League of Legends

5Mid Meta: Orta koridorda menzilli suikastçı şampiyonlar

Şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki, meta açısından profesyonel takımların şampiyon seçimleri başa dönüyor. Kog’maw, Jayce, Varus gibi şampiyonların orta koridorda artan popülerliği, özellikle de Jayce’in tekrar metaya girmesi, bunun en iyi göstergesi. Özellikle bu üç şampiyon şu sıralar yüksek öncelikli seçimlerden olsa da, bu üçlüye yakın zamanda veda eden Urgot’u da, menzilli orta koridor suikastçıları arasında sayabiliriz. 5Mid Meta serisinin ikinci yazısında, bu menzilli suikastçı şampiyonları bu kadar değerli kılan özellikleri ve zayıflıklarını inceleyeceğiz.

Bu üç şampiyonun en büyük artısı şüphesiz ki yüksek dürtme potansiyellerinin olması. Orta koridor şampiyonlarının genellikle büyücü olduklarını varsaydığımızda, bu şampiyonların zırhlarının çok yüksek olmadığını ve fiziksel hasarlara karşı daha korunasız olduklarını görüyoruz. Dürtme yeteneklerinin bekleme süresinin düşük olması da, şüphesiz bu üç şampiyonu oldukça değerli bir konuma getiriyor. Varus’un Q yeteneği, Jayce’in E-Q kombosu ve Kog’maw’ın bekleme süresi neredeyse hiç olmayan ultisi, hem oyun ortasında, hem de takım savaşlarının sonunda çok değerli olabiliyor. Takım savaşı başlamadan önce kullanılan dürtme yeteneği rakip takımın canını azaltıp dezavantajlı bir konuma sokarken, bu şampiyonların takım savaşı sırasındaki pozisyonlanmasının iyiliğine göre de dürtme yetenekleri ile az canlı karşı takımı temizleme işlevi de görüyor. Bunun çok güzel bir örneğini geçtiğimiz hafta oynanan H2K-SK maçında Ryu’nun Jayce oyununda gördük.

Burada Ryu’nun 3’te 3 yapmasının altında yatan neden şüphesiz SK takımının Jayce’in hasarına yeteri kadar saygı göstermemesi. Ryu’nun mükemmel yaptığı şey ise savaştan kaçınması, iyi pozisyon alması ve “clean up” denilen az canlı rakip takım şampiyonları bir bir temizlemesi.

Burada da Kog’maw için takım savaşlarında pozisyon almanın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Takım savaşını başlatan tankların arkasında kalan ve sürekli olarak menzilli yeteneklerini kullanan Kog’maw’ın hasarının ne kadar güçlü olduğu ortada. Ki bu da bize bu üç şampiyonun diğer bir güçlü yanından bahsetme mecburiyeti doğuruyor: alan hasarı ve minyon temizleme.

Dürtme yeteneklerinin minyon temizleme yeteneği olarak görülmesi çok doğal olmakla birlikte, bu üç şampiyonun AD/AP ölçeklenmesinin çok güçlü olması, kendilerini paha biçilmez kılıyor. Jayce’in Q yeteneği %100 AD, Varus’un Q yeteneği %160 ve Kog’maw’ın E yeteneği %70 AP ile ölçekleniyor. Bu rakamlar göz önüne alındığında, Jayce’in daha önceden de metada olmasını bir yana bırakırsak, Varus ve Kog’maw’ın başlı başına “menzilli orta koridor şampiyonları” metasını ortaya çıkarması hiç de şaşırtıcı değil.

Bu noktada uzun süredir dominant bir halde olan tank metasının alınan nerfler ve oyundaki objektif sıralamalarının da değişmesiyle zayıflaması, özellikle bu üç şampiyonun popülerliğinin artmasında büyük rol oynuyor. “Clash of tanks” durumuna nazaran artık takımların kuşatma kompozisyonlarını seçip oyunun kontrolünü ele almak istemesi de en büyük etkenlerden birisi. Tahmin edebileceğiniz üzere doğru pozisyon alma ve harita görüşünde sağlanan üstünlüklerin yardımıyla “siege” kompozisyonları maçları kolay bir şekilde kazanmayı sağladığı gibi, sürekli olarak uygulanan “poke” ile de karşı takım mahkum bir oyun sergilemeye zorlanıyor.

Oyun değiştiren yeteneklere sahip olan bu üçlüde gözlemlenebilecek zayıflık ise, her taşıyıcının bariz bir şekilde sahip olduğu zayıflık ile aynı: kırılganlık. Kendisine odaklanılan bir Kog’maw, iyi pozisyon almazsa saniyeler içerisinde ölürken, bu üçlü arasında kaçma mekanizmasına sahip olan tek şampiyon da Jayce. Varus ultisi ile etkili bir şekilde karşı takımı durdurabilir gibi gözükse de pratik uygulamada genellikle sadece tek bir şampiyonu durdurabiliyor. Zira ultisinin alan etkisi yaratması için belirli bir süre geçmesi gerekiyor.

Bu üç şampiyonun “counter”ı diyebileceğimiz şampiyonlar ise oyundaki “tank” şampiyonlar. Karşı takımın tank sırasını delip arkalara zıplayabilen Maokai, Gragas, Shyvana ve Shen gibi şampiyonlar, bu üçlünün başının belası diyebiliriz. Son yamada buff alan ve tekrar popülerliği artan Braum da, kalkanı ile özellikle de Jayce’e harika bir counter.

Son olarak, belirtelim, menzilli orta koridor şampiyonları oynaması zevkli fakat takım halinde hareket etmesi oldukça zor kompozisyonların önemli parçaları. Profesyonel sahnede bile şampiyonların dahil olduğu yanlış oyunları sık sık gördüğümüz kompozisyonları doğru oynamak, ancak iyi iletişim ve doğru oyun görüşü ile sağlanabilir.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir