League of Legends League of Legends Haberleri

TBF 2017 Analizi: 1907 Fenerbahçe vs BAUSuperMassive

Herkes tarafından Şampiyonluk Ligi’nin en çekişmeli finali olacağı söylenen TBF 2017’ye sadece bir gün kaldı ve nefesler tutuldu. Worlds’te ülkemizi temsil edecek olan takım, 1907 Fenerbahçe Espor ve BAUSuperMassive eSports arasında oynanacak beş maçlık serinin ardından belli olacak.

İki takımın da burayı hak ettiğine hiç şüphe yok. Kış Mevsimi’nde koç pozisyonuna Pades’i getirdiği andan itibaren bugüne kadar performansını istikrarlı bir şekilde yükselten FB, Yarı Final’de rakibi Oyunfor.CREW’u zorlanmadan geçip adını finale yazdırmıştı. KMF Şampiyonu SUP ise Yaz Mevsimi’ne dilediği gibi başlamadı. Dominant bir mevsimin ardından herkes yine takımdan aynı performansı beklese de ekibin sallantılı haftalar da geçirdiğini belirtelim. Fakat SUP da “mevsim finalleri buff’ı” aldığını AURORA karşısında sergilediği baskın oyun ile herkese göstermiş oldu. Bu yazımızda da tıpkı ekiplerin koridor eşleşmelerini incelediğimiz gibi takımların genel performanslarını, bir bütün halinde ne gibi farklılıklar gösterdiklerini ve kazanmak için ne yapmaları gerektiğini inceleyeceğiz.

1907 Fenerbahçe: Yükseliş Worlds’e kadar devam edecek mi?

Herkes P3P ya da CRW’u övse de FB’nin geçtiğimiz mevsime göre kendisini en çok geliştiren takım olduğu su götürmez bir gerçek. Çok değil, daha birkaç ay öncesinde mevsimin ilk karşılaşmalarında anlamsız kararlar alan ve ormancı-koridor sinerjisini oturtamamış bir görüntü çizen FB, şimdi ise çok daha kontrollü, güvenli ve hakim bir oyun tarzı sergiliyor.

FB’nin oyun tarzını tek bir kelime ile anlatmamız gerekseydi bu, “güvenli” olurdu. Fakat bu takımın defans yaparak karşılaşmaları kazandığı anlamına gelmiyor. Aslında FB’nin iki yıl önce şampiyon olan SKT’nin benimsediği oyun tarzına yakın bir felsefeye büründüğünü söylersek yanılmış da olmayız. Koridor aşamasında baskılı oynamaya çalışan fakat bunun için risk almayan ekip, rakibinin hatalarını çok iyi bir şekilde cezalandırıyor. Ki bu da genellikle objektifler etrafında çıkan takım savaşlarından sonra gerçekleşiyor. Burada tabii oyunculara büyük bir iş düşüyor. FB için hiçbir zaman kazanma şartlarından birisi alt koridoru kartopuna dönüştürmek olmadı. Fakat yine de ekip bu konuda kendisini çok geliştirdi. Padden-Japone ikilisi harika işler çıkartarak adeta “joker” katkılarla ekibin maç kazanmasını kolaylaştırıyor.

FB’nin ligde skor-ölüm oranında 1.35’te birinci sırada yer aldığını ekleyelim. Takım skor alıyor fakat çok daha az ölüyor. FB ile ilgili belki de en dikkat çekici istatistik dakika başına düşen skor ortalaması. 0.76 ile ligde sondan ikinci olan takım, bu istatistik ile makro oyuna ne kadar önem verdiğini gösteriyor. İyi bir erken oyun performansına sahip olan takım, oyun sonunda ise adeta bir canavara dönüşüyor. Elde edilen tek bir avantaj, rakip takıma inhibitöre mal olabiliyor.

BAUSuperMassive: Kolektif olarak iyi bir takım

“Üstesinden geleceğiz, öğreneceğiz.” demesine rağmen BAUSuperMassive mevsim boyunca Dumbledoge’un eksikliğini fazlasıyla hissetti. Yerine transfer edilen Tolerant yeteneği konusunda akıllarda hiç şüphe bırakmasa da dört veteran oyuncunun yanında yeterli gelişimi gösteremedi ve takım bu pozisyona geçtiğimiz yıl TBF kupasını Zeitnot ile DP’de kaldıran Rogu’yu transfer etti. SUP, Yarı Final’deki performansı ile hepimizin mevsimi göz ardı etmesi gerektiğini ve bildiğimiz, korkunç dominant SUP’un geri geldiğini ilan etti.

SUP, tüm mekanizması sorunsuz çalıştığında kuşkusuz ligdeki en korkulası takım. Aslında bunu da biraz AUR serisinin ilk maçında gösterdi. Erkenden avantajı alan ve rakibin oyun yapan oyuncusu ormancıyı devre dışı bırakan ekip, erken oyundaki avantajını büyük bir çığa dönüştürdü ve ligin en hızlı maç kazanan ekini tam 22 dakikada yendi. Zeitnot-Rogu ikilisinin uyumu göze çarpsa da Fabfabulous’un artan performansı ve Naru’nun kendisine yöneltilen tüm eleştirilere rağmen yine harika oynaması, ekibin TBF’ye yükselmesindeki en büyük nedenlerdendi.

Son hafta Rogu’yu getirdikten sonra oyun içerisinde destekten de tecrübeli bir ses elde eden SUP, yavaş yavaş eski formuna dönüyor. Takım mevsim süresince AUR’dan sonra en etkili erken oyunu oynarken, oyun ortası ve sonu safhalarında ortalama bir ekibe dönüşüyordu. Kısmen oyun ortasındaki hatalarından ve yanlış kararlarından ötürü puan kaybeden takım, Yarı Final serisinde gösterdi ki bu hatalarına iyi çalışmış ve eksikliklerini kapatmış. 15. dakikadaki altın farkında +974 ile AUR’un arkasından ikinci olan ekip, ilk kule alma istatistiğinde de ligin ikincisi.


Peki takımlar TBF 2017 kupasını kaldırmak için ne yapmalı? Oyun tarzı olarak birbirine yakın iki takımın mücadelesi gerçekten de çok keyifli olacak. Aslında burada fark yaratacak en önemli şey orta koridorlar. Frozen da Naru da kendisini kanıtlamış ve ligin en iyi iki orta koridoru. Bu oyuncuların yan koridorlara ve ormancılara yapacağı baskı, maçın kaderini değiştirecek. SUP’un unutmaması gereken şeylerden birisi de FB’nin ilk kanı aldığı tüm maçları kazanmış olması. Move çok öne çıkan bir oyuncu olmasa da iyi bir başlangıç yaptığında takımının tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede. Öte yandan alt koridor eşleşmesi de fazlasıyla kritik. Bir yanda tecrübeli Zeitnot-Rogu ikilisi, bir yanda ise genç ve kendisini kanıtlama ihtiyacı duyan Padden-Japone. Tecrübenin büyük sahnelerde her zaman işe yaradığı görülmüştür. Padden-Japone ikilisinin şampiyon olmaları için bu baskıyı iyi bir şekilde göğüslemesi gerekiyor.

Bu iki takım son karşılaştığında iki maç da aynı şekilde bitmiş, fakat kazanan taraf ikinci maçta değişmişti. Oyunların aynı şekilde geçmiş olması, takımların birbirine ne kadar yakın ve eşit olduğunun da bir göstergesi. Umuyoruz ki seri beş maça uzar ve tüm League of Legends seyircileri kaliteli karşılaşmalar izleyerek TBF 2017’nin keyfini sonuna kadar çıkarır.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir