League of Legends League of Legends Haberleri

2017 NA LCS değişikleri

Sezon 7 başlarken, League of Legends’ta birçok değişiklik gerçekleşmişti. Oyunun mekaniklerindeki bu ciddi değişiklikleri espor sahnesine de aktaran Riot Games, 2017 yılında NA LCS’te uygulama amacıyla bir dizi değişikliğin duyurusunu yaptı. En çok dikkat çeken değişiklik ise “poaching” gibi durumlarda ayrı bir hakemin kullanılacak olması. 

2017 yılında hem League of Legends, hem de rekabetçi LoL espor sahnesi için yeni bir sayfa açılıyor. Yeniliklerin ilk uygulandığı sunucu olan NA LCS, devrim niteliğinde değişiklikler yaşayacak. Bu değişikliklerin arasında ceza durumlarını çözmek adına ayrı bir hakem belirlenmesi, ligden düşme mekanikleri, koç sözleşmelerinin güncellenmesi ve ödül havuzunun arttırılması da bulunuyor.

Anlaşmazlıkları çözecek hakem

Oyuncu transferi ve çeşitli legal durumlarda ortaya çıkan anlaşmazlıklar ve ceza verme durumları, Riot Games’in uzun bir süredir yumuşak karnıydı. Hem yargılayan hem cezayı veren hem de araştıran kurum olan Riot Games’in bu “güçlü” konumu, takım sahiplerine de geçmişte sıkıntı yaratmıştı. En güncel örnek olarak yaşana Renegades skandalı, Riot’ın bu gibi durumlarda ciddi hata yapabileceğinin en iyi örneklerinden birisi.

Tüm bu durumları aşmak ve daha şeffaf bir şekilde sorunların çözülmesi adına Riot, JAMS adındaki arabulucu şirketi ile çalışacak. Cezayı verecek olan taraf yine Riot Games olsa da, konuyu araştıran ve savunmaları değerlendiren/sunan taraf olmayacak. Böylelikle şirketin güçler ayrılığı ilkesine uyacağını söylememiz mümkün. Hakemin kullanacağı durumlar ise takımların ya da oyuncuların 1’den fazla maç cezası alması ve 10.000 dolardan fazla verilen para cezası olacak.

Dijital ürünler

Espor sektörünün büyümesi ile beraber takımların finansal olarak ayakta kalması oldukça zorlaşmıştı. Bazı takımların geliri tamamıyla sponsor paralarına bağımlıyken, Riot Games’in bu duruma herhangi bir çözüm getirmemesi de uzun zamandır eleştiriliyordu. İlk adım olarak Dünya Şampiyonası havuzunu genişleten şirket, oyun içinde takımların ikonlarından gelen gelirleri de önümüzdeki yıldan itibaren organizasyonlar ile paylaşmaya başlayacak.

Önümüzdeki yıl yeni dijital ürünlerin sözünü de veren Riot Games, takımlara her mevsim ikonlardan gelecek gelirin yanı sıra 50.000 dolar ödeyecek.

Koç sözleşmesi

Profesyonel League of Legends takımlarının başarılı olmasında oyuncular kadar koçların da öneminin olduğu son yıllarda ciddi bir şekilde anlaşıldı. Oyuncuların sözleşmelerinde diğer takımlarla anlaşmalarını önleyecek ya da formasını giydiği organizasyonların dolandırıcılıklarından koruyacak maddeler bulunurken, aynı tür sözleşme koçlar için de imzalanacak. Şu an oyunculardan ayrı bir statüde bulunan koçlar artık oyuncularla aynı haklara sahip olacak.

Kadro sayısı

Geçtiğimiz yıldan itibaren takımların kadrolarında 10 adet oyuncu bulundurmasına izin veren Riot Games, aktif olmayan oyuncu sayısını da üçe düşürdü. Yeni kurala göre organizasyonlar as takımda 5, yedek oyuncu olarak 5 ve aktif olmayan oyuncu olarak ise maksimum 3 oyuncu bulundurma hakkına sahip.

Ödül havuzu

Yukarıda da belirttiğimiz üzere espor sahnesinin gelişmesi ile beraber takımların finansal anlamda tek başlarına ayakta durmaları günden güne zorlaşmıştı. Riot Games takımlara yaptığı yardımın yanında LCS’in ödül havuzunu da 200.000 dolara yükseltti.

LCS organizasyonlarının CS takımları

Daha önce paylaştığımız haberde de belirttiğimiz üzere NA LCS organizasyonlarının CS takımları lige yükselemeyecek. Bununla beraber takımların ligi kazanıp para ödülünü kasalarına götürme şansları da bulunuyor. Fakat büyük organizasyonların CS takımlarının lige yükselmesi tamamıyla önlendi. Bu kural çıkarılmadan önce Cloud9 Challenger takımı LCS’e yükselmiş ve ligdeki yerini Milwuakee Bucks takımı sahiplerinden Wesley Edens‘a 2.5 milyon dolara satmıştı.

Ligden düşme

League of Legends sahnesini ciddi şekilde meşgul eden tartışmalardan birisi de ligden düşme/franchise konusuydu. Birçok hayran ligin franchise olması durumunda rekabetçiliğinin düşeceğine inanırken, genel kanı “relegation”ın kalması yönündeydi. Henüz franchise sitemini LCS’e uygulamayı düşünmeyen Riot Games, ligden düşme turnuvasına katılacak takım sayısını 3’ten 2’ye indirdi. Böylelikle ligi 9. ve 10. olarak bitiren takımlar CS ligini 1. ve 2. bitiren takımlarla turnuva yapacak ve 2 maç kazanan lige yükselecek.


Riot Games’in açıkladığı 2017 NA LCS değişiklikleri bu şekilde. League of Legends sahnesi ile ilgili tüm haberlere sitemizden ulaşabilirsiniz.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

1 Comment

  • Cabir 15 Aralık 2016

    Bu değişiklikler özellikle tarafsız hakem uygulaması dünyaya ne zaman yayılır sizce?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir