League of Legends

5Mid Meta: League of Legends’da koridor değişikliği ve incelikleri

League of Legends’ın oyuncuları bu kadar çok cezbetmesinin en büyük nedeni şüphesiz değişkenliği. Beş yıldan bu yana oyunun oynanış şekli çok fazla değişse de, uzun bir süredir önemini kaybetmeyen tek bir şey var, o da koridor değişikliği. Neredeyse her profesyonel oyunda gördüğümüz koridor değişikliği, stratejik çeşitlilik yaratmakla beraber, doğru oynandığında maç kazandıran bir taktik. Peki koridor değişikliğinin amacı nedir? Bu kadar uzun süren bir trend olmasının altında yatan nedenler nelerdir? Birlikte incelemeye başlayalım.

Koridor değişikliği, basitçe bir takımın alt koridorunu üst koridora göndermesi olarak tanımlanabilir. Bunun altında ise birçok neden yatıyor. Bana göre en önemlisinden başlayacak olursam, koridor değişikliğinin stratejik çeşitlilik yaratması diyebilirim. 2v2 koridorda iken takımların stratejileri tamamıyla koridoru kazanmaya odaklıydı. Amaç iyi koridor yapan şampiyonları seçerek alt koridordaki avantajı diğer koridorlara yansıtabilmekti. Örneğin Thresh, şu an hala çok önemli bir destek şampiyonu olmasına karşın, koridor değişikliği bu kadar yaygınlaşmamışken çok daha önemli bir şampiyondu. Aynı zamanda Lucian, Twitch, Graves, Ezreal gibi şampiyonların şu an çok az oynanmasının nedeni, koridor değişikliği stratejisinde kendilerine yer bulamamasıdır.

Koridor değişikliği stratejik çeşitlilik sağlarken, uygulanmasının altında yatan diğer nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Üst koridor oyuncusunu kontrol altında tutmak
  • Alt/üst koridordaki zayıf eşleşmenin önüne geçmek
  • Hiper taşıyıcı rolündeki nişancıya güvenli koridor ve farm sağlamak
  • Harita görevlerine öncelik vermek

Öncelikle bu dört maddeyi ayrıntılı inceleyip bu nedenler çerçevesinde koridor değişikliğinin bir takıma yarattığı stratejik değişikliği inceleyeceğiz.

Üst koridor oyuncusunu kontrol altında tutmak
Daha önceki zamanlarda bu etken, tamamıyla zayıf eşleşmenin önüne geçmek için kullanılırken, değişen metada -özellikle de üst koridor şampiyonlarının çok etkili olduğu metada- bu neden çok daha büyük bir önem taşıyor.

Üst koridor, profesyonel sahnede önceleri utility, yani bir nevi şampiyonun yetenek setinin takıma destek olması odaklıydı. Eğer üst koridora Malphite’ı seçtiyseniz koridoru kaybetmeniz çok büyük bir anlam taşımazdı. Zira ultiniz, takımın geri kalanına gerekli hasarı çıkartmak için kitle kontrolünü her türlü sağlayacaktı. Şu an üst koridorun oyundaki etkisine baktığımızda, özellikle de seçilen şampiyonların tank şampiyonlardan taşıyıcı şampiyonlara evrilmesinden sonra, bu strateji işlevini yitirdi. Darius ve Fiora gibi şampiyonların yetenek setlerinin değişmesi ve her takım için öncelikli olması, doğal olarak üst koridor şampiyonlarının önemini arttırdı.

Peki üst koridor oyuncusunun bu değişiklikteki rolü nedir? Koridor değişikliğinin artık en büyük amacı, üst koridor oyuncusuna güvenli ve verimli farm sağlamak. Genellikle üst koridor oyuncusu koridor değişikliğinde takımın alt koridor ikilisi koridoru itene kadar ormancı ile ormanda dolaşır. Zira koridora gitmesinin hiçbir anlamı yoktur. Hem experience (deneyim), hem de az da olsa farm yapabilen şampiyon, alt koridor ikilisinin bulunduğu koridorda minyonlar kuleye dayandığında üst koridor oyuncusu değişikliğin olduğu koridora gider ve dört kişi ile kule alınır. Bu stratejiye ise “fast push”, yani hızlı ittirme deniyor. Hızlı ittirme, koridor değişikliğinin olmazsa olmazlarından.

Şu anki metada hızlı ittirme büyük önem taşısa da, birkaç yama öncesine kadar bu kadar öncelikli değildi. Diğer bir strateji ise koridoru dondurmaktı. Nişancı, bulunduğu koridorda sadece son vuruş yaparak minyon dalgasını kontrol eder ve üst koridor oyuncusunun olabildiğince az minyon almasını amaçlardı. Erken takım savaşları ve harita üzerindeki görüşün önem kazanması ile beraber, bu strateji kullanılmamaya başlandı.

dyrus-santorin

Koridor değişikliğinde en sık karşılaşılan şey, üst koridor oyuncusuna kule altı girilmesi. Oyuncunun değişen koridora gitmesi, en azından ilk beş dakikada, büyük bir hata olarak kabul ediliyor artık. Dört kişi olan karşı takım, üst koridor oyuncusuna olabildiğince az minyon ve deneyim vermeyi amaçlarken, aç gözlülük yapmak ve karşı takıma saygı göstermemek, üst koridor oyuncularının en sık yaptığı hatalardan. Oyuncunun kulesinin düşmesi ise rahat farm yapacağı anlamına gelmiyor. İş burda bitmiyor, aksine alengirli kısım burada başlıyor. Normal koridorlarına dönen takımlarda oyuncuyu kontrol altında tutma görevi hala devam ediyor. Koridor değişikliği yapan takıma karşı yapılması gereken en önemli şey, özellikle de üst koridor oyuncuları için, harita üzerinde görüş sağlamak. Haritada totem bulunmadan koridorunda açılan şampiyonların sık sık cezalandırıldığını görüyoruz. Bunu engellemek ise ya oyuncuya, ya da ormancı-destek oyuncusu ikilisine düşüyor.

Alt/üst koridordaki zayıf eşleşmenin önüne geçmek
Koridor değişikliğinin yapıldığı ilk yıllarda en önemli amaç olan zayıf eşleşmeyi önlemek, şu anda pek önemli gözükmese de hala takımların koridor değişikliği yaparken amaçladıkları şeylerden birisi. Hali hazırda alt koridor ikilileri için “counter” eşleşme artık pek kalmamış olmasına rağmen, üst koridor oyuncuları için bu gerçek halen bulunmakta. Bir düşünelim; rakip takım Blitzcrank ve Jinx aldı. Doğal olarak, mekaniklerinize de güveniyorsanız destek oyuncusuna Morgana seçersiniz. Kendinizi koridorda güvende hissetseniz bile, her zaman “outplay” (daha iyi oynama) olanağı bulunmaktadır.

Şu anki metada verilebilecek en güzel üst koridor örneği, Gnar-Darius eşleşmesi olabilir. Oyunun başında Darius’un büyük bir avantajı olması, Gnar için oldukça büyük bir dezavantajdır. 1v1 koridoru Darius’un kazanması, şampiyonun kolayca snowball (kartopu) olması ve takımın başa çıkması gereken büyük bir problem haline gelmesi ile sonuçlanacaktır. Bu yüzden üst koridora alt koridor ikilisini gönderirsiniz ve Gnar’a Kara Balta ya da Donmuş Balyoz satın alana kadar vakit kazandırırsınız. En kötü ihtimal ile, Gnar’ın kötü oyun başı performansının önüne geçmiş olursunuz. Aynı teori Ryze-Renekton eşleşmesi için de geçerli olabilir. Hiper taşıyıcı olarak görülen Ryze, oyunun başlarında Renekton’ın minyon öldürmesini kolaylıkla engelleyebilir, oyun sonuna doğru ölçeklenen eşyaları ile Renekton’ın ve dolayısıyla takımın başının belası haline gelebilir.

Profesyonel sahnede koridordaki zayıf eşleşmenin önüne geçmek, özellikle de Darius ve Fiora gibi şampiyonların zayıf oyun başı performansları nedeniyle oldukça önemli. Kennen, Renekton, Darius, Fiora, Gnar, Riven ve Gangplank, şu ana kadar 2015 Dünya Şampiyonası’nda en çok oynanan şampiyonlar. Bu şampiyonların öne geçmesi, takımın kolaylıkla snowball olmasını sağlayacağından, şampiyonların rahat koridor yapması hayati önem taşıyor.

Hiper taşıyıcı rolündeki nişancıya güvenli koridor ve farm sağlamak
Nişancının koridor değişikliğindeki rolü ise üst koridor oyuncusunun rolü kadar önemli. Nişancıya solo farm ya da deneyim bırakmanın önemini, öncelikli nişancı şampiyonlarının neler olduğuna bakarak anlayabiliriz. Vayne, Kalista, Tristana, Jinx gibi şampiyonlar, iki eşya tamamlayana kadar yeterli güçte değil. Bu şampiyonların harika koridor şampiyonları olmadığını da belirtelim.

Genellikle takımların koridor değişikliğinde yaptığı şey, hızlı ittirme yaptıktan sonra nişancıyı alt/üst koridora göndererek tek başına farm yapmasını sağlamaktır. Buradaki kilit şey ise bir takımın minyon dalgasını kontrol edebilme yeteneği. Eğer hızlı ittirme yaptıktan sonra minyon dalgasının size doğru gelmesini sağlayamadıysanız, büyük bir probleminiz var demektir. Bundan dolayı da takımların yaptığı şey, kule yıkılmaya yakın minyon dalgasını kulenin öldürmesine izin vermek ve ideal olarak son minyon ölürken takımın kuleyi almasıdır. Kule parasının genellikle üst koridor oyuncularına bırakıldığını da bir not olarak düşelim.

vayne

Nişancı şampiyonlarının ölçeklenmesi gerektiğini söyledik. Peki bu noktada destek oyuncusu ne yapıyor? İşte iyi bir takımı kötü bir takımdan ayıran en önemli detay da burada yatıyor. Nitekim Team SoloMid’in 2015 Dünya Şampiyonası’nda bu kadar kötü performans göstermesinin nedeni de bu. Nişancı tek başına koridorda minyon keserken destek oyuncusunun yapması gereken şey, ormancısı ile birlikte gezerek harita görüşü sağlamak ve koridorlara baskın yapmaktır. Batılı takımların yapmakta zorluk çektiği bu eylemi Kore takımları mükemmel bir şekilde gerçekleştiriyor. Bu ikilinin beraber dolaşması çok önemli zira herhangi birisinin tek başına yakalanması, karşı takım tarafından ağır bir şekilde cezalandırılabilir. Ormancının tek başına üst koridorda baskın yapması karşı takıma ejder olarak geri dönebilirken, destek oyuncusunun tek başına yakalanması nişancının koridordaki güvenliğini önemli ölçüde azaltır.

Hiper taşıyıcıya bu kadar kaynak vermek, artık her takımın yaptığı fedakarlıklardan birisi. Destek oyuncusu henüz 5. seviye iken nişancının 8. seviyede olduğunu görmemizin nedenlerinden birisi de bu. Genel olarak bir takımda en büyük kaynağı ya orta koridor oyuncusu, ya nişancı ya da üst koridor oyuncusu alır. Orta koridor oyuncularının koridorlarındaki kaynağa genellikle dokunulmazken, üst ve alt koridor taşıyıcıları en çok baskını ve minyonu almaya çalışır. Ne var ki bu fedakarlık, oyunun ilerleyen zamanlarında takıma büyük avantaj olarak geri döner. Örneğin oyunda etki yaratması için Üçlü Kuvvet’e ihtiyaç duyan Kog’maw, solo aldığı minyonu ve deneyimi oyunun ortasında takıma birden fazla kule olarak geri verebilir. Aynı şey diğer tüm hiper taşıyıcı olarak görülen şampiyonlar için de geçerlidir.

Harita görevlerine öncelik vermek
Oyuncuların performansı ile ilgili olmayan, tamamıyla takımın yararı düşünülerek oluşturulan bu amaç, koridor değişikliğinin kısa vadede yaratacağı en büyük avantajlardan olabilir. Eğer karşı takım koridor değişikliği yaptıysa, ormancınız ve üst koridor oyuncunuzun da katılımıyla ejder almanız büyük ölçüde kolaylaşacaktır. Yüksek seviyede oynanan League of Legends maçlarında bu kural her zaman geçerli olmayabilir.

Oyunun erken safhalarında hem seviye hem de hasar bakımından düşük olan takımın ejderi alması şüphesiz uzun sürecektir. Bunu engellemenin en iyi yolu ise harita üzerinde görüş sağlamaktır. Bu yüzdendir ki artık herhangi bir profesyonel maçta kule alan takım direk olarak ejdere yönelmiyor, harita üzerinde bir skor arıyor ve bu skorun yarattığı sayı avantajını kullanarak ejder alıyor. Metanın dikkatli olanları ve herhangi bir hatayı cezalandıranları ödüllendirmesi göz önüne alındığında, ormancı-destek ikilisinin beraber dolaşması daha da önem kazanıyor. Zira takımlar biliyor ki ilk üsse dönüşten sonra tüm şampiyonlar istenilen güçte değil ve ejderi almak, özellikle de Viktor, Azir, Orianna gibi kitle kontrol ve yüksek hasara sahip olan şampiyonlar orta koridorda olunca, büyük risk taşıyor.

bengi

Burada, şahsen beğendiğim strateji olan hızlı ittirmeyi diğer koridorlara taşımak önem kazanıyor. Ejderi almanız için bir skor gerekirken, hızlı ittirmek için rakibinizi stratejinizle zor durumda bırakmak ya da harita üzerinde rotasyonları çok iyi yapmanız yeterli oluyor. Bu stratejiyi 2015 LCS’de H2K Gaming’in sıkça uyguladığını gördük. Nişancısı Hjarnan’a Jinx ya da Tristana gibi kuleleri kolay bir şekilde alan hiper taşıyıcı rolüne koyan takım, öncelikle koridor değişikliği yapıp üst kuleyi alırken, Hjarnan’ı genellikle önce orta koridora, sonra da alt koridora göndererek takımın kule almasını kolaylaştırıyor.

Bu stratejinin en büyük counter’ı ise karşı takımdaki minyon temizleyen şampiyon sayısı. Genellikle minyon temizleme işi orta koridor oyuncularının tekelinde gözükse de, Sivir, Varus, Tristana gibi şampiyonlar da oldukça iyi minyon temizleme yeteneğine sahip. Peki karşımızda minyon temizleme yeteneği yüksek bir orta koridor/nişancı şampiyonu varsa ne yapmamız gerekiyor? Burada iki seçenek bulunuyor. Birincisi ormancı-destek ikilisinin rakip ormana ya da üst koridora baskın yaparak harita üzerinde sayı üstünlüğü sağlaması. Bu iyi takımlara karşı işe yaramaz gibi gözükse de, totem konusunda eksik olan takımlara karşı ideal bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Diğeri ise ayrık ittirme ile beraber harita üzerinde baskı yaratmak. Nişancı ve destek oyuncusu orta koridorda olduğundan, üst koridor oyuncunuz yan koridorlardan birisini iter ve rakip takım oyuncunun karşısına birini göndermek zorundadır ki bu da genellikle orta koridor oyuncusu olur. Bu şekilde hem minyon temizleme yeteneği azalır, hem de sayıca üstünlük sağlanır. Rakip takım orta koridora daha fazla önem veriyorsa yan koridoru iten oyuncunuzun karşısına kimse gelmez, o da bu durumda kuleyi alır. Her iki durumda da avantajlı olan takımınız, istediği yerden hamle yapma özgürlüğüne sahip olur.

Koridor değişikliğinin asıl amacı, oyunun başında kontrolü ele alarak karşı takımı cezalandırmaktır. Bu kontrol ejder etrafındaki görüş, kule sayısındaki avantaj ya da rakip üst koridor oyuncusunun etkisizliği olarak takımınıza geri döner. Bu yüzden her takım, oyunun kontrolünü ele alacağını düşünerek buna göre kompozisyon kurar. Güç sıçramasının çok geç dakikalarda geldiği şampiyonlar genellikle tercih edilmezken, shotcalling konusunda kendilerine güvenen takımların bu şampiyonları seçtiğini görebiliriz.

Koridor değişikliğinde diğer bir önemli nokta, takımın mavi ya da kırmızı tarafta olduğudur. Eğer mavi taraftaysanız ve takım stratejinizde ejderin rolü büyükse, koridor değişikliği yapmamayı tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Eğer üst koridor odaklı iseniz, koridor değişikliği yaparak üst koridor oyuncunuza güvenli minyon alabileceği bir koridor bırakabilirsiniz. Elbette takımın hangi tarafta olduğu ve odağının bulunduğu yer, yasaklama ekranındaki şampiyon seçimini de oldukça etkileyecektir.

Koridor değişikliği daha uzun bir süre metada kalacağa benziyor. Metadan çok artık bir zorunluluk haline gelen stratejinin ilerleyen zamanlarda değişeceği gerçeği de, biz League of Legends seyircilerinin çok daha heyecanlı maçlar izleyeceğini garanti altına alıyor.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir