League of Legends

Supermassive ve MSI 2016

Riot Games tarafından düzenlenen ve Dünya Şampiyonası’ndan sonraki en büyük turnuva olan MSI 2016 geçtiğimiz günlerde son buldu. LCK temsilcisi SK Telecom T1 turnuvayı şampiyon olarak bitirirken, temsilcimiz Supermassive grup aşamasında sadece bir galibiyet aldı ve baktığımızda büyük bir başarıya imza attı. NA LCS temsilcisi CLG’yi ciddi bir şekilde yenen takımımızın turnuvada iyi bir performans gösterdiğini belirtelim.

KMF’de Beşiktaş.OyunHizmetleri’ni 3-1 yendikten sonra IWCI 2016’da mücadele eden Supermassive, turnuva finalinde Hard Random’ı rahat bir şekilde elemiş ve MSI 2016’ya katılma hakkı kazanmıştı. Oynanılan oyun açısından en zayıf takım olarak gösterilen temsilcimizin CLG karşısındaki zaferi elbette büyük bir sürprizdi. Yine de, turnuva mekaniklerini göz önüne aldığımızda ve ortaya çıkan sürprizleri de hesaba kattığımızda Supermassive’in çok daha fazla galibiyet almasını bekleyenlerin sayısı hiç de az değildi.

WildCard takımları böyle büyük turnuvalara katıldığından beri hiçbir takım tarafından ciddiye alınmıyordu. Bu durum Supermassive ile kesinlikle bozuldu. Bu yazıda öncelikle Supermassive’in turnuva boyunca oynadığı oyunu inceleyecek, takımın mentalite olarak başarısını değerlendirecek ve Supermassive’in bu başarısının ülkemizdeki League of Legends camiasına etkilerini tartışacağız.

Yukarıda belirttiğimiz üzere Supermassive diğer sunucuların WildCard takımlarına olan bakış açısını büyük ölçüde değiştirdi. Bunun en büyük nedeni ise oynadıkları oyundu. Takım, turnuvadaki diğer büyük takımların hepsine karşı ciddi anlamda bir oyun ortaya koydu. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda WildCard takımlarının böyle turnuvaları “gezme fırsatı” olarak gördüğünü söylememiz gerekir. Supermassive’in başarısının ilk nedeni buydu. Takım, turnuvayı “tecrübe” fırsatı görmek yerine kendisine güvendi ve oynayabileceği en iyi oyunu sergiledi. Diğer takımların saygısını da bu şekilde kazandı. supermassive-ve-msi-3Supermassive’in oyun stiline baktığımızda birçok hata olduğunu görebiliyoruz. Fakat kesin bir şey var ki o da takım oyunun başını çok iyi oynuyor. EU sunucusnda scrim atmanın faydalarından birisi olarak, Supermassive koridor değişikliğini oldukça iyi oynuyor. Bununla beraber MSI 2016’da çok ağırlığını koyamasa da, Stomaged-Dumble ikilisi oyunun başında çok yerinde kararlar alarak baskın yapıyor ve takımın taşıyıcılarına ihtiyacı olan güvenli farmı sağlıyor. Supermassive ligimizdeki tie-break maçlarına kadar dağınık ve kendine güvenmeyen bir görüntü sergiliyordu. Hatchy’nin gelmesi ile beraber daha takım oyunu odaklı oynayan Supermassive, makro anlamda da büyük gelişme kaydetmişti.

Takımın oyunun ilk dakikalarındaki başarısının diğer bir sırrı ise Stomaged’in başarılı orman kampı temizleme yolu. Genellikle 5. dakikadan önce orta koridora bir baskın yapan Stomaged-Dumble ikilisi, turnuva boyunca bu tarzından vazgeçmedi.  Takım turnuvada oyunun ilk dakikalarında girdiği çatışmalardan daha şanslı bir şekilde ayrılmayı başarsaydı, ilk dörde girmesi işten bile değildi.

Supermassive’in kazandığı saygının bir diğer nedeni ise takımın gösterdiği adaptasyondu. Turnuvanın ilk günündeki oyunu ile son günündeki oyunu arasında belirgin bir fark yakalamayı başaran takım, rakiplerine göre oynamayı becerebildi. Bu noktada takımın kompozisyon seçimlerini eleştirmemiz gerekiyor. Naru’nun şampiyon havuzunun dar olması ve Dumledoge’un “Poppy” ısrarı, takımın başarısız olmasında katkı sahibiydi. Thaldrin-Fabfabulous değişiklikleri oyuncuların tecrübe kazanması için yapılmış olsa da, ben bu “yedek oyuncu” kullanımını tasvip ettiğimi söyleyemeyeceğim. Yedek oyuncu kullanmanın en büyük avantajı maçta yapılan hataların oyuncuya direkt olarak söylenmesi ve bu hataları bir sonraki maç tekrarlanmaması. Hatchy’nin oyunculara tecrübe kazandırması elbette akla yatkın, fakat daha ciddi ve öncelikleri daha farklı bir Supermassive, en azından G2 karşısında rahat bir iki galibiyet alabilirdi.

Bunların dışında, takımın en büyük eksikliği oyunun belirli bir bölümünden sonra tecrübeli takımlara karşı ne yapacağını bilememesiydi. Özellikle de 25. dakikadan sonra takım savaşı safhasına geçtiğimizde, rakip belirgin bir hata yapmadığı sürece SUP, seçenekleri kısıtlıymış gibi oynadı ve oyunun başında elde ettiği avantajların üzerine gitmedi. Turnuvadaki yorumcular tarafından da dikkat çekilen bu eksiklik, Supermassive’in sadece 5 aylık bir takım olmasından ve yeterince tecrübesinin olmamasından kaynaklanıyor. Kabul edilebilir hatalar yapan Supermassive, kadrosunun çekirdeğini koruduğu sürece bu konularda da kendisini geliştirecektir. Takım harita rotasyonları bakımından ise oldukça tecrübeli gözüktü, fakat turnuva boyunca bu konuda birçok kez başarısız oldu. Bu  başarısızlığın en büyük nedeni ise harita üzerindeki totem kullanımıydı. Oyuncuların harita farkındalığı yüksek olsa da, totem kullanımının daha aktif olduğu bir Supermassive, rakiplerine daha büyük bir şekilde sıkıntı verebilirdi.

Supermassive bence turnuvaya mentalite olarak da çok doğru bir biçimde hazırlandı. Karşılaşmalar başlamadan önce 1-0 geride olduklarını kabullenmektense tüm çabasını harcayarak mücadele eden takım, bu çabasından dolayı da diğer takımların ve turnuvadaki sunucuların saygısını kazandı. Turnuva başlamadan önce de Hatchy’nin adaptasyon konusunda başarılı bir koç olduğu düşüncemi paylaşmıştım. Koç bu konuda beni yanıltmadı ve oyuncularını mentalite olarak iyi hazırladı. Aslında baktığımızda takım kolay kolay “tilt” olan bir takım değil. Fakat buna rağmen büyük sahnede oynamanın ve dünya devi rakipler ile karşılaşmalarının baskısını zaman zaman hissettik. İlk gün konsantrasyonu yerde olan Stomaged’in sonraları kendisini toparlaması, farklı bir açıdan baktığımızda turnuvanın amacına ulaştığının bir göstergesi.

supermassive-ve-msi-4

Öte yandan takım yine de mentalite olarak gerektiği seviyede değildi. Özellikle de kaybedilen iki G2 maçı da SUP’un kazanabileceği maçlardı. Oyunun sonunda karar verme mekanizmalarının yeterince katı olmaması ve tereddüte düşmesi, takımı olumsuz yönde etkiledi.

Peki Supermassive’in turnuvadaki oyunu ülkemizdeki League of Legends’ı nasıl etkileyecek? Lig açısından baktığımızda bu etki tamamıyla takımın turnuva tecrübesini lige nasıl yansıtacağına bağlı. Dünyanın en iyi takımlarıyla antreman yapma şansı yakalayan SUP’un oyununu belirgin bir biçimde geliştirmesini beklenen bir şey. Bunun dışında, takımın kazandığı bu saygı, antreman maçlarına da direkt olarak etki edecek. Turnuva öncesi EU liginde sadece zayıf takımlar ile ya da EU CS takımları ile antreman yapma şansı yakalayan Supermassive, Hatchy’nin sözlerine göre artık top-tier EU LCS takımları ile antreman yapma imkanına sahip. Supermassive’in ülkemizde oynanan oyunu daha saygın bir hale getirmesi elbette diğer takımlara da fırsat olarak yansıyacaktır.

SUP’in turnuvadaki performansında CLG karşılaşmasına ayrı bir parantez açmamız gerekiyor. Belirtmek gerekir ki oyuncularımızın hiçbiri normal performansından ekstra bir performans ortaya koymadı. Ligde alıştığımız oyununu oynayan SUP’un CLG karşısında galip gelmesindeki nedenlerden birisi rakibinin kendisini küçük görmesiydi. Fakat Supermassive’in zaferinin tek nedeni bu değildi. Takım olarak harika takım savaşı çıkartan SUP’ta öne çıkan isimler Thaldrin ve Stomaged oldu. CLG’nin hatalarını teker teker değerlendiren ve rahat bir şekilde kartopu olan takımın maçı kazanması da uzun sürmedi. İtiraf etmek gerekir ki bu karşılaşmadan sonra Türk LoL izleyicisi Supermassive’in daha fazla karşılaşma kazanmasını bekledi. Ki benim düşünceme göre biraz daha tecrübeli bir takım olsaydı, temsilcimiz turnuvayı kesinlikle ilk dörtte bitirecekti.

supermassive-ve-msi-2

Genel olarak baktığımızda, Supermassive’in beklenenden çok daha üstün bir performans ortaya koyduğunu belirtelim. Takım gardını hiçbir zaman düşürmedi ve her maçta planlı bir şekilde oynadı. Oyunun ilk dakikalarında rakip kim olursa olsun belirli bir üstünlük sağlayan Supermassive, sürpriz takımlarından birisi olarak MSI tarihine adını yazdırdı. Her şey bir kenara, LoL topluluğu tarafından Supermassive’in gelmiş geçmiş en güçlü IWC takımı olduğu görüşünün yerleşmesi bile başlı başına bir zafer. Umuyoruz ki takımın bu başarısı ve tecrübe kazanması ligimizdeki diğer takımları da etkiler.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir