League of Legends League of Legends Haberleri Worlds 2017

Worlds 2017 Yarı Final İncelemesi: SKT-RNG

Worlds 2017 heyecanında son düzlüğe girilirken, analizlerimize Cumartesi günü 10:30’da başlayacak ve ilk finalisti belirleyecek SKT-RNG eşleşmesiyle devam ediyoruz.

Play-in aşamasıyla yaklaşık 1 ay önce başlayan heyecan, tırmanarak tepe noktasına ulaşmaya çok yakın. Cumartesi ve Pazar günü izleyeceğimiz SKT-RNG ve WE-SSG eşleşmelerinden sonra Worlds 2017 sahnesinde ışıkların sönmesi için geriye son bir karşılaşma kalacak. Cumartesi günü 10:30’da başlayacak SKT-RNG eşleşmesinin galibi, 2017 yılının League of Legends adına en önemli serisini oynamaya hak kazanacak ilk takım olacak. Longzhu’ya boyun eğerek LCK’i 2. sırada tamamlayan SK Telecom T1, LPL’deki Edward Gaming-Royal Never Give Up rekabetinden malup ayrılan RNG ile kıyasıya bir mücadeleye girecek.

Genel Performanslar

Tüm League of Legends topluluğu olarak kabul etmeliyiz ki yine “SKT oyuncuları insan mı, robot mu?” sorusunu sorduğumuz günler yavaş yavaş mazide kalıyor gibi. Benim de içinde bulunduğum çok büyük bir kesimin fikrine göre SKT hala dünyanın en iyi takımı. Ancak LCK şampiyonluğunu Longzhu’ya kaptırmasından sonra takımın Worlds gruplarındaki sallantılı performansı kafalardaki soru işaretlerini artırdı. A grubunu 5-1 ile lider tamamlayan SKT, birkaç maçı zar zor çevirerek yürekleri ağızlara getirdi. Çeyrek finalde oynadıkları Misfits serisi ise tam bir kabustu ve Huni’nin düşüncesine göre “kariyerinde oynadığı en zor seriydi.” Eğer dünyanın en iyi takımı şansın da yardımıyla Worlds çeyrek finallerine katılmış EU LCS altıncısına karşı hayatının en zor serilerinden birini oynuyorsa, bu turnuvada SKT açısından sıkıntılar var demektir. Belki bu gelip geçici bir durum, belki de SKT eriyerek güç kaybediyor; fakat ne olursa olsun SKT’nin silkinip kendilerine gelmeleri gerekiyor. Longzhu’nun 3-0’lık sürpriz malubiyetinden sonra kümesteki en güçlü horoz haline gelen SKT’nin, kötü performansıyla alacağı bir Worlds şampiyonluğu ile kendine gelebileceğini düşünüyorum.

RNG ise bana hep Almanya milli futbol takımını andırıyor. Üst koridordan alt koridora kadar işleyen ve sistemin çalışmasını sağlayan farklı büyüklükteki çarklar. Geçtiğimiz hafta Fnatic’in çarkların arasına çomak sokmuş gibi göründüğü doğru. Ancak ben bunu işinde başarılı her insanın bilinçaltında dahi olsa hissettiği hafife alma duygusunun bir getirisi olarak yorumluyorum. 1907 Fenerbahçe’nin de içinde olduğu C grubunu kasıp kavuran, Fnatic maçındaki yumuşak karnını maalesef bize göstermeyen RNG, bana göre grubundaki iki rakibinden bile daha güçsüz bir rakiple çeyrek finalde eşleşince “beyler kolay gelsin” deyip maça çıkmış olması çok da uzak bir ihtimal gibi görünmüyor.

Seri Analizi

Worlds’te her yıl yarı final oynayan takımların çok büyük kısmının bireysel değil kolektif oyun üzerine yoğunlaşması tesadüf değil. Eğer elinizde 5 kişiyle oynayabileceğiniz bir oyun varsa, “2 oyuncum süperstar olsun ve diğer 3 oyuncum rakibi beslemesin yeter” mentalitesiyle en fazla internet kafe turnuvası kazanırsınız. Ya da SKT gibi bir oyuncunuz süperstar olur ama geri kalan dört oyuncunuz da zaten rolünün dünyadaki sayılı isimlerindendir. Maalesef günümüzde bu bilincin Asya ülkeleri haricinde tam olarak yerleşmemesi ya da fikirleri destekleyecek maddi imkanlar olmaması sebebiyle 1. Sezon hariç tüm League of Legends Dünya Şampiyonaları’nda kupayı Asyalı arkadaşlarımız kaldırdı. Tabii ki çeşitsizlikten türeyen “maalesef” kelimesini tüm kupaları Avrupalılar kaldırsaydı da kullanırdım. Yarı finalde izleyeceğimiz tamamı Güney Koreli oyunculardan oluşan SKT’ye karşı tamamen Çinli oyunculardan kurulu RNG mücadelesinin bir diğer artısı da tüm oyuncuların  bu kültürle yetişmiş olması. Bu da demek oluyor ki oyunda yapılan her hamlenin alt metninde “makro oyun” olacak.

Peki iki taraf da makro oyun konusunda kendine güveniyorsa? Birinin hatayla boşta bıraktığı objektife öbürü balıklama atlıyorsa, bu sırada diğer haritanın öbür ucunda da minyon manipülasyonunu gayet iyi becermişse? İki takımda ne zaman takım savaşı yapması gerektiğini ya da Baron dansına ne zaman başlayacağını adı gibi biliyorsa? İşte o zaman koridorların bireysel olarak başarıları düşük seviyedeki maçlardan iki kat daha önemli hale geliyor. Erken oyun ve orta oyunun başlarına kadar koridorlar takımlarına ne kadar katkı sağlayabiliyorsa, ne kadar avantaj kazandırıyorsa, o takımın geç oyunda galibiyet için şansı artıyor.

Açıkçası ben SKT nişancısının koşarak öldüğü bir dünyaya çocuk getirmek istemiyorum. SKT’nin deyim yerindeyse dökülen alt koridoru, bu serinin de belirleyicisi olmaya aday. Karşılarında SKT alt koridorunun aksine gayet iyi performans gösteren Uzi ve Ming ikilisi olacak. Alt koridor baskınlarıyla çok can yakan mlxg’yi de unutmamak gerek. Tabii bir de serideki performansı en çok merak edilen isim Faker var. Açık konuşmak gerekirse SKT’nin kötü göründüğü Misfits serisinde takımı toparlayan ve performansından ödün vermeyen tek isim Faker’dı. Bu onun genel durumu hakkında olumlu intiba bıraksa da Xiaohu’ya karşı oynamak daha ciddi bir sınav olacak. Oynadığı maçların çoğunda olduğu gibi ormancı ve yeri geldiğinde üst koridor baskısını üstüne çekmezse, karşılıklı dengeli baskınlar yapılan bir erken oyunda takımına avantajı getirebilir.

Seyir Zevki Yüksek Eşleşme

Faker vs. Xiaohu: Adalet Meydanları’ndaki hükümranlığını sürdürüp sürdüremeyeceğinin tartışıldığı günlerde Faker’a karşı , dünyanın en iyi orta koridorlarından biri olarak gösterilmenin ön şartı olan “Faker’ı yen” görevini yerine getirmeye çalışacak olan Xiaohu.

Kim Kazanır?

Haliyle bu aşamadan sonra tahmin yapmak giderek zorlaşıyor ancak serinin 3-2 SKT lehine bitmesi ihtimalini yüksek görüyorum. mlxg ve alt koridor baskısının erken aşamada kurulduğu oyunları RNG kolay kolay elinden kaçırmayacaktır. Fnatic serisinde Soraka – Kog’Maw ikilisine ağırlık veren RNG, genellikle istediğini almıştı. SKT alt koridorunun bu saatten sonra toparlanacağını düşünmüyorum ancak SKT erken oyun baskısını kırıp, Faker önderliğinde alıştığımız makinevari oyununa dönüş yapacak ve rölanti modundan çıkacaktır. Bunun yanında üst koridor katkıları bence geç oyunda ön cephede hasar tanklamaktan öteye gitmeyecektir.

2 Comments

  • Anil 26 Ekim 2017

    Sezon 1 dünya şampiyonu fnatic oldu gelmiş geçmiş bütün turnuvaları Asya takımları kaldırdı doğru bir ifade değil.

    • Soykan Soner 27 Ekim 2017

      Hatırlatmanız sayesinde haberi düzelttim, teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir