League of Legends

5Mid Meta: Sivir ile galibiyete giden yol

Riot Games’in en büyük başarısı, şüphesiz sürekli getirilen yama güncellemeleriyle metayı bir şekilde kontrol altında tutmak ve metanın uzun bir süre aynı kalmamasını sağlamak olarak gösterilebilir. Çok değil, bundan bir buçuk yıl önce üst koridora ışınlan aldığınızda size çılgın gözüyle bakılırken, şimdi tam tersi söz konusu. Yine aynı şekilde orta koridora fiziksel hasar veren şampiyonların alınmasına bir yıl önce çok farklı bakılırken, şimdi en çok tercih edilen kompozisyonların içinde neredeyse hep bir fiziksel hasar veren orta koridor şampiyonu bulunmakta. Özellikle son zamanlardaki Varus-Jayce ikilisinin tekrar performansını arttırmasıyla, meta, yama durumundan biraz da bağımsız bir şekilde değişmekte.

Son zamanların yüksek değerli şampiyon seçimi ise şüphesiz Sivir. Suikastçi metasından beri pek tercih edilmeyen fakat ultisinin inanılmaz değerinin farkına varılması ile her maç seçilen ya da yasaklanan Sivir, takımların kompozisyonunda büyük önem taşımaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde oynanan LCS maçlarının istatistikleri ise, Sivir’in değerini açıkça ortaya koyuyor. Kuzey Amerika LCS 5. hafta maçlarında pick/ban oranı %100 olan şampiyonun bu hafta oynanan maçlardaki kazanma oranı ise %60. Aynı şekilde Avrupa LCS 5. hafta maçlarındaki pick/ban oranı yine %100 iken, kazanma oranı %33. Asıl soru ise şu; Sivir’in bu kadar yüksek bir öneme sahip olmasının altında hangi nedenler yatıyor?

1. Yüksek dürtme potansiyeli
Sivir’in Q yeteneği olan Bumerang, eşsiz bir yetenek değil. Bununla beraber oyun başı/ortası inanılmaz bir güce sahip olabilir. 1200 menzile sahip olan yetenek, Sivir’in ultisinden sonra en değerli yeteneği olarak gösterilebilir. Vurduğu ilk rakibe 25/45/65/85/105 (+70/80/90/100/110% Saldırı Gücü) (+50% Yetenek Gücü) fiziksel hasar veren ve sonrasında vurduğu her rakibe %15 azalan hasar veren yetenek, oyun ortası savaşlarda ise daha da değerleniyor.

Oyun başında verdiği hasar çok fazla olmasa da, ilk üsse dönüldükten sonra alınan eşyaların yardımıyla (A.M.K. Kılıcı veya Balta) verdiği hasar, taban hasarın bir anda iki katına çıkıyor ve oyuncuya koridorda üstünlük sağlama şansı doğuruyor.

Hali hazırdaki meta tamamiyle “dürtme” üstünden dönerken, takım savaşlarından önce kullanılan Bumerang yeteneği de şu an oldukça değerli. Savaşa girmeden önce rakibin canını ne kadar azaltabilirseniz o kadar avantajlı konumda oluyorsunuz.

Diğer bir dürtme potansiyeline sahip yetenek ise Seken Atış yeteneği. Aktif ettiğinizde herhangi bir birime yaptığınız saldırılar yakındaki diğer birimlere de sekiyor ve %50/55/60/65/70 Saldırı Gücü kadar hasar veriyor. Minyonların yakınlarında duran rakip şampiyonlar için oldukça rahatsız edici bir yetenek olan Seken Atış, Sivir’i daha da değerli kılıyor.

2. Minyon temizleme
Sivir’in bu özelliği de oyun içerisindeki mekanikler açısından eşsiz değil. Caitlyn ve Graves’in uzun menzilli yetenekleri, bu şampiyonlara bir dereceye kadar minyon temizleme işlevi katarken, Sivir’in minyon temizleme yeteneği diğer şampiyonlardan çok daha üstün ve çok daha hızlı. Örneğin Caitlyn’in Q yeteneğini kullandıktan sonra neredeyse her minyona bir otomatik saldırı yapmanız gerekirken, Sivir’in Q yeteneği ve W yeteneğinin kombinasyonuyla 1.5 saniyede minyon dalgasını temizleyebilirsiniz.

Minyon temizleme özelliği sadece ise bu meta ile ilgili değil. League of Legends’ın profesyonel sahnesinde her zaman için önemli bir özellik. “Siege composition” olarak adlandırılan kuşatma kompozisyonlarını savuşturmak için takımda en az bir şampiyonun minyon temizleme özelliği bulunması gerekiyor. Genelde minyon dalgasını temizle işi orta koridor oyuncularına düşerken, bu konuda daha pasif olan şampiyonların yanına yapılan Sivir seçimi, orta koridor şampiyonlarının zayıflıklarını kapatmakla birlikte farklı eşyalara odaklanarak daha hızlı “power spike”larına ulaşmasına imkan sağlıyor.

3. Ultisinin verdiği hareket hızı
İşte bu, oyundaki eşsiz özelliklerden birisi. Sivir’in ultisi mükemmel bir takım savaşı başlatma aracı. Sadece kendisine değil, takım arkadaşlarına da verdiği hareket hızı sayesinde kaçan takımı yakalama ya da takım savaşı öncesi takımına hareket hızı sağlaması açısından mükemmel bir araç olan Av Peşinde yeteneği, 3. seviyedeyken 80 saniye bekleme süresine sahip. Oyundaki pek tercih edilmeyen eşyalardan olan Uluların Tılsımı eşyasının aktif özelliği ile aynı çalışan Av Peşinde, oyundaki bir çok şampiyon ile de harika bir sinerji yakalayabiliyor.

Örneğin, şu an pek görmesek de bundan bir kaç yama önce oldukça popüler olan Maokai-Sivir ikilisi, takımların korkulu rüyasıydı diyebiliriz. Sivir’in ultisi ve Maokai’nin favori eşyası olan Görkemli Zafer ile takıma bir anda inanılmaz bir hareket hızına sahip oluyor.

Şurada harika bir Sivir “engage” ultisi görebilirsiniz.

Burada ise Sivir ultisini kullanarak kendisini zayıf pozisyondan güvenli pozisyona alan MrRallez’i izleyebilirsiniz.

Hali hazırda var olan metada, Sivir kompozisyonlarının iki şekilde oluşturulduğunu görüyoruz. Birincisi ve en çok tercih edileni, orta koridor mage-üst koridor tank- Sivir kompozisyonu. Bu kompozisyonlar genelde karşı takımın ön cephesindeki tank şampiyonları egale edip takımın arkasında kalan taşıyıcıları odaklanmada ideal olmakla beraber, “double threat” denilen takımın iki ana hasar kaynağının iki şampiyona indirgenmesine neden oluyor. Bu da demek oluyor ki, eğer tanklarınız ve destek oyuncunuz sizi koruyamaz, sizin için iyi bir şekilde “peel” yapamazlarsa, muhtemelen maçı kaybedeceksiniz.

İkinci Sivir kompozisyonu olarak belirtebileceğimiz kompozisyon ise üst koridor taşıyıcı-orta koridor ad-Sivir kompozisyonu. Bu kompozisyonun bariz eksikliği ise takımdaki tank yoksunluğu. Üst koridorun bariz sebeplerden tank olamayacağını varsaydığımızda elimizde geriye kalan tek tank ormancı oluyor ve bu da genel olarak “hard engage” takımlarına karşı pek işe yaramıyor. Zira bu takımlara karşı tankınız kolaylıkla eriyor. Bu kompozisyonun son zamanlarda daha popüler olduğunu söylemekle beraber, tank kompozisyonuna nazaran oynaması daha keyifli olduğunu söyleyebiliriz. “Triple threat” olarak da adlandırılan bu kompozisyonlarda, ormancı ve destek şampiyon dışındaki şampiyonların yüksek hasar verme ve oyunu çevirme ihtimalleri bulunmakta. Şu sıralar orta koridor Varus-Jayce-Kogmaw’ın da popülerliğinin yüksek olması da, “triple threat” kompozisyonlarının popülerliğini arttırıyor.

Sivir oynamak aslında diğer nişancılara göre görece kolay gözükse de, nişancı doğasının kırılganlığından dolayı oldukça zor. Zira takımın en değerli şampiyonu Sivir ve ilk odaklanılacak şampiyon o. Dolayısıyla “Av Peşinde’yi aç ve maçı kazan” mottosunun genel geçerliliği çok fazla yok. Bunun kanıtı olarak da Avrupa LCS’de 5. hafta maçlarına bakabiliriz. Kompozisyonlarında Sivir olan takımların bu hafta kaybettiği maçların oranı yüzde 75 oldu.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir