League of Legends

2016 Dünya Şampiyonası C grubu analizi

League of Legends’ın dünyasının en büyük etkinliği olan 2016 Dünya Şampiyonası’nın zamanı geldi çattı. Grup aşaması 29 Eylül tarihinde başlarken turnuvanın finali ise 29 Ekim tarihinde oynanacak. Geçtiğimiz yıl Avrupa’da düzenlenen turnuva bu yıl Amerika’da düzenleniyor. C grubunda ise LPL Şampiyonu Edward Gaming, EU LCS’te istikrarsız bir sezon geçirmesine rağmen iyi bir durumda olan H2K, LMS’te feci bir mevsim geçirmesine rağmen Bölgesel Eleme Turnuvası’ndan turnuvaya katılmaya hak kazanan Ahq ve IWCQ’da Dark Passage’ı eleyen INTZ mücadele edecek.

Grubun en dikkat çeken özelliği ise görece sıralamanın çok daha belirgin olması. Diğer gruplarda en azından iki güçlü takım bulunurken C grubunun “power house”u kesinlikle EDG. Öte yandan ikincilik için kıyasıya mücadele edecek H2K ve Ahq arasında çok büyük bir fark bulunmuyor. Fakat EDG ile grubun geri kalanı arasında ciddi bir güç farkı bulunuyor. Öte yandan turnuvaya IWCQ’dan katılan INTZ ise sonunda şampiyonaya gelme şansını elde etti. INTZ’in IWCQ’daki performansı göz önünde bulundurduğumuzda takımın dördüncülükten farklı bir sıralamada bulunma ihtimalinin zor olduğunu söylememiz de mümkün. Bu incelememizde öncelikle takımların kadrolarına ve performanslarına kısa bir göz atacak, ardından grupta öne çıkacak oyuncuları belirleyecek, son olarak da sıralama tahmini yapacağız.

Takımlar

Edward Gaming

Çin’in uluslar arası turnuvalarda inanılmaz kötü bir şöhreti bulunuyor. Tüm sunucuların hype yaratmasından sonra takımın geçtiğimiz yılki Worlds’de neredeyse hiç varlık gösterememesi ise bunun en büyük nedeni. Çin’in son yıllardaki en büyük başarısı ise geçtiğimiz yıl düzenlenen MSI 2015’i kazanması. EDG’nin MSI 2015 Şampiyonu olması ligin Worlds’deki performansı hakkında izleyicileri daha fazla heyecanlandırsa da, hem EDG hem LGD hem de IG geçtiğimiz yıl izleyenleri hayal kırıklığına uğratmıştı. Fakat 2016 Çin’in yılı olmaya aday. Zira EDG Tigers’tan sonra turnuvanın en iyi takımı konumunda.

Genç yetenekler ile veteranların uyumunu çok iyi bir şekilde yakalayan takım makro oyunu neredeyse kusursuz bir şekilde oynuyor. Meiko turnuvadaki en iyi destek oyuncularından birisi. Öte yandan Scout’ın SKT’te Faker’ın yedeği olarak oynadıktan sonra EDG ile Worlds’e katılması da oyuncu hakkındaki hoş detaylardan birisi. EDG takım oyununu çok iyi yapmasına rağmen performansı Clearlove’ın performansına çok fazla bağımlı. İkinci baharını yaşayan oyuncu LPL’de karşılaştığı tüm ormancıları yerle bir etse de, uluslar arası turnuvaların stresinin ayrı olduğunu belirtmek gerekiyor. Final serisinde RNG’yi 3-0 gibi net bir skorla yenen takımın diğer bir önemli bir oyuncusu ise Deft. Nişancıların ön planda olduğu turnuvada Deft’in grubundaki diğer nişancılara karşı (özellikle Forg1ven’a) nasıl bir performans göstereceği de oldukça önemli. EDG’nin bu gruptan çıkamaması için mucizelerin gerçekleşmesi gerekiyor. Clearlove’ın kötü oyunu bu mucizelere bir örnek. Diğer bir örnek ise takımın alt koridor ikilisinin koridorda aşırı agresif oynayarak rakip ormancı ya da orta koridor oyuncusu tarafından cezalandırılması. Yine de EDG’nin LMS ve WC takımlarına karşı tarihsel olarak başarı gösterdiğini göz önünde bulundurduğumuzda takımın grubu birinci sırada bitireceğini söyleyebiliriz.

H2K 

Turnuvada hakkında en çok heyecan oluşturulan takımlardan birisi de H2K. Bunun nedeni ise takımın genel olarak iyi oyunundan ziyade tek bir oyuncunun turnuvaya katılmış olması: Forg1ven. Ligde format değiştikten sonra bir türlü istikrarı yakalayamayan H2K uzun bir süre 2-0’lık galibiyetler almayı başaramadı. 2016 Yaz Mevsimi başlangıcında Forg1ven’ın takımdan ayrılması ile beraber yetenekli nişancı Freeze’i transfer eden takım, bu oyuncudan da istediği verimi almadı. Vander ile doğru sinerjiyi yakalayamayan oyuncu bileğindeki problemden dolayı maçlara çıkamazken, Origen’den de ayrılan Forg1ven’ı geri getiren H2K EU LCS finallerinde yarı finale kadar yükselmeyi başardı. Splyce’a 3-2 yenilen hayranlarını hayal kırıklığına uğratsa da takımın Kore’deki bootcamp sonrası makro oyununu da geliştirmesi bekleniyor.

Bakıldığında oldukça sağlam bir kadroya sahip takımın en güçlü yanı kuşkusuz alt koridoru. Bununla beraber üst koridorda Odoamne’nin diğer oyunculara karşı zorlanacağından şüphe yok. H2K de tıpkı EDG gibi ormancılarının performansına çok fazla bağımlı bir takım. Mevsim boyunca Ryu’nun etkisiz gözükmesindeki en büyük neden Jankos’un değişen metaya ayak uyduramamasıydı. Fakat 6.15 yaması ile koridor değişikliğinin kalkması en çok H2K’ye yarayacakmış gibi gözüküyor.

Ahq e-Sports

Grupta ikinciliğe gözünü diken diğer bir takım ise LMS temsilcisi Ahq. Geçtiğimiz yıl Worlds’te çeyrek finale çıkmayı başaran ve SKT’ye elenen takım sürprizlerin takımı olmaya devam edecek gibi gözüküyor. 2015 kadrosunu koruyan ve aynı oyuncularla turnuvaya katılacak olan Ahq LMS’te oldukça kötü bir mevsim geçirdi. Birçok otorite J Team’in daha iyi bir takım olduğundan bahsetse de takım tecrübesini kullanarak Bölgesel Eleme Turnuvası’nı kazanarak Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı.

Takımın en önemli oyuncusu şüphesiz Ziv. Turnuvadaki hemen hemen her takımın kule değişikliğinden dolayı alt koridora odaklanacağını düşünürsek Ziv üst koridorda eğlenceli vakit geçirecektir. Odoamne ve Yang’den çok daha tecrübeli ve etkili bir koridor oyuncusu olan Ziv’in bu avantajı diğer koridorlara nasıl yansıtacağı da oldukça önemli. Orta koridorda artık yaşayan efsaneler arasında gösterilen Westdoor da kötü bir mevsim geçirdi. AN-Albis ikilisi de koridor aşamasında gruptaki diğer ikililere karşı zor zaman geçirecek gibi gözüküyor.

Ahq’nün en güçlü yanı ise takımın tecrübesi. Aynı kadroyla uluslar arası turnuvalarda oynamış olan Ahq’nun makro oyunda H2K’den kötü olduğu su götürmez bir gerçek olsa da, LMS takımlarının sürprizlerle dolu olması grupta güç sıralaması yaparken otoritelerin bir kere daha düşünmesine neden oluyor.

INTZ

Çekirge hakikaten üçüncü defa zıpladı ve INTZ üçüncü deneyişinde Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı. IWCQ 2016’da inişli çıkışlı performans gösteren ve makro oyunda çokça hata yapan takım, C grubunun en güçsüz takımı olarak göze çarpıyor. Buna rağmen takımda birçok deneyimli oyuncu da bulunuyor. Ormancı Revolta ise INTZ’i taşıyan oyuncu. Takımına yarattığı pozisyonların dışında shotcaller görevini de üstlenen oyuncu, Gragas ile IWCQ’da göz kamaştıran bir performans sergiledi ve takımını birçok kez ipten aldı.

INTZ’in en formda oyuncusu ise Yang. IWCQ’da diğer üst koridor oyuncularına karşı kesin bir üstünlük kuran oyuncu, Ekko ile kritik oyunlar yaptı ve takımın rotasyonlarında büyük iş yaptı. Yetenekli nişancı Micao da turnuva boyunca dikkatle izlenilmesi gereken oyunculardan olacak. Mekanik olarak oldukça iyi olan ve aşırı agresifliği yüzünden zaman zaman cezalandırılan Micao’nun en olumsuz özelliği ise çok kolay bir şekilde oyundan düşmesi, yani tilt olması. Gergin geçecek alt koridor eşleşmelerinde Micao’nun Forg1ven’a karşı nasıl bir tutum sergileyeceği de oldukça önemli.

Takımın en zayıf halkası ise Tockers. Bireysel olarak çok kötü bir koridor oyuncusu olan oyuncu, Revolta’nın yardımıyla skorları aldıktan sonra oyun içinde özgüvenini kazanıyor. Doğru bir kamplama sonrası Tockers’ın da etkisinin kontrol altına alınması oldukça kolay olacak gibi gözüküyor.

Öne çıkması beklenen oyuncular

1-Clearlove

Turnuva neredeyse “nişancı turnuvası” olarak görülse de, EDG için Clearlove’ın önemi Deft’ten çok daha fazla. Agresif orman tarzıyla ligindeki tüm ormancıları domine eden Clearlove, kendi ormanındansa rakip ormanda daha fazla vakit geçirmeyi seven bir oyuncu. Bununla beraber EDG için oyun yapan oyuncu konumunda olan Clearlove’ın bu turnuvada öne çıkması ve takımını sırtlaması gerekiyor. Aksi halde EDG’nin işi zorlaşacaktır.

2-Forg1ven

Forg1ven için söylenecek çok söz var. Fakat oyuncunun öncelikle kendisini kanıtlaması gerekiyor. League of Legends otoriteleri tarafından Dünya Yıldızı olarak gösterilen oyuncunun dünyanın en iyi nişancılarından birisine karşı nasıl bir oyun oynayacağı prestijini doğrudan etkileyecek. Öte yandan H2K’nin de kazanma şartlarından birisi Forg1ven’ın iyi bir oyun ortaya koyması. Agresifliği ve egosu ile bilinen oyuncu için daha iyi bir meta bulunamazdı. Standart koridorların oyuna hakim olduğu metada Forg1ven nasıl bir oyuncu olduğunu dünyaya gösterecek gibi gözüküyor.

3-Westdoor

Ahq’nun en formda oyuncusunun Ziv olduğunu yukarıda da belirtmiştik. Fakat takımın uzun zamandır yıldızı Westdoor. İmza şampiyonu Fizz ile dünyanın en iyi oyuncularına karşı rahat bir şekilde koridoru kazanabilen oyuncunun en büyük avantajı ise uzun yıllar oynamasıyla elde ettiği tecrübesi. Normal koridorların metaya dönmesi ile beraber Mountain’den yeteri kadar yardım alamayan Westdoor Ahq’nun aynı zamanda lideri ve shotcaller’ı. LMS takımı için sürpriz yapacak ve sorumluluğu eline alacak bir oyuncu varsa o da Westdoor.

4-Yang

Revolta INTZ’in her şeyi evet. Fakat takımı üst koridordan defalarca taşıyan oyuncu ise Yang. Minyon dalgasını çok iyi bir şekilde kontrol etme yeteneğine sahip olan Yang aynı zamanda INTZ’in de en formda oyuncusu konumunda. IWCQ 2016’daki performansı ile izleyenleri kendisine hayran bırakan Yang’in tıpkı Ziv gibi üst koridorda eğlenceli vakit geçireceğini ve doğru Işınlan kullanımı ile INTZ’in iyi oyununa direkt olarak etki edeceğini söylememiz mümkün.

Sıralama tahmini

Takım tanıtımında da dediğimiz gibi EDG için daha iyi bir Worlds grubu bulunmuyordu. Takım IWC takımlarına karşı tarihsel olarak bir başarıya sahip. EDG’yi zorlayabilecek tek takım ise şu anda H2K gibi gözüküyor. Yine de hem mental olarak hem de makro oyun anlamında çok önde olan EDG grup liderliği için en büyük aday.

İkincilik için ise büyük bir yarış gerçekleşecek. AHQ ve H2K performans olarak birbirlerine çok yakın olsa da H2K bir adım önde gözüküyor. Öte yandan INTZ’i grup sonuncusu olarak görsek de, takımın sürpriz yapma ihtimali de bulunuyor. Diğer takımlar IWC takımlarını hafife aldığı takdirde oyun disiplinine bağlı kalarak INTZ’in rakiplerini cezalandırdığını görmemiz mümkün. Yine de bunun gerçekleşme olasılığının oldukça düşük olduğunu belirtelim. Sıralamanın ise şöyle olacağını bekliyoruz:

  1. Edward Gaming
  2. H2K
  3. Ahq e-Sports
  4. INTZ

Genel olarak 2016 Dünya Şampiyonası C grubunun analizi bu şekilde. Turnuva ile ilgili tüm haberlere sitemizden ulaşabilirsiniz.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir