League of Legends

MSI 2016 takım analizi

Riot Games’in Dünya Şampiyonası’ndan sonra düzenlendiği en büyük uluslararası turnuva olan MSI 2016 önümüzdeki hafta başlıyor. Altı takımın katılacağı turnuvada beş büyük ligin şampiyonu ile beraber IWCI 2016 Şampiyonu mücadele edecek. Getirilen değişiklikler ile her zamankinden daha heyecanlı bir turnuva izleyeceğimiz MSI’a CLG, G2, SK Telecom T1, RNG, Flash Wolves ve temsilcimiz Supermassive katılıyor. Grup aşamasında her takım birbiri ile iki maç oynayacakken, ilk dörde giren takımlar yarı finale yükselecek. Grup aşaması tek maç, playofflar ise beş maçlık seriler halinde oynanacak.

NA LCS temsilcisi Counter Logic Gaming, geçtiğimiz mevsim oynadığı istikrarlı oyunu bu mevsim de Vadi’ye yansıtmayı başardı. Mevsim başında orta koridor ve nişancısını takımdan gönderen CLG, bu pozisyonlara Huhi ve Stixxay’i getirdi. Bu oyuncuların yeterliliği uzun bir süre tartışılsa da, takımın mevsim şampiyonu olması bu konuda herkesi tatmin etti diyebiliriz. Takımın kadrosu şu şekilde:

  • Üst koridor: Darshan
  • Ormancı: Xmithie
  • Orta koridor: Huhi
  • Nişancı: Stixxay
  • Destek: Aphromoo

MSI’da başarılı olmasına çok fazla şans tanınmayan CLG’nin en güçlü tarafı takımın harita üzerinde kusursuz rotasyon yapabilmesi. Darshan’ı ayrık ittirmede çok iyi kullanan takımda en çok dikkat edilmesi gereken oyuncu Aphromoo. Takımın beyni olan oyuncu, harika oyunları ile final serisinde takımına şampiyonluğu getirmişti. Oyunun ilk dakikalarında hatalar yapan fakat bu hataları Xmithie-Aphromoo ikilisinin baskınları ile kapatan takım, oyununu bi üst seviyeye çıkarmadığı sürece MSI’da çok fazla zorlanacaktır. Harika bir seçim yasaklama ekranı oynayan CLG, bu avantajını Vadi’ye yansıtırsa yine de sürpriz zaferler kazanabilir.


EU LCS temsilcisi G2, lige bu mevsim yükselmesine rağmen agresif oyun tarzı ile mevsim şampiyonu olmayı başardı. Finalde Origen’i yenen takım, oldukça hızlı bir oyun oynuyor. Geçtiğimiz yıl ormancı rolünden üst koridora geçen Kikis de performansı ile herkesi şaşırtmaya devam ediyor. Takım hakkında bilinmesi gereken en önemli şey, şu anki metanın G2’ye çok fazla fayda sağladığı. Takımın kadrosu şu şekilde:

  • Üst koridor: Kikis
  • Ormancı: Trick
  • Orta koridor: Perkz
  • Nişacı: Emperor
  • Destek: Hybrid

Tüm otoriteler tarafından MSI’da ilk dörde gireceği tahmin edilen G2, yukarıda da belirttiğimiz gibi agresif ve hızlı bir oyun tarzını benimsiyor. Takımın taşıyıcıları ise Trick, Perkz ve Emperor. Neredeyse her büyük ligde oynadıktan sonra G2’de evini bulan Emperor, çok iyi bir mevsim geçirdi. Tecrübesini sonunda oyun tarzını yansıtan bir takımda kullanma fırsatı bulan Emperor, G2’nin en büyük hasar kaynaklarından. Takımın en önemli oyuncusu ise kuşkusuz Perkz. Orta koridor oyuncuları ile meşhur olan ligde en iyi oyunculardan birisi olarak gösterilen Perkz, MSI’daki orta koridor oyuncuları ile rahatlıkla mücadele edecek kapasiteye sahip. Trick’in agresifliği ile oyunun ilk dakikalarından itibaren haritayı kontrol etmeyi amaçlayan takım, Perkz ve Emperor’un harika takım savaşı çıkartması ile beraber avantajı eline alıyor ve o noktadan sonra kartopu oluyor. G2’nin MSI’da en çok dikkat edilmesi gereken takımlardan birisi olduğunu belirtelim.


LCK temsilcisi ve son Dünya Şampiyonu SK Telecom T1, kusursuz bir Bahar Mevsimi geçirmedi. Rox Tigers’ın her daim bir adım gerisinde kalan SKT, finalde rakibini yenerek MSI’da oynamaya hak kazandı. Şampiyon kadrodan Marin’i gönderen takım, yerine Duke’u getirdi. Dünya Şampiyonası’ndaki gücünden yoksun olan takım, ne olursa olsun MSI’da şampiyonluğun en önemli adaylarından. Takım kadrosu şu şekilde:

  • Üst koridor: Duke
  • Ormancı: Blank/Bengi
  • Orta koridor: Faker
  • Nişancı: Bang
  • Destek: Wolf

Turnuvada uluslararası tecrübesi en çok takım şüphesiz ki SKT. İki defa Dünya Şampiyonluğu yaşayan tek takım olan SKT ne var ki eskisi kadar kusursuz oynamıyor. Zaman zaman oyunun 15.-25. dakikaları arasında yanlış kararlar alan takım, bu hatalarını playofflarda tekrarlamadı. Eskisi kadar güçlü olmasa da, takımın daha inatçı ve bir bakımdan daha bilge olduğunu söyleyebiliriz. Ne zaman savaşması gerektiği konusunda turnuvadaki en iyi takım olan SKT’de dikkat edilmesi gereken çok fazla oyuncu olsa da, akla ilk gelen elbette Faker. Sahnenin en iyi orta koridor oyuncusu olarak gösterilen Faker’ın, oyunun her dakikasında devreye girebilme şansı bulunuyor. Bununla beraber Faker’dan daha iyi bir mevsim geçiren oyuncu ise Bang. Geçtiğimiz yılın başında takıma katılan oyuncu, oyununu kusursuzlaştırmaya çok yakın. SKT’nin turnuvanın favori takımı olarak gösterilmesinin en büyük nedeni de rakibinin hiçbir hatasını cezasız bırakmaması.


LPL temsilcisi RNG, ligde B grubunu birinci olarak bitirmişti. Geçtiğimiz yıl MSI şampiyonu olan ligi temsil eden RNG de turnuvanın görece zayıf takımlarından birisi olarak gösteriliyor. Kadrosunda eski iki Dünya Şampiyonu Looper ve Mata’yı bulunduran takım, LPL şampiyonluğunda Mata’ya çok şey borçlu. Takımın kadrosu şu şekilde:

  • Üst koridor: Looper/LetMe
  • Ormancı: Mlxg/Insec
  • Orta koridor: Xiaohu/Sask
  • Nişancı: Wuxx/Namei
  • Destek: Mata/Ley

Büyük bir sürpriz yaparak finalde EDG’yi yenip şampiyon olan RNG, LPL temsilcisi olarak MSI 2016’ya katılmaya hak kazandı. Agresif ve takım savaşı odaklı bir oyun tarzı benimseyen takımda öne çıkan isim şüphesiz Xiaohu ve Wuxx. Ligin en iyi orta koridor oyuncusu olarak gösterilen Xiaohu, mevsim boyunca oyununu üst seviyeye çıkarmayı başardı. RNG’nin bu dönüşümündeki en önemli etken ise Mata’nın takıma gelmesi. Lider pozisyonunu rahat bir şekilde durduran oyuncu, takımın rotasyonlarını ve savaşa girme kararlarını kusursuz bir şekilde uygulayabiliyor. Bununla beraber RNG’nin en önemli silahlarından birisi ise Wuxx. Çatışmalarda ve takım savaşlarında harika pozisyon alan oyuncu, RNG’nin skorlarının %77’sine katkı sağladı. Takıma MSI’da çok fazla şans verilmemesinin nedeni ise agresif oyun tarzları. Takım savaşlı odaklı oynasalar da, oyunun belirli bölümlerinde birçok ufak hata yapan RNG, bu hatalarını rotasyonları ve skorları ile kapatıyor. Uluslararası arenada zorlanan LPL’in MSI 2016’da başarılı olup olmayacağı ise büyük merak konusu.


LMS temsilcisi Flash Wolves, lig ikinci bitirmesine rağmen playoffları yenilgisiz tamamladı ve finalde AHQ’yu 3-0 yenerek MSI 2016’ya katılmaya hak kazandı. 2015 Dünya Şampiyonası’na da katılan takım, uluslararası arenada tecrübe sahibi. Makro oyunu neredeyse kusursuz oynayan FW, yüksek risk-yüksek ödül oyun tarzını benimsiyor. Takımın kadrosu şu şekilde:

  • Üst koridor: Rins/MMD
  • Ormancı: Karsa
  • Orta koridor: Maple
  • Nişancı: NL
  • Destek: SwordArt

Dünya Şampiyonası’ndan sonra üst koridora MMD’yi getiren FW, başarısının büyük bir bölümünü bu oyuncuya borçlu. Oyunun ilk dakikalarını etkili bir biçimde oynayan FW, MSI 2016’da SKT’yi zorlayacak takımlardan birisi. Takımın ormancısı Karsa ise bu mevsim kendisini daha da geliştirdi. LMS finallerinde rakip ormancıyı oyundan düşüren ve harita baskısını doğru bir biçimde uygulayan Karsa, takımın en önemli silahlarından birisi. Fakat FW’nin asıl hasar kaynağı ise NL. Destek oyuncusu SwordArt’ın da yardımıyla takım savaşlarında mucizeler yaratan NL, FW’de en çok dikkat edilmesi gereken oyuncuların başında geliyor. Takımın en önemli zayıflığı ise yukarıda bahsettiğimiz oyun tarzı: Yüksek risk-yüksek ödül. Agresif oyun tarzı ile bu riski dengelemeye çalışan FW, doğru oyun planına karşı oldukça zorlanabilir. Fakat agresifliği ile başa çıkamayan takımların FW karşısında işi oldukça zor. Turnuvanın favorilerinden birisi olarak gösterilmesinin altında yatan neden de Karsa-MMD ikilisinin çoğunlukla oyunun başından itibaren karşılaşmayı domine etmesi.


IWCI temsilcisi Supermassive, bu yıl kurulmasına rağmen büyük bir başarı göstererek KMF’de Beşiktaş’ı 3-1 yenerek ligimizi şampiyon bitirdi. Takımımızın makro oyun anlayışı oldukça kuvvetli olsa da, özellikle de oyunun 10.-20. dakikaları arasında karar mekanizmasında problemler yaşıyor. IWCI 2016’da edindiği tecrübeyi MSI ile pekiştirmek isteyen takımımızın kadrosu şu şekilde:

  • Üst koridor: Thaldrin/Fabfabulous
  • Ormancı: Stomaged
  • Orta koridor: Naru
  • Nişancı: Achuu
  • Destek: Dumbledoge

IWCI 2016 Şampiyonu olarak ligimizin WildCard sunucuları arasında en iyi olduğunu bir kez daha kanıtlayan Supermassive, MSI 2016’nın en zayıf takımı olarak gösteriyor. Rakiplerinin oyun temposuna ayak uydurmakta zorluk çekeceğe benzeyen SUP’un en önemli silahı kuşkusuz Naru. Agresif bir koridor safhası oynamayı seven oyuncu, ne kadar geriye düşerse düşsün her zaman taşıyıcı rolünü üstlenmekten çekinmiyor ve aldığı skorlar ile rahatlıkla kartopu olmayı başarıyor. Stomaged-Dumbledoge ikilisinin harita üzerindeki oyunları ile avantajı eline geçiren SUP, ne var ki fazlasıyla ufak hatalar yapıyor. Achuu’yu oyunun belirli bir dakikasına kadar pasif tutmayı seven takım, oyun ortasından itibaren takım savaşları ile rakibini stratejik hata yapmaya zorluyor. Takımda Naru büyük bir öneme sahip olsa da IWCI 2016’da harika bir performans sergileyen Thaldrin de SUP’un en önemli silahlarından. Dünyanın en iyi takımlarına karşı mücadele gösterecek olan Supermassive’in diğer takımlardan farkı ise buraya hem tecrübe hem de oyun anlayışı kazanmaya gelmesi. Temsilcimizin ilk oyundan zafer kazanması beklenmiyor. Fakat koç Hatchy’nin de sorumluluk almasıyla beraber Supermassive doğru bir adaptasyon ile rakiplerini şaşırtacak bir oyun sergileyecektir.


MSI 2016, 4-15 Mayıs tarihleri arasında Çin’in Shanghai kentinde düzenlenecek. Turnuvaya katılan takımların sıralaması, 2016 Dünya Şampiyonası’nda da etkili olacak. Turnuva ile ilgili tüm haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir