Dota 2

Nanyang 2015: Her şeyiyle Team Secret – Vici Gaming finali

Profesyonel Dota 2 arenasında, Valve’in resmi Major turnuvaları öncesinde düzenlenen son büyük turnuva olan Nanyang 2015’i geçtiğimiz hafta sonu oynanan büyük finalin ardından Team Secret kazandı. Oldukça çekişmeli geçen mücadele, Dota 2 severlere keyifli bir gün geçirirken, biz de seriyi en ince ayrıntısına kadar inceledik.

Lafı çok da uzatmadan, bakalım Team Secret – Vici Gaming finalinde neler olmuş:

Team Secret 0-1 Vici Gaming

Draft
Yasaklama aşamasına Team Secret, Vici’ye karşı oynayan hemen hemen her takım gibi iceiceice’a yönelik yasaklamalarla başladı: Tusk ve Dark Seer. Vici Gaming ise finalden önce bahsettiğimiz üzere Team Secret’ın agresif oyunlarını engellemek için ilk ban’ı Misery’nin Slardar’ına, ikinci ban’ı ise pieliedie’ın Bount Hunter’ına yaptı.

İlk pick aşamasına seçme önceliğinde kendinde olan Secret, mevcut metanın popüler Carry’si Doom’u seçerek başladı. Majör öncesi nerf gelmesi beklenen Doom’un; ne 6.83’teki Troll Warlord ve Sniper kadar ne de 6.84’teki Gyrocopter ve Leshrac kadar dominant ve dengesiz olmadığı düşünüyorum. Vici Gaming’ten ilk seçimler “insta-pick” olarak adlandırılan şekilde hiç zaman geçirmeden Undying-Alchemist oldu. Kendilerinin ortaya çıkardığı “Undy-Alche-Morph” triosuna gitme niyetleri çok barizdi. Burada Vici’nin Bounty Hunter banını neden yaptığını da daha iyi anlama fırsatımız oldu: Vici Gaming Alchemist’in rahatsız edilmeden hızla kendi ormanını temizlemesini amaçlıyordu. Secret’in bu seçimlere cevabı Ancient Apparition’dı. AA pickinin amacı ultisi ile inanılmaz bir HP Regen’e kavuşan, üstüne üstlük eşya olarak Radiance ve Octarine Core ikilsini aldığında “spell steal” yaparak neredeyse ölümsüz olan Alchemist’in HP Regen’inini AA’nın ultisi ile tamamen pasifize etmek ve takım savaşlarında avantajı ele geçirmekti.

İkinci ban aşamasında Secret, bahsettiğimiz Vici Gaming’in ünlü Undying-Alchemist-Morphling kombosunu engellemek için beklenen üzere Morphling yasaklamasıyla başladı. Diğer yasaklama Burning’in sürpriz oyunlar çıkarttığı Queen of Pain’e geldi. QoP hızlı farm, erken sayılar ve gank potansiyeli ile saldırgan oyun kurmaya oldukça yardımcı bir kahraman ve Vici’nin stratejisinin iyi bir tamamlayıcısı. Vici Gaming ise w33haa’nın favori kahramanları Meepo-Windranger’a “respect ban” yaparak bu kahramanları devre dışı bıraktı.

İkinci pick aşamasında Secret, favori kahramanları yasaklanan w33haa için Shadow Fiend’ı seçerek başladı. Sıradaki pick ise sürpriz sayılabilecek Earthshaker seçimiydi. Vici Gaming ise Burning’in oyun stiline uyan Juggernaut ve offlane pozisyonu için Beastmaster seçimlerini yaptı. Beastmaster seçimi ile ilk seçilen Undying’in böylelikle support pozisyonu için düşünüldüğünü anlamış olduk.

Son ban aşamasında Vici Gaming, Secret’ın offlane pozisyonu için pick yapacağını düşünüp bir diğer görünmez olabilen kahraman Nyx Assasin’i banladı. Amaç yine Bounty Hunter yasaklaması ile aynıydı; Alchemist’e ormanlarında güvenli bir farm imkanı sağlamak. Secret ise ikinci bir support seçecek olan Vici’ye yönelik Shadow Shaman’ı yasakladı. Undying’in Tombstone özelliği ile erken ittirme potansiyelini, ultisi ile tamamlayan Shadow Shaman, “deathball push” denen tamamen ittirme odaklı bir oyunda Team Secret’i zor durumda bırakabilirdi. Secret’in son seçimi Bane Elemantal olurken, Earthshaker’ı offlane’de Misery’nin eline teslim ederek ters köşe yaptılar. Vici Gaming ise son kahraman olarak fy’a meşhur Rubick’ini verdi ki karşıda çalınabilecek uygun büyülerin fazlalığını düşününce harika bir son hamle olduğunu söyleyebiliriz.

Oyun
İlk oyunda erken safhadaki tüm öykü Alchemist üzerine kuruluydu. Pasif yeteneği ile inanılmaz hızlı altın kazanan Alchemist’i engellemek için pieliedie, Bane Elemantal ile sürekli orta koridora gelip Super!’ı rahatsız etmeye çalıştı. Benzer şekilde Puppey de Alchemist’in altın kazanımını engellemek için kontrol ettiği AA ile Vici Gaming’in ormandaki kamplarına ward dikerek kampların “stack”lenmesini önlemeye çalıştı. Fy ise dikilen ward’ları kırarak ve bir yandan da orta koridora en yakın kampları sürekli “stack”lemeye çalışarak Alchemist’e yardımcı oldu. İlk 10 dakikada her iki takımdaki Carry’ler Doom ve Juggernaut baskınlar sonucu birer kez ölürken, orta koridorda son vuruş olarak w33haaa, Shadow Fiend ile üstünlük kurmasına rağmen; fy’ın olağan üstü gayretleri ile Alchemist net kazançta zirveye çıktı ve 13. dakikada Radiance bitirdi. Vici Gaming adına bu dakikada diğer iyi bir gelişme Earthshaker’ı öldürerek, Blink Dagger almasını geciktirmeleriydi.

15.dakikada oyundaki ilk büyük takım savaşı gerçekleşti. Team Secret’in Roshan’a girdiğini gören Vici, roshpit’e bir baskın denedi. Alchemist’in Boots of Travel ile ışınlandığı savaşta fatura Vici adına ağır oldu ve Alchemist ölürken Aegis Shadow Fiend’e gitti. Bu dakikadan sonra Vici Gaming’in oyun anlayışında önemli bir değişiklik oldu ve güvenli farm’a yönelik bir strateji benimsediler. Çünkü Alchemist her ne kadar tüm baskıya rağmen altın kazancında iyi konumda da olsu hala çok kırılgandı, zira ilk eşya tercihleri Radiance ve BoT olmuştu.

Roshan’ı alan Secret ise buna karşılık Aegis’in avantajı ile mümkün olduğunda koridorları ittirmeye çalıştı. Bu dakikalarda her iki takımdan basit hatalar geldi. Shadow Fiend Shadow Blade yardımıyla karşı ormanda kolay “kill” peşinde koşarken kendi yakalanıp öldü. Benzer şekilde Juggernaut ve Rubick’te Secret’in ormanında yakalanıp öldü. Tüm bu sürecin kazananı ise BoT sayesinde haritanın hep aksiyondan uzak yerinde olmaya çalışarak hızlıca farmına devam eden Alchemist oldu ve Manta Style ile Octarine Core’u tamamladı.

29. dakika’da Secret, lehlerine 3’e 1 bir değişimin yaşandığı bir takım savaşı sonrası hemen Roshan kesip 2. Aegis’i de alan takım oldu. Ancak hemen sonrasında 32. dakikada oyunun ilk büyük kırılma anı yaşandı. Alt koridorda takım savaşında lehine 3’e 2’lik takas alan Secret’te çok büyük bir hata ile Shadow Fiend, savaşın sonrasında farm yapmak için pozisyonunu kaybederek fazla önde yakalandı. Kendisinin ölmesi bir yana, hatalar zinciri birbirini izledi ve ardından onu kurtarmaya gelen Bane ve AA’nın da ölmesi ile Secret bir anda kendini “teamwipe” yemiş olarak buldu ve alt koridordaki son kulesini ve bir barakasını kaybetti. Bu dakikadan önce aradaki altın farkı sadece 2bin civarındayken bir anda 8bin’lere kadar çıktı.

36. dakikada Secret oyuna tutunmak adına müthiş bir akıl oyunu ile takım savaşına girdi. Kendi üst koridorlarından orta koridora rotasyon yapan Vici’yi 3. kule önünde savunmada karşılamak yerine arkalarından dolanıp hazırlıksız yakaladılar ve 4e1 değişim yaşanan oldukça iyi bir takım savaşı çevirdiler. Ancak sonrasında Doom’un çok hatalı şekilde ölmesi sonucu bunu koridor ittirmek ve baskı adına kullanamadılar.

46.dakikada ilk oyundaki ikinci büyük kırılma gerçekleşti. Secret rakibin üssüne doğru gitmeye çalışırken büyük bir eforla Alchemist’i öldürdü ve orta koridordaki son kuleye saldırmaya başladı. Ancak Vici Gaming’te 3 tane birden buyback atıldı ve”highground”u oldukça agresif şekilde zorlayan Shadow Fiend’i öldürmeyi başardılar. SF düşmesi sonrası Doom hariç diğer tüm rakip kahramanları da öldürmeyi başardılar. Fatura Secret için ağır oldu zira hem alt hem de orta koridorların barakaları tamamen düştü.Bu dakikadan sonra oyun her iki tarafa da gidip gelmeye başladı. İki koridordan birden yarılmış olan Secret’in elinde tek alternatif kendi başlatacakları bir takım savaşı sonucu “buyback”hakkı olmayan Vici kahramanlarını avlamaktı. Fakat bu amaçla başlatmaya çalıştıkları takım savaşını iyi kurgulayamadılar ve önce blink ile atlayan Doom, sonra Shadow Fiend öldü. Bu iki kahraman hemen buyback atarak savaşa tekrar dahil oldu ve 4 Vici kahramanını birden öldürdü. Gitti denen maç Team Secret’a gelmiş gibi gözüküyordu. Orta koridor kulesini ve barakalarını aldıktan sonra alt barakalara yönelen Secret zamanında geri dönmemenin faturasını alt barakaları almaya çalışırken henüz yeni buyback atmış olan SF’in tekrar ölmesi ile ödedi. Sağ kalan Doom ve Bane Elemantal Secret üssünü savunmaya yetmedi ve ilk oyunda gülen taraf Vici Gaming oldu. Oyun adeta uzayan maçlarda buyback hakkının ne kadar önemli olduğuna dair ders niteleğindeydi.


team-secret-vici-gaming1-1024x430

Team Secret 1-1 Vici Gaming

Draft
2.oyunun draft aşaması Secret’tan Tusk ve Alchemist yasaklamalarıyla başladı. İlk oyunda tüm çabasına rağmen Alchemist’in farmına engel olamayan ekip belli ki bu oyun başının ağrımasını istemedi. İlk oyunda Alchemist’i banlamamaları belki eleştiri konusu olabilir ama öncesinde Alchemist’te rağmen Vici’yi yendikleri düşünülünce ilk oyunun günahının olmadığı düşünüyorum. Vici Gaming’in hedefinde ise yine ilk olarak Misery vardı ve Slardar’ı yasakladılar. İkinci tercihleri EternalEnvy’nin oldukça sükse yapan performanslar sergilediği Ember Spirit’i oldu.

Secret’in ilk 2 tercihi Shadow Fiend ve Ancient Apparition oldu. Özellikle Shadow Fiend seçiminin çok erken olduğunu düşünüyorum çünkü yasaklama aşamasında bir çok takım w33haaa’ya odaklanıyorken hemen w33haaa’ya kahraman verilmeyebilirdi. Vici Gaming ise ilk seçimi yapan taraf olup Doom’u seçerken ikinci seçim takım savaşlarına yönelik Winter Wyvern’dı.

İkinci yasaklama aşamasında Secret’in hedefinde Burning vardı. İlk maçta olduğu gibi Queen of Pain’i yasaklayarak erken ganklerden korunmak isterlerken, Ehome karşısında Burning’in döktürdüğü Clinkz diğer yasaklama oldu. Vici Gaming ise w33haa’ya yönelik kahraman seçilmesi sebebiyle tamamen Secret’in diğer yumuşak karnı olan Misery’ye odaklanıp Nyx Assasin ve Clockwerk’ü yasakladı.

Secret ikinci seçim aşamasında elinde fazla seçeneği kalmayan Misery için Dark Seer’i seçti. Diğer seçim ise Rubick olurken bu sürpriz tercih daha çok fy’ın eline tekrar Rubick vermemek için yapıldı. Vici Gaming ise Lina ve Batrider seçimlerini yaptı.

Secret son yasaklamayı yine Burning üzerine yaparak Juggernaut’ı yasakladı. Vici Gaming ise Spectre’yi yasakladı. Her iki takımında carry alacağı son seçimlerde önce Secret sürpriz şekilde Wraith King’i seçti. Şahsen Gyrocopter seçiminin daha uygun olacağını düşünüyordum. Vici Gaming ise çok akıllıca bir hamle ile Burning’in eline Phantom Lancer’ı teslim etti. Ember-Gyro gibi “counter” kahramanların yokluğunda takım savaşlarında PL ile savaşmanın zorluğu bir yana, Diffusual Blade çıktıktan sonra WK’nın manasını tamamen bitirerek WK’yı ultisiz bırakma potansiyeli düşünülünce bence draft aşamasının kazananı Vici Gaming’ti.

Oyun
Şekillenen kadrolarda Team Secret’in amacı karşı takıma göre daha kötü oyun sonu potansiyellerinden dolayı oyunu mümkün olduğunca erken bitirmekti. Ancak olabilecek en kötü şekilde oyuna başladılar. İlk rune’un alınması sırasında üstteki rune’da takım savaşı çıktı ve WK ölürken sayı da oyun başı farm ihtiyacı inanılmaz fazla olan PL’ye gitti. Fakat daha iyi koridor eşleşmelerine sahip olan Secret’ta üst koridorda WK trilane desteği ile çok rahat farm yaparken (aynı zamanda SF için kamp stack’lediler), alt koridorda Dark Seer’in Ion Shell’i sebebiyle Burning aynı ölçüde farm yapamadı. Support’lardan fy’ın Batrider’ı ormanda kendi kasarken sadece Winter Wyvern PL’ye destek verdi.

Oyunda üstünlüğü ele geçiren Team Secret önce “smoke gank” ile alt koridorda Doom’u öldürürken, darbeyi erken indirmek amacıyla toplu halde ilk kulelere saldırdı. Planı yolunda gözüken Secret 11. dakika biterken her 3 koridordaki ilk kuleyi de aldı. İlk Aegis’in de sahibi yine 13.dakikada Secret oldu. Her şey yolunda giderken unuttukları fy’ın Batrider’ı oldu. Oldukça hızlı bir şekilde ormanda farm yapan fy, erken gelen Blink Dagger yardımıyla aldığı bir kaç kill sayesinde Vici Gaming adına tek başına altın farkının açılmasını engelledi. 17. dk’ya gelindiğinde Force Staff’ı da bitirdikten sonra Secret’in bir kaç baskın denemesinden kendisini ve arkadaşlarını kurtararak hem farmı geriden gelen PL’ye zaman kazandırdı, hem de Secret’in momentumunu yavaşlattı. Bu sayede PL 20. dk’ya gelindiğin Diffusal Blade’ini geç de olsa bitirebildi.

Yine dengelenen oyunda dengeleri bozma adına ilk büyük hamle Puppey ve arkadaşlarından geldi. 27. dakikada çok nadir görülen oldukça agresif bir smoke gank ile orta koridorun rakip 2. ve 3. kuleleri arasına daldılar, tekrar bir kaç dakika sonra ikinci smoke gank sonucunda orta koridorun tüm kuleleri ve alt koridorun ikinci kulesi Vici Gaming adına düştü. Bu esnada Puppey’den çok ilginç ama bir o kadar da stratejik bir eşya tercihi gördük: Lotus Orb. Oyun uzadıkça PL ile başa çıkmanın zorlaşacağı ayrıca Batrider ve Doom ultilerinin çok baş ağrıtacağını gören takım Lotus Orb’dan sonra iki tane Linken yapmaya çalışarak ana kahramanları WK ve SF’i ellerinden geldiğince tank haline getirmeye çalışıyordu. Dark Seer ve AA’nın olağanüstü gayretleri ile takım savaşlarında WK’yı mümkün olduğunca ayakta tutmaya çalışan Secret 34. dakikada SF 3.Aegis’i alırken, WK da “peynir”in sahibi oluyordu. Rubick’in de WW’nin ultisini çalmış olmasına güvenerek Secret orta koridor barakalarını almaya gayret etti ancak Vici Gaming üssünü müthiş şekilde savundu. “Peynir”i giden, çaldığı WW ultisi giden Secret barakaları alamayınca tekrar uygun anı beklemeye devam etti.

Tekrar doğan Roshan Secret’in beklediği “uygun” andı. Ancak biraz fazla “göstere göstere” girdikleri Roshpit’te Vici tarafından basıldılar. Roshan’ı kesmelerine ve Aegis’i almalarına rağmen sadece WK ve SF hayatta kalarak savaş sonlandı ve Secret yine istediği avantajı sağlayamadı. Secret bir diğer rakip üsse saldırısı iki Linken’in bitmesinden sonra alt koridorun son kulesine yönelik oldu, oldukça kanlı olan bu savaşta Secret kule alamadığı gibi SF ve WK’yı da kaybetti.

Secret’in aradığı fırsat şansının da yardımıyla 51. dakikada geldi. Her iki takımın da smoke gank teşebbüsünde bulunduğu bu dakikada smoke etkisindeki iki ekip Dire tarafının ormanında karşılaştı. Daha avantajlı pozisyonda kalan Secret, Winter Wyvern ve Batrider’ı öldürüp, hemen sonrasında saldırarak orta koridor barakalarını aldı.

Maçın kırılma anlarıysa bir sonraki Roshan savaşında oldu. İki takımın da Roshan’ı birbirine vermemek amacıyla roshpit’te çevirdiği savaşta ölen Phantom Lancer buyback atarak tekrar Roshpit’e giderek Aegis’i alırken, Aegis’i çalmaya çalışan Doom ve Rubick ölerek Vici Gaming’e saldırı fırsat verdi. Ancak Vici Gaming bu fırsatı iyi kullanamadı ve üst koridorun son kulesini almaya çalışırken WK’dan gelen buyback ile 3 ölü vererek geri çekildi. Saldırma sırası Secret’taydı ve bu sefer Secret alt koridorun barakalarına saldırdı. Oyunu Secret’a getiren bu esnada Dire yaratıklarının üst kordior barakalarını halletmesi oldu. Üssü yarılan Vici Gaming çok geçmeden “gg vermek” zorunda kaldı.


21954766653_1bbd3b00bb_o (1)

Team Secret 2-1 Vici Gaming

Draft
3. oyunun draft aşaması bir önceki oyunda yapılan aynı yasaklamalarla başladı; Secret Tusk ve Alchemist, Vici Slardar ve Ember ile helalleşti. Yine önceki oyunlara benzer şekilde açıkta kalan Doom’u ilk seçme hakkı sebebiyle Secret alırken Vici Gaming’ten AA ve Clockwerk pickleri izledik. Clockwerk pickinde amacın Vici Gaming’e daha iyi takım savaşı başlatma imkanı vermek olduğunu düşünüyorum. Çünkü ilk iki oyunda 1-1’lik eşitliğe rağmen, iki oyunda da genelde takım savaşı başlatma insiyatifi ve başarısı hep Secret’ta idi. Aynı zamanda Misery’nin de sık oynadığı kahramanlardan biri de elinden olmuş oldu. Keza AA’da aynı şekilde Puppey’in elinden alındı. Secret’ın ikinci kahraman seçimi ise Bounty Hunter oldu. Secret belli ki Vici Gaming’in ilk iki oyunda kendi ormanlarını verimli şekilde kullanmasından ve 2. oyunu neredeyse 4 core ile bitirmesinden rahatsız olmuştu. Yasaklanmadan Bounty Hunter seçerek, karşı ormanı rahatsız etmek ve en azından ormanda farm yapma fikrini Vici Gaming’in kafasından atmak istediler.

Tekrar yasaklama aşamasında geçildiğinde Secret Bounty Hunter’ın belalısı Spirit Breaker’ı yasakladı. Diğer yasaklama ise yine Burning’in Juggernaut’ına geldi. Bu oyunda Juggernaut’ın yasaklanması bence çok kritikti, zira “healing ward”ın verdiği rejenerasyonu engelleyecek AA’yı Vici Gaming’e kaptırmışlardı. Vici Gaming ise Dark Seer ve Meepo yasaklayarak “respect ban”larına devam etti.

Vici Gaming’in 3. picki sürpriz ve bir o kadar da riskli Slark tercihi oldu. “Counter”landığı zaman çok çok kırılgan kalan bu karakterin draftın sonuna saklanması gerektiğini düşünüyorum, çok aceleci davrandılar. Slark seçimindeki amaç, herhalde BH’nin track ultisinden kurtulabilecek uygun bir carry olmasıdır diye düşünüyorum (ilk büyüsünün pasifleri silmesi sebebiyle). Aynı zamanda Doom’un ultisinin “casting time”ının uzunluğundan dolayı Doom’dan da rahat kaçabilecekleri düşündüler. Yine de bence çok erken olan bu tercihi Secret hemen Distruptor seçerek cezalandırdı. Vici yine sürprize devam ederek Slark’tan sonra Wraith King seçti. Halbuki support pozisyonda düşünülen Wraith King picklendikten sonra Slark en sonda picklenseydi, müthiş bir ters köşe de yapmış olacaklardı. Secret’ın dördüncü picki ise Anti-Mage’e geldi. Hem WK’yı ve ultisini etkisiz hale getirmek, hem de Slark gibi oldukça mobil bir kahramanı yakalamak için AM, oldukça uygun bir seçim oldu.

Her iki taraftan son yasaklamalar mid kahramanları için yapıldı. Vici Zeus’u yasaklarken neden Windranger’ın yasaklanmadığına anlam veremedim. Hali hazırda BH’yi kontrol etme ve etkisiz hale getirme amaçlı dikilecek sentry ward’ları 2.büyüsü ile bedavaya deward edecek bir Zeus’tan korktuklarını düşünüyorum. Ancak Secret Windranger seçti ki, tek hedefe inanılmaz hasar çıkartabilen WR’ye uygun bir çok hedef vardı. Secret ise Shadow Fiend yasaklarken Vici’nin mid için tercihi the International 4’ten beridir pek görmediğimiz Death Prophet oldu ki aslında fena olmayan bir tercihti. Çok kuvvetli bir AoE silence büyüsü olan ve iyi bir ittirici olan DP’nin mevcut metada unutulmasına da çok anlam veremiyorum, hele ki Octarine Core gibi ultisi ile müthiş sinerjisi olan bir eşya oyuna eklenmişken.

Oyun
3. oyunun hikayesi oldukça kısa ve tahmin edilebilir kaldı. Oyunun erken safhalarında pieliedie meşhur BH’siyle orta koridorda Death Prophet’in koridor aşamasını mahvetti. O kadar ki dakikalar 03:30’u gösterdiğinde DP’nin son vuruş sayısı 4’tü. Ancak Vici Gaming’in BH üzerine daha konsantre olması ve bir kaç kez rune çalmaya çalışırken BH’nin yakalanması ile Deaht Prophet biraz ekonomisini toparlama ve nefes alma fırsatı buldu. Ancak BH ile uğraşırlarken harcadıkları altın (dust ve senry için) ve zaman; EternalEnvy’ye free farm imkanı olarak geri döndü. Bu esnada Death Prophet için yapılan stacklerinde w33haa tarafından çalınması işin tuzu biberiydi. Altın farkı 12. dakikada 5 bin, 21. dakikada 15 bin’e kadar çıktı.

Vici Gaming’in tek şansı DP’nin de yardımıyla kule alarak altın farkını belirli bir seviyede tutmaktı ancak üst kuleyi alma girişimleri aynı anda Secret’ın kuleyi bırakıp Roshan’ı almasına olanak verdi. Anti-Mage’in de giderek saldırganlaşan ve cesurlaşan oyunu ile Vici Gaming ilk iki oyuna oranla oldukça erken şekilde gg vermek zorunda kaldı.


Team Secret 2-2 Vici Gaming

Draft
2. ve 3. oyunların aynı ilk iki yasaklamaları yaşadık. Seçim sırası geldiğinde Doom Vici Gaming’e, Shadow Fiend ve Dark Seer ise Team Secret’a gitti. Team Secret’ın açılışı Zai ve Arteezy’li kadrolarındaki seçimlere oldukça benzerdi. Hızla farm yapmaya olanak sağlayan AoE (alan) hasar veren büyüleri olan bu kahramanlara karşılık Vici Gaming alan hasar/iyileşme büyüsünü bir arada yapan ve yetmediği gibi oyundaki en kritik büyülerden “Grave”e sahip Dazzle’ı seçti.

İkinci yasaklama aşamasında Vici Gaming’in bir önceki oyundan ağzı yanmasında sebebiyle hemen Bounty Hunter’ı yasaklağını gördük. Diğer yasak da AA’ya geldi. Secret ise yine Juggernaut’ı yasaklarken ilginç şekilde diğer tercihleri Beastmaster oldu. Esasen Beastmaster baskısını kırabilecekleri uygun kahramanları zaten vardı ancak yaratıkları sayesinde iyi bir harita kontrol yeteneği olan Beastmaster ile uğraşmamak muhtemelen kolaylarına geldi.

Vici Gaming 3. ve 4. seçimleri core pozisyonları için yaparken Viper ve Clinkz’i seçti. Her iki kahraman da tek hedefe yüksek hasar verme potansiyeline sahip tercihler olurken önden yaptıkları BH yasaklamasının bir nevi Clinkz’e de ön hazırlık olduğunu anlamış olduk. Secret ise klasikleşme yolundaki support tercihlerine yönelerek Distruptor ve Lich aldı.

Secret’tan son yasaklama Eartshaker için geldi. Vici Gaming ise mevcut kadro ile karşı koymalarının zor olduğu Phantom Lancer’ı yasakladı. PL’ye karşı koymaları zordu, çünkü iluzyonlarla başa çıkma becerisine sahip bir kahraman seçimleri yoktu.

Alana hasar veren kahraman yokluğu Secret’ı meşhur w33haaa seçimine yönellti ve Meepo seçtiler. Vici Gaming ise biraz da mecburiyetten, final öncesi ne zamandır izleyemedik diye hayıflandığım, Timbersaw seçerek Meepo seçimini cezalandırmayı deneyecekti. Timbersaw’un hem mobil oluşu hem de özellikle oyunun erken safhalarında daha çok can yakan alan hasarı Meepo’nun iyi bir counter’ı olması anlamına geliyordu.

Oyun
Fy yine support rolünde ağırlıklı olarak core oynanan bir kahramanla ormana girerek oyuna başladı. Fakat enteresan olan oyunun temposunu belirlemek ve baskı kurmak için girdiği ormanın karşı orman olmasıydı. Bu sayede offlane’deki Timbersaw’a da yardım etme şansı da vardı. Secret ise en kritik seçim olan Meepo’yu Lich koruması altında orta koridora gönderdi.

İlk savaş üst koridorda olurken Doom, ilk ölen olmasına rağmen iceiceice’ın meşhur Timbersaw’una doublekill hediye etti. Dakika 7’ye geldiğimizde mid’de istediği farmı ve tecrübe puanını alamayan ve hızla altın kazanması gereken Meepo’ya hazırlanan stackler Vici’ye çaldırıldı. Kampların olduğu bölgede çıkan takım savaşında yetmediği gibi Viper ve Timbersaw da birer kill çıkarttı. Bu dakikalarda Secret’i bir diğer felakete götüren şey, Burning’in Clinkz ile kendi koridorunu terkedip rakip ormanı gezmeye başlaması oldu. Vici Gaming’in tam anlamıyla Secret’ı kendi ormanlarına girmeye korkar hale getirdi.

Secret 15. dakikaya kadar supportların yoğun çabaları ve ward başarısı ile altın farkını 2-3 bin civarında tutarken Timbersaw ve Clinkz gank turlarını arttırmaya başladı ve bu dakikaca 3e0 bir takım savaşı yaşanırken ölen kahramanlardan biri Meepo oldu.

Bir önceki oyun karşı ormanı baskı altına alan Secret bu sefer kendi silahı ile vuruldu. Oyuna tutunmak için smoke dışında fazla alternatifleri yoktu ne var ki smoke gank denemeleri başarısız oldu. Özellikle Dazzle’ın Glimmer Cape alması takım savaşlarında defansif anlamda Vici’ye büyük katkı verdi. 24. dakikada Clinkz’i öldürmek için saldıran Secret’in Clinkz’e karşı verdiği 4 kill sonun habercisiydi.

Aegis’i kaptıran Secret “ya herro ya merro”diyerek üst koridoru toplu şekilde ittirmeye çalıştı ancak aynı şekilde Vici Gaming’in de alt koridoru ittirmesi sebebiyle geri dönmek zorunda kaldı. Üssünü savunan ve rakibinin gem düşürmesi ile Team Secret biraz nefes alabildi. Fakat Doom ve Clinkz 34. dakikada müthiş bir akıl oyunu yaparak Meepo’ya tuzak kurdu: Alt koridorda farm yapan Doom’un yanında Clinkz bir müddet görünmez şekilde bekledi. Travel ile Doom’u fırsat bilip öldürmek için ışınlanan Meepo, Clinkz’in ortaya çıkması ile saniyeler içinde eridi. Meepo’nun ölmesi ve buyback’inin olmaması sebebiyle Vici elini kollunu sallayarak orta koridordan girdi kule ve barakaları alıp çıktı. Kalan dakikalarda Meepo ile Split Push/Rat yapmaya çalışan Secret, aynı tuzakla Meepo’nun Clinkz’e tekrar yakalanması ile oyunu kaybetti.


Team Secret 3-2 Vici Gaming

Draft
Finalin son oyunu en ilginç draft aşamasına sahip oldu. Yasaklama aşamasına Vici Gaming ilk defa Doom’ yasaklayarak başladı. İlk seçme hakkına sahip olan Secret’a Doom’un gitmemesini isteyen ekip ikinci hakkını Ember Spirit’ten yana kullandı. Secret Tusk ve Alchemist banlarından vazgeçmedi ve seçimlere geçildiğinde ilk hakkını ilk defa yasaklanmayan Slardar’dan yana kullandı. Vici Gaming ise Misery’nin kahramanına kavuşması sebebiyle hedefine w33aaa’yı alarak Windranger ve Shadow Fiend’in ikisini birden seçti. Secret ikinci tercih olarak yine Bounty Hunter’ı tercih ederek hem “comfort pick” denilen iyi oynadığı bir kahramanı tercih etti, hem de 4. oyundaki gibi harita kontrolünü karşıya bırakmak istemedi.

Tekrar yasaklamalar başladığında Secret, el mahkum Bounty Hunter’ın etkinliğini koruyabilmek adına Beastmaster ve Spirit Breaker yasaklamaları yaparken, Vici Gaming Visage ve Gyrocopter’ı yasakladı. Visage yasaklamalarındaki amacın Puppey’e ormanda farm yapabilecek bir support vermemek olduğunu düşünüyorum ancak neden Chen veya Enchantress değil de Visage derseniz, özellikle Aghanim çıktıktan sonra Visage’ın split push potansiyeli çok daha fazla. Yaratık dalgasını (creep wave) rahat temizleyecek iki kahramana hali hazırda sahip olan ekip, muhtemelen push gücünü kırdırtmak istemedi.

Vici seçim kısmında 3. hakkını henüz yasaklanmamış Juggernaut’tan yana kullanırken yine bir comfort pick olmaktan da öte healing ward ile ittirme gücünü tamamen arttırmaya odaklı bir tercihte bulundu. Yine ardından seçtikleri Vengeful Spirit ise Vici’nin oyunun orta safhalarına gelmeden aynı The International 2014’teki gibi “yarın yokmuşçasına ittirelim” mantığına bürüneceğinin kesin habercisiydi. Secret ise Dazzle seçerken hem iyileştirme büyüsü ile koridoru ileride tutacak bir kahraman seçmiş oldu hem de Slardar ile oldukça sinerjisi yüksek bir kahraman seçti (zırh kırma büyüleri). Carry olarak Anti-Mage tercihleri ise bence oldukça sürpriz ve riskliydi.

Son yasaklamalar Vici Gaming’te Meepo oldu. Bence yanlış bir tercihti, SF-WR gibi hatta Juggernaut gibi kahramanlar varken Meepo seçmek çok akıllıca olmazdı, Secret seçse de Vici çok rahat Meepo ile baş edebilirdi. Kaldı ki Secret’a bir adet güçlü “wave clear” kahraman lazımdı (kendisi de koridoru hızlı ittirebilecek). Secret ise Tidehunter yasakladı.

Son seçimlerde Secret sürpriz bir seçimle Tiny seçti. Bu seçimin iki nedeni vardı, Avalanche-Toss ile karşıdan gelen yaratık dalgasını Tiny çok rahat biçimde durdurabilirdi. Ayrıca Toss özelliği ile Slardar’ın stun’ı arasında muazzam bir sinerji mevcuttu. Offlane pozisyonu için Vici’nin Morphling’i seçmesi ile son oyunun da draft aşaması bitti. Burada Morphling tercihi ile Vici Anti-Mage gibi mobil bir kahramana kavuştu. Ayrıca ultisi için oyunda Anti-Mage gibi müthiş bir aday da bulunuyordu. Yine Morphling’in stun’ının da unutmamak lazım.

Oyun
Oyuna Tiny orta koridorda yine pieliedie desteği ile başladı. Bount Hunter’ın etkinliğini düşürmek için çok erken bir ward savaşı başlarken Tiny’de bu esnada oldukça iyi farm yapma fırsatı buldu. İlk kanı da BH yardımıyla SF keserek almış oldu.

Koridor safhası SF adına kabus gibi devam ederken Tiny ve Slardar orta koridordan sonra karşı ormanı da baskı altına altı. Vici Gaming sürekli baskın yedikten sonra 10. dakikadan sonra erken ittirme amaçlı bir kompozisyon kurduğunu hatılayıp 5 kişi kordiorları zorlamaya başladı. Bu aşamada yokuş aşağı gidişi biraz durduklarını söyleyebiliriz. Secret ise genel olarak kule savunmak yerine takası tercih ederek sürekli kuleye karşılık kule alma yoluna gitti. O kadar ki Aegis’i Vici Gaming’e bırakıp orta koridor ikinci kuleyi almayı tercih ettiler, Tiny’nin de öncesinde ölmesinin etkisiyle.

Bundan sonraki yaklaşık 15 dakika her iki takımın adına karşı tarafın hatasını yakalamaya yönelik hamlelerle geçti. Maçı koparan yaklaşık 30. dk’da Secret Game’in yaptığı smoke gank oldu. Anti-Mage’in üzerindeki Aegis’e güvenen ekip karşı ormanda Shadow Fiend’i tek yakalayarak öldürdü, ardından üst koridorda izole kalan Vengeful Spirit’i yakalayıp saf dışı bıraktı. Secret SF’in buyback’inin de olmaması sebebiyle üst koridorun kulesini aldıktan sonra geri çekilip, mid’den ittirecek gibi yapıp Dazzle’ın rakibi hedef alan ultisi ile önce barakaları sonra da pozisyon alamayan Vici Gaming kahramanlarını öldürerek heyecanlı seriyi 3-2 kazanarak mutlu sona ulaştı.


team-secret-şampi-1024x430

Genel anlamda baktığımızda ise oldukça doyurucu bir final geçirdiğimizi söyleyebilirim. Özellikle serinin ilk iki maçı uzun süre unutulmayacak cinstendi.

Yasaklamaların çoğu beklediğimiz üzere kilit rollerdeki oyunculara yapıldı, Secret’te Misery ve Vici’de Burning. Özellikle 4. oyunda Slardar’ın ilk aşamada yasaklanması Secret’in Major’e hazırlanırken offlane pozisyonunda varvasyonları iyi çalışması gerektiğini ortaya koyuyor.

Vici Gaming adına ilginç bulduğum, eskiden 2’li roam gezen support tercihleri yerine eski Evil Genuises’i hatırlatan bir 4 numara (farming semi-core support) anlayışı benimsemeleri oldu. Fy’ın eski Sand King performansları dışında bu kadar farm odaklı oynadığını -en azından arka arkaya oynadığını- hatırlamıyorum.

Bunun dışında Secret’ın “haritadaki kaynakları dibine kadar kullanma” mentalitesi oyuncular değişse de değişmemiş. Bir diğer güçlü yanları ise doğru zamanı/eşyayı/altın farkını/seviyeyi bekleyerek takım savaşı çıkarmaları ve yeni bir takım olmalarına rağmen takım savaşı esnasında çok iyi organize olmaları. Sadece finalde bir kaç kere EternalEnvy’nin fazla kontrolsüzce önden gidip öldüğünü gördük (taktik icabı olan intihar girişimlerinden bahsetmiyorum) ama yeni bir ekip için fazla iyiler.

Frankfur Majör’de de her iki takımı da yakından izlemeye devam edeceğiz.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir