League of Legends League of Legends Haberleri

Nasıl oynadılar: HWA Gaming

Şampiyonluk Ligi’nin en köklü takımlarından HWA Gaming, 2017 Kış Mevsimi’ne namına yakışır biçimde bir başlangıç yaptı. Geçtiğimiz sezonun ardından Holyphoenix, Godbro, Visdom’ın takımdan ayrılması ve Marshall’ın da 10 ay men cezası alması HWA’yı yeni bir kadro kurmaya zorladı. Eski kadrosundan yalnızca Trix’i takımda tutan ekip, Türk espor tutkunlarının yakından tanıdığı Panky ile birlikte, orta koridora Xico, nişancı pozisyonuna da Emtest’i transfer etti. Ardından destek pozisyonunu sürpriz bir şekilde, daha önce espordan emekliliğini açıklayan Cognac’a emanet eden ekibin bu kadrosu taraftarların kafasında soru işareti uyandırdı. Zira bireysel olarak çok kaliteli oyunculara sahip olan HWA’da, daha önce beraber oynamamış oyuncuların bir araya getirilmesi, sinerji probleminin ortaya çıkacağının sinyallerini veriyordu.

Ancak korkulan olmadı ve ilk haftadan itibaren takım olmayı başaran HWA Gaming, KMF’nin en büyük adaylarından biri olduğunu oynadığı oyunla izleyenlere gösterdi. Normal sezonu ilk ikide bitiren Team AURORA ve SuperMassive ile ilk hafta karşı karşıya gelen ekip, bu zorlu fikstürden bir galibiyet çıkarmayı başardı. Özellikle Xico ve Trix’in bireysel performansları ile alt koridor ikilisinin uyumu, HWA’yı diğer takımlardan bir adım öne taşıyordu. Ancak dördüncü hafta serileri oynandığı sırada espor sahnesi bir anda Cognac’ın takımdan ayrılması haberiyle çalkalandı. SuperMassive’in ardından ikinci sırada bulunan ve başarılı bir görüntü çizen ekip, bu kararıyla taraftarlarını şaşırttı. Cognac’ın kovulduğuna yönelik açıklamalarının ertesi gününde bir duyuru yayınlayan ekip, oyuncunun kovulmadığını, performansındaki düşüş ve oyuna adaptasyondaki sıkıntıları nedeniyle yedeğe çekildiğini takipçileriyle paylaştı. Bunun ardından herkes kaliteli bir destek oyuncusunun takıma dahil edilmesini beklerken, bu sezon başında destek pozisyonuna geçiş yapan ve performansı eleştirilen Revance’ın transfer edilmesi, HWA’yı zor günlerin beklediğinin göstergesi niteliğindeydi.

Özellikle son iki haftada oynadığı karşılaşmalarda kötü bir görüntü çizen HWA, sıralamadaki yerini kaybetti ve ligde dördüncülüğe kadar geriledi. 1907 Fenerbahçe Espor ile Oyunfor.Crew mücadelelerinden mağlubiyetle ayrılan ve Dark Passage ile Galakticos’a da birer puan kaptıran HWA, Aurora ve Crew takımlarının altına düşmekten kurtulamadı. Son hafta Cognac’ı tekrar as kadroya dahil eden ekip, oyuncular arasında oluşan soğukluk ve bir süre birlikte oynayamamaları sebebiyle ilk haftalardaki sinerjiyi yakalamayı başaramadı. Yedinci haftanın ilk gününde karşılaşıp mağlup olduğu 1907 Fenerbahçe Espor ile çeyrek finalde eşleşen HWA’nın, önümüzdeki günlerde oyuncuları ilk haftadaki durumlarına getirmeyi başaramaması durumunda yarı final şansı çok zor olacak gibi gözüküyor.


İnişli çıkışlı bir grafik

Lige iyi başlayıp bir süre ikinci sırada yer alan, daha sonra kaybettiği puanlar sonucunda dördüncülüğe gerileyen HWA’da en büyük problem bir türlü istikrar yakalayamamak. Üstün bir oyun sergileyip, ligde lider pozisyonda yer alan ve ligin en güçlüsü SuperMassive’i dahi yenmeyi başaran takım, olmayacak maçlarda puanlar kaybedince bu tür zaferlerin anlamsız hale gelmesine sebebiyet verdi. Tıpkı geçtiğimiz sezon olduğu gibi, 2017 Kış Mevsimi’nde de performans düşüklüğü yaşayan HWA, son iki haftada iki yenilgi iki beraberlik alarak mevsim şampiyonu olma yolunda yarı finallerden başlama şansını bir nevi elinin tersiyle itmiş oldu.

Bu sezon oynadığı 28 karşılaşmanın yarısını kazanıp yarısını kaybeden HWA Gaming’in yalnızca bu istatistiği dikkate alındığında dahi inişli çıkışlı bir grafik sergilediği göze çarpıyor. Galatasaray, Galakticos ve Dark Passage kadar olmasa da mid ve late game’de sıkıntılar yaşayan ekibin, buna rağmen maçlarının genelde geç oyun aşamasına kaldığı dikkatlerden kaçmıyor. Erken oyunda belki de ligin istatistiksel olarak en iyi takımlarından biri olan HWA, ne yazık ki yakaladığı üstünlükle maçları kartopuna bağlayıp kazanamıyor ve bir türlü bitirici hamleyi yapamaması sonucu uzayan maçlardan genellikle istemediği sonuçla ayrılıyor. İlk kan ve ilk kule kanı skorlarını çoğunlukla hanesine yazdırmayı başaran ancak bu üstünlüğü Vadi’ye yansıtıp rakibiyle arasındaki farkı açmakta zorlanan HWA, bu problemini aşması durumunda ligde rahatlıkla zirveye oynayan bir takım haline gelebilir.

HWA Gaming’in oyununda öne çıkan noktalardan biri de orman kontrolü ile görüş sağlamaya verdikleri önem. 2017 Kış Mevsimi normal sezonunda SuperMassive’in istatistikleri altüst eden performansını göz ardı edersek, orman kontrolü noktasında HWA ligimizin en başarılı takımlarından biri konumunda. Ejder kontrolü ve ilk Baron alma oranlarında %50’nin üzerine çıkarak bu alanda üstünlük sağladığını gösteren ekip, dakika başına 3.31 ile de ligin en fazla totem yerleştiren takımları arasında yer alıyor. Yani görüşe önem veren ve rakip oyuncuların nerede olduğu bilgisine sahip olan HWA, bunun sağladığı avantajla Ejder ve Baron kesme konusunda bir adım önde yer alabiliyor. Buna rağmen yukarıda da bahsettiğimiz gibi oyunun ileri aşamasında üstünlüğünü genelde rakibe kaptıran HWA’da, bu durumu Kadim Ejder kontrolü oranını dikkate alarak da görmek mümkün. Bu anlamda ligde %33 ile en kötü orana sahip takımlardan biri konumunda bulunan ekibin, örneğin %100 ile kusursuz bir oran yakalayan SuperMassive ile şampiyonluk yarışı içine girmesi haliyle oldukça zor.

Oyuncular

Panky [star rating=”3.25″]

Daha önce Çilekler’de forma giyen ve performansıyla HWA’nın dikkatini çekip takıma dahil edilen Panky, geçtiğimiz sezona göre çok daha iyi durumda. Ligde oynadığı pozisyonda fabFabulous’un ardından en yüksek KDA’ya sahip oyuncu olarak öne çıkan başarılı üst koridor, Trix ile uyumunun da yardımıyla genel olarak iyi bir normal sezon geçirdi diyebiliriz. Koridorda rakiplerine karşı üstünlük kurmayı başaran Panky, kazanılan altın, minyon sayısı ve deneyim puanı istatistiklerinde ligin en iyilerinden biri konumunda. Tecrübeli oyuncu metanın gereklerini yerine getirme konusunda, gerek tank gerekse de hasar potansiyeli yüksek üst koridor şampiyonlarını layıkıyla oynayabiliyor.

Bu sezon Poppy, Maokai ve Nautilus gibi tank şampiyonları daha çok tercih eden Panky, kendisinden bekleneni fazlasıyla Vadi’ye yansıtmayı başardı. Oyuncunun en büyük problemi ise istikrar sağlayamaması. Bir maç koridoru domine eden ve kurduğu üstünlükle maçın kazanılmasında büyük pay sahibi olabilen Panky, başka bir maçta tam tersi duruma düşebiliyor. Özellikle KDA, skor katkısı ve verdiği hasar istatistiklerinde çok kötü durumda olduğu Gragas’ı sıkça tercih eden oyuncu, iyi performanslar ortaya koyduğu Camille ve Rumble’ı olması gerektiği kadar oynayamadı. Sonuç olarak başarılı bir sezon geçiren Panky, yukarıda da belirttiğimiz gibi geçtiğimiz dönemlerdeki performansının üzerine çok şey koymuş ve şu an için ligimizin en iyi üst koridor oyuncularından biri konumunda.

Trix [star rating=”4.25″]

Geçtiğimiz mevsimden takımda kalan tek oyuncu konumundaki Trix, bu sezon kendini çok geliştirdiğini izleyenlere kanıtladı. Bir önceki sezonda da istikrarlı bir grafik çizen ve Marshall ile çok iyi anlaşan oyuncu, bu uyum sayesinde HWA’nın aldığı birçok galibiyette başrol oynamıştı. Buna rağmen maçlara ağırlığını koyma ve takımın oyununu bir adım ileriye götürme konularında eksiklik yaşayan başarılı ormancı, HWA’nın finalde mücadele etmesine yetecek performansı gösterememişti. Bu sezon ise biraz daha liderlik ruhuna sahip ve sorumluluk alan bir Trix izliyoruz. Oyun başında yaptığı baskınlarla, rakip ormancının baskınlarına anında cevap vermesiyle ve koridorlara yaptığı yardımlarla ve takım arkadaşlarının üstünlüğü ele almasında önemli rol oynamasıyla Trix’in bu sezon iyi bir iş çıkardığını söylemek mümkün.

Ligde rakip oyuncuları 124 kez keserek en fazla skora sahip ormancılardan biri olan Trix, buna rağmen toplam ölüm sayısında da ilk sıralarda geliyor. Agresif oyunlar oynayan ve her girdiği pozisyonda lehine ya da aleyhine bir skor çıktığını gördüğümüz Trix’in bu enerjisi, her ne kadar fazla skor vermiş olsa da takımını ateşlemesine olanak sağlıyor. HWA’nın ormanda Ejder ve Baron kontrolünde ligin en iyi ekiplerinden biri arasında yer almasında şüphesiz en büyük pay Trix’e ait. Nispeten başarılı bir sezon geçiren ve takımın en iyilerinden biri olarak öne çıkan Trix’in performansı HWA için KMF’de hayati öneme sahip.

Xico [star rating=”4″]

Daha önce amatör turnuvalarda boy gösteren fakat profesyonel herhangi bir ligde oynamayan Xico, HWA Gaming’in sezon başında risk alarak yaptığı transferlerden biri konumundaydı. Her ne kadar isteneni veremese de GodBro gibi tanınmış ve başarılı bir oyuncunun yerine takıma dahil olması, Xico üzerinden baskı oluşturuyordu. Takımıyla birlikte ligde ilk kez Aurora maçı ile Vadi’ye inen oyuncu, özellikle ikinci maçta ortaya koyduğu Taliyah performansıyla izleyenleri büyülemişti. Kış Mevsimi’nde görücüye çıktığı ilk haftanın ardından olumlu bir görüntü çizen Xico’nun bu performansı, HWA’nın başarılı bir yıldız adayı transferi yaptığını ispatlar nitelikteydi.

Her ne kadar yetenekli ve agresif oyun tarzını seven bir oyuncu olsa da, zaman zaman yaptığı anlamsız savaş kovalamaları Xico’nun zayıf noktası olarak göze çarpıyor. Ligde yalnızca orta koridor değil, tüm pozisyonlardaki oyuncular arasında en fazla skor verenlerden biri durumunda bulunan Portekizli, takımını da çokça dezavantajlı hale düşürüyor. Oyun esnasındaki agresifliği ve hırçın yapısı kameralara da yansıyan başarılı oyuncu, her ne kadar fazla skor alıyor olsa da, bazen gereksiz skor kovalamaları ve olmayacak yerde oyun yapmaya çalışmasıyla takımına zarar veriyor. Ancak bu saydıklarım çoğu zaman yıldız oyuncu problemleri olarak öne çıkan özellikler ve Xico da şüphesiz ligimizin yıldızlarından biri konumunda. Trix ile iyi bir sinerji yakalayan başarılı orta koridorun, ligin en fazla ilk kan alan oyuncularından biri olduğunu da hatırlatmakta fayda var. SuperMassive maçında Cassiopeia ile Beşte Beş yaparak kalitesini bir kez daha ispatlayan oyuncu, iyi gününde takımına maç kazandırma potansiyeline sahip.

Emtest [star rating=”3.5″]

Xico gibi profesyonel sahneye ilk kez HWA Gaming ile adım atan Emtest, geçtiğimiz yıl Ekim ayında düzenlenen GeForce Cup’ta Broken Blade, Kanani, Abbedagge ve Noxiak gibi oyuncularla oynayarak kendini göstermişti. Oyun tarzına baktığımızda güvenli oynamayı tercih ettiğini gördüğümüz, ancak agresiflik gerektiren pozisyonlarda da pasif kalmayıp ileri atıldığına şahitlik ettiğimiz İsveçli oyuncu, Cognac ile ilk haftalarda iyi bir sinerji yakalamayı başarmıştı. Bu durumda tabii ki Cognac’ın tecrübesi ve liderlik vasfı da ön plana çıkıyor. 4.0 ile nişancılar arasında ortalama bir KDA oranına sahip olan Emtest, skor katkısında ise son sıralarda yer alıyor. %61.1’lik oranıyla ligimizde oynayan nişancılar arasında en az skor katkısına sahip olduğunu gördüğümüz oyuncu, her ne kadar kendisinden isteneni Vadi’ye yansıtsa da, daha fazlasını yapıp sorumluluk alma konularında çok geride kalıyor.

Ortalama kazanılan altında bir miktar rakip nişancıların arkasında kaldığını gördüğümüz Emtest’in en büyük sorunu Deneyim puanı konusunda ortaya çıkıyor. Bu değerlendirmede açık ara ligin en kötüsü durumundaki Emtest, seviyenin çok önemli olduğu ve güç dengelerini etkilediği profesyonel sahnede rakiplerinin bu konuda kendisinin önüne geçmesine engel olamıyor. Başarılı bir oyuncu olan ancak daha fazla şey ortaya koyması gereken genç yetenek, kendini geliştirmesi durumunda önümüzdeki sezonlarda HWA’da patlama yapma potansiyeline sahip.

Cognac [star rating=”4″] – Revanche [star rating=”3.25″]

Geçtiğimiz sezon profesyonel sahneyi bırakıp okuluna devam edeceğini açıklayan Cognac, Kış Mevsimi’nde sürpriz bir geri dönüş yaparak HWA’ya transfer olmuştu. Çilekler’deki performansını bu sezon daha da yukarıya taşıyan, yaptığı seçimler ve takımı kontrol noktasında oyuna ağırlığını koymasıyla bambaşka bir görüntü çizen başarılı destek oyuncusu, özellikle etkili Malzahar oyunlarıyla takımına ilk haftalarda çok fazla katkı sağladı. Ancak ligin dördüncü haftasında maçlar oynandığı sırada sürpriz bir şekilde yedeğe çekilen Cognac, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Aurora’ya karşı oynadıkları ikinci maçtaki Zilean tercihinin takım içerisinde eleştirilere sebep olduğunu ve maçın bu yüzden kaybedildiğine yönelik bir düşünce oluştuğunu belirtmişti. Metayı yakından takip eden ve sürekli şekilde tekli dereceli sırada antrenman yaptığını bildiğimiz oyuncunun yedeğe çekilmesi, izleyenlerin kafasında soru işaretleri oluşturmuştu. İstatistiksel durumundan ziyade takımdaki varlığının oyuncular üzerindeki olumlu mental etkisi dolayısıyla HWA için şu anda vazgeçilemez durumda bulunan Cognac, yıldız oyunculardan oluşan ekibi çekip çevirme görevini layıkıyla yerine getiriyor.

Sezona Galakticos’ta başlayan ve sonrasında Veux’un transferiyle takımdan ayrılan Revanche, yedeğe çekilen Cognac’ın yerine HWA’ya dahil oldu. Oyun içerisinde yaptığı basit hatalarla dikkat çeken oyuncu, tüm eleştirilere rağmen iyi bir istatistiksel performansa sahip. Destek oyuncuları arasında en iyi skor katkısı oranına sahip Revanche, yeni rolüne biraz daha alışıp pozisyon almadaki sıkıntılarını aşarsa HWA için faydalı olabilir. Ancak şu an için takımdaki rolü itibariyle Cognac’ın forma giymesi HWA’nın lehine olacaktır.

HWA Gaming ve KMF beklentisi

Normal sezonu dördüncü sırada tamamlayan HWA Gaming, KMF çeyrek finalinde, sıralamada beşinci olan 1907 Fenerbahçe Espor ile karşılaşacak. Bu mevsim başında kurulan ve ilk sezonunda KMF’de çeyrek finale kalma başarısı gösteren rakibi ile oynadığı maçlardan galibiyet çıkaramayan HWA, bu şanssızlığı ortadan kaldırma peşinde. İkilinin mücadelesinde gülen taraf, yarı finalde Team AURORA’nın rakibi olacak.

Bakıldığında iki takımın da başarılı orta koridor oyuncularına sahip olduğunu görüyoruz. Yaptığı oyunlar ve agresifliğiyle ön plana çıkan Xico, iyi bir normal sezon aşamasının ardından yine takımının en büyük kozlarından biri konumunda. Diğer tarafta ise dünyaca ünlü Koreli bir orta koridor olan Frozen var ve HWA, şüphesiz oyuncunun ne kadar tehlikeli olduğunu en iyi bilen takımlardan biri. Zira lig aşamasında Frozen’ın akıllara kazınan en iyi hareketleri genelde Fenerbahçe’nin HWA ile karşılaştığı serilerde ortaya çıktı. Bu sebeple ortada Xico’nun biraz daha güvenli oynaması ve takım olarak HWA’nın Frozen’ı kahramanlaştıracak yanlış hamleler yapmaması büyük bir önem arz ediyor.

Yukarı koridordaki oyuncuların performansları birbirine yakın gibi gözükse de Thaldrin, Panky’den bir gömlek üstün diyebiliriz. Ancak gününde bir Panky, karşısında kim olursa olsun koridoru rakibine dar etme potansiyeline sahip. HWA’nın en büyük avantajı ise orman pozisyonunda ortaya çıkıyor. Fenerbahçe’nin en zayıf tarafı şüphesiz Reach’in performansı. Sezon başından beri başarılı bir grafik çizen Trix’in, bu üstünlüğünü kullanıp takımı adına avantaj sağlaması HWA için büyük bir önem arz ediyor.

Yine gözardı edemeyeceğimiz noktalardan biri de erken oyunda Fenerbahçe’nin ligimizin en kötü takımları arasında yer alması. İlk kan ve ilk kule skorlarını alma istatistiğinde çok üstün olan HWA, bu avantajını kullanıp maçları uzatmadan bitirmek zorunda. Zira oyunun geç aşamasını çok iyi oynayan Fenerbahçe, maçın buralara gelmesi durumunda avantajı eline alıp rakibinin fişini çekecektir. Birbirine çok yakın istatistiklere sahip iki takımın mücadelesinden kimin galip geleceğini önümüzdeki hafta göreceğiz.

espor yazarı, avukat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir