League of Legends

Şampiyonluk Ligi 2015 Yaz Mevsimi’ne genel bakış

League of Legends Türkiye Şampiyonluk ligi’nde 7 haftalık normal sezonun bitiminin ardından gözler play off maçlarına çevrildi. Bizde 5mid olarak, normal sezonda takımların ve oyuncuların performanslarına, Türkiye Büyük Finali öncesi play off’a kalan takımların son durumlarına ve kadrolarına göz gezdirdik.

Yedi haftalık zorlu maratonun ardından Şampiyonluk Ligi’nde toplam 56 maç oynandı. Normal sezonda bazı öne çıkan detaylar ve sadece 5Mid’de bulabileceğiniz sezon istatistikleri şu şekilde:

  • Şampiyonluk Ligi Yaz Mevsimi’nde maçların %59’unu mavi tarafta oynayan takımlar kazanırken, %41’ini kırmızı tarafta başlayan takımlar kazandı.
  • Şampiyonluk liginde oynanan 56 maçta toplam 1624 kez kan dökülürken, izleyenler maç başına ortalama 29 skor izleme şansı elde etti. (4 Temmuz DP-HWA maçı hükmen DP’nin kazanması sebebiyle sebebi ile istatistiklerin dışında tutulmuştur.)
  • Beşiktaş ve Dark Passage yedi maç üst üste kazanarak Yaz Mevsim Ligi’nde üst üste en çok maç kazanma rekorunu elinde bulunduran takımlar oldu. Beşiktaş’ın sezon başındaki serisine son veren DP, bu galibiyetle beraber ligin sonuna kadar yenilmedi ve bir seriye daha imza attı.
  • Beşiktaş e-Spor Kulübü, 2014-2015 League of Legends sezonuna damga vurmaya devam etti. Bahar Mevsim Sezonu’nu sadece iki mağlubiyetle lider bitiren takım, Yaz Mevsimi’nde de normal sezonu iki mağlubiyet alarak lider bitirmeyi başardı ve bir yılda Türk takımlarına yalnızca dört kez yenildi.
  • Crew, yedi haftalık normal sezonda toplamda altı oyuncu değişikliğine giderek bu alanda bir rekora imza attı. Sezonu son sırada bitiren ekip küme düşerken, yapılan oyuncu değişikliklerinin de takıma bir faydası olmadı ve Crew ligi sadece iki galibiyet alarak sonuncu tamamladı.
  • Yaz mevsimi sezonun KDA lideri ise 9.4 ortalama ile oynayan Beşiktaş’ın destek oyuncusu DumbleDoge oldu. Ayrıca başarılı destek oyuncusu takımının skorlarına %78.9’luk bir katkı yaparak bu alanda da lider olmayı başardı.

Dilerseniz şimdi de takımların normal sezondaki performanslarını inceleyelim:

Beşiktaş e-Spor Kulübü (12-2)
Geçtiğimiz mevsimin şampiyonu unvanıyla gelen ve MSI’da tecrübe kazanmış olarak lige başlayan Beşiktaş’ta maçların kazanılmasına rağmen yolunda gitmeyen şeylerin olduğu gayet açıktı ve birçok kesim tarafından da dile getirilmekteydi. Takım ligin 4. haftasına kadar namağlup ilerledikten sonra Dark Passage’a karşı yenilerek ligdeki ilk mağlubiyetini aldı ve kadrosunda bazı değişiklikler yapmaya karar verdi. Ligin kadro olarak en istikrarlı ekiplerinden olan Beşiktaş’ta yapılan bu değişiklikler lige verilen arada olmasaydı bazı negatif sonuçlar doğurabilirdi. Neyse ki lige verilen arada uyumu biraz olsun yakalayan ekip, geri döndüğünde eski performansını devam ettirdi ve ligi lider bitirmeyi başardı. Theokoles ve Energy’nin yerine getirilen Taiki ve Avenuee ikilisinin ligdeki performansından memnun olan Beşiktaş taraftarları, takımın sezon başında yaptığı hataları artık daha az görüyor. Avenuee gibi tecrübeli bir oyuncunun da takıma kattığı birçok artı söz konusu. Pozisyon bilgisi ve şampiyon havuzuyla takımına çok yardımcı olan oyuncu, Türk asıllı olmasının da etkisiyle hiç iletişim sorunu çekmemiş gibi gözüküyor. Kazanan takımı bozarak adeta kumar oynayan Beşiktaş yönetiminin ise bu kumarı şimdilik tutmuşa benziyor. Theokoles ile çok iyi anlaşan Thaldrin’in oyuncu değişikliklerinden sonra performansında biraz düşüş görmemize rağmen, tecrübeli oyuncu son haftalarda eski formunu tekrar yakalamayı başardı. Ekibin aşağı koridor ikilisi ise hala üst düzey oynamaya devam ediyor. Ayrı bir parantez ise DumbleDoge’a açmak gerekiyor. Destek oynamasına rağmen takımını bazı pozisyonlarda ve hatta bazı maçlarda taşıyan oyuncu, şuan takımın kilit ismi konumunda bulunuyor.

Beşiktaş, Türkiye Büyük finali için halen en büyük favori konumunda. Ancak geçen mevsime oranla işlerin çok daha zor olduğu da net bir şekilde ortada. League of Legends’in dinamik oyun yapısı gereği uyum sağlayan oyuncuların ve takımların başarılı olduğu gözlenirken, uyum sağlamayanların ise bu seviyede başarı yakalamaları adeta imkansız oluyor. Rakiplerinin aradaki farkı kapattığını gören Beşiktaş’ın, play-off öncesi iki haftalık arada çok iyi hazırlanması gerekiyor.

Dark Passage (10-4)
Yaz mevsime oldukça kötü başlayan, ardından bir de takımın kaptanı ve yıldız oyuncusu Naru’nun altı maçlık cezasıyla şok yaşayan Dark Passage, ligin son haftalarına doğru büyük bir sıçrama yaptı ve son virajda belki de ligin en iyi takımı olmayı başardı. 4. haftadaki Beşiktaş galibiyetiyle umutlanan ve Naru’nun da takıma katılmasıyla beraber performansını arrttıran DP, üst üste yedi maç kazanarak ligi ikinci sırada bitirmeyi başardı ve yarı finallere direkt katılma başarısını gösterdi. Bireysel performanslara bakacak olursak ise, aşağı koridorda istediği uyumu ligin ilk haftalarında yakalayamayan takımın, destek oyuncusunu değiştirerek durumu lehine çevirmeyi başardığını görüyoruz. Ligin yetenekli Türk nişancılarından birisi olan Zeitnot’un bu değişikliklerle performansında gözle görülür bir değişiklik yaşandı ve bu da takımın sonuçlarına direkt etki etti. Naru’nun cezasıyla beraber üç haftalık süreçte takımla oynama şansı elde eden Abaria’nın sırıtmaması ise DP için çok önemliydi ve lige havlu atmalarını engelledi diyebiliriz. Elwind ve ormancı Crystal’ın da son haftalardaki olumlu performansıyla beraber Dark Passage şu an için oldukça sağlam bir pozisyonda bulunuyor.

Beşiktaş değişen kadrosunu oturtmaya çalışırken, Dark Passage ise eksiklerini hızlıca kapatmışa benziyor. Ligin son haftalarda en iyi oynayan takımı oldukları gayet ortada. Finale çıkma başarısını göstereceklerini düşünüyoruz. Naru’nun aldığı ceza yüzünden iyice hırslandığını ve performansını maksimuma çektiğini hep beraber izledik. Takım içi agresifliği iyi ayarlayabilirler ve son haftalardaki performanslarını korurlar ise TBF için şuan en büyük favori durumundalar.

HWA.Gamesatış (9-5)
Kadrosuna yaptığı tecrübeli LCS oyuncu takviyesiyle beraber ligin başında istediği sonuçları alan HWA’da yüzler gülmekteydi. Lakin kazanan takımı bozarak yapılan nişancı değişikliği ve niQ’in performansındaki düşüşle beraber sezon ortasında takım oldukça sıkıntılı dönemler yaşadı. Revanche’in yerine gelen HolyPhoenix, herkesin yakından tanıdığı bir isimdi. Sezon başında oynamamış bir oyuncuyu takıma getirmek ve hatta çok iyi performans gösteren oyuncunuzun yerine getirmek büyük bir riskti. HolyPhoenix’in yetenekleri konusunda kimsenin şüphesi yoktu fakat mental olarak birtakım sorunları olduğu konuşuluyordu. İlerleyen haftarlarda rüştünü ispatlayan Holy ve arkadaşları ligin sonuna doğru toparlandı ve ligi 3. sırada bitirmeyi başardı. Takımın her şeyi konumundaki niQ’in günlük değişken performans sergilemediği ve büyük hatalar yapmadığı sürece HWA’nın rakiplerini korkutan bir takım olduğunu söyleyebiliriz. Kadrosunda Fab ve Holy gibi yıldız oyuncuları bulunduran HWA’da izleyicilerin de büyük beklentiler içine girmesi oldukça doğal. Son üç haftada sadece DP’ye kaybettiklerini de hatırlatalım.

HWA’nın çeyrek finaldeki rakibi ise NumberOne eSports olarak belirlendi. Bu eşleşmede sonuca daha yakın tarafın HWA olduğunu ve hem oyuncu kalitesi hem de takım uyumu açısından NumberOne’dan üstün olduğunu söyleyebiliriz.

Team Turquality (7-7)
Yaz mevsiminin en ilginç hikayesine TT ekibi imza attı. Lige oldukça kötü başlayan ekip, ligin son sırasına demir atmıştı. Küme düşmemek için oynayacağını düşündüğümüz TT, takımın varoluşundan beri süre gelen savaşçı ruhuna karşı koyamadı ve gittiği kadro değişikliğinin ardından muazzam bir performans ortaya koymayı başardı. TT ekibindeki bu değişikliği daha önceki yazılarımızda incelemiştik. Kadro mühendisliği konusunda bu denli başarılı hamleler yapan TT yönetim ekibini ise ayrıca kutlamak gerekiyor. Oldukça eleştirilen aşağı koridor ikilisinden nişancıyı değiştiren ve Revanche’ı getiren TT ekibi, ormancı için de Rawbin ile anlaşmıştı. İki oyuncu takımın tüm çehresini değiştirirken, takımın play off’a kalmasında büyük rol oynadı. Özellikle Rawbin ormancı olarak takımını adeta bir maestro gibi yönetmeye başladı ve başarılı hamleler yapmakta ligde ilk sıralarda yer aldı. Takım arkadaşlarına da önemli bir güven sağladığı şüphesiz ortada. LongB’nin ise orta koridora gün geçtikçe alışması ve şampiyon havuzunu büyütmesi TT’nin bir diğer başarı etkeni.

TT’nin çeyrek finaldeki rakibi ise Oyun Hizmetleri oldu. Bu serinin oldukça başa baş geçeceğini tahmin ediyoruz. Team Turquality’nin bu gibi mevsim finallerinde oldukça maç yaptığını hatırlatmakta fayda var. Buralarda nasıl oynanması gerektiğini takımın genlerinden dolayı biliyorlar. Oyun Hizmetleri ise bu mevsim lige çıkan bir ekip ve ilk defa play-off oynayacak. Gerek tecrübe, gerekse son haftalardaki performanslarına bakılırsa TT ekibi bir adım önde gibi gözüküyor.

Oyun Hizmetleri (7-7)
Yaz Mevsimi’nin şüphesiz en büyük sürprizini yapan takım ise OHM ekibi oldu. İlk kez mücadele ettikleri şampiyonluk liginde play-off’lara kalarak büyük bir sükse yapmayı başaran OHM’de Yükselme Ligi’nden beri kadro istikrarı maksimum düzeydeydi. Ancak takım, son haftalarda nişancı ve yukarı koridor oyuncularında değişiklik yapmaya karar verdi. Nişancı Madneess son hafta kadroya katıldı ve OHM son haftadan galibiyet çıkarmayı başaramadı. Orta koridorda İmmortoru takımın en etkili ismi olarak göze çarpıyor. Şampiyonluk liginde aldığı 79 skorla ilk sırada bulunan oyuncu 5.9 KDA ile bu alanda da 3. sırada yer alıyor. Takımın kadro istikrarlarını bozmadığı sürece ilerleyen yıllarda daha da başarılı olmasını bekliyor ve umuyoruz.

TT karşısında işlerinin normal sezona göre biraz daha zor olduğunu yazımızın önceki kısmında anlatmıştık. Yarı finale çıkamasalar bile onlar için sezon oldukça başarılı geçmiş sayılmaya devam edecek. Takımdaki arkadaşlık ortamı ve takım oyunları üst düzeyde ve TT karşısında canla banla savaşacaklarına eminiz.

NumberOne eSports (5-9)
Ligin köklü takımlarından NR1, sezona Ferit transferiyle başlayıp umut tazelese de sezon ortasından sonuna kadar ciddi şekilde zor anlar yaşadı. Takımın sadece beş galibiyetle play-off’a kalması ise ligin alt sıralarında kalitenin biraz düştüğünü gösteriyor. Ferit ve Nases gibi deneyimli ve başarılar kazanmış oyuncular olmasına rağmen NR1 oyuncuları lig boyunca birçok hata yaptı. Takım oyunlarında, uyumlarında ve karar mekanizmalarında bir takım sorunlarla boğuştukları ortada. Pozisyon takibi ve karar mekanizmasında takımda tecrübeli oyuncular olmasına rağmen bu denli büyük hatalar yapmaları ise Şampiyonluk Ligi düzeyinde kabul edilebilir bir şey değil. Transfer bazında ise NR1, sezon ortasında ormancı ve nişancı değişikliği yaparak Trixucator ile KillerEs’i kadroya kattı. Nişancı pozisyonunda oynayan eski oyuncularının derslerini bahane ederek takımdan ayrılmak istediğine dair haberler yapılmıştı ve sezon başında kadro mühendisliği konusunda nasıl bu derecede bir hata yaptıklarını sorgulamıştık. Bu raddede NumberOne özelinden giderek çoğu Türk takımlarına bir eleştiri yapabiliriz. Sezon başında oyuncunun böyle bir durumu yok muydu ve neden sezon ortasında derslerini bahane ederek ayrıldı? İşte bu gibi durumların olmaması için kadro yapılandırılmasının iyi yapılması gerekiyor. Sonuç olarak başarının gelmesinde kadro istikrarının çok önemli bir yeri bulunmakta.

Çeyrek finalde NR1’ın rakibi HWA oldu ve büyük ihtimalle takımın Yaz Mevsimi’ni çeyrek final ile birlikte sonlandıracağını söyleyebiliriz. Yine de Nases ile Ferit’in çeyrek final performanslarını sabırsızlıkla beklediğimizi belirtelim

Atlas (4-10)
Geçtiğimiz mevsimin başarılı takımlarından Atlas, bu sezon play-off potasının dışında kalarak sevenlerini üzdü. Lig boyunca sadece bir transfer yapan ekip, Adaniel’in takıma katılmasıyla oyun kalitesinde artış yakalasa da, bir maç farkla NumberOne’nın gersinde kalarak büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Son hafta dâhi galibiyet alıp NR1’ın kaybetmesini bekleyerek play-off’a gitme şansı bulabilmeyi umut eden Atlas, buna rağmen hem TT, hem de HWA karşısında galibiyet alamadı. Geçtiğimiz sezonki oyuncularından Ciyansan’ın koçluğa geçişinin ardından nişancı olarak Samux takıma katılmıştı. Oyuncunun lige biraz geç ısınmasının da etkisiyle beraber takım uyumundaki sorunlar göze çarpmıştı. Elysion’un da zaman zaman gerçekten çok kötü, zaman zaman da muazzam performanslar sergilemesinin takıma dengesiz bir performans gösterdiği ortada. En azından gelecek sene de Şampiyonluk Ligi’ne tutunmayı başaran Atlas’ın yeni bir yapılanmaya gidip gitmeyeceğini zaman gösterecek.

Crew (2-12)
Lige bu mevsim yükselen ikinci takım olan Crew takımı sezon boyunca istediğini bir türlü vadiye yansıtamadı. Sezon boyunca yaptığı altı farklı transfer ile işleri iyice içinden çıkılmaz bir hale sokan ekip, son haftalarda sürekli farklı kadrolarla maça çıktı. Böyle bir sonucun ardından da başarısızlık kimseyi şaşırtmadı desek yeridir. Crew, daha yeni yükseldiği ligden düşmesiyle birlikte önümüzdeki sezon Yükselme Ligi’nde mücadele edecek. Takımın her ne kadar transfer yapmayı sevmiş görünse de tekrardan kadro değişikliğine gidip gitmeyeceği şu an için bilinmez ama bazı oyuncuların ayrılması söz konusu. Özellikle Raverno, takımın en etkili ismi olarak sürekli gözümüze çarpmıştı. Oyuncuya diğer takımlardan teklifler gelecektir diye düşünüyoruz. Madness’in hyper carry inadı ve şampiyon havuzunun darlığı, üstüne Polonyalı üst koridor oyuncusunun  performansında düşüklük ve sürekli değişen kadro yüzünden Crew’un bu sezon başarıyı yakalayamamasına rağmen lige farklı bir renk kattığını söyleyebiliriz. Takıma Yükselme Ligi’nde başarılar diliyoruz.


Şampiyonluk ligi yazımızın sonuna doğru gelirken takımların genel performanslarına ve TBF çeyrek final eşleşmelerine de kısaca göz gezdirdik. 25 Temmuz tarihinde ilk çeyrek final karşılaşmasının oynanacağını belirtelim. 8 Ağustos’taki Türkiye Büyük Finali heyecanını kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir