League of Legends League of Legends Haberleri

Batı Avrupa LCS 8. hafta sonuçları

Playofflara 1 hafta kalmışken, bu hafta oynanan her maçın kritik olduğunu söylesek yanılmış olmayız. Zira üst sıralar pek değişecekmiş gibi gözükmüyorken, alt sıralarda kıyasıya bir mücadele devam ediyor. Özellikle de MYM’in bu hafta kazanması ile ligden düşecek takımın hala kim olduğu belli değil.

Öncelikle hafta sonunda oluşan lig sıralamasına bir göz atalım:

euw lcs w8

1. gün maçlarının sonuçları şu şekildeydi:

1. gün

1. günün ilk maçı olan Gambit Gaming-Meet Your Makers maçı ile başlayalım. Maç sonu oyuncuların skorları ve performansları şu şekilde oldu:

gmb-mym

Playoff’a kalabilmek için kalan maçlarının hepsini kazanması gereken MYM’in daha dengeli bir kompozisyonla çıktığı maç, Gambit’in oyun başında liderliği almasıyla başladı. Kogmaw-Nami ikilisi ile alt koridorda üstünlük kurmak isteyen MYM, Noxiak’ın harika baskınlarıyla oyundaki dengeyi buldu ve öne geçti. Öne geçtikten sonra da liderliği hiç bırakmadı.

Burada MYM’in neyi doğru yapıp, Gambit’in neyi yanlış yaptığına bakmak, maçın nasıl bittiğine dair iyi bir anlayış geliştirmemizde önemli bir adım. İlk göze çarpan şey, Diamond’ın ormancı Hecarim’i üst koridor Hecarim gibi oynaması. Eşya tercihi, Diamond’ın bu kadar kırılgan olmasına ve dolayısıyla 7 kere ölmesine neden öldü. Tank eşyası değil de Üçlü Kuvvet tercihi, Diamond’ın sonu oldu. Bunun dışında Olaf seçiminin oyunu nasıl kontrol edebileceğini gösteren H0r0, MYM takımının gizli kahramanıydı diyebiliriz. Doğru yerde, doğru zamanda bulunan Kori ise, sezonun başından beri beklediğimiz performansını ortaya koydu diyebiliriz.

Kog-Nami ise oyunu iyi okudu. Özellikle Nami’nin Gelgit Dalgası yetenekleri, oldukça yerindeydi.

Gambit takımının en büyük eksisi ise oyun sonunda yeterli hasarı şampiyonlardan üretememeleriydi. Oyunda geriye düştükten sonra toparlaması en zor olan şampiyon, muhtemelen Kennen. Cabochard da bu geriye düşmeyi oyun sonunda dahi kapatamadı. Betsy yetenekli olduğunu daha önceki maçlarda kanıtladıysa da, Viktor seçiminin üstüne Diana alması büyük bir hataydı.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün 2. karşılaşması olan Roccat-Fnatic maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları şu şekilde oldu:

roc-fnc

Bu maçta, League of Legends hayranlarını heyecanlandıran olay ise Zac seçimiydi. 2013’ten beri profesyonel sahnede görmediğimiz Zac, ultisine aldığı bufftan sonra ilk defa profesyonel sahneye çıktı. Fnatic takımı oldukça sağlam bir takım kompozisyonu oluşturmuşken Roccat takımı ise Hecarim’e counter olarak Jarvan’ı üst koridora seçti.

Maçın yıldızı şüphesiz Huni’ydi. LCS seyircisinin tüm sempatisini üzerinde toplayan Huni, Hecarim ile bir skor aldıktan sonra durmadı ve snowball olarak 6-1-11 gibi etkileyici bir skorla bitirdi. Fnatic takımı çok iyi bir şekilde haritada takım olarak hareket etti. Buna karşılık Roccat takımı sürekli olarak pozisyon dışı yakalandı. Oyunun ortalarında takım savaşına giren Roccat, kendilerinden oldukça ileride olan Fnatic takımına karşı hiçbir şey yapamadı ve maçı kaybetti.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün 3. maçı olan Copenhagen Wolves-Unicorns of Love maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları şu şekildeydi:

cw-uol

İki takımın da takım savaşı odaklı kompozisyonuna sahip olmasıyla birlikte, Unicorns, favori seçimleri olan Hecarim ile bana kalırsa bir adım önde başladı maça. Nerf yemesine rağmen hala POE tarafından seçilen Syndra ise, Karthus karşısında önemli bir üstünlüğe sahipti. Söylememiz gerekir ki, CW takımı için Sejuani hiç de faydalı olmadı. Freeze her zamanki istikrarını koruyup minyon kesmede hiç geriye düşmedi ve oyunu  da 4-1-3 gibi iyi bir skorla bitirmesine rağmen takımının kaybetmesini engelleyemedi.

UOL takımı ise harika takım savaşları çıkardı diyebiliriz. Sıçra-sersemlet ile sürekli olarak takım savaşlarında taşıyıcıları egale eden Hylissang, takımının maçı kazanmasında önemli rol oynadı. Karthus’u 1v1’de sürekli olarak yenen POE de, hala “Syndra God” olduğunu bize gösterdi. Maçın kopma anı ise 26. dakikada UOL takımının 5. ejderi almasıydı. Zaten üstlerinde baron güçlendirmesi vardı, ejder güçlendirmesiyle de ölümsüz oldular diyebiliriz. UOL takımı 5. ejderden sonra bütün inhibitörleri aldı ve maçı kolayca kazandı.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün 4. karşılaşması olan Elements-H2K maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları şu şekilde oldu:

el-h2k

Git gide daha fazla görmeye alıştığımız Karthus ve Nunu seçimleriyle bizleri şaşırtan Elements, H2K tarafından Gnar ve Reksai ikilisi ile cevap aldı. Ne var ki Elements takımının kompozisyonu, takımın kimliğine o kadar iyi bir şekilde oturuyordu ki H2K cevap vermekte çok zorlandı.

Karthus’un ultisi ile Jinx’in ultisi birleşince ortaya büyük bir hasar çıkmakta. EL takımı da bu avantajı sürekli olarak kullandı. Rekkles’ın Jinx seçimi de biraz old school gibi gözükse de, takımını taşıması için gerekli bir seçimdi bana kalırsa. Rekkles’ın diğer şampiyonlarda taşımakta zorlandığı göz önüne alındığında Jinx seçiminin bu kadar gecikmesinin nedenini şahsen merak etmekteyim.

H2K takımı neyi yanlış yaptı diye bakarrsak, Reksai ve Gnar seçimlerinin harita üzerindeki baskısını doğru şekilde kullanamadı. Odoamne ve Loulex geriye düştükçe kaSing’in yarattığı pozisyonları kimse değerlendiremedi. Ryu yine etkili bir şekilde oynasa da Rekkles’ın Jinx’inden kaçamadı.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün son karşılaşması olan Giants Gaming-SK Gaming maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları şöyle oldu:

gia-sk

Giants takımı IEM turnuvasını yakından takip etmiş olmalı ki, yasakladıkları şampiyonlar arasında Graves ve Lucian seçimleri bulunmaktaydı. Direkt olarak Forg1ven’ı hedef alan şampiyon yasaklamaları, yine de Forg1ven’ın iyi bir performans çıkarmasına engel olamadı.

Oyunun başında skor üstüne skor bulan Giants takımı, oyunun ortalarında da üstünlüğü ele geçirdi. Ne var ki bütün maç boyunca gerçekleşen tek takım savaşından önceki pozisyonlarda birer birer SK takımına öldü Giants takımı ve takım savaşını muazzam bir tecrübeyle oynayan SK takımına kaybetti. Bu noktadan sonra da üstünlüğü ele geçiren SK takımı hiç bırakmadı.

Söylemek gerekir ki, SK takımı mental olarak oldukça kendini geliştirdi. Sezon başında herkesi yenen ve yenilmez psikolojisine girdikten sonra Fnatic’e yenilen SK takımı, artık geriye düştüğü maçlarda da nasıl oynaması gerektiğini öğrenmiş gibi gözüküyor.

Maçın kısa bir özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Bu karşılaşma ile ilk günü bitirmiş olduk. 2. günün maç sonuçlarına bir göz atalım.

2. gün

2. günün ilk maçı olan MYM-H2K maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları ve skorları şu şekildeydi:

mym-h2k

Play off umudu için bütün maçlarını kazanması gereken bir MYM ve 8 maçlık win-streak’in ardından yenildikten sonra tekrardan ritmini bulmaya çalışan bir H2K takımının maçını izledim bu maç. Belirtmek gerekir ki Kogmaw seçimi, üst koridor Lulu ile harika bir seçime dönüşüyor. H2K’nin kompozisyonu resmen “Kogmaw’ı koru” mentalitesine dayanan bir kompozisyondu. Lulu’nun kalkanı ve ultisi, Janna’nın kalkanı, Nunu’nun hız vermesi ile Kogmaw, oyundaki en etkili şampiyona dönüştü bir anda.

Bir önceki maç ne kadar övmüş olsak da MYM takımını, bu maç sinerjileri hiç yoktu diyebiliriz. Bireysel oyunlarla skor almaya çalışan bir Reksai dışında hiçbir oyuncu birbiriyle uyumlu değildi. Özellikle Kori bu maç akıl almaz hatalar yaptı ve Ryu’ya oyun ortalarında bedava skorlar vererek takımının daha da geriye düşmesine neden oldu. Öte yandan takımın saldırı gücü taşıyıcısı MrRallez ise her zamanki istikrarlı performansını bu maçta da sürdürdü.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün 2. karşılaşması olan Unicorns of Love-Fnatic maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları şu şekilde oldu:

uol-fnc

Bu maç ile ilgili söylenecek çok az şey var aslında. Zira bizim söyleyeceklerimiz anlamsız kalır. Eğer bu yazıları maç sonuçlarını takip etmek için okuyorsanız, bu maçın tamamını izlemenizi tavsiye ediyorum. Zira iki takım da mükemmele yakın oynadı. Saniyenin 10’da birinde alınması gereken kararlar maçı UOL’un kazanmasını sağladı, bu kadarını söyleyebilirim.

Bana kalırsa maçın yıldızı POE’ydi. Febiven’e karşı harika oynayan, bunun dışında takım savaşlarında inanılmaz hasarlar veren Cassio, oyun sonundaki muazzam dönüşte de Febiven’i ve Steelback’i öldürerek UOL’un maçı kazanmasını sağladı.

Maçın geniş özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün 3. karşılaşması olan SK Gaming-Copenhagen Wolves maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların skorları şu şekildeydi:

sk-cw

Bu maç, standart bir SK Gaming maçı oldu, bunu kesinlikle söyleyebiliriz. “Koridoru kazan, kuleleri elinden geldiğince hızlı bir şekilde al, 1-3-1 split push yap”. Bu takım düzeni, SK için “textbook” şeklinde artık. Belirtmemiz gerekir ki Svenskeren ve Fox takımın taşıyıcıları oldu bu maçta. Her pozisyon için, doğru zamanda doğru yerde bulunarak skorları toplayan Sven ve Fox, oyunun ortalarındaki muazzam hasar verme yeteneklerini iyi bir şekilde kullandı. Aynı zamanda söylememiz gerekir ki, Forg1ven ilk defa LCS’de Corki oynadı ve iyi bir şekilde oynadı. IEM’deki Corki denemesinden sonra böyle iyi bir performans çıkarması, Forg1ven’ın hatalarından ne derece ders çıkardığına dair güzel bir örnek.

CW takımı ise 4 tane AP şampiyonla maça başladı ve bence bu onların sonunu getirdi. Kennen bir kere geriye düştü mü bir daha toparlaması zor olan bir şampiyon ve YoungBuck da bunu bir kez daha gösterdi bizlere. Freeze iyi oynadı diyebiliriz fakat takım arkadaşlarının uyumsuzluğunun yanında performansı sönük kaldı.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün 4. maçı olan Giants Gaming-Roccat maçı ile devam edelim. Maç sonunda oyuncuların skorları şu şekildeydi:

gia-roc

Uzun zamandır görmediğimiz Renekton ve son zamanlarda tekrardan Nukeduck tarafından profesyonel sahneye getirilmeye çalışılan Twisted Fate seçimiyle, yasaklama ekranı oldukça ilginç geçti. Söylemek gerekir ki, eski bir profesyonel oyuncu olan Nukeduck’ın elinde TF, çok da etkili ve çok daha kararlı bir hale geliyor. Nukeduck’ı eski meta şampiyonlarda, daha rahat oynadığı şampiyonlarda izlemek çok daha keyifli.

Maça geçecek olursak, oyunun başlarında TF ultisini etkili bir şekilde kullanmayı başaran Nukeduck, alt koridora giderek ilk kanı takımına kazandırdı. Bundan sonra dengeli bir şekilde giden maç, 22. dakikadaki ejder savaşında koptu. Üst koridor ve orta koridor Roccat tarafından ittirilmişti ve Giants takımı ejder savaşını kaybederse bu, onlar için geri dönülmez nokta olabilirdi. Zira, öyle de oldu. Hem ejderi kaybedip hem de savaşı kaybettikten sonra Roccat takımı, Jinx ve TF’in snowball olmasıyla hasarını muazzam şekilde arttırdı ve elde ettiği üstünlüğü bırakmadı.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün son ve en merakla beklenen karşılaşması Elements-Gambit karşılaşması ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları şu şekilde oldu:

el-gmb

İlginç başlayan maç, yayının kesilmesi nedeniyle daha da ilginçleşti. Kısa bir kesintinin ardından devam eden maç yayını, Wickd’ın Cabochard’a kule altı girmesiyle başladı. Rekkles’ın aldığı skor ile ilk kanı döken Elements takımı, sanırım o dakikadan sonra da altın liderliğini bir daha eline geçiremedi.

Gambit takımı ile söyleyeceğimiz ilk şey, kesinlikle Elements takımını “outplayed” yapmış olmaları. EL takımından kat kat daha iyi oynadılar ve 22. dakikada aldıkları baron ile maçı 26. dakika gibi bu sezonun en kısa maç sürelerinden biriyle yenmeyi başardılar.

Gambit takımının burada yaptığı en önemli şey, kompozisyonun çevresinde muazzam oynamalarıydı. Direkt olarak takım savaşına baron aldıktan sonrakiler hariç girmediler. Sürekli birilerini takımdan ayrı yakalamaya çalıştılar. Betsy’nin harika performansı da buna yardımcı oldu. Gambit’in kompozisyonuna bakarsak aslında geleneksel bir tankları olmadığını, hatta takımdaki en tank oyuncunun Thresh olduğunu söyleyebiliriz. Yine de bir anda gelen hasar ile EL takımını oyunun ortalarında yenmeyi başardılar, ki iyi de ettiler, zira oyun sonuna kalmış olsaydı maç, Elements takımı kesinlikle Gambit’i yenmiş olurdu.

 

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir