Röportaj

5Mid Özel: Galatasaray Espor koçu Daisyx röportajı

Ülkemizdeki League of Legends sahnesi 2017 sezonunda çok daha çekişmeli ve heyecanlı geçecek. Yapılan büyük transferler ile ligin kalitesi artarken, hemen hemen her takımın iddialı bir kadro kurduğunu söylemek mümkün. Futbol kulüplerinin espora olan ilgisi de gelişen sahneyle bu süreçte büyüdü ve Beşiktaş ile Fenerbahçe’nin ardından Galatasaray da Victorious Ace takımını satın alarak Galatasaray Espor adı altında Türkiye Şampiyonluk Ligi’ndeki yerini aldı.

Victorious Ace takımındaki kadrosunu bozmayan takım, nişancı rolüne KillerS’i transfer ederek kadrosunu güçlendirmişti. Koç pozisyonuna ise tecrübeli Daisyx’i getiren Galatasaray Espor, KMF şampiyonu olmak mücadele edecek. Biz de 5Mid olarak koç Daisyx ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Takımın performansı, koçun ligden beklentileri ve TŞL hakkındaki düşüncelerinin yanı sıra Daisyx ile teknik konular hakkında da konuşma fırsatı bulduk. Koç ile röportajımız şu şekilde gerçekleşti:

Galatasaray Espor’u neden seçtiniz? Kararınızın arkasındaki sebepler nelerdi?

Açık konuşmak gerekirse, spesifik olarak Galatasaray’ı seçmedim. BDT ligindeki Na’Vi takımında koçluk yaptıktan sonra, Türkiye veya Rusya sahnesinde çalışmak istiyordum. Galatasaray da açık bir koç pozisyonu bulunan takımlardan bir tanesiydi, ben de başvurdum. Bununla birlikte, böylesine üst düzey futbolcuları olan büyük bir kulübün parçası olmak gerçekten çok iyi hissettiriyor. Ek olarak Galatasaray’ın, diğer Türk espor kulüplerinin sahip olmadığı ciddi avantajları olduğu da ortada. Sonuç olarak yaptığım tercihten çok mutluyum.

Bildiğiniz üzere bu sezon TŞL’ye birçok büyük isim transfer oldu. Genel olarak lig hakkındaki düşünceleriniz neler? Yapılan transferlerin ligin kalitesi ve bilinirliğine bir etkisi olacağını düşünüyor musunuz?

Move ve Frozen gibi oyuncuların lige katılmasıyla birlikte üst düzey bireysel oyuncu seviyesinin yükseldiğini düşünüyorum. Ancak Batı transferleri ile Türk oyuncular arasındaki mekanik yetenekler arasındaki farkın da pek büyük olmadığı görüşündeyim. Bu yüzden yeni oyuncular lige daha çok deneyim ve makro oyun bilgisi anlamında bir getiri sağlayacak. O bilginin bir diğer kaynağı ise daha deneyimli batılı koçların lige girişi olacak. Çünkü antrenman ortamının yapılandırılmasına yardımcı olacakları ve maçları kazanmak için bireysel olarak yetenekli oyunculara bel bağlamak yerine takımların takım oyununu geliştirecekleri için bu sayede TŞL’deki seviyenin de artacağını düşünüyorum.

Takımın scrim performansları ne durumda? Sonuçlardan memnun musunuz? Oyuncular hakkındaki görüşleriniz neler?

Bana kalırsa Galatasaray oldukça iyi bir takım kurmayı başardı ve birlikte oynama fırsatı bulduğumuz kısa süre içerisinde de takımda hatırı sayılır bir gelişme gördük. Scrim sonuçlarımız gayet iyi gitmesine karşın, bunun lig performansına aynı şekilde yansıyacağını iddia etmek yanlış olur. İlk birkaç haftada sergileyeceğimiz performansı merakla bekliyor olsam da takımıma çok güveniyorum. Ayrıca oyuncuların online ortamda sergiledikleri yetenekleri LAN’a nasıl aktaracağını da görmek için sabırsızlanıyorum.

Geçtiğimiz günlerde SuperMassive’in eski koçu Hatchy kendisinin hazırladığı bir TŞL power rankings paylaştı. Sizin bu konudaki görüşleriniz neler? Kendinizi diğer takımlar arasında nereye konumlandırıyorsunuz?

Bir power ranking’den nihai sonuç çıkarmayı oldukça zor buluyorum. Bunun ise birkaç farklı sebebi var. İlk olarak, TŞL’de koçluk yapacağım ilk mevsim bu olacak, bu yüzden bireysel olarak oyuncular ve yetenek düzeyleri bazında deneyimim kısıtlı. İkinci olarak, TŞL’de son maçın oynanmasından bu yana neredeyse altı ay geçti. O zamandan beri oyun ve meta tamamen değişti. Ayrıca bir oyuncunun kariyeri düşünüldüğünde altı ay gerçekten uzun bir süre ve oyuncuların o süreçteki antrenmanlarını ne düzeyde yaptığı büyük öneme sahip. Üçüncü olarak, takımların büyük çoğunluğu kadro değişikliğine gitti ve TŞL’ye katılan kaliteli oyuncular oldu. Bu da oyuncuların bireysel yetenekleri ötesinde takımları değerlendirmeyi çok zor kılıyor. Dördüncü olarak, daha önce de belirttiğim gibi, batılı koçların lige dahil olması takımların seviyesinde de kesinlikle bir artış sağlayacak. Bu yüzden, diğer takımların ne kadar süredir birlikte oynadıklarını ve scrim’lerde ne kadar başarılı olduklarını bilmediğimiz için, kendimizi onlarla karşılaştırmak veya onları ayrıca değerlendirmek çok zor. Ancak tabii ki takım olarak yeteneklerimize tamamen güvendiğimi ve kesinlikle üst sıralara aday olacağımızı da söyleyeyim.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da EU LCS’te format değişikliği oldu. Ligin formatı Bo2’den Bo3’e çevrildi. Bo3 ile karşılaştırınca, Bo2 hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Sizce TŞL’de Bo3 formatı uygulanmalı mı?

Bir koç, takım veya seyirci açısından bakacak olursam, Bo2’nin BO3 karşısında herhangi bir faydası yok. Her şeyden önce, bir maçın galibi olursa seyirciler için de daha eğlenceli olur. Bir koç veya oyuncu açısından baktığım zaman ise, Bo3 oynamanın, yasaklama ekranındaki adaptasyon yeteneğinizi Bo2 karşısında ciddi şekilde ödüllendiren bir sistem olduğunu söyleyebilirim. Bunun dışında takımlar çoğu zaman üç maçlı scrim’ler oynuyor ve genellikle Bo3’e alışmış oluyor.

Takım tarafında ise galibiyet başına üç puan, beraberlik başına da bir puan aldığınız sistem biraz saçma. Şimdi üç takım düşünelim; A, B ve C takımları. Tüm takımların birbiriyle birer maç oynadığı bir senaryoda A takımı iki kez B ve C takımlarına karşı 1-1 sonucunu alıyor ve toplamda 4 puan kaybediyor. B takımı ise A takımı ile iki defa 1-1 berabere kalırken, C takımına karşı 1 kez kazanıyor ve 1 kez kaybediyor. Bu durumda tüm ekiplerin aynı seviyede oynadığını düşündüğümüzde B ve C takımları 5 puana sahip olurken A takımının ise 4 puanı oluyor. Riot Games’in Bo2 yerine Bo3 formatını tercih etmesinin tek nedeni yayın programı konusunda Bo2’nin çok daha rahat olması. Eğer canlı yayın problemi çözülürse TŞL’nin Bo2 yerine Bo3 formatından çok daha fazla faydalanabileceğini düşünüyorum.

Bir koç olarak profesyonel arenaya getirilen 10 şampiyon yasaklama kuralı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu değişiklik genel stratejinizi nasıl etkileyecek?

10 yasaklama sistemi nispeten yeni olduğu için şimdiden nelerin değişeceğini söylemek, özellikle de bu sistemde oldukça kısıtlı scrim deneyimimiz olduğu ve diğer takımların nasıl yaklaştığını görme imkanı bulamadığımız için oldukça zor. Ancak bununla birlikte, yeni sistemin iyi koçlar ile harika koçlar arasındaki ayrımı net bir şekilde ortaya çıkaracağını düşünüyorum. Bunun sebebi ise seçme sürelerinin de bir taraftan 30 saniyeye çekilmesi. Bu yüzden takımlar, koçlar ile oyuncular arasındaki bilgi akışını optimize etmek zorunda kalacak ve kimi zaman İngilizcesi yeterli olmayan oyuncuların cezalandırılması bile gündeme gelecek.

Hedefleriniz neler? Galatasaray ile neleri başarmak istiyorsunuz?

Tabii ki hedefimiz şampiyonluk elde edip Wildcard’a katılmak, oradan da MSI bileti kapmak. Şu an TŞL’de üst düzey mücadele verebilecek bir kadro kurduğumuza inanıyorum. Ancak diğer takımların ne kadar iyi olacağını ve takımdaki mevcut olumlu ivmeyi sürdürüp sürdüremeyeceğimizi zaman gösterecek.


Galatasaray Espor koçu Daisyx’i Twitter üzerinden takip edebilirsiniz.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir