League of Legends

Nasıl oynadılar: Oyunfor.Crew

Kış mevsiminde beklentilerin üstüne çıkıp şampiyonluk şanslarını Şampiyonluk Ligi Kış Mevsimi Finali’ne kadar sürdürmeyi başaran Oyunfor.Crew, yaz mevsiminde iyi performans göstermesine rağmen dördüncülükte kaldı. Geçen mevsimin finalist kadrosunun iskeletini koruyan ve bunun yanında en çok eleştirilen isim olan Wendelbo’yu gönderip yerine Mocha’yı transfer eden ekip, Supermassive ile oynadıkları finalde en sağlam görüntüyü çizen Godbro’yu da, Naehyun ile değiştirdi.

Son ana kadar!

Geçtiğimiz mevsim hemen hemen oynadıkları her maçtan önce favori olmadıklarını ve muhtemelen kaybedeceklerini ifade eden teknik ekip, yaz mevsiminde de totemvari alışkanlıklarını sürdürdü. Rahat kazandıkları maçlardan sonra hiç antrenman yapmadıklarını, herkesin tekli dereceli gibi istediği şampiyonu seçtiğini ve maç günleri dışında vakitlerinin çoğunu havuzda geçirdiklerini söyleyen oyuncular ise tüm League of Legends Türkiye camiasının “yok yok öyle değildir kesin” şeklinde telkinlerde bulunmasına yol açtı.

Gün geçtikçe artan performansları sebebiyle son ana kadar Türkiye Büyük Finali’nde izleyeceğimizi düşündüğümüz Crew, son hafta yaptıkları “rakip seçimi” ile adeta kendi ayaklarına kurşun sıktı. Son haftalarda kasırga gibi yakaladığını kendiyle beraber sürükleyen Team Aurora ile karşılaşmamak için Yasuo’lu, Akali’li kompozisyonları ile maça çıkan ekip, bu tercihleri sonunda matematiksel olarak ikinci olma şansları varken dördüncülüğe yerleştikleri için, şimdinin Yaz Mevsimi Şampiyonu 1907 Fenerbahçe Espor ile eşleşti ve 3-0 yenilerek sezonu kapattı.

Geçen mevimisin finalist kadrosunun çoğunluğunu takımda tutarak başarı yolunda ilk adımı atan Crew, takıma bu mevsim dahil olan Mocha ve Naehyun’dan da bana kalırsa kendilerinin bile beklemediği kadar iyi performans aldı. BauSupermassive’in dominant karakterinden uzak olduğu bu dönemde, çoğu otorite tarafından 1907 Fenerbahçe Espor ile beraber şampiyonluğun adayı olarak gösteriliyorlardı. Elwind’in bildiğimiz yırtıcı oyunundan uzak oluşu, Mojito’nun bir türlü şampiyonluk adayı takım ormancısı izlenimi verememesi, ayrı ayrı çok iyi oyuncular olan Madness ve Mocha’nın yazının devamında değineceğimiz sebepler yüzünden uyum sağlayamaması gibi sebepler ile en yakın oldukları sezonda başarıdan uzak kalan Crew, bir sonraki mevsim kadrosunu korur mu bilinmez, ama ufak müdehalelerle birlikte yine Türkiye standartlarının üstünde bir kadroya sahip olmaları muhtemel.

Oyuncular

Elwind [star rating=”2.5″]

Kabul edelim ki tankın da tankı metasının usulca uzaklaştığı, 5000 canlı Maokailerin nadiren ışınlan kullandığı Yaz Mevsimi’nin, Elwind’i eski günlerine döndüreceğini hepimiz düşündük. Ama olmadı.  Elwind kalitesini oynadığı her şampiyonda yansıtmaya, tecrübesi ile takımına yol göstermeye yine devam etti, fakat bana kalırsa geçtiğimiz sezonlarda Elwind’i takımında bulunduran takım üç maçlık seriye 1-0 önde başlıyor gibiydi. Kazandım dediğiniz baron savaşının ardından mini haritaya baktığınızda Elwind’i ya inhibitör alırken bulurdunuz, ya da kutlamanız sırasında baron pitine ultisi ile beraber sıçra atan bir Kennen olarak. 2017 Yaz Mevsimi’nde oyuncunun bu etkiyi yaratabildiğini düşünmüyorum.

Bu mevsim yaptığı on farklı şampiyon tercihinden ikisini Shen ve Galio üstünde kullanan Elwind, taşıyıcı şampiyonları daha iyi oynadığı gerçeğini bir kez daha izleyenlere hatırlattı. Zaten iyi oynadığını bildiğimiz Shen ile en yüksek KDA oranını yakalayan üst koridor oyuncusu, Galio ile ise üç maçtan galibiyet çıkaramadı. Elwind 2.7 KDA oranı ile ligde 30. sırada kendine yer bulabildi. Skor katkısı sıralamasında ise 48 oyuncu arasında 46. olarak kendi standardının oldukça altında kalarak Oyunfor.Crew ekibine büyük katkı sağlayamadı.

 

Mojito [star rating=”2″]

Maalesef Oyunfor.Crew ekibinde Elwind’den daha istikrarsız performans gösteren biri varsa, o da Mojito’ydu. Yazının başında Mojito’nun şampiyonluk adayı bir takımın ormancısı olmak için yetersiz olduğundan bahsetmemin sebebi kendisinin tahmin edilemez oyunu. Olaf oynadığı beş oyunun hepsini dominant performanslarla kazanmasına rağmen, Mojito’yu hiç beklemediğiniz bir anda haritanın öbür tarafında gri ekrana bakarken bulma ihtimaliniz de var. Şampiyonluk yolundaki bir takımın her maçtan önce ormancısının iyi gününde olması için dua etmesi de kulağa pek profesyonel gelmiyor.

Mojito hakkında söyleyebileceğimiz iyi şeylerden biri ise takım arkadaşları ile koordinasyonu. Kendi başına iş almadığı zamanlarda yaptığı baskınlardan büyük ölçüde başarıyla ayrılan ormancı, %69 katkısı ile tüm lig oyuncuları arasında onikinci sırada yer alıyor. Özetle, bireysel olarak her koridorda rakiplerinden üstün olma potansiyeline sahip Oyunfor.Crew gibi bir ekipte Mojito iyi günündeyse şampiyonluk favorisi olan takım, ormancının başarısız bir performansıyla zor duruma düşebiliyor.

Naehyun [star rating=”3.5″]

Naeyhun ligimize kariyerinin yere çakılmasından sonra geldi desek yanlış olmaz. Geçtiğimiz mevsim EU LCS ekiplerinden Origen ile on dört oyunda galibiyet yüzü göremeyen Naehyun için tehlike çanları çalmaya başlamıştı. Ama EU LCS’e göre daha düşük bir marka değerine sahip ligimizde gösterdiği performans ile Origen’deki kötü tablonun sorumluluğunu tamamıyla üstünden attığını söyleyebiliriz. Zaten Origen’in Naeyhun’dan sonra oynadığı on dört oyunun yalnızca iki tanesini kazanabilmesi de tezimizi doğrular nitelikte.

Bana kalırsa Güney Koreli orta koridor oyuncusu, ligimizde oynamış en kaliteli orta koridor oyuncuları listesinde Frozen’ın hemen arkasında ikinci sırada kendisine yer buluyor. Siz de takdir edersiniz ki erken oyunda Naeyhun’un kendi koridorunu kazanamamasını sürpriz olarak değerlendirebiliriz. Orta oyun ve geç oyunda ise diğer Crew üyeleriyle uyumu muazzam. Rotasyon yapılması kolay şampiyonlar üzerine odaklanıp kendi koridorundaki işini bitirdikten sonra bulduğu her fırsatta arkadaşlarına yardım etmeye çalışıyor. Talon, Katarina gibi suikastçi imza şampiyonları ile az ama öz performans gösteren Naeyhun, bu iki şampiyonla oynadığı üç karşılaşmada 28/7/23 KDA oranlarını tutturdu. Aynı zamanda Frozen’ın bulunduğu bir ligde, dokuz kez başarılı şekilde oynayarak Taliyah üstüne ahkâm kesebilecek kadar iyi performans gösterdiğini söylememiz gerek. Umarım gelecek mevsim de onun kalitesinde bir oyuncuyu ligimizde izlemeye devam edebiliriz.

Madness [star rating=”4″]

Madness açık ara ligimizdeki en ilginç oyunculardan biri. Tüm izleyenlerin yüreğini ağzına getiren ve bazen başına bela olan korkusuz oyun tarzı, destek partnerleri ile atışmaları, sivri dili bir kenara dursun, Madness kariyerinin ilk gününden beri performansının üstüne koymaya devam ediyor. Ekran önüne ilk çıktığı zamanlarda diğer çoğu nişancıdan kötü performans gösterse de, kesinlikle bir gün bile durağanlaşmayan performans grafiği ile hep yukarıya doğru ilerledi ve kendisine karşı gösterilen sabrı fazlasıyla hak ettiğini kanıtladı.

Bahsettiğimiz sebeplerle bugün Zeitnot, HolyPhoenix gibi nişancılarla aynı seviyede ismi anılan Madness, bu mevsim tam on iki şampiyonu hiç de fena olmayan şekilde oynayıp şampiyon havuzunun genişliğini de gözler önüne serdi. Genç nişancı dakika başına 9.7 minyon sayısı ile tüm lig oyuncuları arasında birinci durumda. Birer kere Kog’Maw ve Jinx oynayıp KDA istatistikleri konusunda kendisine kötülük yaptığını söylememiz lazım fakat, yedi kere Tristana oynayıp 10.6 KDA oranı tutturuyorsanız, nişancılık konusunda bir şeyler söylemeye hakkınız var demektir.

Madness ile alakalı değinmemiz gereken başka bir konu ise destek oyuncuları ile uyumu. Geçen sene argo tabirle teneke bağlanıp gönderilen Wendelbo’dan tüm takım gibi Madness da rahatsızdı. Madness’ın her zaman tercih ettiği geç oyuna yönelik stratejisini uygulamayı beceremeyen ve güvenli kalmayı başaramayan Wendelbo ile uyum sağlayamadılar. Mocha ise bambaşka. Madness “beni koridorda yalnız bırakıyor” şeklindeki açıklamalarıyla bunun değerini tam anlamamış gibi gözükse de Mocha, Madness Show’un metin yazarı ve yönetmeni diyebiliriz.

Mocha [star rating=”4″]

Mocha Güney Kore ve Avrupa yükselme liglerinde Thresh ve Bard performansları ile zaten ön plana çıkmıştı. Fakat onu geçen sene mevsim finali oynamış bir takıma ilave etmek, tam anlamıyla bir scouting başarısı. Dumbledoge’un yaklaştığı ama bana göre tam olarak başaramadığı taşıyıcı destek görevini başarıyla yerine getiren Güney Koreli oyuncu, oyunun her dakikasında her yerde takımına katkı sağlamaya çalışıyor.

Kimi zaman oyun yapan bir destek, kimi zamansa ikinci bir ormancı gibi oynayan Mocha, 5.8 KDA oranı ile ligimizdeki tüm oyuncular arasında ilk sırada yer alıyor. Öyle ki, kimi zaman rakip takımların beş yasaklama hakkının çoğunu kendisi için kullandığını görebiliyoruz. İmza şampiyonu Thresh ile oynadığı dokuz oyunun sekizinde kendi ortalamasının da üstünde 6.7 KDA oranı tutturan oyuncu, bana kalırsa elde tutulduğu takdirde Crew’un destek rolünü yıllar boyunca sorunsuz şekilde idare edecektir.

Son olarak Mocha’nın Madness ile uyumuna da bakacak olursak; Mocha, Madness’ın alışkanlıklarının aksine haritanın tamamını gezerek oynuyor. Onu erken oyunda bile üst koridorda baskına gitmişken görebiliyoruz. Çoğu zaman da Mojito’nun peşine takılıp rakip ormanın totemlenmesi/totemlerin temizlenmesi görevlerinde ona yardımcı oluyor. Diğer oyuncular konusunda şüphelerim olsa da, ben Crew alt koridorunun sürekli havuza girdiğine inanıyorum açıkçası. Oyun tarzları o kadar alakasız ama birbirini tamamlıyor ki, bence tekli derecelide ilk defa karşılaşmış olsalar bile rakip alt koridorun birbirlerini raporlamasına neden olabilirlerdi.

2018’de ne olacak? 

Kanaatimce önümüzdeki mevsim Oyunfor.Crew’un yapması gerek tek şey Elwind’i kendine getirip ormancıları Mojito’yu değiştirmek. Oyuncuların kendi olmasına izin verirken, ortak bir payda etrafında da buluşmalarını sağlayan koç Lelouch’u da elde tutarlarsa, gelecek mevsim tekrar şampiyonluğun büyük adaylarından biri olmamaları için hiçbir sebep yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir