League of Legends League of Legends Haberleri

Kuzey Amerika LCS’te çeyrek final sonuçları

İlginç eşleşmelere sahip olan Kuzey Amerika LCS çeyrek final karşılaşmaları geçtiğimiz gün tamamlandı. Sezonun büyük bir bölümünü lider olarak geçiren Gravity ile 5 maçlık serilerdeki iyi oyunu ile tanınan TSM eşleşmesi herkesin tahmin ettiği üzere TSM’in zaferi ile sonuçlanırken, Gravity’nin performansı hayal kırıklığı yarattı. Ligin ikinci yarısında yükselişe geçen ve üst üste 7 maç kazanan Team Impulse ile ligin ilk yarısında fırtına gibi esen Dignitas serisi ise, Team Impulse’un rahat galibiyeti ile sonuçlanırken, herkesin bu sonucu beklediğini belirtmekte fayda var.

Şimdi, maçların detaylı analizine geçelim;

Team Impulse 1-0 Team Dignitas

Serinin ilk maçı, kesinlikle beklenildiği gibi geçmedi. Team Impulse’un sürekli olarak savaş arayan ve rakibini bu konuda dikte eden bir takım olarak biliyorduk. Bu maç, özellikle takım savaşlarından sonra savaşı kazanan takımların harita objektiflerine çok daha fazla odaklandığı bir maç oldu. Skor sayısının düşüklüğü ise yapılan her hata sonucunda iki takımın da elde ettiği avantajları iyi kullandığının bir göstergesi.

TIP takımının taşıyıcısı olarak gösterilen ormancı-üst koridor ikilisi Impact-Rush, bu maç daha çok “destek ikilisi” rolünde gözükürken, XWX’nun yerine gelen Gate ve Apollo ikilisi, takım savaşlarında aldıkları pozisyonlarla Impulse’u taşıyan oyuncular oldu. Özellikle Gate’in maçın kaderini belirleyen savaşta, takım tam maçı kaybetti gibi gözükürken 3’te 3 yapması, Impulse’a maçı getiren hareket oldu diyebiliriz.

Beklenildiği üzere dağınık ve makrodan ziyade mikro stratejiye önem veren Dignitas, bu maçta da geleneğini sürdürmedi. 31. dakikada Impulse’taki herkesi öldürmeyi başaran ve bunun sonucunda baronu da almasına rağmen bu avantajı istedikleri şekilde kullanamayan takım, maçı kaybettikleri 39. dakikadaki takım savaşında inanılmaz kötü bir pozisyonlanma ile savaşa başladı. Karşı takımda Azir’in olduğunu belli ki unutan ve ormanda dar bir koridorda savaşmaya çalışan takım, bu hataları nedeniyle maçı kaybetti.

Team Impulse 2-0 Team Dignitas

Juggermaw kompozisyonunu ile maça başlayan TIP’in bu hamlesine karşılık Team Dignitas, daha klasik “pick kompozisyonu” ile maça başladı. Dignitas’ın Lucian ve Kassadin seçimleri ise sıra dışı ve şaşırtıcıydı. Ne yazık ki bu seçimlerin karşılığını alamayan takım, ilk maça nazaran daha ağır bir yenilgi aldı.

TIP, Juggermaw oynuyor gibi gözükse de, takımın ön saflarında sürekli olarak Impact-Rush ikilisi vardı. Shen seçimi ile Kogmaw’ı daha rahat kullanabilen takımda Elise-Shen ikilisi karşı takımı oyalama ve tanklama konusunda harika iş çıkardı. Apollo’nun Kogmaw’daki pozisyon alması ve Gate’in Lulu performansı ise övgüye değerdi. Impulse takım olarak Dignitas’tan çok daha iyi pozisyon alarak takımı sürekli olarak zor pozisyonlarda savaşmaya mecbur kıldı. Buna karşılık Shiptur’un Kassadin’i oyunda resmen yoktu. Çok yavaş ölçeklenen şampiyonun en büyük zayıflığı oyunun erken ve orta safhalarında varlık gösterememesi iken, maçın  37. dakikada bitmesi ve yine düşük skorlu bir maç olması sebebiyle, Kassadin, neredeyse hiç hasar veremedi.

Gnar ve Nidalee seçimi ile aslında agresif oynayacaklarının sinyalini veren Team Dignitas, bu agresifliği sahaya yansıtamadı. Bu maçta da varlık gösteremeyen Gamsu’nun kötü performansı, Dignitas’ın maçı kaybetmesinin altında yatan en önemli nedendi.

Team Impulse 3-0 Team Dignitas

Serinin son maçına daha rahat oldukları bir kompozisyonla çıkan Team Dignitas, poke kompozisyonu ile maça çıkarken, Team Impulse  üst koridor-ormancı seçimlerini değiştirmeyerek ilk maçtaki kompozisyonuna benzer bir takım ile maça başladı. Burada belirtmemiz gereken şey, rework geldikten sonra ilk defa Gangplank’i bir profesyonel maçta görmemizdi. Gamsu’nun GP seçimi, oyunun başlarında iş yapmazken, Ebedi Kılıç aldıktan sonra çok fazla hasar verdi. Yine de, Gamsu ve GP’nin takım savaşlarında skor toplaması, Dignitas’ın maçı kaybetmesine engel olmadı.

Dignitas, takım savaşlarını kötü oynamadı. Aksine harika takım savaşları da çıkarmasına rağmen, harita üzerinde TIP’in yaptığı rotasyonlara karşılık veremedi. Ne var ki Corki+Kog kompozisyonu, GP yerine herhangi bir şampiyon ile çok daha iyi iş yapabilirdi. Öte yandan maçın yıldızı kesinlikle Rush’tı. Alınan 15 skorun 15’ine de katkı koyan oyuncu, 7-2-8 gibi harika bir Elise performansı ile seriyi tamamladı.

Beklenildiği üzere iyi takım savaşları çıkartan fakat rakibine karşılık stratejik derinliği olmayan Dignitas, seriyi kötü bir şekilde kaybetti diyebiliriz. Team Impulse, bu zaferle ilk 4’te olmayı garantilerken, Dignitas 5.-6.lık maçı oynayacak.

Yarı final eşleşmesi olan CLG-TIP karşılaşmasını, 15 Ağustos tarihinde lolesports.com adresinden izleyebilirsiniz.


Herkesin merakla beklediği seri olan TSM-Gravity serisi ise, TIP-DIG serisine nazaran daha heyecanlı ve şaşırtıcı geçti diyebiliriz. Rakibini 3-1 yenen TSM, yarı finalde Team Liquid’in rakibi oldu.

Şimdi, maçların detaylı analizine geçelim;

Gravity 0-1 Team SoloMid

Normalde Gravity’nin sıkça yaptığı iş olan rakibi şaşırtmaya yönelik kompozisyon seçme işini, serinin ilk maçında TSM yaptı. Normalde “support-top laner” rolünde oynayan Dyrus, bu maçta TSM kompozisyonunun asıl tehdit kaynağıydı. Orta koridorda Lulu seçimi ile Olaf’ı Gravity’nin arka saflarına göndermeyi amaçlayan TSM, bu amacını çok iyi bir şekilde oyuna yansıttı ve maçı kazanmayı bildi.

Karakterinin dışında bir şekilde çok fazla pozisyon dışı yakalanan Gravity, TSM’in “dive” kompozisyonuna karşı çaresiz kaldı diyebiliriz. Özellikle Dyrus’a böyle büyük bir sorumluluk verilmesi, ve oyuncunun çok iyi bir performans göstererek bu sorumluluğun altından iyi bir şekilde kalkması, Dyrus için büyük bir moral kaynağı oldu diyebiliriz. TSM’de her zaman olduğu gibi Bjergsen çok iyi oynarken, WildTurtle’ın da son zamanlardaki düşen performansını toparladığını gördük.

Öte yandan Gravity’de Evelynn seçimi kesinlikle işe yaramadı. Keane’in Azir performansı da iyi olmayınca, takım savaşlarında hasar çıkaramayan Gravity, Lulu ve Olaf’a çare üretemedi. Skor sayısı oldukça düşük olan maçın son takım savaşında inanılmaz kötü pozisyon alan Altec ve Keane, takımın maçı kaybetmesine neden oldu.

Gravity 1-1 Team SoloMid

Gravity için Keane’in ne kadar önemli olduğu tüm sezon boyunca ortada iken, oyuncunun rahat olduğu şampiyonları oynadığında oyuna ne kadar fazla etki ettiğini bu maçta tekrar gördük. Yine meta dışı sayılabilecek fakat hala etkili bir şampiyon olan Urgot’u alan Keane, ultileri ile maçın kaderini belirledi diyebiliriz. Keane’in hem bireysel hem de takım için yarattığı pozisyonlar, Gravity’ye maçı kazandırdı. Özellikle de Keane’in agresif oyunu sayesinde takımın geri kalanı da agresif bir oyun sergileyebildi ve takımın ana hasar kaynağı Altec, takım savaşlarında daha rahat pozisyonlar alarak takımına maçı kazandırdı.

TSM ise ilk maça nazaran agresifliği tüm takıma yaymayı seçti ve Olaf+Nidalee ikilisini tekrar kullandı. Ne var ki Gravity takımı bu sefer Dyrus’un oyun başı beslenmesine engel oldu ve oyuncuyu sürekli kampladı. Hal böyle olunca Dyrus da ilk maçta yaptığı gibi rahatça takımın arka saflarına giremedi ve ilk maçtaki etkiyi yaratamadı. Takımın en kötüsü olarak gösterebileceğimiz oyuncu olan WildTurtle ise inanılmaz pozisyon hataları yaptı. Bir pozisyonda skor uğruna ölen ve takımı için arka saflarda kalmayan oyuncunun pozisyon alamaması da takımın maçı kaybetmesinin altında yatan nedenlerdendi.

Rakibine sadece 2 skor veren Gravity, bu galibiyetle seriyi eşitledi ve kolay lokma olmayacakları sinyalini verdi.

Gravity 1-2 Team SoloMid

İlk maçtaki kompozisyonlarının hemen hemen aynısını kuran TSM, bu maçta da rakibine üstünlük kurmayı başardı. İlk maçta takımının ön safını oluşturan Dyrus, bu maçta Olaf ile takımın asıl hasar kaynağı olarak göze çaprtı. 18. dakikada Ejder önündeki takım savaşında 4’te 4 yapan oyuncu, kendisine gerekli kaynak verilirse neler yapabileceğini göstermiş oldu. Dyrus gibi çok iyi bir maç çıkartan WildTurtle, Jinx ile doğru pozisyonlar aldı ve pasifini çok doğru kullanarak kendini sürekli olarak doğru pozisyonlara çekti.

İkinci maçın tam tersi bir performans sergileyen Gravity’de Ashe seçimi kesinlikle işe yaramadı. Takımın en kötüsü olarak gösterebileceğimiz Move ise, Elise ile 0-4-3 gibi kötü bir skor yaptı. Büyücü diyebileceğimiz orta koridor şampiyonları ile rahat oynamadığını hissettiğimiz Keane ise maçı 2-3-1 ile tamamladı. Gravity, yapmak istedikleri Alistar-Orianna kombosunu maç boyunca 1 defa yapabildi. Bu da, TSM’in rakibinin hamlelerine karşın çok iyi oynadığının bir diğer göstergesiydi.

Bu galibiyet ile seride öne geçen TSM, yarı finale bir adım daha yaklaşmış oldu.

Gravity 1-3 Team SoloMid

Serinin son maçı olan 4. maç’ta yine Dyrus’un yıldızlaştığını söyleyebiliriz. Olaf yasaklandıktan sonra Gnar seçimini yapan oyuncu, maçı 5-0-5 ile bitirerek herkese ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu kanıtlamış oldu. Klasik bir suikastçı kompozisyonu ile maça başlayan TSM, Elise-Ahri-Gnar üçlüsünün aktif ve etkili oyunu ile maçı kolaylıkla kazanırken, WildTurtle’ın Sivir performansı da oldukça iyiydi.

Serinin belki de en kötü oyuncusu olan Move, bu maçta da sürekli olarak pozisyon dışı yakalanarak TSM’e skor verdi. Evelynn ile oyuna hiçbir katkısı bulunmayan oyuncu, maçı 0-5-0 ile kapattı. Keane’in Urgot seçimi ise bu sefer işe yaramadı. Ormancı olarak Evelynn ile oldukça düşük bir sinerji yakalayan oyuncu, maçı 0-2-1 ile bitirirken, yaklaşık olarak 50 cs de gerideydi. Oyun başı kaybettikleri takım savaşlarının kar topu etkisi yaratmasına engel olamayan Gravity, maçı kaybederek 5.-6.lık maçı oynamaya hak kazandı.

Öte yandan yarı finale adını yazdıran Team SoloMid, en azından ilk 4’te bulunmayı garantilerken, Dünya Şampiyonası’na gitme yolunda da önemli bir adım attı.

Team Liquid-TSM eşleşmesini, 16 Ağustos tarihinde lolesports.com adresinden izleyebilirsiniz.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir