League of Legends

2016 Dünya Şampiyonası D grubu analizi

Birbirinden heyecanlı ve çekişmeli maçlara sahne olacak 2016 Dünya Şampiyonası’na birkaç gün kaldı. Geçtiğimiz Dünya Şampiyonası’na göre çok daha dengeli gruplar oluşturulurken, sonucunun en merak edildiği grup ise kesinlikle D grubu. NA LCS’te müthiş bir sezon geçiren ve ligin bu zamana kadar Worlds’e gönderdiği en güçlü takım olarak gösterilen Team SoloMid, LPL’de geçtiğimiz mevsim kusursuz bir oyun ortaya koyan ve bu yıl EDG’nin ardından ikinci olan RNG, şampiyonaya katılmaları adeta bir peri masalı olan Samsung Galaxy ve EU LCS’te kendisini en çok geliştiren takımı Splyce D grubundan çıkmak için mücadele edecek. Herhangi bir sıralama tahmini yapmanın oldukça zor olduğu gruptaki takımların dinamiklerini inceleyecek, öne çıkacak oyuncuları konuşacak, son olarak da bir sıralama tahmini gerçekleştireceğiz.

Takımlar

Team SoloMid

Batı dünyasının en başarılı ve köklü eSpor takımı olan Team SoloMid, rüya gibi geçirdiği bir NA LCS mevsiminden sonra Dünya Şampiyonası’na gitmeye hak kazandı. Geçtiğimiz mevsim radikal kararlar alarak Bjergsen’in etrafında bir takım oluşturan organizasyon paranın başarıyı satın alamadığını normal mevsimi 6. bitirdikten sonra görmüştü. Yine de tecrübeli ve yetenekli oyunculardan oluştuğu için finale kadar yükselmiş fakat CLG’ye karşı bir varlık gösterememişti. Bu mevsim ise Yellowstar’ın yerine çaylak Biofrost’u getiren TSM, dilediği başarıyı yakalamış gibi gözüküyor.

TSM’in NA LCS’in gördüğü en güçlü takım olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Bjergsen’in yıldız oyunu bu performansın altındaki en büyük etkenlerden birisi. Öte yandan takımın diğer taşıyıcısı Doublelift ise tek taşıyıcının kendisinin olmadığı bir takımda çok daha efektif bir oyun sergileyebileceğini gösterdi. Biofrost çaylak sezonunda olmasına rağmen özellikle Bard ile Yaz Mevsimi’nde TSM’e birçok maç kazandırırken, deneyimli ormancı Svenskeren de kariyerinin en iyi günlerini geçiriyor. Takımda belki de performansı en az takdir edilen Hauntzer ise TSM’in gizli kahramanlarından. TSM’in oyun planı ise orta koridor odaklı gözükse bile takım daha kolektif bir oyun ortaya koyarak başarıya ulaştı. Bjergsen’in göze çarpmasının nedeni ise oyuncunun koridorunda baskı yaratabilmesiydi. Alt koridor ikilisi 2v2’de çok güçlü olmamasına rağmen takım sinerjisinde harika işler çıkartırken, destek-ormancı tercihleriyle Svenskeren de TSM’in oyun planında büyük bir yere sahip. Öte yandan Hauntzer’ın koridor değişikliği metasında rakibin baskını absorbe edebilmesi de TSM’in haritada oyun yapmasına imkan sağlamıştı. Standart koridor metasına da oldukça iyi bir şekilde adapte olan TSM’de performansı en çok merak edilen oyuncu ise Bjergsen. Turnuvadaki en iyi ikinci orta koridor olarak gösterilen oyuncunun uluslar arası bir başarı yakalaması, kariyerini bir sonraki seviyeye taşıyacak gibi duruyor. Sağlam makro oyunu ve bireysel yeteneği ile TSM, D grubunun favorilerinden biri.

Samsung Galaxy

2014-2015 sezonunda fırtına gibi esen ve adeta zamanının ötesinde bir oyun ortaya koyan Samsung takımı League of Legends tarihine geçmiş ve 2014 Dünya Şampiyonu olmuştu. İki kardeş takım ile turnuvaya katılan organizasyonda Samsung Blue takımı da yarı finalde Samsung White’a elense de büyük bir başarı göstermişti. Bu iki takımın yetenek havuzu çok genişken aynı şeyi bu yıl 2016 Dünya Şampiyonası’na katılan Samsung Galaxy için söylemek pek mümkün değil.

Worlds’e katılması adeta bir peri masalı olan Samsung Galaxy’nin takım olarak harika bir makro oyun ortaya koyduğunu belirtmek gerekiyor. Bölgesel Eleme Turnuvası’nda finalde tarihinde hiç yenemediği KT’yi eleyen takım, hayal kırıklığı ile geçen sezonun ardından Worlds bileti almayı başarmıştı. Orta koridordan orman pozisyonuna geçtikten sonra karakterini yeni yeni ortaya koymaya başlayan Ambition ise takımın en önemli ismi. Öte yandan SSG’nin TSM gibi orta koridor odaklı gözüken takımlardan birisi olduğunu söyleyebiliriz. Alt koridorunda çaylak Ruler ile iyi bir ikili oluşturan Wraith, Ambition’un haritayı kontrol etmesi ve oyun yaratması açısından büyük bir önem taşıyor. Bir süre Dignitas takımında nişancı rolünde oynayan CoreJJ de SSG takımında yedek oyuncu olarak destek rolünde bulunuyor. SSG’nin D grubunda başarılı olması için KT karşısında sergilediği oyunu istikrarlı bir şekilde ortaya koyması gerektiği hemen hemen kesin, zira takımın rakipleri oldukça dişli. League of Legends otoriteleri tarafından oldukça güçlü bir takım olarak gösterilen SSG’nin D grubunun sürpriz takımı olma ihtimali de bulunuyor.

 

Royal Never Give Up

2016 MSI’da fırtına gibi esmesine rağmen görece kötü bir Yaz Mevsimi geçiren RNG, LPL’den Worlds’e katılan takımlardan bir diğeri. MSI’da kimsenin beklemediği derecede başarılı bir performans ortaya koyan RNG agresif alt koridoru ile tanınsa da, takımın orta ve üst koridor oyuncuları da kendi rollerinde dünyanın en iyi oyuncuları arasında yer alıyor. Mevsim başında kağıt üstünde bir güçlendirme olarak gözüken nişancı değişimi takımın tam olarak adapte olduğu bir değişiklik olmadı. Takım LPL finalinde EDG’ye 3-0 gibi ciddi bir skorla elenerek kötü bir mağlubiyet almış olmasına rağmen hiçbir zaman hafife alınmaması gerektiğini grup aşamasında kanıtlayacak gibi gözüküyor.

Kadroya ilk baktığımızda öne çıkan ilk ismin Uzi olduğunu görüyoruz. İki defa Worlds finali oynayan Uzi, bu yıl kupayı kaldırmak istediğini açık bir şekilde belirtti. 2014 yılında Dünya Şampiyonluğu yaşamış olan Mata ile iyi bir ikili oluşturmasına rağmen Uzi’nin bazen aşırı agresfliğinin bedelini ödediğini görüyoruz. Mekanik olarak dünya yıldızı olan Uzi’nin uluslar arası turnuvalarda normal performansından çok daha etkili bir oyun ortaya koyuyor oluşu da RNG için bir avantaj. Öte yandan takımın en önemli parçası olan Mata da bu mevsim performans düşüklüğü yaşayan oyunculardan. Xiaohu ile birlikte standartlarının altında bir oyun ortaya koyan Mata, koridordaki agresifliğini rahat bir şekilde diğer koridorlara taşıyabilen ve haritayı mükemmel bir şekilde kontrol edebilen bir oyuncu. Takımın ormancısı mlxg de aynı agresif tarzda bir oyun ortaya koyarken, tecrübeli üst koridor oyuncusu Looper da Dünya Şampiyonaları’nda performansını arttıran oyunculardan. RNG’nin takım oyununu çok iyi oynadığını MSI’da da görmüştük. Takım D grubu birinciliği için en büyük adaylardan birisi olsa da, gereksiz agresiflikleri cezalandırıldığı takdirde rahatlıkla elimine edilebilecek bir takım.

Splyce

EU LCS’in beklentilerinin ağırlığını bu yıl omuzlarında hisseden takımlardan birisi ise Splyce. Bahar Mevsimi’nde ligden düşmemek için mücadele ettikten sonra metaya harika bir şekilde ayak uyduran ve takım olarak müthiş bir gelişim gösteren Splyce, herkesi şaşırttı ve EU LCS Finali’ne kadar yükselmeyi başardı. Finalde G2’ye karşı bir varlık göstermese de, Kore’deki bootcamp sonrası takımın büyük bir gelişim göstermesi bekleniyor.

Radikal bir karar alarak destek oyuncuları Nisbeth yerine çaylak Mikyx’i getiren takım, bu kararının ödüllerini mevsim boyunca aldı. Kobbe ile harika bir ikili oluşturan oyuncu, yetenekli olduğunu Vadi’de gösterdi ve SPY’ye liderlik yaparak takımını finale taşıdı. Öte yandan SPY’nin en çok öne çıkan ismi ise orta koridor oyuncusu Sencux oldu. Danimarkalı oyuncu EU LCS’in yetenekli orta koridor oyuncuları geleneğinin son temsilcilerinden. Koridorunu kontrol edebilen ve yan koridorlara baskın imkanı sağlayan oyuncu, SPY’nin Kobbe ile en önemli hasar kaynağı. Sessiz sedasız işini yapan ve öne çıkmamasına rağmen arka plandaki yıldızlardan olan Trashy de oldukça iyi bir mevsim geçirdi. Mevsim finallerinde müthiş bir oyun rotaya koyan ve Gnar’ın ne kadar güçlü olduğunu bize gösteren Wunder’ın ise D grubunda işi oldukça zor. SPY’nin başarısının sırrı ise takım olarak bir bütün halinde hareket edebilmesi ve ne zaman takım savaşına girip çıkacağını kestirebilmesi. Bireysel olarak yetenekli oyunculardan oluşmuş olmasına rağmen tecrübesizliğinin kurbanı olacak gibi duran takım, SSG gibi D grubunun sürpriz takımlarından birisi olma ihtimali ise oldukça yüksek.

Öne çıkması beklenen oyuncular

1-Bjergsen

EU LCS’ten NA LCS’e geçişi neredeyse kusursuz olan Bjergsen’in artık uluslar arası bir başarı yakalaması gerekiyor. Yaz Mevsimi’nde koridorunu büyük ihtimalle kazanan oyuncunun bunu minyon dalgasını sürekli itmesi ve şampiyonunun limitlerini bilmesi ile gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Oyuncunun takımın ana hasar kaynağı olmaması ve liderlik özelliklerini konsantrasyonunu dağıtmadan Vadi’ye yansıtabilmesi, oyuncuyu yavaş yavaş dünya yıldızı haline getiren etmenlerden. TSM için çok önemli olan Bjergsen’in performansı, takımın D grubundaki sıralamasını belirleyecektir.

2-Ambition

Takımdaki çaylakların aksine Ambition’ın çokça deneyimi bulunuyor. Emekli olunacak dense de kariyerinde bir ilki başararak Worlds biletini kazanan oyuncu, SSG’nin her şeyi. Tıpkı Clearlove’ın EDG’de yarattığı etki gibi Ambition da SSG’nin daha proaktif ve agresif oynamasına olanak sağlıyor. Sorumluluğu üstüne alması beklenen Ambition’ın gruptaki diğer ormancılara karşı bireysel olarak bir sıkıntı yaşama olasılığı da oldukça düşük.

3-Uzi

Geçtiğimiz yıl Worlds’te mücadele edemeyen Uzi, bu yıl bir kez daha geri dönüyor. RNG ile ortalama bir mevsim geçiren oyuncu, uluslar arası turnuvalarda performansını arttırması ile tanınıyor. Hırslı olduğu kadar agresif olması ile de tanınan Uzi’nin RNG’nin alt koridor odaklı oyun tarzına uyum sağlayacağını da ön görmek mümkün. Nişancıların ön planda olduğu turnuvada Uzi’nin kendisini bir kez daha kanıtlayacağını bekleyebiliriz.

4-Kobbe

Doublelift, Ruler ve Uzi gibi nişancıların arasında yok olacağı düşünülse de, Kobbe’nin SPY için ne kadar önemli olduğunu belirtmemize dahi gerek bulunmuyor. Etkili bir koridor safhası geçiren Kobbe’nin en güçlü yanı ise takım savaşlarında harika pozisyon alması. Yayınlardan izlediğimiz kadarı ile iyi bir Kore kampı geçiren oyuncunun herkesi şaşırtıp SPY’nin korkulan ismi olma ihtimali oldukça yüksek.

Sıralama tahmini

Yukarıda da belirttiğimiz üzere turnuvada sıralamasını belirlemenin en zor olduğu gruplardan birisi de D grubu. Kendi liginde dominant bir mevsim geçiren TSM ile MSI 2016’da harika bir oyun ortaya koyan RNG grup birinciliği için en büyük adaylardan olsa da, SSG’yi de yabana atmamak gerekiyor. Grubun en tecrübesiz takımı SPY turnuvaya öğrenmek ve gelişmek için gelse de, takımın rakiplerini şaşırtma ihtimali hiç de mantıksız gözükmüyor.

Yine de birincilik için istikrarlı oyunundan ötürü TSM bir adım önde gözüküyor. Öte yandan SSG ve RNG arasında ikincilik için ciddi bir mücadele olacakmış gibi gözükse de, istikrarın önemli olduğu League of Legends’ta RNG’nin ikinci olacağını söylemek kötü bir tahmin olmaz.

  1. Team Solomid
  2. Royal Never Give Up
  3. Samsung Galaxy
  4. Splyce

Worlds 2016’da D grubu için analizimiz bu şekilde. Turnuva ile ilgili tüm haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir