42 Günlük Bir Serüven: Başından Sonuna Worlds 2017

Play-in aşaması, gruplar, finaller, çalınan Baron’lar, Nexus’tan dönen oyunlar ile beraber, kırk iki günlük Worlds 2017 serüveninin sonuna geldik.1907 Fenerbahçe’nin katılmasıyla bizim için anlamı kat kat artan filmin sonu bu sefer farklıydı. Pekin Ulusal Stadyumu’nu dolduran on binlerce esporseverin önünde SSG tacı SKT’nin ellerinden aldı ve Worlds 2017 kupasını müzesine götürdü. Bunun yanında, her sene aynı heyecanlı süreci yaşamak bünyelerimize bağışıklık kazandırmış olsa da, Worlds ile beraber dereceli sezon heyecanına uzunca bir ara vermek hepimizin ağzında acı bir tat bırakacak. Hâlâ Faker’ın gözyaşlarının etkisinden çıkamamışken, yılın League of Legends adına en önemli dönemini özetlemek ve ölümsüzleştirmek yapabileceğimiz en faydalı şey gibi duruyor.

Play-in Aşaması

Wild Card sisteminin yerini play-in gruplarına bırakmasından sonraki ilk uygulamayı bu sene görmüş olduk. Formata göre; üçer takımdan oluşan dört grubun ilk iki sırasını paylaşan takımlar çapraz şekilde üst turda eşleşecekti. C9, Fnatic ve Team WE gruplarından rahat şekilde çıktıktan sonra ikinci tur maçlarını da 3-0 kazanarak Worlds 2017 ana tablosunun yolunu tuttular. Temsilcimiz 1907 Fenerbahçe ise grubunda Hong Kong Attitude ile yenişemeyerek tie-breaker oynamak zorunda kaldı. Tie-breakerı atlatmasının ardından ikinci turda da Team One’ı 3-1 ile geçen temsilcimiz, play-in aşamasından başarıyla çıkarak hepimizi gururlandırdı.

Grup Aşaması

Takvimler 5 Ekim’i gösterdiğinde 2017 yılının en büyük espor organizasyonlarından biri resmen başlamıştı. Dörder takımın dört gruba ayrıldığı turnuvanın açılış maçı ise Royal Never Give Up ile temsilcimiz 1907 Fenerbahçe arasında oynandı. İki hafta süren mücadeleler sonunda gruplarını ilk iki sırada bitiren takımlar çeyrek final oynamak üzere bir üst tura çıktı.

C grubunda 1907 Fenerbahçe, şampiyon Samsung Galaxy’i yenmeye çok yaklaşmasına ve diğer maçlarının bazılarında orta oyuna kadar önde olmasına rağmen grubu galibiyet alamadan tamamladı. G2 ve 1907 Fenerbahçe’nin elendiği gruptan Çin ve Güney Kore temsilcileri çıkmış oldu.

A grubunda ise işler daha karışıktı. SKT’nin çoğu maçta domine edememesine karşın tek kayıpla çıktığı grubun ikinci sırası için Cloud9, Edward Gaming ve AHQ arasında kıyasıya bir mücadele vardı. İki galibiyetli rakiplerini geride bırakan Cloud9, play-in aşamasından gelip çeyrek finale çıkmayı başaran üç takımdan biri oldu.

Longzhu’nun 6-0 ile tertemiz çıktığı B grubunu ise en çekişmeli grup olarak tanımlayabiliriz. Longzhu ile rekabet edemeyecek seviyedeki Fnatic, Gigabyte Marines ve Immortals kendi aralarında deyim yerindeyse birbirine girdi. Gigabyte Marines’in Worlds arenasında izlemeye alışık olmadığımız “ekstra tecrübe puanı rünlü Nocturne ve Mordekaiser-Karma alt koridoru” gibi ilginç stratejilerinin gölgesinde üçlü tie-breaker oynandı. Buradan da galip ayrılmayı başaran bir başka play-in takımı Fnatic, adını çeyrek finallere yazdırdı.

D grubu takımları kuvvet olarak birbirlerine denk görünseler de çok kişinin pick’em puanlarını yaktıkları konusunda şüphe yok. “Play-in çıkışlı Team WE’nin 5-1 ile birinci, TSM ve Flash Wolves’un son iki sırada bitirdiği gruptan, teknik olarak EU LCS altıncısı olan Misfits ikinci olarak çıktı,” şeklinde bir cümle kursak olanları anlatmaya yetecektir.

Finaller

Aşağı yukarı bir aylık maratonun sonunda SKT, SSG, WE, FNC, C9, MSF, RNG ve LZ çeyrek final oynamaya hak kazandı. Birincilerin ikincilerle eşleştiği çapraz eşleşme usulüyle oynanan çeyrek finaller de hayli eğlenceliydi. SKT ile final oynamasına kesin gözüyle bakılan Longzhu, Samgung Galaxy’e 3-0 kaybetti. EU LCS’in orta direk ekiplerinden Misfits ise gruptan çıkmasının ardından az kalsın SKT’yi turnuvanın dışına itiyordu. Birinci ve üçüncü maçı kazanan Avrupa temsilcisi maçı 3-2 kaybetmekten kurtulamadı ancak SKT’ye yaşattığı korku turnuvayı takip eden herkesi heyecanlandırdı.

Diğer çeyrek final eşleşmelerinde ise RNG, Fnatic’i fazla zorlanmadan 3-1 ile geçti. Serinin 4. maçında Fnatic’in toplam hasarının Kadim Ejderha’dan daha az olması da elenmelerinde büyük rol oynadı diyebiliriz. Team WE-Cloud9 maçı ise büyük çekişmeye sahne oldu ancak beşinci maçta WE’nin oynadığı kaliteli makro oyunun üstüne tatlı niyetine gelen iki alev ejder yarı final eşleşmesinin belirlenmesinde büyük rol oynadı.

Yarı finallere gelindiğinde iki Güney Kore temsilcisine karşı iki Çin temsilcisi vardı. RNG ve WE kendi evlerinde ilk defa Worlds kupası kaldırmak istiyorlardı. Diğer tarafta SKT “Vadi’nin tek hakimi” imajının zedelenmesinin önüne geçmek üzere ezici bir şampiyonluk peşindeydi. SSG’nin hesabı ise herkesten farklıydı. Worlds tarihinde SKT’den sonra birden fazla kupa kazanan ikinci takım olmak.

SKT – RNG eşleşmesi yeniden SKT’nın ecel terleri dökmesine sebep oldu desek yanlış olmaz. Grup aşamasında çok sağlam performans gösteren, ardından yarı finalde Fnatic’i rahat geçen RNG, SKT’yi de son ana kadar zorladı ancak Faker’ın tüm maçlarda oynayıp hem bire bir, hem de makro oyunda güzel işler yaptığı Galio, SKT galibiyetinde büyük rol oynadı. Diğer yarı final eşleşmesi ise nispeten daha az çekişmeliydi. Neredeyse tüm maçlarda hiper taşıyıcı + Jarvan kompozisyonuna giden Team WE ilk maç hariç pek varlık gösteremeyerek “2017’nin en iyi dört takımından biri” unvanı ile turnuvadan ayrılmış oldu.

Final mücadelesi geçen senenin rövanşına sahne oldu. Dünyanın en iyi kadrolarından birine sahip olmasına rağmen SKT’ye boyun eğdiremeyen SSG, şeytanın bacağını kırmak üzere on binlerce kişinin yerinde, 75 milyonun ise ekranları başında izlediği finalde vadiye indi. İkinci SKT cephesinde savaşan Yasuo, Faker’ın son maçta Nexus’tan oyun çevrilmişken yakalanıp oyun sonunda gözyaşlarına boğulması, CuVee’nin harika oyunu gibi enstantanelerin gölgesinde, inanılmaz makro oyun taktiklerinin uygulandığı üç maçta da SKT’ye üstün gelen SSG, Worlds 2017 kupasını kaldırmayı başardı. Final maçının ayrıntılı analizini haberimizde bulabilirsiniz. Bir sonraki Dünya Şampiyonası’nda görüşmek üzere.

Soykan Soner: