League of Legends League of Legends Haberleri Worlds 2017

Dünden bugüne League of Legends Worlds turnuvaları

Yedi yıldır aralıksız devam eden ve sonuncusunu geride bırakmaya yalnızca bir seri uzakta olduğumuz Worlds çılgınlığının tarihini sizler için derledik.

League of Legends’ın espor pastasında bu kadar büyük bir paya sahip olmasının en büyük sebeplerinden biri şüphesiz Riot Games’in düzenlediği büyük ödüllü turnuvalar. Yıllar geçip işler ciddiyete binip “rekabetçi oyunlar spor müsabakası mıdır?” sorusu daha sık dile getirilse de, düzenlenen turnuvaların kalitesi ve ödül havuzu buna oranla arttı. Pek çoğumuza öyle gelmese de, Riot Games’in her sene düzenlediği Worlds turnuvaları başladığında ilköğretim seviyesinde eğitim gören birçok okuyucumuz olduğuna bahse girerim. Şimdi gelin, dünden bugüne League of Legends Worlds turnuvalarına bir göz atalım.

Worlds 2011 (Fnatic)

Worlds’ün temelleri 2011 yılının Haziran ayında İsveç’in Jönköping kentinde atıldı. Gruplardan sonra üç maçın ikisini kazananın tur atladığı turnuvada yalnızca sekiz takım yarışıyordu. Turnuvanın katılımcıları Avrupa’dan Fnatic, against All authority ve Team GAMED.DE., Kuzey Amerika’dan Counter Logic Gaming, Team SoloMid ve Epik Gamer, Filipinler’den Team Pacific ve son olarak Singapur’dan Xan‘dı. Team Pacific ve Xan’ın grup aşamasında elenmesiyle hâlâ gündemde olan Avrupa – Kuzey Amerika rekabeti başlamış oldu. Çekişmeli geçen final serisinde gülen taraf, o dönem üst koridor rolünü sOAZ’ın üstlendiği AAA’i yenen Fnatic’ti. Avrupa temsilcisi böylece ilk Worlds şampiyonu olmanın yanında 99.500$’lık cüzi ödül havuzundan kendi payına düşen 35.000$’ı ve oyunun ilk takıma özel kostümlerini elde etmiş oldu. Görsele bakıp da ne alaka diyorsanız da, fotoğraflarını bulamadığımız, final müsabakasından ekran görüntüsü aldığımız ilk League of Legends Dünya Şampiyonası’nı yerinde izleyen seyircilerinin “büyük bir kısmını” içerdiğini söyleyelim.

Worlds 2012 (Taipei Assassins)

Takvimler 4 Ekim 2012’yi gösterdiğinde oyun turnuvaları ve espor tarihinin o güne kadarki ödül havuzu rekorunu kıracak Worlds 2012 heyecanı başlamıştı. Bölgesel liglerin sene boyunca  yatırımlar alması, diğer oyun dallarındaki takımların League of Legends’a kayması ve espor kavramının gün geçtikçe kabul görmesi ödül havuzunu 2.000.000$’a kadar yükseltmişti.  Los Angeles’ın ev sahipliği yaptığı 12 takımlı turnuvanın katılımcıları Kuzey Amerika’dan Team SoloMid, Team Dignitas, Counter Logic Gaming, Avrupa’dan CLG EU, Moscow 5, SK Gaming, Tayvan’dan Taipei Assassins, Güney Kore’den Azubu Frost, Najin Sword, Çin’den Team WE, Invictus Gamins ve Güneydoğu Asya’dan Saigon Jokers‘tı. Format gereği  genel klasmandaki ilk beş takımdan dördü grup aşamasını bay geçecekti. Kura şansı yaver gitmeyen Azubu Frost gruplarda oynarken; TSM, M5, TPA ve WE ise turnuvaya direkt final tablosundan başladı. Kore temsilcisi Azubu Frost kura şanssızlığı ile başladığı grup aşamasını kayıpsız geçtikten sonra seri kaybetmeyerek Taipei Assassins ile final oynamaya hak kazandı. Ancak finalde 3-1 galip gelen Taipei Assassins, Worlds 2012 kupasını müzesine götürdü ve truva atı misali, kendilerinden sonraki beş yıl boyunca şampiyon olacak Asya takımlarına Worlds’ün kapılarını açmış oldu.

Worlds 2013 (SK Telecom T1)

2012’deki iki farklı kadro kurma deneyimi başarısız olan SKT, 2013 yılında Impact, bengi, Faker, Piglet ve PoohManDu’dan oluşan kadrosunu kurdu. O zamanlar profesyonel League of Legends arenasının gelmiş geçmiş en büyük figürünün doğduğunu tahmin etmemiştik. Ancak bölgesel liglerin diğer bölgelerdeki izleyiciler tarafından bu kadar rağbet görmediği 2013’te, SKT’nin Worlds performansı ile oyuna yepyeni bir makro oyun anlayışı getirmesi, bana göre League of Legends tarihindeki en önemli olaylardan biridir. Aynı zamanda Worlds 2013, uluslararası büyüklükteki bir arenada tekli dereceli rahatlığında taşıdığı maçlarla bizleri hayrete düşüren Faker’ı Faker yapan turnuvadır.

On dört takımın mücadele ettiği turnuvada bir önceki sene olduğu gibi All-Star turnuvası performans listesinde en üst sıradaki dört bölgenin şampiyonları grup aşamasını bay geçti. Gamania Bears, Cloud9, NaJin Black Sword ve Royal Club‘ın yanına grup aşamasından gelen SKT, OMG, Fnatic ve Gambit Gaming‘in de eklenmesiyle çeyrek final eşleşmeleri belli oldu. Turnuva boyunca oynadığı 18 maçın sadece 3’ünü kaybeden SKT, Çin temsilcisi  Royal Club’ı Staples Center’da oynanan finalde 3-0 ile geçince, Worlds tarihindeki ilk şampiyonluğunu almış oldu.

Worlds 2014 (Samsung Galaxy White)

Worlds 2014 dendiği zaman Imagine Dragons’ın Warrior parçası kulaklarında çınlamayan yoktur herhalde. Dördüncü Dünya Şampiyonasında heyecan Singapur, Tayvan, Güney Kore işbirliği ile Asya kıtasına taşındı ve ekipler 2002 Dünya Kupası’nın da en ünlü stadyumlarından olan Sangam Stadium sahnesinde final oynamak için kıyasıya mücadeleye başladı. SKT bir önceki Dünya Şampiyonası’nı kazanmasına ve daha sonra All-Star’da terör estirmesine rağmen ligde Güney Kore’nin sahip olduğu üç biletten birini kapmayı başaramamış ve Worlds’ün dışına itilmişti. Bu durum SKT için üzücü olsa da, Güney Kore dominasyonunun iyiden iyiye hissedilmeye başlandığının da habercisiydi. 2.130.000$ ödül havuzuna sahip turnuvaya 16 takım katıldı ve ilk defa klasik grup formatı ile ilerleyen bir Worlds yaşamış olduk.

Bu turnuvanın bizim için diğer bir anlamı daha vardı. Türkiye olarak ilk defa Wildcard bölgeleri arasından çıkıp Dark Passage sayesinde Worlds heyecanına ortak olmuştuk. Fabulous, Crystal M, Naru, Holyphoenix ve Touch’lı kadromuzla maalesef bu sene olduğu gibi grup aşamasını 0-6 bitirdik. Ancak o dönem ligimizle Worlds takımları arasındaki makas o kadar açıktı ki, daha fazla açılamayacağı için tam orta yerinden kırılıyordu. Samgung White ise harika geçirdiği sezonu SKT’ye gözdağı verircesine daha da harika bir performansla kapattı. Grup aşamasını 6-0 bitirdikten sonra oynadığı on bir karşılaşmanın sadece ikisini kaybederek kendi evinde kupaya uzanmayı bildi. Royal Club ise iki yıl üst üste Worlds finali oynama başarısını gösterse de, hayal kırıklığı yaşamaktan kurtulamadı.

Worlds 2015 (SK Telecom T1)

Faker, xPeke, Deft, Dyrus, Smeb, Marin ve daha nicesi. Beşinci sezonu resmen bitiren Worlds 2014 tam anlamıyla bir görsel şölendi. Paris, Londra, Brüksel ve Berlin’in ortaklaşa üstlendiği organizasyona katılımcı 16 takımın yıldızlarının harika oyunu eşlik edince, unutulmaz bir Ekim ayı yaşamıştık. Artık iyiden iyiye dizginleri ele alan Güney Kore turnuvaya SKT, KOO Tiger, kt Rolster üçlüsüyle geliyordu. Kuzey Amerika rekabetinde bir adım önde olan Avrupa ise xPeke’nin elinde ateş eden Origen‘in yanında H2K ve Fnatic ile beraber kendi evlerinde mücadele vermenin özgüvenini yaşayacaktı.

Worlds şampiyonluğu yaşamaya bir sene ara vermiş SKT, kadrosunun yıldızlarını elinde tutmasının yanında alt koridora da Bang ve Wolf’u transfer etmişti. Koo Tigers ise Smeb, Pray, Gorilla üçgeni ile neredeyse SKT’ye kafa tutabilecek tek takımdı. Öyle de oldu. Ancak küçük bir problem vardı. Koo Tigers’ın kafa tutuşu SKT’nin gruplarda, çeyrek finalde, yarı finalde ve finalde oynadığı tüm seriler boyunca aldığı ilk ve tek tekil maç mağlubiyetinden öteye gidememişti. Fnatic ve Origen’in 3.-4. sırada bitirdiği turnuvada Kuzey Amerika temsilcileri ilk 8’e bile giremedi. SKT finalde de KOO Tigers’a karşı 3-1 galip gelerek ikinci Worlds şampiyonluğunu hanesine yazdırdı.

Worlds 2016 (SK Telecom T1)

Geçtiğimiz yıl Worlds organizasyonu evine, Amerika Birleşik Devletleri’ne döndü. Tam 5.070.000$’lık ödül havuzuna sahip olan turnuva 16 takımdan oluştu. Kuzey Amerika, Güney Kore, Avrupa ve Çin’den üçer takımın yanına iki Tayvan, bir Brezilya ve bir Rus temsilcisinin eklenmesiyle kuralar çekildi, eğlence başladı. SKT üçüncü kez Dünya Şampiyonu olup ortada tartışılacak bir şey olmadığını topluluğa göstermek istiyordu. Geçen sene KOO Tigers ismi ile finalde kaybeden ROX Tigers’ın ise kapatılması gereken bir defteri vardı.

SKT, Cloud9, Samsung Galaxy, H2K, ROX Tiger, RNG ve Edward Gaming‘in yanında çeyrek finalde bir de sürpriz ekip izledik. Wildcard aşamasını geçerek turnuvaya katılan Rusya temsilcisi Albus NoX Luna tüm izleyenleri şaşırtarak Rox Tigers, CLG ve G2’nun bulunduğu gruptan ikinci çıkarak bir EU bir de NA LCS temsilcisini evine göndermiş oldu. Albus kendisi için göstermiş olduğu büyük başarının yanında, korkusuz ve kendileri has oyun tarzlarıyla da hepimizin sempatisini kazandı.

Çeyrek finalden itibaren yollar gitmesi çok zor hale gelmişti. SKT geçen seneki rahatlığından sonra RNG’yi 3-1, KOO Tigers’ı 3-2 ve finalde Samsung Galaxy’i 3-2 geçerek terler eşliğinde üçüncü Worlds kupasını kaldırmış oldu. Geçen sene turnuvaya katılamayışının da etkisiyle inanılmaz bir tempoyla oynayan Samsung Galaxy ise finale kadar rahat gelmesine rağmen SKT’ye beşinci maç sonunda boyun eğerek Güney Kore’ye döndü.

Worlds 2017 (???)

Worlds 2017 heyecanını bir aydır hep beraber yaşıyoruz. Geçen senenin finalisti SKT ve SSG Cumartesi günü oynanacak maçla bu senenin şampiyonunu belirleyip kendisine bu haberde yer bulacak. Ancak şimdilik bu bölümü sabırsızlıkla tamamlanmasını bekleyerek yarıda bırakıyoruz. Yarın akşam final maçının analiziyle, Cumartesi günü maç sonrası özetiyle, Pazar günü de Worlds 2017’ye genel bakış ile sizlerle olacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir