League of Legends League of Legends Haberleri

Batı Avrupa LCS 2015 2. hafta sonuçları

LCS 2. hafta karşılaşmaları ligin daha başı olması sebebiyle hala kaos şeklinde geçmekte. İlk hafta çok iyi performans sergileyen takımlar istikrarını korurken geriye kalan takımların ne yapacağı kimseler tarafından kestirilemedi. Öncelikle 1.günün toplu sonuçlarına bakalım, sonrasında maçları incelemeye geçelim.

euw lcs w2d1

Günün ilk karşılaşması olan H2K-Meet Your Makers maçı ile başlayalım. Maç sonunda oyuncuların performansları ve skorları şöyle oldu:

h2k-mym

H2K double-ap kompozisyonunu kullanarak MYM takımını tek tek eritmeyi amaçlarken, MYM takımı ise daha çok takım savaşı odaklıydı. Burada dikkati çekmek istediğim seçim Odoamne’nin Lissandra seçimi. Lissandra flexible bir seçim olarak yasaklama ekranında takımlara avantaj sağlamasının yanında çok iyi de bir koridor oyuncusu. Full yetenek kombosu ise inanılmaz bir burst olanağı sağlıyor. Odoamne’nin de hakkını vermemiz gerekir. Çok kritik yerlerde ışınlanmasını ve ultisini kullanarak takım savaşlarında Mimer’ın Rumble’ını etkisiz bıraktı.

H2K açısından en iyi giden şey şüphesiz Ryu’nun lige git gide daha fazla alışması. Ryu-Loulex ikilisinin sinerjisinin gelişmesi takıma büyük katkı sağladı. Hjarnan-Voidle ikilisi ise istikrarlı oyunlarını sürdürdü.

MYM açısından işler hiç de iyi gözükmüyor. Mimer’ın kötü oyunu ve yedek oyuncu Blizer’ın performansı takımı çok etkiliyor. İnsiyatif alması gereken oyuncu olan MrRallez’in ise her zamanki performansının altında oynaması ise MYM’i bir kayıba daha zorladı. H0R0 ise kalitesini takım içerisinde gösteremiyor. Takımın as oyuncusu Kori’nin dönmesiyle MYM takımından daha iyi bir performans bekleniyor.

Maç özeti şuradan izlenebilir:

Günün ikinci karşılaşması Unicorns of Love-Giants maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansı şu şekildeydi:

uol-gia

İki takım da takım savaşı odaklı seçim yapmış olsa da, bana kalırsa UOL maçı yasaklama ekranında kazanmıştı. Gnar-Reksai-Kassadin üçlüsü şu anki metada fazla güçlü. Gnar zaten her maç ya yasaklandı, ya da bir takım tarafından seçildi. Reksai ise müthiş bir “map pressure”a sahip. Ultisi sayesinde üst koridorda minion keserken bir anda alt koridorda savaşa dahil olabiliyor.

Maçın MVP’si şüphesiz kusursuz Reksai oynayışıyla Kikis’ti. Haritanın her tarafında takımına kill pozisyonu yaratan Kikis 8-0-10 gibi muazzam bir skorla da maçı bitirdi. Maçın kopma noktası ise şüphesiz 20 dakikadaki takım savaşıydı. Giants takımı orta koridoru almak için gruplanmışken Kikis haritanın yukarı tarafındaki mavi güçlendirmenin oradaki tüneline ulti attı, Gnar da Mega Gnar olaran hemen tünelin yanındaki toteme ışınlandı. Leona’nın muhteşem 4 kişilik ultisi, Mega Gnar ve Reksai birleşinde daha 20. dakikada UOL takımı katliam yapmayı başardı.

Sürekli Batı Avrupa’da yetişen yetenekli orta koridor oyuncularından bahsediyoruz ama, yeni nesil ormancıların yıldızı olan Kikis’e burada bir parantez açmak gerekiyor bence. Daha önceki şampiyon seçimlerini de kusursuz oynayan Kikis haritayı sürekli olarak okuyabiliyor ve her zaman doğru yerde doğru zamanda bulunuyor. Bir önceki maçta kaybetmelerine rağmen Jarvan oynayışı da kusursuzdu. Bu maç oynadığı Reksai ise sezonun en iyi Reksai’siydi.

Giants takımı ise tamamiyle yetenekli oyunculardan oluşmakta. Fakat İspanyol takımın bana kalırsa hala alması gereken yol var. Bireysel olarak, koridor aşamasında gayet iyi performans gösteren Giants, takım savaşlarında ve karar verme aşamasında sıkıntılar çekiyor.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün üçüncü karşılaşması olan Fnatic-Roccat maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların skorları ve performansları şu şekildeydi:

fnc-roc

Fnatic inanılmaz oynuyor. Bu maç hakkında söylenmesi gereken tek şey bu. Fnatic, hatta, geçen seneden de daha iyi oynuyor. Henüz kurulmuş bir takımdan, özellikle de iki Koreli oyuncu takıma yeni katılmışken, böyle bir performans görmek herkes için şaşırtıcı. Huni-ReignOver ikilisi kusursuzca işleyen bir saat gibi. Koridor aşamasında bu ikili kesinlikle koridoru kazanıyor. Takım savaşında ise kusursuzca karşı takımın taşıyıcısına odaklanıyorlar ve eninde sonunda onu öldürmeyi başarıyorlar. Maç hakkında konuşursak, Xerath, her zaman Febiven’in çok iyi olduğu bir şampiyon. Febiven de şöhretini korumak istercesine her Xerath oynayışında harikalar yaratıyor. Xerath ultisini kullanmak çok zor gelse de bizlere, Febiven bunu kolaymış gibi gösteriyor.

Roccat açısından maç aslında hiç de kötü değildi. Ama takım savaşlarında şampiyonların pozisyonlarının doğru olmaması, hep yakalanmaları bana kalırsa maçı kaybetmelerindeki en büyük nedendi. Nukeduck gittikçe takıma ısınıyor, bu pozitif bir gelişme. Vander, kendisine neden “VanderLife”(buradaki ünlü Thresh oyuncusu Madlife’a atıf) lakabı verildiğini kanıtlamak istiyordu sanki bu maç. Hook üstüne hook atmasına rağmen takım kendisini takip etmedi. Bana kalırsa Roccat’in en büyük hayal kırıklığı Woolite. Takıma büyük umutlarla gelen genç yetenek bir türlü kendisini gösteremedi.

Kısacası Fnatic, Roccat’ten çok daha iyi oynadı. Bireysel olarak iki takımın arasında uçurum bulunmamasına rağmen Fnatic takım oyununu çok daha iyi becerdi.

Maçın özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün 4. karşılaşması olan SK Gaming-Gambit maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansı şu şekilde oldu:

sk-gmb

Bu karşılaşmada merakla beklenen eşleşme elbette P1noy-Forg1ven eşleşmesiydi. Henüz kimsenin öldüremediği Forg1ven’ı bu maç da kimse durduramadı. P1noy ise bir türlü istediği pozisyonları ve skorları bulamadı. Geçen sezonun arka plandaki kahramanı Fredy’nin ise bu sezon git gide yıldızı parlamakta.

SK ile ilgili birkaç noktaya değinmek istiyorum. “Lane swap” işini çok iyi yapıyor takım. Freddy genelde ya saldırı gücü taşıyıcısıyla ya da tüm alt koridorla farm yapmak zorunda kalıyor fakat Svenskeren’in yardımıyla sürekli karşı takımın üst koridor oyuncusundan üstün geliyor. Lane swap’ın mantığını da küçük bir not olarak düşelim: Her zaman lane swap yapmak istemeyebilirsiniz. Şöyle ki taktiksel açıdan, karşı takımın üst koridor oyuncusu çok önemli ise takım savaşında lane swap yapmak istersiniz. Alt koridorunuz karşı takımın alt koridorundan güçsüz ise oyun başı, yine lane swap yapmak istersiniz. Söylemek gerekir ki henüz SK takımını lane swap için cezalandırabilecek bir takım yok ligde.

Fox ise her zamanki iyi oyununu devam ettirmekte. 5-1-4 gibi iyi bir skorla oyunu tamamlayan Fox, takım savaşlarında üzerine düşen görevi tam olarak yaptı. Gambit açısından ise işler hiç iyi gitmemekte. Gambit gözüktüğü kadar kötü bir takım olmasa da özgüvenlerini yitirmiş gözüküyor. Takımın yıldızı Diamond’ın ise lig başladığından beri performansı git gide düşmekte.

Maçın kısa özeti:

Günün son karşılaşması Elements-Copenhagen Wolves maçı ile devam edelim. Maç sonu performanslar şu şekildeydi:

el-cw

Takıma Rekkles’ın katılmasından sonra, LoL severlerin Elements takımından beklentileri çok daha yükseldi. Bu maçta özellikle beklentileri karşılamayı başardılar. Takımın yıldızı ise şüphesiz Froggen. Ahri’yi muazzam etkili bir biçimde kullanan Froggen’ı öldürmek için çoğu zaman CW takımından 5 kişi gerekti. Bu noktada Froggen’ın Ahri’yi nasıl oynadığından çok, oyun görüşünün ne kadar iyi olduğundan bahsetmek gerekir. Sürekli olarak “split push” yaparak takımına kuleleri yıkmak ve öne geçmelerini sağlayacak önemli adımları atmaları için zaman sağladı.

CW takımı için söylenecek tek şey, bireysel yetenek olarak geride kaldıkları olabilir. YoungBuck sürekli olarak pozisyon dışı yakalandı ve 0-7-3 gibi kötü bir skorla oyunu bitirmek zorunda kaldı. Airwaks’ın oyun başı performansı gayet iyiyken oyun uzadıkça o da oyundaki konsantrasyonunu kaybetti ve 2-6-3 skoruyla oyunu bitirmek zorunda kaldı. Soren takım arkadaşlarına göre çok daha iyi bir performans çıkarmasına rağmen onun ve Freeze’in performansı yeterli olmadı.

Maçın kısa özeti için:

İlk gün maçlarının ardından ikinci gün ile devam edelim. İkinci günün toplu sonuçları şu şekildeydi:

w2d2

Günün ilk maçı olan Gambit Gaming-Fnatic maçı ile başlayalım. Maç sonu oyuncuların performansı şu şekilde oldu:

gmb-fnc

Gambit’in şampiyon seçimi aslında Fnatic’e göre çok daha solid, çok daha pozisyon dışı oyuncu yakalamaya yönelikti. Belirtmek gerekir ki Gambit, geride kalan 3 maçından çok daha iyi oynadı bu maç. Özellikle Diamond, oyunun başlarında ve ortalarında çok önemli baskınlar yaptı. Rumble’ı oyun başı lane swap yüzünden sürekli cezalandırdı. P1noy ise Graves’de her zamanki gibi iyiydi.

Fnatic takımı ise çok daha takım savaşı odaklı bir kompozisyon seçti. Olaf-Rumble ikilisini daha önce de görmüştük. Bu maç da Fnatic’i üzmedi bu ikili. Huni-ReignOver ikilisi yine bu maçta da sahneye çıktılar. İlginçtir, sürekli oyun başı kill veriyor bu ikili. Ya Huni, ya ReignOver, ya da ikisi birden oyun başı ölüyorlar. Fakat konsantrasyon seviyeleri o kadar yüksek ki, takım savaşı başladı mı hiçbir hata yapmıyorlar. Bu maç da öyle oldu. Takım savaşlarındaki kararlılıkları ve odaklandıkları şampiyonları kısa sürede öldürebilme yetenekleriyle Fnatic, Gambit’e üstünlük sağladı. Febiven’in ve Steelback’in özellikle bu maç çok iyi oynadığını da söyleyebiliriz. Steelback’in pozisyon bilgisinin, kendisini Avrupa’daki en iyi saldırı gücü taşıyıcıları arasına soktuğuna şüphe yok.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün ikinci karşılaşması olan Giants-H2K karşılaşmasıyla devam edelim. Maç sonu oyuncuların skorları şu şekilde oldu:

gia-h2k

Son zamanlarda üst koridor seçimleri gittikçe ilginçleşmekte. Cassiopeia bunun bir örneği. Tanklara karşı iyi bir “kite” yeteneği olmasına rağmen, çok iyi bir şekilde kullanılmadığı sürece Cassio bana kalırsa üst koridor için çok kullanışsız. Ormancı seçimi olarak Elise ise “old school” bir seçim olsa bile, bu maçta H2K için çok iş yaptı.

Giants takımının en büyük sıkıntısı nerede geride durup ne zaman savaşı başlatacaklarını bilmemeleri. Özellikle kill için savaşa doğru sıçra kullanmalar, Frederic’in bir türlü doğru şekilde işlemeyen e-q komboları, H2K’nin katı ejder kontrolü ve Sivir-Annie kombosunun çok iyi killer bulmasıyla Giants takımı için maç kabusa döndü. H2K takımı için olumlu haber ise Ryu’nun kendini bulması.

Maçın özeti şuradan izlenebilir:

Günün üçüncü maçı olan Elements-Roccat maçı ile devam edelim. Maç sonu skorlar şu şekilde oldu:

el-roc

Bu hafta Froggen’ın ahri’si tam bir fenomendi. Rekkles ise 11-1-8 skoru ile maçı bitirdi. Kısacası maçı Ahri-Rekkles ikilisi taşıdı gibi gözükse de Nyph’in kitle kontrolünü harika kullanımı olmasa bu da çok zor olurdu. Elements takımı haftayı iki zaferle kapatsa da, Roccat için bu maç tam bir hayal kırıklığıydı. Son haftaların popüler seçimi Rumble top, Overpow için hiç de iyi gitmedi. Veteran oyuncu Nukeduck yine 6-2-6 gibi iyi bir skorla bitirse de oyunu, Jankos’un Reksai’sinin efektif olmamasından dolayı aradaki farkı kapayamadılar.

Elements takımının oynadıkları maç sayısı arttıkça özgüvenleri de artmakta. Fakat takımdaki en büyük sorun Wickd. Değişen metaya göre oynamayı bir türlü beceremeyen oyuncu, kendisinin sıkça oynadığı şampiyonlar yasaklandıkça performansı düşüyor. Bu maçtaki Gnar performansı ortalama olarak sayılsa da, Gnar’ın çok daha etkili bir şampiyon olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda aslında çok da mükemmel bir performans ortaya koymadığını görüyoruz.

Maçın özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün dördüncü maçı olan SK-Unicorns of Love maçı ile devam edelim. Maç sonu skorlar ve oyuncuların performansları şu şekildeydi:

sk-uol

Bu maçın süprizi, şüphesiz ki uzun zamandır görmediğimiz Kennen seçimiydi. Off-tank şampiyonlara ve menzili olmayan şampiyonlara karşı çok iyi bir seçim olan Kennen, Gnar karşısında çok fazla koridor aşamasında vakit geçirmese de, genel itibariyle iyi bir seçim olduğunu kanıtladı. Ultisinin sahip olduğu muazzam zone efektini kullanan Freddy, takım savaşlarında UOL’u ikiye ayırmayı başardı. Ki çoğunlukla UOL’un kaybettiği takım savaşları bu ayrılma yüzünden gerçekleşti. Öte yandan Svenskeren’in Reksai seçimi ise harita baskısını daha da arttırdı. Svenskeren açısından bu sezonun özellikle çok iyi geçtiğini söyleyebiliriz. SK’nın şu ana kadar yenilmemesinin ardında onun bu muazzam performansı ve Forg1ven’in harika oyunu yatıyor.

Öte yandan UOL, bana kalırsa çok iyi oynadı. Deathfire Grasp’in oyundan silinmesinin ardından popülaritesinin düşmesinden korkulan Syndra’nın ise bu maç da seçilmesi, PowerOfEvil takımda olduğu için bizleri şaşırtmadı. Çok iyi bir Syndra oyuncusu olduğu bilinen POE’nin ne yazık ki bu maçtaki eşleşmesi istediği kadar iyi gitmedi. Oyuncuların skorlarına bakıldığında aslında UOL takımının çok da iyi oynamadığı düşünülebilir fakat oyunun tamamını izlediğimizde SK takımını bir hayli zorladıklarını, takımdan oyuncuları pozisyon dışı yakalayarak cezalandırdıklarını ve bu avantajı lehlerine çevirdiğini görebiliriz. UOL bu maçı iyi oynayarak kaybetse bile, ilerideki maçlar için, sezon sonuna doğru, bütün takımların korkacağı türden bir takım olacaklarının sinyallerini verdiler.

Maçın kısa özetini ise şurada izleyebilirsiniz:

Günün ve haftanın son maçı olan Meet Your Makers-Copenhagen Wolves maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları ve skorları şu şekilde oldu:

 

mym-cw

Copenhagen Wolves, nispeten, MYM’den daha iyi durumda. Fakat bu maç, sanki tam tersiymiş gibi gözüktü. MYM takımı ilk defa takım gibi oynadı. Sivir-Leona ikilisinin harika oyunu ve H0R0’nun yerinde baskınları ve objektif kontrolü, bu durumun olmasının altında yatan en büyük etken. Blizer-Soren eşleşmesi ise Soren’in üstünlüğüyle geçmesine rağmen takım savaşlarında Zed, odaklanıldığında çabucak eriyebilen bir şampiyon. Bu maçta da onu görmemize rağmen, Soren’in hakkını vermemiz gerekir. Sürekli “mage” oynuyor denilen Soren, assasin oynayabileceğini de bizlere kanıtlamış oldu. Sezon başından beri kötü performans sergileyen Mimer ise bu maçta gayet iyi bir Irelia oynadı.

CW açısından işler kötü değil. Fakat ormancı-üst koridor şampiyon seçimlerinin sinerjisiz olması, dahası takım kompozisyonunun tamamiyle oyun sonuna odaklanmış olması, onlar için bir dezavantaj oldu.

Maçın özetini şuradan izleyebilirsiniz:

 

Batı Avrupa LCS 2. hafta maçlarından sonra, ligdeki takımların puan durumu şu şekilde oldu:

standing

 

 

 

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir