League of Legends

TBF’de Final: Beşiktaş – Dark Passage

League of Legends’ın Türkiye’deki profesyonel sahnesi olan Şampiyonluk Ligi’nde bir mevsimin sonuna daha gelmek üzereyiz. Türkiye Büyük Finali’nde, kış mevsimi şampiyonu Beşiktaş ile Dark Passage kozlarını paylaşmak için binlerce seyircinin önüne çıkmaya hazırlanıyor. Kazanın Dünya Şampiyonası’na gidebilmek için Uluslararası Wild Card Turnuvası’na katılacak olması, Türkiye Büyük Finali’nin anlamına anlam katıyor. Bu yazımızda, 8 Ağustos günü oynanacak bu muhteşem serinin taraflarını sizler için incelerken, takımların artılarını ve eksilerini göz önünde bulundurarak, seriyi analiz etmeye çalışacağız.

Takımların final analizine geçmeden önce yarı final performanslarına bakacak olursak, DP’nin finale oldukça rahat çıktığını söyleyebiliriz. Güçlü rakibi HWA’ya hiç şans tanımayan ekip, Naru ve Elwind’in yıldızlaşmasıyla sağlam bir performans göstererek 3-0’lık bir skorla finale çıkmayı başardı. Beşiktaş ise, yıldız nişancısı Nardeus’un yokluğunda, Honos ile çıktığı TT karşısında oldukça zorlandı. 5. ve son maça uzayan seriyi, zor da olsa kazanarak adını finale yazdırmayı başaran ekipte, Thaldrin ve Avenuee’nin performansı gözleri kamaştırdı diyebiliriz.

Analizimize takımların artıları, eksileri ve genel performansları üzerinden devam edelim:

Beşiktaş
Nardeus’sız çıktığı yarı final maçında oldukça zorlanan Beşiktaş’ta, bütün çaba Nardeus’u Türkiye’ye getirmeye dönmüş durumda. Honos’la çok kısa bir hazırlık süreci geçiren ekibin Yarı Final performansı, final için yeterli olacak gibi gözükmüyor. Nardeus’un oynaması durumunda, aşağı koridorda bu kadar geri düşeceklerini zannetmiyoruz ama geçen bu süreçte ne kadar hazırlandıkları da malum. Takımın her şeyi konumundaki Thaldrin’in Yarı Final’in ikinci maçındaki kötü performansına rağmen, ayakta kalmaya çalışan Avenuee’nin çabaları maçı kazanmaya yeterli olmamıştı. Nardeus oyun taşıma potansiyeli sayesinde, Thaldrin veya Avenuee’nin yetersiz kaldığı durumlarda öne çıkarak takımına maçı getirebiliyordu. Nardeus’un olmayışı da, takımı taşıyacak isimlerin sayında eksilme yaratıyor.

Beşiktaş’ın TT karşısında birden çok hata yaptığını gördük. Şampiyon yasaklama ekranında yapılan bir takım hataların dışında, stratejik anlamda da bazı hataları oldu. Aynı kompozisyonda ısrar etmeleri sonucunda TT’nin geri dönüşünü izledik. Dürtme kompozisyonlarının da farklı versiyonları varken, aynı tip şampiyonlar ve aynı tip oyun stiliyle DP’ye karşı işleri bu kadar kolay olmayacaktır. Elbette yine burada Nardeus’un oynayıp oynamayacağı çok büyük bir etken olacak. Onun yokluğunda Yarı Final’in ilk iki maçında adeta Beşiktaş adeta nişancısız oynadı diyebiliriz. Çünkü Honos’tan yeterince destek çıkmadığı için, iş sadece Avenuee ve Thaldrin’in sırtına bindi ve şampiyon seçiminde ve strateji oluşturmada eksikler ortaya çıktı.

Beşiktaş’ın ormancısı Taiki’nin oynadığı çoğu maçta, minyon skorunda rakibinden geride kalması ve oyuna çok iyi etki edememesi Beşiktaş’ın yumuşak karnı olarak nitelendirilebilir. Yarı Final’de TT ormancısı Rawbin’in kendi ormanını talan etmesine göz yuman ve oyuna etki konusunda Rawbin’den geri kalan Taiki’nin performansı Beşiktaş adına çok önemli.

Her ne kadar sorunları olan bir takım olarak gözükse de, Beşiktaş ligin hala en iyi ekiplerinden bir tanesi. Takım uyumları ve takım savaşlarındaki kararlılıkları hala üst düzeyde. Nardeus’un finalle beraber dönmesiyle, Yarı Final’de yaşadıkları sorunların çoğunu yaşamayacaklardır diye düşünüyoruz.

Dark Passage
Yarı Final’de muazzam bir performans gösteren Dark Passage 3-0’lık skorla finale çıkarken, herkesin aklındaki soru güçlü HWA’yı nasıl bu kadar rahat geçtikleriydi. Seride HWA performansını çoğunu sahaya yansıtamasa da, bunun en büyük sebebi DP’nin oyundaki tüm doğruları yapması ve rakibine asla nefes aldırmamasıydı.

DP, ligin ortasından beri en formda takım olduğunu izleyenlere bir daha kanıtladı ve finalin açık ara favorisi olduğunu tekrar gösterdi. Takım uyumlarının üst düzeyde olması bireysel performanslarına da yansımakta. Takım kaptanı ve yıldız orta koridor oyuncusu Naru, şu an adeta büyüleyici bir oyun sergiliyor. Üst koridorda Elwind, ligin açık ara kendini en çok geliştiren oyuncusu durumunda. Ormancı Crystal gösterişsiz, sade ama bir o kadar da dominant oyunuyla güven vermeye devam ediyor. Aşağı koridorda Zeitnot ve Rydle’ın belli bir seviyenin altına inmediğini görüyoruz. Ayrıca takım olarak harita bilincinin yüksek olması ve görüşe önem vermeleri Dark Passage’ı birinci bir sınıf takım durumuna sokuyor.

Dark Passage, normal sezonda Naru’suz kadrosuyla Beşiktaş’ı yenmeyi başarmıştı. Dark Passage’ın o günden bu yana üstüne koyarak ilerlediğini düşünürsek ve Naru faktörünü de göz önüne alırsak, maçın ve şampiyonluğun favorisi durumundalar. Her ne kadar Beşiktaş için sorunlu desek de, her iki taraf içinde maç kolay geçmeyecektir.

Dilerseniz takımların koridor oyuncularına göz atalım, oyuncuların güçlü ve zayıf yanlarını göz önüne alarak, hangi oyuncunun koridorundan galip ayrılacağını kestirmeye çalışalım.

Thaldrin – Elwind (Üst Koridor)
Bu eşleşme ile ligin izlemesi en keyifli koridor savaşlarından birini TBF Finali’nde izleme fırsatı yakalamış olacağız. Thaldrin ve Elwind’in birbirleriyle olan rekabeti normal sezonda çok güzel enstantanelere sahne olmuştu. Her iki oyuncu da agresif oynamayı severken, şampiyon seçimlerinde de bir benzerlik konusu. Şu anki metada yer alan şampiyonlardan olan Hecarim, her iki oyuncunun da harika oynadığı bir şampiyon. Her iki takım da bu oyunculara Hecarim yasaklaması yapacaktır diye düşünüyoruz. Elwind’in kendini iyiden iyiye geliştirmiş olmasıyla beraber, performansını asıl test edeceği yer olan Thaldrin ile eşleşmesinde nasıl bir oyun ortaya koyacağını hep beraber izleyeceğiz. Elwind’in normal sezonda Thaldrin’e karşı agresif oynayıp, hatalar yaptığını izlemiştik ve bu hataları final maçında da yaparsa, işi çok zor olabilir. Zira Thaldrin takım savaşlarında pozisyon almasıyla Elwind’den bir adım önde bulunuyor. Güçlenen Thaldrin demek takım savaşlarını kaybetmek demek. Bir diğer nokta ise takım savaşlarında da karar hataları yapabilen Elwind’e karşılık, Thaldrin’in nispeten daha az hata yapması.

Oyuncuların şampiyon havuzlarına geri dönecek olursak, Hecarim’in her iki oyuncu içinde önemli olduğunu belirtmiştik. Thaldrin Yarı Final serisinde 5 maçın 4’ünde Hecarim tercih ederken, Elwind ise 3 maçın sadece birinde Hecarim oynama fırsatı buldu. Öte yandan Fizz,, Elwind’in başarıyla oynadığı bir şampiyon ve Beşiktaş tarafından yasaklandığını görebiliriz.

Taikki – Crystal ( Orman)
Taikki’nin bazı noktalarda yetersiz kaldığından bahsetmiştik. Bu sefer karşısında Crystal gibi tecrübeli bir oyuncu olacak. Crystal, rakip ormana girmeyi seven, karşı baskınları hissedebilen bir oyuncu. Taikki’nin geri düştüğü anlarda maça geri gelememesi sorunu yüzünden Cystal’dan rakibini geri düşürmeye yönelik hamleler bekleyebiliriz. Şampiyon havuzu konusunda Taikki, şimdiye kadar oynadığı şampiyonlar ile Crystal’dan daha geniş bir havuza sahip gözüküyor. Gragas ve Reksai her iki oyuncunun da birinci tercihleri arasında. İki şampiyonun yasaklanması durumunda, Taikki’nin Evelynn ve Ekko seçtiğini Yarı Final maçlarında gördük. Crystal ise seriyi Reksai oynayarak kapattı. Normal sezonda da çoğunlukla Gragas ve Reksai oynayan oyuncunun, bunların dışındaki şampiyonlarla ne kadar hazırlandığı biraz soru işareti. Şampiyon havuzunda Taikki’den geri durumda da olsa, Cyrstal gerek tecrübesi gerek oyun bilgisiyle bir adım önde yer alıyor. Crystal’ın TBF’de 9.2 KDA istatistiğiyle ilk sırada yer aldığını da belirtelim.

Naru – Avenuee (Orta Koridor)
Naru’nun Avrupa LCS’e gideceğine artık herkes kesin gözüyle bakıyor. Naru’nun bu kadar hırslanması ise geçen sene Dünya Şampiyonası’nda başarısız olmasından kaynaklanıyor. Diğer oyuncularla arasında bu kadar fark olduğunu tahmin edemeyen ve bunu görmesiyle daha çok çalışmaya karar verdiğini söyleyen oyuncu, çalışmasının meyvesini almış gibi gözüküyor. Avrupa LCS tecrübesi bulunan ve dünyanın en iyi orta koridorlarına karşı oynamış NiQ’i adeta çaresiz bırakması da bunun bir örneği sayılabilir. Hem minyon biçmede hem de birebir koridor savaşlarında harika üstünlük kuran oyuncunun şampiyon havuzu da bir hayli geniş. Yarı Final’de iki kez Ezreal oynayan ve rakiplerini bezdiren oyuncunun ikinci maçtaki Ahri performansı ise hayranlık uyandırıcıydı. NiQ’e adeta koridoru dar eden Naru, takımını sırtladı diyebiliriz.

Avenuee cephesine gelecek olursak, oyuncu Yarı Final’in ilk maçında Türkiye’ye geldiğinden beri en iyi performansını gösterdi. Ezreal ile oyunu taşıyan Avenuee’nin performansı hiç de yabana atılacak cinsten değil. Fakat Naru’nun gerek form, gerek yetenek açısında Avenuee’den daha üstün olduğunu söyleyebiliriz.

Zeitnot, Rydle – Nardeus, Dumbledoge (Nişancı, Destek)
Beşiktaş cephesinden Nardeus’un final maçında oynayıp oynayamayacağı konusunda net bir açıklama gelmese de, oyuncunun yetişeceği bize gelen bilgiler arasında yer alıyor. Nardeus ve Dumble ikilsi, Honos ve Dumble ikilisinen yaklaşık üç dört gömlek üstün durumda. Yani TT karşısında yaşadıkları zorlukları, Nardeus’un oynaması durumunda DP’ye karşı yaşamayabilirler. Zeitnot ve Nardeus kendisini kanıtlamış başarılı oyuncular ve aralarında bireysel yetenek olarak fark bulunmuyor. Önemli olan nokta ise destek oyuncularının yapacakları hamleler. Dumbledoge oyun yapma konusunda ligimizde ender oyunculardan birisi ve şampiyon havuzu oldukça geniş bir isim. Rydle ise LCS tecrübesi olan ama bazen ağır hatalar yapan bir oyuncu. Rydle’ın Beşiktaş karşısında normal sezonda yaptığı hataları tekrarladığını görürsek, Beşiktaş’lı oyuncular bu hataların bedelini ağır bir şekilde ödetebilir.

Oyuncuların şampiyon havuzlarına gelirsek; Dumble için Bard yasaklamasının yapılması beklenen bir olasılık. Oyuncunun Morgana performansının da üst düzeyde olduğunu belirtelim. Çeyrek Final’de 5 maçın 3’ünde Morgana tercih eden Dumble’in, Morgana oynamadığı diğer iki maçta TT’ye yenildiklerini göz önüne alırsak, DP ekibi onun ellerine Morgana teslim etmek istemeyebilir. Rydle ise Yarı Final’de 2 kez Alistar tercih ederken bir kez de Bard tercihinde bulundu. Nişancıların seçiminde ise Kalista’nın yasaklanması durumunda birinci öncelik Sivir olacaktır.

DP’nin avantajları:

  • NARU!
  • Takım uyumları ve performanslarının zirve yapması
  • Elwind’in kendini çok geliştirmesi
  • Harita görevlerini asla unutmamaları

Beşiktaş’ın avantajları

  • Nardeus’un final maçına yetişecek olması
  • Avenuee’nin ligimize iyice ısınması
  • Takım oyunları hala üst düzeyde

Her iki takımın genel performansına ve bireysel isimlerine baktıktan sonra avantajlı tarafın Dark Passage olduğu söylenebilir. Fakat bunun Dünya Şampiyonası için son fırsat olduğunu da düşünürsek Beşiktaş’ın kolay pes etmeyeceğini bekleyebiliriz. Sonuç olarak harika karşılaşmalar bizi bekliyor. 8 Ağustos’taki bu muhteşem finali lolespor.com’dan izleyebilirsiniz.

Skor tahmini: Beşiktaş 1-3 Dark Passage

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

3 Comments

  • Soner 9 Ağustos 2015

    Gördük gereksiz yereyi asldmöageg. Tam tahmin etmiş adam helal olsun!

  • Berke Sait Bayadige 7 Ağustos 2015

    bjk iyi oynarsa alır o kadar geri dönüş yapmışlığı varki bjk nin geriye düşse bile bir şekilde alıyo maçı uyutuyo ve istediği zaman uyandırıyor 3-1 skor doğru ama 3 olan bjk olmalı sen anaşılan dp lisin ama o biraz zor be kardeşim börke yeter bize

  • Arrew 7 Ağustos 2015

    Gereksiz şekilde dpyi övmüş o kadar da yüceltmeyin be kardeşim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir