League of Legends

2016 Dünya Şampiyonası A grubu analizi

2016 Dünya Şampiyonası’na artık sayılı günler kaldı. Biz de 5Mid olarak şampiyona öncesinde takımlara ve oyunculara dair incelemeler yapacağımız yazı dizisine A grubu ile başlıyoruz.

16 takımın yer alacağı 2016 Dünya Şampiyonası grup aşamasında A grubu LCK şampiyonu ROX Tigers, EU LCS şampiyonu G2 Esports, NA LCS’ten Counter Logic Gaming ve IWCQ yarı final eşleşmelerinde Lyon Gaming’i eleyen Albus NoX Luna takımlarından oluşuyor. Grubun favori takımı şüphesiz Kore temsilcisi ROX Tigers. Bunun yanında EU ve NA LCS takımları G2 ile CLG’nin ikincilik için yarışacağı öngörülürken, Albus NoX’un grubu son sırada bitireceği konusunda herkes hemfikir diyebiliriz, zira geçtiğimiz şampiyonlarda IWCQ takımlarının diğer bölgelerden epey geride olduğuna şahitlik etmiştik.

Takımlar

ROX Tigers

a5197fa2a571fab1d7bde7775c1e716c-51c944a23e412641ad0b529cf0b29cce

Geçtiğimiz mevsimlerde normal sezonu genelde şampiyon bitirmeyi başaran ancak playofflarda bir türlü birincilik hedefine ulaşamayan ROX Tigers, bu yıl yaz mevsimi finalinde KT Rolster’ı 3-2 ile geçti ve sonunda şampiyonluk hasretini gidermiş oldu. Kore şampiyonu olarak turnuvaya katılan ROX, yalnızca A grubunun değil, turnuvanın da favorilerinden biri durumunda. Kadrosunu koruma konusunda başarılı olduğunu söyleyebileceğimiz ekipte uyum ve anlaşma problemlerinin yaşanmıyor olması onları bir adım öne çıkarıyor. Özellikle EU ve NA LCS takımlarının formsuzluğu ve Albus NoX ekibinin tecrübesizliğini göz önüne aldığımızda, EDG ile birlikte grup aşamasında ldierliğine kesin gözüyle bakılan ROX Tigers, kadrosundaki bulunan oyuncuların bireysel yetenekleriyle de rakiplerinin gözünü korkutuyor.

Kış mevsiminde normal sezonu lider tamamlayan ROX Tigers, mevsim finalinde, kötü bir sezon geçirmiş olan SKT T1’e mağlup oldu ve MSI’a katılma başarısı gösteremedi. SK Telecom ise LCK finalinden galibiyetle ayrıldıktan sonra MSI’ı da kazanan ekip oldu. Bu sezon aynı dramatik sonu yaşamayan ROX, LCK şampiyonu olarak 2016 Dünya Şampiyonasına katılma başarısı gösterdi. Kadrosunda üst koridorda kimilerine göre en iyi üst koridor oyuncusu olan ve geçtiğimiz sezon LCK’in MVP’si seçilen Smeb’i bulunduran ekipte ormanda Peanut, orta koridorda Kuro mücadele ederken, alt koridor ikilisi Pray ve Gorilla’dan oluşuyor.

G2 Esports

bf1c17cfdfb71950afc8ee2957fd5aa8-cc5919c8bb3c19c9ea82bc87e456a5f3

 

Geçtiğimiz yıl 2015 Yaz Mevsimi sonrası EU LCS’e çıkmayı başaran G2 Esports ekibi ligi adeta domine etti ve büyük sürprizlere imza attı. Geçtiğimiz iki mevisimi de şampiyon olarak tamamlayan ekip, MSI’ın ardından 2016 Dünya Şampiyonası’na da katılmaya hak kazandı. Bahar mevsiminde playofflarda önce H2K’i, ardından da xPeke’nin takımı Origen’i geçmeyi başaran G2, Avrupa Şampiyonu olarak MSI’a katıldı. Ligde gösterdiği performansı turnuvaya yansıtamayan ekip, yalnızca temsilcimiz SuperMassive karşısında aldığı galibiyetlerle yetinmek zorunda kaldı ve MSI’a grup aşamasında veda etmiş oldu. Ardından kadrosunda değişikliğe giden G2 Esports, bu yıl da EU LCS’i finalde Splyce’ı 3-1 yenerek şampiyon olarak tamamlama başarısı gösterdi.

Hybrid, Emperor ve Kikis’in takımdan ayrılmasının ardından Origen’den Zven-Mithy ikilisi ile anlaşan G2’da Trick ormancı rolüne geçti ve  top lane ise Expect’e emanet edildi. Bu yıl iki karşılaşma üzerinden oynanan serilerde yenilgi almayan G2, normal sezonu on galibiyet, sekiz beraberlik ile tamamladı. 2016 Dünya Şampiyonası’nda grubundan lider çıkamayacağına kesin gözle bakılan G2’nun, Counter Logic Gaming ile ikincilik mücadelesine girmesi muhtemel gibi gözüküyor.

Counter Logic Gaming

27fa79f6817945da69bc5de92ad8a37b-4b9d0410569c55fad711bb56f9b2114a

İki sezon üst üste Dünya Şampiyonası’na katılma başarısı gösteren CLG, 2016 Bahar Mevsiminde NA LCS’i şampiyon olarak tamamlamış ve MSI’a katılmaya hak kazanmıştı. Grup aşamasında temsilcimiz SuperMassive’in tek galibiyetini aldığı takım olan CLG, playofflarda adeta fırtına gibi esti ve finalde SKT T1’in rakibi oldu. Efsanevi Kore takımına karşı mağlup olan Amerikan ekibi turnuvayı ikinci sırada bitirerek büyük bir başarıya imza atmış oldu. Ardından formsuzluğun baş gösterdiği takım yaz mevsiminde kendini bir türlü toparlayamadı ve TSM’in ezici bir şekilde şampiyon olduğu ligde varlığını pek hissettiremedi diyebiliriz. On galibiyet sekiz yenilgi ile normal sezonu dördüncü sırada tamamlayan CLG, playofflarda çeyrek finalde Team Liquid’i 3-1 ile geçmesine rağmen yarı finalde TSM’e 3-0 gibi bir skorla mağlup oldu ve finale yükselemedi. Üçüncülük maçında da Immortals’a yenilen ekip, sezonu dördüncü sırada tamamlamış oldu.

Dünya Şampiyonası’nda eski formunu yakalayıp yakalayamayacağı merakla benlenen Counter Logic Gaming’de üst koridorda tecrübeli bir isim olan Darshan bulunuyor. Ormancı rolünde Xmithie, orta koridorda Huhi ve alt koridorda Stixxay ile Aphromoo ikilisi görev alıyor. Yaz mevsiminde performansını korumayı başaran tek isim olan Xmithie’ye takım arkadaşları da katılmayı başaramazsa CLG’yi kötü bir turnuva bekliyor olacak.

Albus NoX Luna

695f26c89a8a09946ce6da68d9fe657c-7bd9c56c6911324ab07a3e5ed665206f

Eski ismiyle Hard Random, yeni ismiyle Albus NoX Luna, LCL’i rahat bir şekilde her zamanki gibi kazanmayı başardı ve IWCQ’ya katılmaya hak kazandı. Turnuvada inişli çıkışlı bir grafik ortaya koyan ekip, yarı finallerde Lyon Gaming’i eleyerek 2016 Dünya Şampiyonasına katılmaya hak kazandı. ROX Tigers, G2 ve CLG’nin olduğu gruptan çıkma şansı çok düşük olan Albus NoX’un öncelikli hedefi galibiyet ya da galibiyetler almak olacaktır. CLG veya G2’dan alacakları bir galibiyet, ikincilik yarışında planları tam anlamıyla altüst etme potansiyeline sahip.

Üst koridorda Smurf’ün görev aldığı ekipte ormancı rolünde PvPStejos, orta koridorda Kira, alt koridorda ise aMiracle ve takımın yıldızı diyebileceğimiz destek oyuncusu Likkrit bulunuyor. Özellikle ligimizde forma giyen Dumbledoge gibi oyunculardan desteklerin de oyun taşıma potansiyeline sahip olabileceğini gördük ve Likkrit’te de bu yetenek mevcut. Ancak şimdiye kadar katıldığı turnuvalarda yasaklamalar hep kendisine yönelik yapıldığından gerçek performansını tam anlamıyla ortaya koyabildiğini söyleyemeyiz.

Öne çıkması beklenen oyuncular

1-Smeb

Geçtiğimiz sezon LCK’de iki mevsimde de En Değerli Oyuncu (MVP) seçilen Smeb, kimilerine göre dünyanın en iyi üst koridor oyuncusu. Öyle olsun ya da olmasın Smeb’in oyun taşıma potansiyeli her zaman mevcut ve takımının en fazla göze çarpan ismi konumunda bulunuyor. Fiora, Shen ve Gangplank ile yaz mevisiminde etkili oyunlar ortaya koymayı başaran Smeb, Dünya Şampiyonası’nın et etkili üst koridor oyuncusu olmaya aday.

2-Zven

Her ne kadar takımın en yetenekli oyuncusu Trick gibi gözükse de turnuvada G2 adına bir şeyler ortaya koymaya en yakın isim Danimarkalı nişancı Zven olacak. Koridor aşamasını en iyi geçiren nişancılardan olan Zven, takımının skor yükünü Trick ile birlikte çekiyor. Rakiplerin Trick üzerine yoğunlaşması ve ona karşı tedbirler alması Zven’in daha rahat bir oyun geçirmesine ve takımının galibiyetler almasına yardımcı olmasına yarayacak.

3-Stixxay

Her ne kadar Stixxay MSI’dan bu yana formsuz olsa da, 2016 Dünya Şampiyonası’nda ligdeki performansından çok daha üst düzeyde bir turnuva geçirme olasılığı yüksek. Takımın son zamanlarda taşıyıcısı Xmithie olmasına rağmen, başarılı nişancı Stixxay, Aphromoo ile çok iyi anlaşmasının meyvelerini alıp turnuvaya damga vurabilir, zira bu potansiyele sahip olduğunu daha önce bizlere gösterdi.

4-Kira

Her ne kadar takımın yıldızı Likkrit olsa da, yasaklamalar onun üzerine yapılacağı ve muhtemelen hiçbir maçta Bard oynayamayacağı için yıldız destek oyuncusunun öne çıkması bir hayli zor olacak. Bu durumda takımın diğer yıldızı Kira’nın öne çıkması daha muhtemel gibi gözüküyor. Bire birlerde etkili olan ve skorlar almayı başaran Kira, bunlara rağmen ne kadar beslenmiş olsa da oyunu taşımakta çoğu zaman güçlük çekiyor. Turnuvada formunda olursa takımının sürprizler yapmasına çok fazla katkı yapacağı ise kesin.

Sıralama tahmini

ROX Tigers’ın büyük bir sürpriz olmazsa grubu domine etmesi bekleniyor. Bunun yanında ikincilik için G2 Esport ile Counter Logic Gaming arasında bir çekişme olacağı kesin ancak turnuvaları iyi geçirmeyi başaran CLG bir adım önde diyebiliriz. Albus NoX Luna ise grubun en zayıf halkası. Sürpriz şekilde alacakları bir galibiyet grupta dengeleri altüst edebilir. Bizim tahminimiz şu şekilde:

  1. ROX Tigers
  2. Counter Logic Gaming
  3. G2 Esports
  4. Albus NoX Luna

Genel olarak 2016 Dünya Şampiyonası A grubunun analizi bu şekilde. Turnuva ile ilgili tüm haberlere sitemizden ulaşabilirsiniz.

espor yazarı, avukat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir