sivir’i öldürme amaçlı ultisiyle yanına giden Avenuee’nin başarısız olması ve Zeitnot’un harika oyunuydu. O dakikadan itibaren beşinci ejderhayı ve üstüne baronu alan DP, maçı iyice hakimiyeti altına alarak sonuca gitmeyi başardı.

Beşiktaş’a maçı kaybettiren etmenler:

  • Oyun başında rakibinin ejderha bölgesinde hakimiyet kurmasına cevap verememesi.
  • Ejderha skorları 1-3 iken, ejderhayı Naru’ya çaldırması. Bu hatanın faturası ise Taikki’ye kesilebilir.
  • Baron aldıktan sonra koridor ittirmek yerine ormanda rakiplerini kovalaması ve kötü bir savaş vermesi. Bu hata onların karar mekanizmalarının kötü olduğunu ve odaklanamadıklarını gösterdi.
  • Beşiktaşlı oyuncuların bireysel koridorlarda minyon skorunda rakiplerinden geri kalması.

Dark Passage’a maçı getiren etmenler:

  • Maç boyunca global görevler konusunda bilinçlerinin çok yüksek olması.
  • Rakiplerine karşılık stratejik anlamda gerek kompozisyon gerek maç içerisindeki harita rotasyonları ile üstünlük kurması.
  • Naru’nun harika performansı ile takımına öncülük etmesi.
  • Zeitnot’un bire bir pozisyonda yeteneklerini göstererek baskına gelen Avenuee’yi öldürmesi ve maçı bitirecek hamleyi yapmış olması.

Dark Passage 2-0 Beşiktaş
Serinin ikinci maçında adeta şiir gibi oynayan ve her hareketi League of Legends ders kitaplarında okutulacak olan bir Dark Passage izledik. Komposizsyon olarak da rakibinden üstün bir takım kuran DP, oyun içerisinde yine global görevlere öncelik vererek rakibine şans tanımadı ve Beşiktaş’ın maç boyunca geri dönmesine izin vermedi.

Maçın 12. dakikasında başa baş giden oyunda, BJK’nin aşağı koridorda yaptığı zorlama savaş sonucu Corki’ye 3 skor vermesi ve ardından DP’ye ejderhayı bırakmış olması, takımın sonunu hazırladı diyebiliriz. İlk ejderhadan itibaren ejderha için hazırlanan DP’ye karşı hiçbir varlık, hiçbir çaba gösteremeyen Beşiktaş maçı 36. dakikada kaybederek seride 2-0 geriye düştü.

Orta koridorda Azir ile yine harika oyunlar yapan Naru’nun yanında, Hecarim ile 5-0 oynayan Elwind maçın yıldızlarındandı. Orta koridorda yapılan bir savaş sırasında Azir ile o meşhur hareketi yapan Naru seyirciler’den büyük hareket almayı başardı.

Beşiktaş’a maçı kaybettiren etmenler:

  • Rakibine karşı ejderhada, kulede ve strateji üretme konusunda cevap verememesi.
  • Taikki’nin vasat performansı.
  • Takım kompozisyonu konusunda Dark Passage’ın gerisinde kalması.

Dark Passage’a maçı getiren etmenler:

  • Harita bilinçleri ve global görevler konusunda Beşiktaş’tan çok üstün olması.
  • Doğru kompozisyonu kurması ve bunu doğru uygulayabilmesi.
  • Zeitnot’nun harika performansı ve Elwind’in Hecarim’le iyi oyunu.

Beşiktaş 1-2 Dark Passage
Serinin üçüncü maçında ilk iki maçın moral bozukluğunu bir kenara koyan Beşiktaş ekibi, kompozisyon olarak yine dürtme kompozisyonunu seçse de orta koridora alınan Ezreal ve şaşırtıcı support Trundle seçimiyle istediğini sahaya nispeten daha iyi yansıtabildi. Oyunun ilerleyen dakikalarına yapılan bu yatırımlardan istediği sonucu alan Beşiktaş ekibi seride durumu 2-1’e getirirken, Avenuee’nin Ezreal performansı da muazzam düzeydeydi. Avenuee’nin yüksek hasarıyla beraber iki maçta yapamadığını sahaya koyan Beşiktaş, kompozisyonunun gerektirdiklerini nihayet bu maç uygulayabildi. Her savaşta Elwind, Hecarim ile içeri giremeden savaşın başında ölünce, takım savaşları ilerleyen dakikalarda Beşiktaş için daha da kolaylaştı. Bu noktada Nardeus’un da Corki ile iyi bir performans ortaya koyduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Beşiktaş’ın ilk iki maça oranla çok geride kalmamasının da etkisiyle global görevlerde DP’ye bir cevap vermeye çalıştığını ilk kez bu maçta gördük.

Beşiktaş’ın Ezreal ile dürtme kompozisyonunu doğru uyguladığından bahsetmiştik. Bu pozisyonda yapılan dürtmeler ile Hecarim’in savaş başlamadan düşüşü, tüm maçın özeti olarak nitelendirilebilir.

Beşiktaş’a maçı getiren etmenler:

  • Kurulan kompozisyonu doğru uygulaması.
  • Oyun sonunu düşünmeleri ve ona göre yatırım yapması.
  • Avenuee’nin harika 9-1-10 skorluk Ezreal performansı.
  • Nardeus’un 8-1-7’lik Corki performansı.

Dark Passage’a maçı kaybettiren etmenler:

  • Hasar olarak Twisted Fate’nin Ezreal’a yetişememesi.
  • Ezreal’ı yakalayıp aradan çıkartıcak bir kompozisyon kurulamaması ve oyun sonunda Ezreal karşısında çaresiz kalınması.

Dark Passage 3-1 Beşiktaş
Serinin dördüncü ve son maçında Dark Passage tarafından Ezreal yasaklaması geldi. Mavi tarafta olmasına rağmen Ezreal düşünmeyen DP takımı orta koridor için Diana seçimi yaptı. Ezreal ve Azir’in yasaklı olması nedeniyle Beşiktaş cephesi de Avenuee’ye Viktor teslim ederken, final serisinde ilk kez Diana ve Viktor izleme fırsatı yakaladık.

Dark Passage’ın seri boyunca stratejik olarak Beşiktaş’tan daha üstün olduğunu ve doğru hamleleri yapan tarafın hep kendileri olduğundan bahsetmiştik. Bu maçta da gördüğümüz üzere DP bu kompozisyonların hepsinin denenmiş ve çalışılmış olduğunu doğru oyunuyla bizlere gösterdi.

Maçın başlarında Beşiktaş takımı seri boyunca ilk kez ilk ejderhayı alan  takım oldu ve aldıkları skorlar ile öne geçmeyi başardı. Fakat hem Rydle’ın güzel Thresh oyunları hem de Naru’nun muazzam Diana performansıyla önce maça ortak olan DP, bu noktadan sonra rakibinin geri dönmesine izin vermedi. Hasarı çok yükselen Diana’yı bazı pozisyonlarda ayrık ittirirken gördük ve Beşiktaş takımından herhangi iki kişiyle çok rahat başa baş savaşabildiğini izledik. Ejderha skorunda durumu dengeleyen Beşiktaş, hem harita üzerinde hakimiyet kurarak rakibini iyice defansif konuma itti hem de aldığı skorlar, kamplar ve baronla birlikte oldukça öne geçerek maçı kazanmasını bildi

Beşiktaş’a maçı kaybettiren etmenler:

  • Rakibin kompozisyonuna karşı kendi kurdukları kompozisyonun yetersiz kalışı.
  • Bireysel anlamda kötü performanslar.

Dark Passage’a maçı getiren etmenler:

  • Kurulan kompozisyonun doğru uygulanması.
  • Naru’nun Diana performası.
  • Rydle’ın Thresh performansı.

Dört maçlık seri boyunca rakibine oranla daha iyi hazırlanan ve doğru stratejileri uygulayan ekip Dark Passage oldu. ,DP dört maç boyunca farklı kompozisyonlar kurarken, Beşiktaş cephesi ise bu noktada yetersiz gözüktü. Aynı kompozisyonda ısrar etmeleri ve kurdukları kompozisyonlara uygun hareket etmemeleri başlıca sorunları olarak aklımızda kaldı. Beşiktaş hatırlayacağınız gibi yarı finalde TT karşısında da bu noktada eleştirilen bir takım olmuştu. Beşiktaş’ın kazandığı ilk maçın ardından aynı kompozisyonu kurmasıyla beraber, TT takımı ilk maçtaki hatalarını yapmayınca maçı kazanmasını bilmişti.

Final serisinde genel tabloya bakacak olursak Beşiktaşlı oyuncuların Avenuee dışında bireysel performans anlamında da sınıfta kaldığını söyleyebiliriz. Başta Taiki olmak üzere Thaldrin ve Nardeus’un Elwind ve Zeitnot’un gerisinde kaldığını gördük. Türkiye’nin en iyi üst koridor oyuncusu olarak nitelendirilen Thaldrin’in dört maçta da minyon skorunda Elwind’den geride kalması ve takım savaşlarında rakibi kadar etkili olmaması dikkat çeken başka bir noktaydı. Beşiktaş’ın ormancısı Taikki’nin de çoğu maçta rakip ormancıdan minyon olarak geride kalması ve oyuna iyi etki edememesi başlı başına bir sorun olarak göze çarpıyor.

2015 TBF’de şampiyon olarak üst üste üçüncü kez bu unvanı elde eden Dark Passage takımını kutlar ve Wildcard turnuvasında başarılarının devamını dileriz. Wildcard öncesinde turnuvanın ve temsilcimiz Dark Pasage’ın genel bir analizini hazırlayacağımızı da belirtelim. Takipte kalın.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir