League of Legends

2016 Dünya Şampiyonası B grubu analizi

2016 Dünya Şampiyonası’na artık sayılı günler kaldı. Biz de 5Mid olarak şampiyona öncesinde takımlara ve oyunculara dair incelemeler yapacağımız yazı dizisine B grubu ile devam ediyoruz.

Büyük bir çekişmeye sahne olması beklenen B grubunda LCK’den SK Telecom T1, LMS şampiyonu Flash Wolves, LPL üçüncüsü I May ve NA LCS’den Cloud9 takımları yer alıyor. Tahmin yürütmesi bir hayli zor ve sürprizlere açık B grubunda SK Telecom T1’in güç kaybettiği ortak bir görüş haline gelmiş olsa da grup birinciliğinin hala en büyük adayı diyebiliriz. Cloud9 ve Flash Wolves takımları ise ikincilik konusunda büyük bir mücadele verecek gibi gözüküyor. Grubun bir anlamda kapalı kutusu olan I May sürpriz yapabilme potansiyeline sahip olsa da güçlü rakipleri karşısında işi bir hayli zor olacak.

Takımlar

SK Telecom T1

lck_skt

Son dünya şampiyonu SK Telecom T1 geçirdiği zorlu ve uzun serüvenin ardından 2016 Dünya Şampiyonası biletini almayı başardı. SKT T1  Bahar Mevsimi’nin normal sezonunda performansıyla eleştiri oklarının hedefi olsa da şampiyonluğa ulaşarak gücünü bir kez daha kanıtladı. Yaz Mevsimi ise SK Telecom T1 için çok daha sancılı geçti. Normal sezon içerisinde zaman zaman bocalayan SKT ekibi 13-5’lik sonuçla ikinci sırada bitirdi. Birinciliğin tekrar ROX Tigers’a kaptırılması ve ligin güçsüz ekipleri karşısında alınan mağlubiyetler takıma yönelik yapılan eleştirilerin tekrar alevlenmesine yol açtı. Mevsim finallerine yarı final aşamasından başlayan SK Telecom T1 ligin bir diğer güçlü takımlarından KT Rolster ile eşleşti. Yarı final mücadelesi uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir eşleşmeye sahne oldu. SK Telecom T1 2-0 öne geçse de KT Rolster tersten süpürme yaparak seriyi 3-2 kazandı ve adını finale yazdıran taraf oldu.

Büyük final biletini dramatik bir şekilde kaptıran SK Telecom T1, 2016 Dünya Şampiyonası’na elde ettiği puanlar sonucunda Kore bölgesinin ikincisi olarak katılıyor. Takımın 2015 sezonuna kıyasla performans anlamında gözle görülür bir biçimde düşüş yaşadığı tartışmasız gerçek. SK Telecom T1’in güç kaybettiği artık ortak görüş haline gelmiş olsa da madalyonun diğer yüzünde SKT’nin ne kadar başarılı bir turnuva takımı olduğu gerçeği bulunuyor. Profesyonel sahnenin en tecrübeli ekiplerinden olan SKT, 2016 Dünya Şampiyonası’na “son dünya şampiyonu” unvanıyla katılıyor ve bu takıma büyük bir özgüven aşılayacaktır. Bireysel anlamda Faker ve Bang gibi çok özel oyunculara sahip olması SKT’nin şampiyonadaki iddiasını arttıran bir başka etmenlerden. SK Telecom T1 önceki şampiyonalarda sergilediği performansa ulaşırsa kupa yolunda en favori takımlardan biri olacaktır. Bu nedenle SKT T1’in tecrübesini ortaya koyarak turnuva takımı olduğunu rakiplerine karşı göstermesi gerekiyor.

Cloud9

na_c9

Dünya Şampiyonası’na yabancı olmayan Kuzey Amerika temsilcisi Cloud9 bir kere daha adını şampiyonaya yazdırmayı başardı. NA LCS’e yükseldiğinden bu yana her sene şampiyona biletini almayı başaran C9 bu yıl çok daha büyük hedeflerle katılıyor. Yıl içerisinde kadroda çok fazla değişiklik meydana gelse de bir türlü aradığını bulamayan C9, Yaz Mevsimi itibariyle aradığı ivmeye sonunda ulaşmayı başardı. Destek Smoothie’nin C9’a transferi ve veteran ormancı Meteos’un vadiye tekrar dönmesiyle takım içi uyumda gözle görülür bir artış meydana geldi. Bu artış C9’nın zirveye oynamasını da beraberinde getirdi. Kendi rolünde birbirinden yetenekli ve tecrübeli oyunculara sahip olan Cloud9 önceki yıllara oranla çok daha büyük hedeflerle şampiyonaya katılıyor.

Cloud9 her ne kadar Bölgesel Eleme Finalleri sonucunda şampiyona biletini almış olsa da Team SoloMid’in ardından beklentilerin en yüksek olduğu takım konumunda yer alıyor. Bunun nedenleri arasında Cloud9’nın takım olarak sergilediği oyun ve momentumu arkasına almış olması yatıyor. Tüm bunların sonucunda ise NA LCS ikincisi unvanıyla şampiyonaya katılan Counter Logic Gaming ekibi C9’nın gölgesinde kalmış oldu. İlk bakışta zorlu bir gruba düşmüş gibi gözüken Cloud9’a kimi otoriteler büyük bir şans verirken takımın gruptan çıkamayacağını iddia edenler de bulunuyor. Bu noktada C9’nın Yaz Mevsimi ve Bölgesel Eleme Finalleri’nde ortaya koyduğu oyunu şampiyonada devam ettirip ettiremeyeceği belirleyici rol oynayacak. Takım halihazırdaki ivmesini yukarıya çekmeyi başarırsa B grubunun lideri olabilecek kapasiteye fazlasıyla sahip. Cloud9’nın olması grup birinciliği sürpriz olmayacağı gibi üçüncülük veya dördüncülükte sürpriz olmayacaktır. Bireysel performans anlamında kariyerinin zirve noktasını yaşayan Jensen ve Sneaky şampiyona süresince C9’nın taşıyıcılık anlamında en büyük kozları olacak. Impact ve Meteos ise hem liderlikleriyle hem de tecrübeleriyle takımın yükünü taşıyan diğer isimler olacak.

Flash Wolves

lms_fw1

LMS’in en köklü takımlarından olan Flash Wolves daha önce birçok uluslararası arenada boy gösterdi. Tayvan’da AHQ e-Sports Club ile uzun süredir rekabet içerisinde olan Flash Wolves son yıllardaki yükselişiyle rakibinin bir adım önüne geçmiş durumda. 2015 Dünya Şampiyonası’nda ROX Tigers’ın favori gösterildiği gruptan birincilikle çıkan Flash Wolves performansıyla herkesi şaşırtmıştı. Tayvan temsilcisi bu başarısının devamını getiremeyerek küçük çaplı bir hayal kırıklığı yaratarak eve erken bir dönüş yaşamıştı. MSI 2016 turnuvasının grup aşamasında da başarılı bir görünümü sergileyen Flash Wolves yarı finalde elenmiş ve bir kez daha hedeflediği yerin altında kalmıştı. Büyük turnuvalarda henüz herhangi bir büyük başarı elde edemeyen LMS bölgesinin 2016 Dünya Şampiyonası’nda en çok umut bağladığı takım hiç şüphesiz Flash Wolves.

SK Telecom T1’i uluslararası arenada iki kere yenen Flash Wolves takımı bu başarısıyla hem dikkatleri üzerine çekmiş hem de beğenileri toplamıştı. 2016 Dünya Şampiyonası’nda iki takımın tekrar aynı gruba düşmüş olması rekabeti daha da kızıştırdı diyebiliriz. Flash Wolves’un aynı başarısı tekrar gösterip gösteremeyeceği ise büyük bir merak konusu. Bir yıldan uzun süredir beraber oynayan oyunculardan kurulu olan Flash Wolves’un şampiyonadaki en büyük avantajlarından birisi takım uyumu olarak gözüküyor. Kadroda meydana gelen tek değişiklik üst koridor oyuncusu Steak’in koçluğa geçmesiyle birlikte görevi MMD’nin alması oldu. Takım içi sinerjisi bir hayli yüksek olan Flash Wolves bireysel anlamda başta ormancı Karsa ve orta koridor oyuncusu Maple’a bel bağlıyor. Taşıyıcı ormancı rolünü çok başarılı şekilde oynayan ve şampiyonanın en değerli ormancıları arasında gösterilen Karsa takımı için kilit rol üstleniyor. Bu nedenle iki oyuncunun şampiyona süresince göstereceği performans takımın alacağı sonuçlara doğrudan etki edecek.

I May

lpl_imay

LPL temsilcisi I May’in 2016 Dünya Şampiyonası’na katılma serüveni geçtiğimiz yıl Origen’in geçirdiği süreçle birebir aynı. Edward Gaming’in ikinci takımı olarak kurulan Edward Esports takımı Yaz Mevsimi öncesinde lige yükselme başarısı göstermiş ve ardından I May adı altında yeniden birleşmişti. Yükselme Ligi’nde EDG’de oynama tecrübesi yaşayan oyunculardan kurulu olan ekip dikkatleri çekmiş ve başarılı performansını LPL’e yükselerek taçlandırmıştı. Yaz Mevsimi’nin normal sezonunu 9-7’lik sonuçla üçüncü sırada tamamlayan I May ilk defa mücadele ettiği LPL’de mevsim finallerine yükselme başarısı gösterdi. Çeyrek finalde Team WE tarafından mağlup edilen I May soluğu Bölgesel Eleme Finallerinde aldı. Turnuvayı kazanan I May böylece ilk sezonunda 2016 Dünya Şampiyonası biletini alarak Çin’de birçok kişiyi şaşırtmasının yanı sıra tebrikleri de beraberinde aldı.

Genel olarak yolu bir dönem Edward Gaming’den geçen oyunculardan kurulu olan I May’de ilk dikkat çeken isimler üst koridor AmazingJ ve orta koridor oyuncusu Athena. 2015 Dünya Şampiyonası’nda EDG’nin üst koridor rolünü üstlenen AmazingJ beklentileri karşılayamamıştı. Koreli orta koridor oyuncusu Athena ise ESC Ever takımının 2015 KESPA Cup’da SK Telecom T1’i yenerek şampiyon olan kadrosunda yer alıyordu. Yıldızı ESC Ever’da parlayan Athena daha sonra Edward Gaming’e transfer olmuş fakat beklentileri tam anlamıyla karşılayamamıştı. Güçlü rakiplerin bulunduğu grupta yer alan I May’in yükünü Athena ve AmazingJ taşıyacak gibi gözüküyor. Takımın gruptan çıkma ihtimali ise bir hayli düşük.

Öne çıkması beklenen oyuncular

1- Bang

SK Telecom T1 denildiğinde akla ilk olarak Faker gelse de 2016 Dünya Şampiyonası’nda Bang’e çok daha büyük iş düşüyor. Mekanik ve oyun okuma becerisi anlamında üst düzey bir oyuncu olan Bang, 2015 Dünya Şampiyonası’nda potansiyelini tamamen yansıttığı zaman neler yapabileceğini bizlere göstermişti. Kompakt bir oyun anlayışına sahip olan SK Telecom T1’in şampiyona boyunca Bang’den alacağı maksimum verim takımın kupa yolunda elde edeceği sonuçlarda belirli rol oynayacak. Bu nedenle Bang’in bir adım öne çıkarak yıldız bir oyuncu olduğunu gösterip ekstra sorumluluk alması gerecek.

2- Meteos

Cloud9 kadrosundaki her bir oyuncu yıldız statüsünde ve takım için değişmez bir parça haline geldiği tartışmasız bir gerçek. Cloud9 takımındaki bir oyuncuyu kadrodan çıkardığınız zaman yapbozdan bir parça çıkarmış gibi bütün görüntüyü bozmuş olursunuz. 2016 Dünya Şampiyonası’nda C9 adına tek bir oyuncuyu ön plana çıkarmak bir hayli zor olsa da veteran ormancı Meteos’a ekstra görev düşüyor. Şampiyona boyunca liderlik rolünü üstlenecek bir oyuncuya ihtiyaç duyacak olan C9’da bu görevi üstlenecek isim Meteos’dan başkası olamaz. Tecrübesi ile takımının shotcall ve liderliğini üstlenmesi gereken Meteos’un yıldız ormancıların bulunduğu şampiyonada yeteneğiyle de kendisini ön plana çıkartması gerekecek.

3- Karsa

2016 Dünya Şampiyonası birbirinden yetenekli ormancıların kapışmasına sahne olacak. Metada ormancıların yerinin çok önemli olması bu rekabeti daha da kızıştırıyor. Bu noktada Tayvan temsilcisi Flash Wolves şampiyonanın en değerli ormancıları arasında gösterilen Karsa’ya sahip. Uluslararası arenadaki rekabet açısından büyük bir prestije sahip olan MSI 2016’da Flash Wolves takımının en etkileyici oyunculardan birisi olan Karsa performansıyla adından oldukça söz ettirmişti. Şampiyon havuzu bir hayli geniş olan Karsa güncel metanın en değerli şampiyonlara da bir hayli hakim olduğu için kendisinden beklentiler yüksek. Flash Wolves’un şampiyonadaki başarısı Karsa’nın bireysel performansıyla doğru orantı da olacaktır.

4- Athena

Orta koridor oyuncusu Athena’nın yıldızı 2015 Kespa Cup ve IEM Cologne şampiyonluğu yaşayan ESC Ever takımında parlamıştı. Hemen ardından Edward Gaming tarafından transfer edilen Athena kısa bir süre sonra EDG’nin alt takımı Edward Esports kadrosunda yer aldı. Edward Esports’un I May adıyla yeniden yapılandığı 2016 sezonunda Athena kendi performansıyla takımının 2016 Dünya Şampiyonası biletini almasında büyük bir katkıya sahip oldu. Koridor safhalarını bir hayli etkin geçiren Koreli oyuncu kariyerinde birçok yıldız orta koridor oyuncusuna karşı oynamasından dolayı önemli tecrübeye de sahip. Bu etkenler Athena’yı şampiyona boyunca I May’in en çok dikkat edilmesi gereken oyuncusu yapıyor.

Sıralama tahmini

Deyim yerindeyse “bloodbath” şeklinde bir mücadele geçmesi beklenen B grubu şampiyonada tahmin yapması en güç grup olarak gösteriliyor. Yıl boyunca inişli çıkışlı performanslar gösteren temsilcilere sahip olan B grubunda takımların büyük çekişme yaşayacağı şüphesiz bir gerçek. Kağıt üzerinde favori gösterilen son şampiyon SK Telecom T1’e verilen şans LCK’de kaybettiği birinciliğin ardından bir hayli azaldı. SKT T1 performansıyla çok fazla eleştirilse de takımın katıldığı iki şampiyonada kupayı kaldıran taraf olduğunu unutmamak gerekiyor. Bir turnuva takımı olan SK Telecom T1 tecrübesiyle hala birinciliğin en büyük adayı.

İki veteran ve üç yetenekli oyuncudan kurulu olan Cloud9 kendisinden bekleneni verebilirse lider olması hiçte düşük bir ihtimal değil. Gruptan çıkma konusunda Flash Wolves ile rekabet içerisine girmesi beklenen C9 oyuncu kadrosu ve tecrübesiyle rakibinden bir adım daha önde. İki takımında SK Telecom T1 karşısında alacağı sonuçlar grubun gidişatında büyük oranda belirleyici faktör olacak. LPL temsilcisi I May’i ise bir hayli zorlu bir süreç bekliyor ve takımın gruptan çıkma ihtimalinin az olduğunu söyleyebiliriz.

  1. SK Telecom T1
  2. Cloud9
  3. Flash Wolves
  4. I May

Genel olarak 2016 Dünya Şampiyonası B grubunun analizi bu şekilde. Turnuva ile ilgili tüm haberlere sitemizden ulaşabilirsiniz.

editor
e-Spor hayranı ve profesyonel sahnenin takipçisi biraz da weirdo.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir