League of Legends League of Legends Haberleri

TL;DR Marc Merrill ve TSM Reginald draması

League of Legends camiası iki gündür sahnedeki en büyük dramalardan birisine sahne oluyor. Team SoloMid’in sahibi eski profesyonel oyuncu Reginald’ın TheScore eSports’a verdiği röportaj ile başlayan drama, Riot Games’in CEO’su Marc Merrill’in Reddit’te yorum yapması ile devam etti. Zayıf argümanlar ile Reginald’a cevap veren Tryndamere, genel olarak LoL camiasından büyük tepkiler alırken, bunların en dikkat çekeni OGN yorumcularından, ayrıca geçtiğimiz mevsim NA LCS’te mücadele eden Renegades’in de sahibi MonteCristo’dan geldi. Konu bambaşka yerlere çekilirken tabiri caizse son hamle ise Reginald’ın Twitlonger üzerinden yaptığı açıklama oldu.

Yukarıda da belirttiğim gibi her şey Reginald’ın Scarra’ya verdiği röportaj ile başladı. 6.15 yaması ile 2016 Dünya Şampiyonası öncesi değişikliklere başlayan Riot Games’in turnuvaya bu kadar kısa bir süre kala böyle büyük değişiklikler yapmasını eleştiren Reginald, profesyonel oyuncuların kariyerlerinin çok uzun sürmemesinin nedenini de sıklıkla yapılan değişikliklere bağladı.

Burada Reginald’a hak vermemek oldukça zor. Bu karışıklığa ve büyük değişikliğe verilebilecek en güncel ve güzel örneklerden birisi Riot Games’in 2015 Dünya Şampiyonası öncesi yayınladığı Juggernaut güncellemesi. Turnuva boyunca Darius, GP ve ADC Mordekaiser görmüştük. Yamanın turnuvadan neredeyse birkaç hafta önce yayınlanması da şampiyonayı doğrudan, ve görece olumsuz etkilemişti.

Reginald’ın bu röportajını şuradan izleyebilirsiniz;

Reginald’ın kaygıları kendisinin NA LCS’in en büyük ve en eski organizasyonlarından birisinin sahibi olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda oldukça makul gözüküyor. Öte yandan Marc Merrill’in Regi’ye Reddit üzerinden verdiği cevap, tüm dramanın ana konusunu oluşturuyor. Merrill’in açıklaması ise şu şekildeydi;

8752021429e1c7a504d738ca611c5b3e

Merrill’in açıklamasının iki ana noktası var. Birincisi Reginald’ın League of Legends’dan kazandığı para ile oyuncularına daha fazla ödemek yerine diğer eSpor dallarına yatırım yapması. İkincisi ise takımların sağlam bir argümana dayalı olmadan takımların yama değişiklikleri hakkında gereksiz yere yakınmaları.

Bu noktada dramanın neden ortaya çıktığını tahmin etmek zor değil. Riot Games’in LCS takımlarına yeteri kadar ödeme yapmadığına dair dedikodular uzun zamandır bulunmaktaydı. Ayrıca yabancı eSpor gazetecileri takım sahipleri ile Riot’ın arasının uzun zamandır açılmakta olduğunu ve bir noktada ciddi bir çatışma yaşanacağını da söylemişti.

Finansal konular hakkında çok fazla bilgimiz olmasa da (şu an için), Marc Merrill’in yama hakkında yaptığı yorumun yanlış olduğunu algılamak çok da zor değil. SoloQ oyuncuları için bir yamada koridor değişikliğinin ortadan kalkması çok büyük bir anlam ifade etmeyebilir. Bu gibi büyük değişiklikler zaten doğrudan profesyonel sahneyi etkiler. Öte yandan aylarca çalışılmış stratejilerin bir haftada çöpe gitmesi yeterince kötüyken, bu düş kırıklığı ile beraber adaptasyonun oyuncuları zorladığını hayal edebiliyoruz.

Marc Merrill’e ilk ciddi ve ağır tepki ise MonteCristo’dan geldi. Riot Games’in düzenlediği MSI ve Worlds turnuvalarında daha önceden yorumculuk yapmış, hali hazırda Kore Ligi LCK’da yorumculuk yapan ve geçtiğimiz mevsim LCS’te takım sahipliği yapmış Monte’nin açıklamaları da oldukça ilginçti. Kendisinin Riot Games ile arasının Renegades probleminden dolayı çok iyi olmadığını belirtelim. Monte’nin tepkilerinin biraz dramatik olduğunu, fakat birçok haklı noktası olduğunu da ekleyelim;

Monte Riot Games’in yorumcularına ödediği para hakkında dair birçok konuda açıklama yapsa da konuşmasının ana başlıklarını şöyle özetleyebiliriz;

  • Birçok LCS takımı, özellikle de yeni organizasyonlar ileride daha fazla para kazanmak adına oyuncularına bütçelerinden fazla para ödüyor. Yani çoğu takım LCS’ten kar sağlayamıyor.
  • Riot Games’in tutumu takımların sponsor almasını engelliyor. Şirket, takımların alacağı reklamların kostüm satışlarını ve LCS ilgisini etkilemesini istemiyor.
  • Reklam gelirlerinden ya da kostüm gelirlerinden takımlara pay verilmiyor.
  • Riot Games yorumcularına endüstri standarlarının altında para ödüyor. Yorumcularının kendi markalarını inşa etmesine, Twitch ve Youtube gibi mecralarda aktif olmasına izin vermiyor.

Yukarıda da dediğimiz gibi, MonteCristo’nun bu konuda “ateşli” açıklamalar yapıyor olması oldukça doğal. Reginald’ın açıklamasına geçmeden önce, şirketin yorumcularına nasıl davrandığı konusunda bir parantez açmak lazım. Monte’nin iddialarına göre CS:GO ve TI yorumcuları Riot yorumcularından çok daha fazla kazanıyor. Hatta yine Monte’ye göre Ti6’ya katılan bir sunucu etkinlik boyunca bir Riot yorumcusunun aldığı paranın 6 katını alıyor.

Bu rakamların doğru olma olasılığı oldukça yüksek. Öte yandan CS:GO ve Ti gibi etkinliklere katılan yorumcuların çoğu sadece o etkinlikte freelance çalışıyor ve daha yüksek para almaları çok doğal. Öte yandan Riot Games’in kendi sunucuları var ve bu sunucular düzenli olarak çalışıyor.

Monte’nin açıklamalarından sonra dramaya tabiri caizse son noktayı koyan Reginald’ın açıklamasına ise şuradan ulaşabilirsiniz; http://www.twitlonger.com/show/n_1sp1imb

Baktığımızda Reginald’ın hususi olarak ekstra açıklamalar yapmadığını, MonteCristo’nun açıklamalarını onaylar nitelikte cümleler sarf ettiğini görüyoruz. League of Legends’tan milyon dolarlar kazanmadığını belirten Regi, kazandığı paraları  farklı eSpor dallarından elde ettiğini belirtirken, LCS’in finansal olarak stabil olmadığına da sözlerinde yer verdi. Regi’nin bu konudaki en büyük argümanı ise geçtiğimiz aylarda çokça tartışılan LCS’in franchise sistemine geçip geçmemesi.

Reginald ayrıca Riot Games’in sponsor konusunda oldukça katı olduğunu, backstage’e sponsorlarını getiremediklerini, sponsorlarının ürünlerini LCS sahnesinde kullanamadıklarını da belirtti. Bu konudaki en dikkat çekici nokta ise Riot Games’in TSM’den Youtube kanalındaki HTC reklamı videosunu kaldırmasını istemesi.

TSM’in LoL eSpor sahnesindeki öneminden de çokça bahseden Regi, oyuncularına endüstrideki en fazla parayı veren takım sahibi olduğunu, oyuncularını Riot Games’den daha fazla düşündüğünü, hatta emekli olduktan sonra yollarına devam edebilmesi için oyuncuları Youtube kanallarında aktif olmaya teşvik ettiğini de sözlerine ekledi. Regi’nin sözlerindeki diğer bir önemli nokta ise Dünya Şampiyonu olan takımların Riot Games’in yaptığı “kostümlerinden” hiçbir pay almayışıydı.


Son birkaç gündür ortada dönen dramanın kısa özetini bu şekilde toparlayabiliriz. Elinde tam bir PR kabusu bulunduran Riot Games’in bu konu hakkında daha fazla açıklama yapmaması da dikkatleri çekiyor. Tabii ki bu tartışmanın medyaya yansımadan takım sahipleri ve şirket arasında sonuçlandırılması da daha muhtemel.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir