Dota 2

DotA 2 oyun aşamaları

Dota her zaman sürprizlere açık bir oyundur. Bunu farklı şekillerde tecrübe edebiliriz. Çok iyi götürdüğünüz oyunlarda yenilebilir ya da çok kötü bir başlangıç yaptığınız oyunda doğru stratejiyle zafere ulaşabilirsiniz. Oyunun gidişatı neler gösterir tam bir muammadır ancak zafere giden yolda bilmemiz gereken bazı noktaların olduğunu da unutmamak gerek.

İlk olarak Dota bir süreçtir. Dediğimiz gibi bu oyun sürprizlere öyle açıktır ki bazı oyunlar tek nefeste bitebilirken bazıları sabrınızın sınırlarını zorlayabilir. Ancak değişmeyen bir şey vardır o da doğru stratejinin oyunu kazandırdığıdır. Başladığımız her oyunu adeta bir kompozisyon gibi giriş, gelişme, sonuç bölümlerine ayırabiliriz. Dota’da da aynen bu durum geçerlidir. Oyuna sıfırdan başlar, çaba göstererek bir şeyler elde eder ve son olarak da zafere uzanmaya çalışırız.

Bu yazının amacı oyun içindeki belli başlı safhaları açıklamak, bu safhalarda nasıl taktikler uygulamak gerektiğini anlatmak ve bir yol haritası çizmektir.

  • Laning – Kulvarı Etkin Kullanma

Bildiğiniz üzere oyun 3 ayrı kulvardan oluşmuş bir harita üzerinde oynanıyor. Her kulvarın kendine has bir önemi ve görevi var. Hangi kulvarda olursanız olun, bulunduğunuz kulvarın gerektirdiği oyun stilini benimsemeniz gerek. En basit biçimde açıklamak gerekirse Zor/Hard, Kolay/Easy ve Orta/Solo olmak üzere 3 tane kulvarımız var. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi her kulvarın karakteristiği farklı.

İlk olarak bahsedeceğimiz kulvar Orta/Solo kulvar. Solo kulvar üzerinde bulunan oyuncuya belli başlı sorumluluklar yükler. Bunlar altın kazanma, erken seviye atlama ve ani baskınlara gitmek olarak nitelendirilebilir. Bu kulvarın amacı rakibe üstünlük kurup olabildiğince az altın kazanmasına sebep olmak ve erken eşya satın almasını engellemektir.

İkinci kulvarımız Hard/Zor kulvar. Bu kulvar genellikle rakibin Easy/Kolay kulvarıyla karşı karşıya gelir ve amacı rakibin Carry/Sırtlayıcı’sının güçlenmesini olabildiğince engellemeye çalışmaktır. Bu kulvara zor denmesinin sebebi tek olarak gidildiğinde rakibe karşı çok zorlu bir mücadele verilmesidir. 2 ye karşı 1 ve bazen 3 e karşı 1 durumlarında kalınabilir. Yapılması gereken ölmeden rakibe olabildiğince sorun yaşatmaktır. Bu yüzden kaybedilmesi en olası kulvardır diyebiliriz. Her zaman diğer kulvarlara nazaran daha zordur.

Son kulvarımız ise Easy/Kolay kulvar. Bu kulvarda rakibin Hard/Zor kulvarıyla karşı karşıya gelinir. Bu adı almasında az önce de bahsettiğimiz gibi rakibe kurulan üstünlük dolayısıyla rahat altın kazanıp eşya satın alınabilmesi etkilidir. Bu kulvarda takımın sırtlayıcısı ve 1 ya da 2 destekleyici kahraman bulunur. Bu kulvar için oyunu kazanmada takımın bel kemiğidir denilebilir. Diğer kulvarlar kaybetse bile bu kulvarın kazanması şarttır. Eğer ki kaybederse, gidişat çok da iyi değildir.

Haritayı böyle keskin kulvarlara ayırıp hepsine ayrı sorumluluklar yüklenmesi her şeyin her zaman kuralına göre yapılacağı anlamına gelmeyebilir. Kulvar yönetimi tamamı ile takımların karar verdiği bir durumdur. Eğer beklenmedik durumlarla karşılaşılırsa bu durumları avantaja çevirip gerekli rotasyonlara gidilmelidir.

  • Ganking – Ani Baskınlar Yapma

Bütün oyun hiçbir zaman bulunulan koridorda devam etmez, edemez. Daha önce de bahsedildiği gibi her kulvarın sorumluluğu görevi farklıdır ancak kulvarlar arası iletişim hiçbir zaman kesilmemelidir. Örneğin Hard/Zor kulvar sürekli tehlike altında ve yardım edilmesi gereken bir kısımdır. Easy/Kolay kulvar ise ona nazaran daha az yardıma ihtiyaç duyar ancak bu demek değildir ki hiç ihtiyacı yoktur.

Ani baskın konusu ister istemez Solo/Orta kulvarın üstlenmesi gereken bir sorumluluktur. Bu kulvar oyunda en hızlı seviye kazanılan kulvar olduğu için her an gözü açık beklemelidir. Önceliği hızlı seviye kazanıp altın kazanmak ve akabinde eşya satın almak olsa da, takım arkadaşlarının yardıma ihtiyacı olduğunda orada bulunması gerekir. Bu yardımı da rakibe fark ettirmeden ani baskınlar yaparak gerçekleştirmelidir. Böylece hem zor kulvarın ilerlemesini geciktirir hem de kolay kulvarın daha hızlı ilerlemesini sağlar. Takım için hayati bir öneme sahip olmasa da ani baskın olmadan oyunun kazanılması zorlaşacaktır.

  • Pushing – Kulvar İtme/İlerletme

Oyunun yegane amacını kazanmak olarak düşünürsek yerinizde saymanız çok büyük bir hata olacaktır. Her şeyi doğru yapıyor olabilirsiniz ancak unutmayın ki kazanmanız için rakibin üssüne girip Ancient’ı yok etmeniz gerekiyor. Bu da ancak doğru stratejiyle kulvarları iterek gerçekleştirilebilir.

Bu demek olmuyor ki bunu elimizi kolumuzu sallayarak yapacağız. İşte bu kısımda devreye doğru hamlelerin yapılması giriyor. Her zaman aklınızda bulunması gereken şey bir kulvarı itmeye çalıştığınızda rakibin de bunu engellemek için kulelerini canla başla korumaya çalışacağıdır. Kuleler olmadan kulvarlar boş yoldan farksızdır. Rahatlıkla itilebilirler. Bu yüzden kule önü dövüşlerine çok dikkat etmek gerekir. Siz 3 kişi olabilirsiniz ancak unutmayın ki rakip de buna bağlı olarak savunmak için sizinle aynı sayıda daha fazla bir güçle gelecektir. Bu yüzden itişi gerçekleştirmeden önce varsa kulvardan rakip eksiltmeli ve güvenli olduğuna karar verdiğinizde itişe girişmeniz gerekiyor. İşinizi kolaylaştırmak adına bazı kahramanların itiş avantajlarını da kullanabilirsiniz. Takımınızda en az bir itiş kahramanı bulundurmaya özen gösterebilirsiniz.

Tüm bu anlatılanlar kademeli bir şekilde bütün kulvarlara uygulandığı takdirde oyunu kazanmak adına bir adım daha atılır. Şu ana kadar anlatılan her şey kulvarlara baskı yapılıp itilmediği sürece çok da bir anlam ifade etmeyecektir. Amaç her ne kadar seviye atlamak, altın kazanmak, eşya satın almak olsa da tüm bunları yaparken kulvar itme gibi önemli bir konuyu atlamamak gerekir.

  • Warding – Haritayı Görme/Harita Farkındalığı

Şu ana kadar her şey çok güzel. Ancak değinmemiz gereken ufak görünen ama hayati öneme sahip olan bir konu daha var. Haritayı ve dolayısıyla da önümüzü görmek.

Oyunun oynandığı harita bildiğiniz üzere çok da ufak olmayan bir coğrafi yapıya sahip. Ve haritanın sadece bulunduğumuz kısımlarında, kulelerin ve üssün olduğu kısımlarda görüşe sahibiz. Rakibin ormanını ve kendi ormanımızı göremiyoruz. Bunlar gibi belli kısımlar da sisle kaplı.

Şunu söylemekte fayda var. Yanınızda sizi koruyan bir, iki hatta üç arkadaşınız olabilir. Bu demek değildir ki güvendesiniz. Az önce de söylediğimiz gibi sadece bulunduğumuz kulvarda önümüzdeki doğrultuyu görebiliyoruz. Yani ormandan ya da başka bir yerden gelebilecek tehlikelere her zaman açık durumdayız. Tabi ward’ımız yoksa. Ward/Gözcü bir noktaya yerleştirilebilen ve yerleştirildiği yerin çevresini belli bir noktaya kadar gösteren yardımcı eşyadır. Haritada halihazırda bulunan belli noktalara yerleştirilebildiği gibi, istenilen herhangi bir noktaya da yerleştirilebilir. Tüm takım elemanları bu eşyayı alabilir ve kullanabilir ancak genelde bu destekleyicinin görevidir. Ama dediğimiz gibi destekleyici kahramanın kaynakları hiçbir zaman sınırsız değildir ve gerektiğinde takımın diğer üyeleri de bu görevi üstlenmelidir. Yapılmadığı takdirde daha önce söylediğimiz gibi takım sürekli tehlikelere ve ani baskınlara açık, savunmasız kalacak ve yeri geldiğinde stratejik üstünlük rakibe geçecektir.

Genel hatlarıyla oyunun ilerleyişini açıkladık diyebiliriz. Ancak unutmayalım ki Dota her türlü yeniliğe, stratejiye ve oyun stillerine açık bir oyundur. Yapılması gerekenler elbette vardır ancak oyuncunun yaratıcılığı da zafere giden yolda her zaman önemini koruyan bir meseledir. Umarız bu tavsiyelerle size yardımcı olabiliyor ve Dota’yı yeni oyunculara sevdirebiliyoruzdur.

Çevirmen. Hobi olarak Dota 2 ve CS:GO oynar. Savaş tarihine meraklı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir